Vojna v Ukrajini 2

I

Izbrisan uporabnik 474

Malo si poglej analize ekonomskih posledic za Rusijo. Izgubila je izredno pomemben trg za velik del nafte in plina. Evropa bo res kratkoročno gagala, ampak to je bila lekcija vsaj za eno generacijo, da se ne vežeš več na enega partnerja, sploh pa ne Rusa.
Seveda rusofili prec pametno pišejo, kako bo Rusija to sedaj preusmerila na Kitajsko. Ahm, bo ja. Najprej bo morala investirati milijarde v plinovode in naftovode, potem jih bo pa Kitajc držal za jajca in izsiljeval do konca in naprej. Tako da, napovedi za Evropo so kratkoročno gaganje, srednjeročno bo pa že bolje. Rusiji pa je do pred 14dni še šlo, potem pa sama zapre pipo. Sedaj bo ekonomsko šlo samo strmo dol, ker Kitajc jih bo pobril do zadnje dlake, ker ve, da nima samo ruskih jajc v rokah, temveč tudi pljuča, srce, ledvice in možgane. Lahko si pogledate, kaj imajo afriške države od Kitajcev.
To je moje predvidevanje, nisem yt doktor, tako da lahko le upam, da se bo tudi uresničilo.

Čisto resno vprašam, brez podjebavanja - kaj pomeni "kratkoročno" in kje je predikcijia za "srednjeročno?" Koliko let? Kakšen je plan EU za nadomestitev Ruskega plina? Seveda mislim v okviru, da bo novi energent cenejši in razpršen, ker če bo dražji ali pa se bomo ponovno vezali na enega dobavitelja (recimo ZDA), potem smo si zvrtali luknjo v koleno...

Torej - kako dolgo bo trajalo okrevanje EU gospodarstva in kakšna je napoved glede zamenjave energentov na srednjo rok?

EDIT: pišem zato, ker sem sam precej močno vpet v to stroko in moje videnje ni tako svetlo. Oziroma - edini izhod, ki ga vidim, je vpeljava fuzije. Pa še to smo vsaj 30 let oddaljeni. Vse ostalo je pogreb. Alternativ ni. Je samo dražji, pa enak energent. Na ta način EU ne bo konkurirala na trgu. Razen če se vržemo izključno v turizem... in lesno industrijo...

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: damirj in roly
2. jul 2020
5.076
6.625
113
Seveda rusofili prec pametno pišejo, kako bo Rusija to sedaj preusmerila na Kitajsko. Ahm, bo ja. Najprej bo morala investirati milijarde v plinovode in naftovode, potem jih bo pa Kitajc držal za jajca in izsiljeval do konca in naprej.

Pusti jim malo veselja.

Se pa človek vpraša, a bodo kitajci napeljali mestni plin v vsako vasico, da bodo ustvarili povpraševanje za kupovati viške plina? Energetsko so kar samozadostni, elektrika je poceni... Kitajci tudi veliko surovin izvozijo, a bodo odkupovali od rusov in preprodajali dalje iste reči?

Vse erekcije rusovfilov kažejo, da bo postala rusija kot severna koreja, katero kitajci ujčkajo, da je mir v regiji.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jonny77 in sixpower

hdx

Guru
1. jun 2011
1.548
2.262
113
Meni te številke ne gredo skupaj. Rusija naj bi imela vojsko z vsemi službami veliko 2 miljona, od tega 1.1 miljona vojakov. S koliki so napadli Ukrajino? V Ukrajini jih je šlo 50 do 60.000 pa pa. In to ob tem, da so pošiljali tja vse izmečke, ki niso sodili v uradno Rusko vojsko.

Sedaj imajo mobilizacijo in med 40 milijoni aktivnih moških med 18 in 50 let ne najdejo 300.000 v nekih zakotnih vaseh, ampak hodijo po Moskvi in vlačijo ljudi z biciklov, da bi jih spravili v vojno.

Kje hudiča je ta Ruska vojska in to ob dolgih pripravah na samo vojno?

Tudi umrlo jih je samo 6000. To so pač ruske številke.

Nekaj mi ni jasno. Novi vpoklicani vojaki naj bi bili izkušeni in izurjeni, izgledajo pa tako kot moj sosed, ki sedi 24/7 in vsak dan 10 pirov spije.
A nimajo vojaških treningov ali kaj podobnega?

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Čisto resno vprašam, brez podjebavanja - kaj pomeni "kratkoročno" in kje je predikcijia za "srednjeročno?" Koliko let? Kakšen je plan EU za nadomestitev Ruskega plina? Seveda mislim v okviru, da bo novi energent cenejši in razpršen, ker če bo dražji ali pa se bomo ponovno vezali na enega dobavitelja (recimo ZDA), potem smo si zvrtali luknjo v koleno...

