Volitve 2026

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.036
9.243
113
Kar se najemnin tice, je najvecji doprinos 5% davek za mlade druzine in bojda (obljubljena) hitrejsa delozacija od neplacevanju. To clovek prvic zares pomisli, da bi mladi druzini sploh oddal.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

jello

Guru
22. sep 2008
11.444
4.595
113
Nerad razpravljam z nekom, ki o temi ne ve absolutno nič, preprican pa je da mora udrihat kontra, zato samo nekaj dejstev.

Zdaj dela in stroškov s tem ni imel nihče nič.

Po novem se praktično vpeljuje sistem, ki ga je opisal yogi. Delodajalec bo naredil obračun in izdal položnice (podobno kot v šolah obračun za prehrano), delavec pa bo položnico sam plačal, lahko tudi preko trajnika.

Torej ravno obratno. Tem istim ploskate ko vas prepričujejo da se borijo proti birokraciji in poenostavljajo zadeve.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Feniks in kalbo

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.643
2.267
113
42
Kako ni imel dela?

Zakaj se torej ne ukinejo trajniki in upn-ji, pa bi meni kr od plače trgali za internet, elektriko, zavarovanja...?

• Všeč mi je
Reactions: erikson

delter333

Guru
21. maj 2010
2.952
2.720
113
Notranjska
Nerad razpravljam z nekom, ki o temi ne ve absolutno nič, preprican pa je da mora udrihat kontra, zato samo nekaj dejstev.

Po novem se praktično vpeljuje sistem, ki ga je opisal yogi. Delodajalec bo naredil obračun in izdal položnice (podobno kot v šolah obračun za prehrano), delavec pa bo položnico sam plačal, lahko tudi preko trajnika.

Torej ravno obratno. Tem istim ploskate ko vas prepričujejo da se borijo proti birokraciji in poenostavljajo zadeve.
Plačevanje po centih je samo prikrito norčevanje iz ljudi, tako da niti ne vidijo koliko dajo, pod črto, kljukice ne bo več, zagreto delavstvo bo pa lahko plačalo članarino tudi v šusu. Menda se pa sindikat ne bo branil polnega zneska na enkrat ali pač?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.143
10.850
113

Hoces rect: sindikat bo naredil obracun. Nobene podlage ni da bi to delal delodajalec ce se zakon spremeni.

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

jello

Guru
22. sep 2008
11.444
4.595
113
Hoces rect: sindikat bo naredil obracun. Nobene podlage ni da bi to delal delodajalec ce se zakon spremeni.
Lahko da ni podlage, je pa bolj praktično če naredi delodajalec. Procent se obračuna od bruto plače, to pa obračunava delodajalec. Bruto osnova ni vsak mesec enaka. Torej, nekdo jo bo moral poročat sindikatu da naredi obračun.

Glej, meni je vseeno, nimam nič s tem, samo ne ljudi fopat kako odpravljaš birokracijo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.758
8.891
113
Lahko da ni podlage, je pa bolj praktično če naredi delodajalec. Procent se obračuna od bruto plače, to pa obračunava delodajalec. Bruto osnova ni vsak mesec enaka. Torej, nekdo jo bo moral poročat sindikatu da naredi obračun.

Glej, meni je vseeno, nimam nič s tem, samo ne ljudi fopat kako odpravljaš birokracijo.
To jaz bolj razumem kot boj proti sindikatom.

• Všeč mi je
Reactions: Car in zakon

zakon

Guru
16. maj 2008
9.749
1.293
113
toti Maribor
Ravno ti so odhajali... res si zdaj dokazal, kako si informiran.
Daj ne govori neumnosti, in se ne delaj norega, ker dobro vemo komu je namenjena ta kapica. Tem strokovnjakom sigurno ne. Celo življenje delam v realnem sektorju in dobro vem kako se gibljejo plače inženirjev, programerjev itd. Daleč pod 7500€. Ne rečem, so izjeme, ampak redke.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.904
1.962
113
Torej, nekdo jo bo moral poročat sindikatu da naredi obračun.
Ali pa bo sindikat spremenil pravila, pa bo članarina 1,5% od neto plače.
Ali pa bo sindikat prepustil delavcu, da sam pogleda na plčilno listo in nakaže sindikatu 1% od bruto plače.
Ali pa bo članarina fiksna.

Kakorkoli, sindikate je zeloooo strah, da bo delavec končno videl, koliko na mesec nakaže sindikatu, če bo moral lastnoročno položnico izpolnit in plačat.
In se bo vprašal "kaj pa dobim za tistih 200€ na leto?"

In ja, strinjam se, da je ta sprememba namenjena edino slabitvi sindikatov. In to na dolgi rok ne bo dobro za delavce, tudi tiste, ki niso v sindikatih.

