Vprašanje za (dobre) elektrotehnike

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
...in sicer; imam old school "vintage" solid state ojačevalec Nakamichi končno stopnjo. Pri vklopu ojačevalca mi močno poči v zvočniku. Kaj je razlog?
Hvala !

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Ne priklapljaj več, boš skuril zvočnike (če jih že nisi).

Imaš enosmerno napestost na izhodu. Lahko je prebit končni tranzistor.
Lahko je tudi kaj drugega da enosmerna napetost ne izveni pred vklopom izhodnih relejev.

Vsekakor potrebno pomeriti in odpraviti okvaro.

Lp,
Peter

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Moram še dodati,da ojacevalec dela bp. Zvok je prijeten,ne hrešči,bias je ok... Sem ga imel pri nekem serviserju in pravi da "to tako je"....

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Je to že od nekdaj in na obeh kanalih enako? Ali sploh ima izhodni rele?

Če ima na izhodu kondenzator in je brez releja, je to normalen pojav.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Je to že od nekdaj in na obeh kanalih enako? Ali sploh ima izhodni rele?

Če ima na izhodu kondenzator in je brez releja, je to normalen pojav.

Žal ne vem če je že od nekdaj. Ojačevalec je iz leta 75, sam si ga sicer lastim že par let, priključen je bil pa dosedaj mogoče 5x. Poči pa samo iz levega kanala.

tony

Guru
23. jul 2007
9.649
1.479
113
Ah, potem pa to ni normalno.
smile-1.gif

Za popravilo (če iščeš firmo) priporočam Modul center iz Trzina, mojega Espirita so porihtali z levo roko. Dober vtis je naredilo tudi, da jim hi-fi elektroniko popravlja drug človek kot laptope
smile-1.gif

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:

Žal ne vem če je že od nekdaj. Ojačevalec je iz leta 75, sam si ga sicer lastim že par let, priključen je bil pa dosedaj mogoče 5x. Poči pa samo iz levega kanala.
Če ti poči samo iz enega kanala, lahko s primerjalno metodo in komponent testerjem, zelo hitro odkriješ napako.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.776
221
63
Citat:
...in sicer; imam old school "vintage" solid state ojačevalec Nakamichi končno stopnjo. Pri vklopu ojačevalca mi močno poči v zvočniku. Kaj je razlog?
Hvala !

imel eno staro koncno stopnjo. je tudi sekalo, ob vklopu. kupil modul, ki mi izhod (zvocnike) preko releja vklopi sele po 2-eh sekundah (nastavis zeljen cas ...). zdaj je ob vklopu tisina. tocka, ko rele sklene, je prakticno neslisna ...

seka zaradi prehodnega pojava, dusilke, kondenzatorji, ...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Hvala za ideje. Očitno bo moral zamenjati seviserja. Slišim da je eden dober v Šenčurju...:)

Še to; ima kdo kako idejo kako "uničiti" vonj "vintage" komponent? Ena izmed idej je da komponento zaviješ v par plasti časopisa katerega si omočil v kis. Vse skupaj zaviješ v neprepustno folijo in tako pustiš par dni...
Kako se pa čistilni spreji obnesejo?

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Hvala !

imel eno staro koncno stopnjo. je tudi sekalo, ob vklopu. kupil modul, ki mi izhod (zvocnike) preko releja vklopi sele po 2-eh sekundah (nastavis zeljen cas ...). zdaj je ob vklopu tisina. tocka, ko rele sklene, je prakticno neslisna ...

seka zaradi prehodnega pojava, dusilke, kondenzatorji, ...

To je bolj rešitev v sili. Kot je bilo že zgoraj omenjeno, se zvočniki vključijo z zakasnitvijo preko releja. Ta zakasnitev je običajno odvisna od kapacitete elektrolita, ki je vezan v sklopu, ki aktivira rele. Če ta elektrolit izgubi kapaciteto, se rele vklopi takoj, brez zakasnitve.