Torej - kako dolgo bo trajalo okrevanje EU gospodarstva in kakšna je napoved glede zamenjave energentov na srednjo rok?
Si spregledal tisto na koncu? Ker za razliko od vašega 100% drekanja, jaz ne vem. In ravno zato sem to napisal na koncu.
Jaz upam, da se Rusija jutri podre. In več kot bo Putin obupanih odločitev s kuzlo v riti sprejemal, bližje je ta čas.

Če pa še ne veš: čas pucen Putinovega plina je zaključen. Plin bo dražji, vprašanje je le koliko. Ker tudi če se Rusija jutri sesuje in bodo plin EUju spet dobavljali za bagatelo, so se že začeli izvajati postopki za diverzifikacijo dobav. In te druge dobave BODO dražje. To tudi jaz brez YT in FB doktorata vem.
Putin je pač misli, da drži Evropo za jajca, spregledal pa je, da gre zadeva v obe smeri. Kitajc mu pa tudi jasno daje vedet, da bo njegov vazal. Putinček pa to tudi dobro ve, se je videlo v njegovem govoru na srečanju, ko je Kitajcu rit lizal. Še en dokaz, da mu kuzla v rit skače.

kroja_

Fizikalc
23. mar 2016
183
86
28

EDIT: pišem zato, ker sem sam precej močno vpet v to stroko in moje videnje ni tako svetlo. Oziroma - edini izhod, ki ga vidim, je vpeljava fuzije. Pa še to smo vsaj 30 let oddaljeni. Vse ostalo je pogreb. Alternativ ni. Je samo dražji, pa enak energent. Na ta način EU ne bo konkurirala na trgu. Razen če se vržemo izključno v turizem... in lesno industrijo...
Sad preveč v delnice vlaga kot optiplex, kjer velja načelo: kratkorocno bo izguba, srednjeročno pa dobiček. Vmes pa bankrot.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Vojaško pušijo Ukrajinci, ekonomsko pa Evropejci. Pač do zadnjega Ukrajinca oz Evropejca.

Pač ja. Če gledamo iz stališča Ukrajine, to kar so naredili a je to res uspeh? Sploh z podporo in materialom zahoda.

Po drugi strani pa tu gor berem, kako so rusi za en drek in vojaško nesposobni ipd.. Pa po drugi strani razmišljam a je res tako? Ker koneckoncev borijo se z ZDA, EU in še kom. Pa niti niso malo zasedli, število žrtev je itak neznanka, ekonomski vpliv pa zna biti da bo pogreb za rusijo. Sam sicer menim da sicer niso dosegli vsega kar so si zadali, je pa vseeno več od "minimalno sprejemljivega" zanje. Če bodo sedaj z referendumi aneksirali zasedena ozemlja, je pa na ZDA in EU da odigramo zelo nevarno partijo pokra z visokimi vložki. Tiho sprejmemo aneksacijo in svet se vrti dalje, ali.... napademo/jo (Ukrajinci) in tvegamo kak taktičen nuke. Ker občutek imam, da se turbine v kremlju vrtijo na rdečih obratih.

Glede srednje in dolgoročne stabilnosti EU z energenti, pa nisem povsem prepričan, da nam kaže dobro. Noben EU politik ni predstavil niti najmanjše alternative razen varčevanja. V podjetju s katerim sodelujem, je šel štrom gor iz 150.000€ na skorajda 400.000€. Cenovno zmeraj težje konkuriramo alternativi iz držav z "zastojn" energenti. In resno mislim, da v kolikor se ne bo zelo hitro kaj uredilo, bo EU in Slovenija imela veliko večjo težavo z brezposelnostjo kot samo inflacijo in dragimi energenti.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in mirsi

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Pusti jim malo veselja.

Se pa človek vpraša, a bodo kitajci napeljali mestni plin v vsako vasico, da bodo ustvarili povpraševanje za kupovati viške plina? Energetsko so kar samozadostni, elektrika je poceni... Kitajci tudi veliko surovin izvozijo, a bodo odkupovali od rusov in preprodajali dalje iste reči?

Vse erekcije rusovfilov kažejo, da bo postala rusija kot severna koreja, katero kitajci ujčkajo, da je mir v regiji.
Plin, ki ti priteče po plinovodu, ki ga dobavitelj zgradi in ki ga držiš za jajca, je pač cenejši kot katerikoli utekočinjen plin iz drugega konca sveta. Če nič drugega bodo tega zase ponucali, svojega pa na trgu prodajali.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.050
836
113
Pač ja. Če gledamo iz stališča Ukrajine, to kar so naredili a je to res uspeh? Sploh z podporo in materialom zahoda.
Ker koneckoncev borijo se z ZDA, EU in še kom.
Ne se smešit. Če bi se borili z EU in ZDA, nebi niti prestopili praga UA. Zračne podpore pratično UA nima. In da jim teh "10" HIMARS dela take preglavice pa je res komično. Kaj šele če bi tega bilo še več. Seveda je vse le če, če in če.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
Rusi so si nakopali še dodatno preglavico za njihovo vojaško industrijo. Naročila po veličastnih performansah njihove vojske verjetno ne bojo več deževala. Indijci imajo že kar probleme.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
To sem prej pozabil omenit ja. To je tudi ena od pomembnih ekonomskih posledic, ki jih strokovnjaki omenjajo. Resne drźave se ne bodo več dotaknile te ”top shit” robe, za vse ostale bodo pa popusti padali, da bodo sploh kaj prodali.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Ne se smešit. Če bi se borili z EU in ZDA, nebi niti prestopili praga UA. Zračne podpore pratično UA nima. In da jim teh "10" HIMARS dela take preglavice pa je res komično. Kaj šele če bi tega bilo še več. Seveda je vse le če, če in če.

