Vreme in neurja 2026

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.631
6.244
113
Drevje naj pridejo pospravljat tisti, ki so vsakič proti, ko se kako drevje na javnih mestih podira. Vedo, da bi še lahko par desetletij preživelo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in Daniel

prjatu

Fizikalc
24. jul 2007
432
38
28
Po Šiški in Pržanu je bilo videti kar nekaj podrtih dreves. V medijih je bilo zaslediti, da je odkrilo tudi en blok nekj v LJ. Čisto nedolžno vseeno ni bilo

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.560
19.313
113
So kje že kakšne bolj dolgoročne napovedi kakšna jesen in zima naj bi nas čakala letos?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.741
4.957
113
Glede na El Ninjo in visoko temperaturo atlantika so napovedi "pestre". Suh polarni zrak bo še vedno dotekal v enaki meri kot je do sedaj vsako zimo, medtem ko bo na drugi strani bolj topel in vlažen zrak od povprečja. Kjer se bodo te zračne mase mešale zna biti precej več padavin, ob idealnih razmerah celo večje količine snega pozimi. Tudi večja neurja niso izkjučena.

Sedaj bistveno vprašanje kje se bo mešanje dogajalo. Največja razbremenitev se bo dogajala kot vedno čez centralno evropo. Tam je območje tako veliko da ekstremov ne gre pričakovat, bo pa najbrž bolj pestro kot ponavadi. Alpe ali pa dinarsko gorstvo so pa odličen primer kjer se mrzel/topel zrak lahko zadržuje na eni ali drugi strani in potem ko se nabere dovolj mase pride do sprostitve večje količine energije. Tako da če pride do takih situacij ko se bodo mase mešale na gorskih pregradah je skoraj zagotovo da se bodo pojavljali ekstremni pojavi.

Tako da moja napoved je da bo jesen najbrž spet bolj namočena in dokaj topla, zima zna pa tudi presenetit z nadpovprečno veliko padavinami in ostalimi vremenskimi ekstremi. Snega pod 1000m.n.v. najbrž ne bo toliko kot bi ga želeli, višje pa ga zna bit konkretno več kot zadnja leta.

Pod črto lastniki SE boste imeli slab izkupiček tako jeseni kot pozimi, smučarji pa le nabrusite robnike in pomerite pancarje če so vam še prav! :p

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.560
19.313
113
Ja madona no, tole se pa bere skoraj tako super kot superračunalnik za napovedi vremena dr. Roberta Goloba. Samo za razliko od le-tega pa za ta C-LAEF sistem sploh ne dvomim, da bo dejansko obstajal in konkretno pripomogel k boljšemu napovedovanju. :D

• Všeč mi je
Reactions: Daniel

mistique

Guru
16. jun 2009
17.357
4.290
113
Zdaj se bo razvila nova niša: lovilci megle po specifičnih alpskih dolinah. Dolžina noža za rezanje megle bo pa še vedno stvar ljudske modrosti :fredi:

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.707
7.489
113
El nino za telebane (1:17)

BBC (2:45)

Avstralija, Azija in Južna/Srednja Amerika bo največ opaznega efekta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.485
9.060
113
pri taščici
Vse za posnetek, dokler....