Kar se pa argumenta poenostavitve tiće: čista neumnost. V kadrovski imajo pri novem zaposlenem natančno en klik več, da oznocčijo "član sindikta X".
In pri obračunu imajo za celo firmo skupaj en (ali max 3) plačilni nalog več za potrdit (kolikor različnih sindikatov pač imajo). V primerjavi z komplikacijami pri obračunu bolniških, neg, dolgih bolniških, nadomestil, različnih % in osnov, nadur, vikendov, nočnih, ... zanemarljivo malo dodatnega dela.

zakon

Guru
16. maj 2008
9.749
1.293
113
toti Maribor

Točno tako. Dvomim, da si bodo člani sindikata vsaki mesec sami računali 1% od bruto plače.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.758
8.891
113
Daj ne govori neumnosti, in se ne delaj norega, ker dobro vemo komu je namenjena ta kapica. Tem strokovnjakom sigurno ne. Celo življenje delam v realnem sektorju in dobro vem kako se gibljejo plače inženirjev, programerjev itd. Daleč pod 7500€. Ne rečem, so izjeme, ampak redke.
Ne vem kdo je je začel z inžinerji in programerji. Jaz jih sicer nekaj poznam, ki so jih selili na češko in ZG. Vem, da imajo visoke plače, če imajo pa 7500 bruto pa ne vem. Ampak koga briga ali to so to inženirji ali direktorji. Če si spremljal dogodke zadnji dve leti si zagotovo zasledil, da je kar nekaj podjetij selilo uprave oziroma sedeže podjetij na Hrvaško. Zakaj misliš da uprave? Ugani kake plače imajo tam.

jello

Guru
22. sep 2008
11.444
4.595
113
Ali pa bo sindikat spremenil pravila, pa bo članarina 1,5% od neto plače.
Ali pa bo sindikat prepustil delavcu, da sam pogleda na plčilno listo in nakaže sindikatu 1% od bruto plače.
Ali pa bo članarina fiksna.

Kakorkoli, sindikate je zeloooo strah, da bo delavec končno videl, koliko na mesec nakaže sindikatu, če bo moral lastnoročno položnico izpolnit in plačat.
In se bo vprašal "kaj pa dobim za tistih 200€ na leto?"

In ja, strinjam se, da je ta sprememba namenjena edino slabitvi sindikatov. In to na dolgi rok ne bo dobro za delavce, tudi tiste, ki niso v sindikatih.

Kar se pa argumenta poenostavitve tiće: čista neumnost. V kadrovski imajo pri novem zaposlenem natančno en klik več, da oznocčijo "član sindikta X".
In pri obračunu imajo za celo firmo skupaj en (ali max 3) plačilni nalog več za potrdit (kolikor različnih sindikatov pač imajo). V primerjavi z komplikacijami pri obračunu bolniških, neg, dolgih bolniških, nadomestil, različnih % in osnov, nadur, vikendov, nočnih, ... zanemarljivo malo dodatnega dela.
Že zdaj se ponekod članarina plačuje od neto. To ne spremeni izračuna v ničemer. Rešitev je fiksni znesek članarine.

Znesek članarine je postavka na.plačilni listi, kot malica, prevoz, ....da delavec ne ve koliko plačuje je izmišljotina.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.904
1.962
113
Znesek članarine je postavka na.plačilni listi, kot malica, prevoz, ....da delavec ne ve koliko plačuje je izmišljotina.
Ne, povprečen delavec v proizvodnji nima pojma, kaj pomenijo postavke na plačilni listi. Še manj jim je jasno, kakšna je osnova za izračun posameznih vrst ur. Popoln misterij pa so prispevki "od" plače in "na" plačo. Prav tako nimajo pojma, kaj je osnova za dohodnino.

Potem pa imaš na televiziji modele, ki kažejo plačilno listo, pa tulijo "za cel mesec dela dobim samo 380€". Ker je 380 pač zadnja številka "nakazilo na TRR".
Ne vidijo pa par postavk prej, kjer piše "odtegljaj kredita za avto - 200€" in "administrativna prepoved - 180€" pa "preživnina - 250€"

PS: si upam trdit, da v Sloveniji ni 5 ljudi, ki bi znali "na roke" izračunat malo bolj kompleksno plčailno listo.
Delavec nad 55 let, 2 uri na dan invalidsko upokojen, osnova pod minimalno plačo, 2 dni spremstva za ženo, 12 "popoldanskih ur", izmensko delo, 35 let delovne dobe, 1 dan darovanje krvi, 2 dni dopusta. Lahko še 2 dni bolniške v breme ZZZSja (v začetku meseca je zaključil dajšo bolniško), pa konec meseca je bil doma 2 dni zaradi gripe.