Bralno razumevanje 0 točk.

Količina denarja in opreme "uvožena" iz zahoda je veliko večja kot je rus pripeljal svoje. Da ne omenjam vseh satelitov in radarjev pa obveščevalnih agenciji katerih podatki so na voljo UA.

Rus se "direktno" ne bori z NATOm, je pa res da bližje kot se sedaj verjetno še ni.

Pa ne podpiram rusa. Samo poizkušam razmišljati na drug način. Čisto mogoče da se motim. Jaz trenutno vidim samo to, da UA kljub veliki podpori zahoda in sankcijam RUS, izgublja velik del ozemlja, ogromno ljudi in infrastrukture. Koliko je dolžna "zahodu" je pa skrivnost. Rus je sicer izgubil dosti opreme in ljudi, je pa tudi zasedel kar nekaj ozemlja in verjetno energetskih virov.

Je to kar se je zgodilo res "polom" rusije? A bo res preprečilo njeno nadaljno ekspanzijo? A smo jo res ekonomsko uničili in odrezali od ostalega sveta?

Ker občutek imam, da bo gospodarstvo EU utrpelo večjo škodo. Srčno sicer upam da se motim, samo kazalniki so trenutno v podnu.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.582
9.805
113
40
MB
Malo si poglej analize ekonomskih posledic za Rusijo. Izgubila je izredno pomemben trg za velik del nafte in plina. Evropa bo res kratkoročno gagala, ampak to je bila lekcija vsaj za eno generacijo, da se ne vežeš več na enega partnerja, sploh pa ne Rusa.
Seveda rusofili prec pametno pišejo, kako bo Rusija to sedaj preusmerila na Kitajsko. Ahm, bo ja. Najprej bo morala investirati milijarde v plinovode in naftovode, potem jih bo pa Kitajc držal za jajca in izsiljeval do konca in naprej. Tako da, napovedi za Evropo so kratkoročno gaganje, srednjeročno bo pa že bolje. Rusiji pa je do pred 14dni še šlo, potem pa sama zapre pipo. Sedaj bo ekonomsko šlo samo strmo dol, ker Kitajc jih bo pobril do zadnje dlake, ker ve, da nima samo ruskih jajc v rokah, temveč tudi pljuča, srce, ledvice in možgane. Lahko si pogledate, kaj imajo afriške države od Kitajcev.
To je moje predvidevanje, nisem yt doktor, tako da lahko le upam, da se bo tudi uresničilo.

no, pa plinovodov in naftovodov kljub miljardam, ne znajo naredit sami, brez zahodnega know-howa.

kitajska ma pa svojih problemov dovolj.

• Všeč mi je
Reactions: optiplex

tomi

Guru
1. sep 2007
18.582
9.805
113
40
MB
Meni te številke ne gredo skupaj. Rusija naj bi imela vojsko z vsemi službami veliko 2 miljona, od tega 1.1 miljona vojakov. S koliki so napadli Ukrajino? V Ukrajini jih je šlo 50 do 60.000 pa pa. In to ob tem, da so pošiljali tja vse izmečke, ki niso sodili v uradno Rusko vojsko.

Sedaj imajo mobilizacijo in med 40 milijoni aktivnih moških med 18 in 50 let ne najdejo 300.000 v nekih zakotnih vaseh, ampak hodijo po Moskvi in vlačijo ljudi z biciklov, da bi jih spravili v vojno.

Kje hudiča je ta Ruska vojska in to ob dolgih pripravah na samo vojno?

ne vem kaj ti nima za it skupaj.

yuga je bila prva na luni, rusi imajo drugo največjo armijo na svetu, kitajci so globalna velesila, severnokorejci imajo pa največji jedrski arzenal,

kaj je vsem skupno?

naiven narod.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
V podjetju s katerim sodelujem, je šel štrom gor iz 150.000€ na skorajda 400.000€. Cenovno zmeraj težje konkuriramo alternativi iz držav z "zastojn" energenti. In resno mislim, da v kolikor se ne bo zelo hitro kaj uredilo, bo EU in Slovenija imela veliko večjo težavo z brezposelnostjo kot samo inflacijo in dragimi energenti.
Sej ne, da nisem tocno na to opozarjal ob zacetku debilnih sankcij.

Pri nas je sel racun za elektriko z 8 milijonov na 30 milijonov.