Ruske sile s hitrimi prodori obkolijo Kijev, Černigov, Sumy in Harkov. Tako Ukrajinci kot Nato (ki dejansko vodi ukrajinsko vojsko) pričakujejo bitko za Kijev in s tem obglavljanje ukrajinske države. Zahodni diplomati in vojaški svetovalci ter drugo osebje na hitro zapustijo Ukrajino. Navsezadnje, hiter napad na administrativni center države je natanko to, kar so američani pričakovali. Nenazadnje zato, ker je to točno to, kar so sami običajno naredili pri posredovanju v tujih državah (Irak, Afganistan, Libija,…).
V resnici je šlo za rusko vabo, v katero so na polno ugriznili (“swallowed the hook and sinker”) in večini zahodnih analitikov to še danes ni jasno. Medtem, ko naj bi potekala bitka za Kijev, Harkov,… so Rusi fenomenalno izvedli letalski desant na Gostomelsko letališče blizu Kijeva, ki so ga ruski padalci srdito branili…zakaj neki , če ne za prihod dodatnih sil za zavzetje Kijeva?
Medtem, ko je Ukrajina srdito branila Kijev, se je pravi cilj ruske ofenzive bliskovito in zelo uspešno odvijal na jugu. Ruske sile so samo v dveh urah in pol povsem razbile tankovsko brigado, ki je branila Perekop (povezavo med Krimom in celino) in vdrle na jug Ukrajine. Prodor ruske vojske na jugu je skoraj brez primerjave v zgodovini, Rusi so napredovali od 50 do 150 km na dan!!!.
Ko sem jaz o tem pisal marca, ste se mi samo rezali. Ampak, pac, nic novega na Alterju.