Vpis v zemljiško knjigo

I

Izbrisan uporabnik #488

Še več je trajalo, ampak plomba, da vpisujejo lastninsko pravico pa je bila še isti ali naslednji dan vpisana.
In je tako npr. pisalo: dn.št. xxxx/2011 vpis lastninske pravice, predlagatelj...

Tako da je vsak ki je videl z.k. izpisek vedel da je nekdo predlagal spremembo lastništva.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, to bi morali imeti enotno usklajeno elektronsko evidenco...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Ksz

Gledam v ljubljani eno samostojno garazo letnik 60. garaz je v vrstah vec, ki nima ne elektrike ne vode. Lastnik pravi da nima vpisa v ZK ima pa neke podpisane pogodbe vec kot 10 let za nazaj. Zdej me zanima ali je tak nakup v prazno ali si zavarovan, kajti danes ko v cjatngih preberes da pred blokom ki so uporabljali zemljisca vec let, to danes kar neka tretja firma kupi ne vrjames nobenmu.
Torej kaj bi moral pri takem nakupu preverit, in ce, ali lahko pred nakupom samo preverim ali bi bil mozen vpis v ZK al se na to informacijo predolgo casa caka, ali se sploh lahko po hitrem postopku pridobi info?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Preveri, ker vpis lastništva v ZK lahko opraviš sam.

Kar se tiče samega nakupa, pa tko. V tvojem primeru, če boš kupil in potem sam urejal vpis v ZK, kupuješ z določenim rizikom.

Zato predlagam, da če si zelo zagret za nakup, da se s prodajalcem zmeniš, da najprej vpiše lastništvo v ZK in potem izvedeta prodajo. Če trdi, da ima verigo pogodb, naj jih potem nese na ZK in vpiše. To lahko sam uredi. Samo na Zk naj stopi in tam napišejo zapisnik. Strošek je sodna taksa.

Če je vse OK, je vpisan v ZK, posledično kupiš in si miren.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Mislim bolj me zanima kako preverim sploh cigavo je lastnistvo oziroma parcel ana kateri stoji, ker mi je sumljivo da ze sedaj ni v ZK vpisano.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pridobiš si katastrsko številko parcele, ki jo dobiš na portalu 'prostor', potem pa greš s to številko na Miklošičevo v zemljiško knjigo, tam pa so računalniki z dostopom do vseh podatkov. Vsaj pred par leti je to bilo še možno.

Podoben primer imam tudi sam - dobil sem garažo v dedovanju, kjer še sedaj ni vpisa v ZK, čeprav je bila kupljena leta 1966.
Težava je, da je firma ki jo je zgradila šla v stečaj, vpisa v ZK pa žal teta do svoje smrti ni naredila...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Podoben primer imam tudi sam - dobil sem garažo v dedovanju, kjer še sedaj ni vpisa v ZK, čeprav je bila kupljena leta 1966.
Težava je, da je firma ki jo je zgradila šla v stečaj, vpisa v ZK pa žal teta do svoje smrti ni naredila...

In kaj bos naredu?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Jaz pravzaprav ne veliko - primer je predan firmi, ki se ukvarja s tem, ker gre za večje število garaž v enem nizu.
Po dokumentaciji do sedaj pa je videti, da se je vse skupaj močno zapletlo, tako da ne bom prav nič presenečen, če mi bodo pravico do te garaže tudi odvzeli in kompleten niz prodajali v okviru stečajnega postopka... pri naši zakonodaji in izvajanju le-te bi to ne bilo nič čudnega, pa tudi ne prvič.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Mislim bolj me zanima kako preverim sploh cigavo je lastnistvo oziroma parcel ana kateri stoji, ker mi je sumljivo da ze sedaj ni v ZK vpisano.
Lastništvo preveriš na sn spletnem portalu vrhovnega sodišča el. zemljiška knjiga
Dostop je brezplačen, samo registriraj se, po mailu dobiš geslo in se prijavi. V portalu vpišeš katastrsko občino in št. pracele. Če teh podatkov ne veš, jih lahko dobiš na atlasu okolja.
V Zemljiški knjigi boš našel podatek kdo je zemljiško knjižni lastnik. Če ima prodajalec kupoprodajno pogodbo (ali pa verižne pogodbe) do tega lastnika, potem je velika verjetnost, da je prodajalec lastnik nepremičnine.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Lastništvo preveriš na sn spletnem portalu vrhovnega sodišča el. zemljiška knjiga
To sem poskušal že večkrat, pa mi nikoli ne uspe. Pravilno sem se registriral, prijavil in vpisal enake podatke, kakor na portalu 'prostor3'
Vedno mi javi napako "stavba (ali pa parcela) ne obstaja"
Je kakšen trik, ali pa morda jaz delam kaj napačno pri tej poizvedbi?

