Vprašanje za kakega fizika

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Nisem fizik in me zanima odgovor na vprašanje glede gretja vode.

Ali se porabi več/manj/enako energije za gretje npr. x litrov vode, kjer bo sprememba temperature za 20 stopinj Celzija pri naslednjih primerih:

- gretje iz 40 stopinj na 60 stopinj
- gretje iz 60 stopinj na 80 stopinj
- gretje iz 80 stopinj na 100 stopinj.

Ni treba delati izračunov itd., samo odgovori me zanimajo, ali se pri takem gretju vode porabi enaka količina energije neglede na to kakšno je izhodiščna temperatura? Minimalne razlike me ne zanimajo, zanima me ali je kaj konkretne razlike.
V zakup se lahko vzame, da ob gretju ne prihaja do toplotnih izgub (posoda je toplotno izolirana).

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Povsod enako, ker je potrebna energija odvisna samo od razlike med začetno in končno temperaturo.

Če bi upošteval še izgube, pa bi bila potreba energija pri višjih temperaturah večja, saj bi bile izgube večje.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Za ogrevanje vode 1 kg vode za eno stopinjo je potrebnih 4200 J, ni pomembno če vodo ogrevam iz 10 na 20 ali 80 na 90 - če zanemarimo izgube seveda.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.144
113
V teoriji v idealnem sistemu enako, razen za 80-100C če dlakocepimo ker voda v LJ vre pri nižji temperaturi in uparjanje vode poteka z drugačno energijsko bilanco.

V praksi izguba temperature raste z diferenco do okolja, torej če sprašuješ za bojler JE razlika ali greješ vodo med 40-60C ali pa med 80-100C, zaradi večjih izgub bo šlo v drugem primeru za večjo porabo energije!
grims-1.gif

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Kakor je meni znano, so lahko razlike zaradi zunanje temperature.

Primer:
- temperaturo vode 10 stopinj želiš segreti na 20 stopinj (temperatura zraka je recimo 15 stopinj), pri temu segrevanju se porabi določena energija
- temperaturo vode 80 želiš segreti na 90 stopinj (temperatura zraka je enaka torej 15 stopinj), pri temu segrevanju pa boš verjetno porabil več energije, saj bo več energije pokurjene zaradi "držanja" temperature vode na 80 stopinjah PLUS dodatno energijo boš porabil za doseganje 90 stopinj (ker je zunanja temperatura samo 15 stopinj in vpliva na temperaturo vode - jo znižuje kar pomeni, da boš počasneje dosegel 90 stopinj kot pri 10 - 20).

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
OP je napisal, da izgube zanemarimo, torej je pravilni odgovor, da je za razliko 20 stopinj vedno potrebno enako energije. Velika razlika pa je, kadar smo s temperaturo pri faznih spremembah - če topimo led ali če vodo uparjamo. Tam pa so razmere čisto drugačne.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
OP je napisal, da izgube zanemarimo, torej je pravilni odgovor, da je za razliko 20 stopinj vedno potrebno enako energije. Velika razlika pa je, kadar smo s temperaturo pri faznih spremembah - če topimo led ali če vodo uparjamo. Tam pa so razmere čisto drugačne.

Ni čist tak.

Če smo pikolovski, se specifična toplotna kapaciteta vode s temperaturo spreminja. Pavšalno sicer vzamemo 4200, ampak zadeva je daleč od konstantne (glej graf spodaj).

water_specific_heat_capacity_vs_temperature.gif

Iz tega sledi, da za segrevanje 75-95°C porabiš več energije kot pa recimo 30-50°C. Je pa res, da je razlika <1%
grin1.gif

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
haha ste face.

Skratka je vse skupaj nič razlike a se bojler segreva enkratno iz 40-> 80 stopinj, ali pa če se dvakrat ogreje iz 60-80 stopinj. Poraba energije za segrevanje vode v bojlerju bo skoraj enaka?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.646
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Če ne upoštevaš izgub.
rolleyes-1.gif

Dejansko je pa "najceneje" segreti na tisto temperaturo in seveda količino, ki jo "takoj" porabiš.
Ob še tako dobri izolaciji so določene izgube in te so večje pri večji temperaturni razliki med vodo in okolico - poenostavljeno: voda segreta na 80 ima večje "izgube" kot voda segreta na 60 stopinj.

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
Mam akvarij, ki je na zgornji strani odprt, tako da je cca 0.3 m2 vode v stiku z zrakom. Temeratura vode je 25C, temperatura zraka pa 20C.

Koliksno moc mora dajat grelec v vodi, da se T vode ne spremeni?

confused-1.gif

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
Ne razumem prav dobro, kaj naj s to enacbo

Mene ne zanima, koliko energije sem porabil, da sem vodo segrel; mene zanima moc izgub pri teh pogojih

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik smidge pravi:
Mam akvarij, ki je na zgornji strani odprt, tako da je cca 0.3 m2 vode v stiku z zrakom. Temeratura vode je 25C, temperatura zraka pa 20C.

Koliksno moc mora dajat grelec v vodi, da se T vode ne spremeni?

confused-1.gif
ja in kako velik je akvarij? stekleni del? in kako debelo je steklo?
najpomembnejše podatke si izpustil.

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
ne strinjam se, da so ti podatki pomembni. Steklo je zelo dober izolator, in glede na to da je ena stranica povsem odprta so vse izgube tam. To je kot, da bi imel bajto z eno steno iz papirja, povsem irelevantno je, kaksno izolacijo imas na ostalih treh stenah.

Ce hocete lahko predpostavimo, da ni izhlapevanja, in da voda in zrak mirujeta.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Steklo je slab izolator, nekako toliko, kot beton, dober izolator je (mirujoči) zrak.
S kombinacijo materialov, če med dve stekleni plošči (okno) zapremo zrak, dobimo dobro toplotno izolacijo,
vendar ne zaradi stekla, pač pa zaradi zaprtega zraka, kar mnoge zavede, da je steklo tisto, ki "dobro" toplotno izolira.

Primeri toplotne prevodnosti za nekaj znanih materialov:

thermalmgt1_ts_2-lg.jpg

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
ok, ampak v tem primeru se vecina toplote pac ne izgublja skozi steklo, ce je pa ena stranica povsem odprta.

Ce pa ze hocete, je povrsina stekla recimo 1m2, debelina pa 1cm. Torej mamo vodo, s petih strani izolirano s steklom v povrsini 1m2, in na eni strani pa ni nobene izolacije v povrsini 0.3m2.

Ce manjka se kak podatek, si ga pa izmislite, itak me zanima postopek.