LP

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
če imaš parcelo npr. št. 23, k.o. vič, potem moraš napisati 23/0.
Če pa imaš št. *23, poem pa vpišeš 23/1.

Če to ni rešitev, potem rabim konkretne podatke. Za pomoč sem dosegljiv na ZS.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.712
113
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:Če ima prodajalec kupoprodajno pogodbo (ali pa verižne pogodbe) do tega lastnika, potem je velika verjetnost, da je prodajalec lastnik nepremičnine.
Sicer drži, ampak sam bi bil previden pri tem (torej, da so vse pogodbe overjeni originali in pa denar dobi, ko notar vloži vpis lastninske pravice name, tako da sem definitivno jaz v vpisu, ne pa, da me potem nekdo prehiti). Brez tega bi pustil zadevo pri miru.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Se strinjam. Zato pa sem mu že v štartu predlagal, da preden skleneta pogodbo, naj pošlje prodajalca uredit papirje na zemljiško.

Kar ga bo koštalo je sodna taksa in porabljen čas na zemljiški.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.712
113
Še eno vprašanje: se je vpis v ZK že kaj spremenil (pocenil) ali mora iti še vedno preko zažiralcev-notarjev?

I

Izbrisan uporabnik #488

Vpis lastninske pravice v z.k. je razen takse brezplačen neposredno na sodišču.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.712
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Kdaj se je pa to spremenilo?
cheer.gif

PS: Velja isto tudi za izbris hipoteke? Lahko kar na sodišču uredim sam?

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.059
838
113
Imam ravno tak primer. K stanovanju nam pripada garaža, ki pa jo lahko koristim (ni vpisana v zk. kot del stanovanja - kakorkoli, ni moja). Oz. garaže so zgrajene na zemlji Ministrstva za notranje zadeve (dræavno). Leta 1993 nam je bilo izdano gradneno dovoljenje za postavitev garaž, ampak na njihovi zemlji ki je neposredno ob večstanovanjski in pripada "zelmji" ki je zagrajena.

Pred 2 mesecema smo dobili odločbo:
- da se ministrstvo odpove ostalemu delu parcel, ki zajema odprto parkirišče in vrtove.
- tam kjer stojijo garaže pa bomo mogli samo zaprosit za odkup.

Prejšnji teden sem dal vlogo za odkup.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Kdaj se je pa to spremenilo?
cheer.gif

PS: Velja isto tudi za izbris hipoteke? Lahko kar na sodišču uredim sam?

Samo za lastninsko pravico, od nekdaj (sprejema zakona) je bilo tako.

Citat:

(11) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko predlagatelj vloži predlog za vknjižbo lastninske pravice v svojo korist v vrstnem redu vložitve tega predloga tudi na zapisnik pri sodišču tako, da se med uradnimi urami osebno zglasi pri zemljiškoknjižnem sodišču na območju katerega so nepremičnine, ki so predmet predloga:
1. če zemljiškoknjižnemu sodišču izroči vse listine, ki so podlaga za zahtevani vpis, iz prvega odstavka 142. člena tega zakona, in
2. če hkrati plača sodno takso za predlog.

priden.gif