Vojaško služenje pred leti in danes

Ali ste bili v obveznem služenju v vojski!

• Skupaj glasov
    127

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Nobenih posledic ni (razen če ga kasiraš direkt v glavo). In so klasična ...

to pa sploh ni res. preberi si poročila (najdeš jih na netu) kakšne posledice so ob uporabi tega orožja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
..še moja malenkost...

7 mesecev v Šentvidu - Šola za častnike vojnih enot (ŠČV)...(mislim da 6. generacija - 1996/97).

Ne vem no...a se je splačalo ali ne...res da smo bili na kupu vsi izobraženi, samo smo pa presedeli po cele dneve v učilnici, pa praktično vsak mesec po 1 teden terena (ki mi tudi pod razno ni dišalo).,,,Bloška Polica, Postojna, Kras (nekje pri Komnu), Kostanjevica na Krasu, Vipava,....
Ter na koncu se 1 mesec 'stažiranja' v novomeški vojašnici (pa še tam sem pokasiral 5 dni terena
crazy1.gif
).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

to pa sploh ni res. preberi si poročila (najdeš jih na netu) kakšne posledice so ob uporabi tega orožja.
Nikakršnih. So le nakladanja. Ko je bilo treba pa dokazat (ker so bile v ZDA in VB tožbe na ta račun), se je pa izkazalo, da so vse skupaj buče ...

Sipi

Pripravnik
14. avg 2007
290
0
16
43
Citat:
Uporabnik Georgie pravi:
Evo ena fotka iz osebnega arhiva (pravkar poskenirana) - da bodo mladiči videli, zakaj in pri kom so se celo poveljniki učili zlaganja maskirk in zategovanja rjuh (malo za šalo, malo zares).
grin1.gif

(slikano po zaprisegi, mislim da konec avgusta 1998, ZČ, 12. GBSV, VFRS
smile-1.gif
)
Ho jaz sem tud tu odslužil svoje
evil.gif
.Garda-moste.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Še moje... I četa II motoriziranega bataljona; V.P. 8164 Maribor; generacija 1990/1991
Čisti prašinar-snajper
Pa sej ni blo tolk hudo; pol ko smo tiste kocke natrenirali
smile-1.gif
od septembra do novega leta smo pozabljeni ždeli v kasarni Melje, kje rje bil med vikendom najvišji čin pt. ml. vodnik...
V kadetnici smo bili bolj na očeh...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.827
6.787
113
pri taščici
18 dni vojačnice v Vipavi-namestno na zaprisego-domov(odhod v vojašnico na prihod Clintona v Lj, junija 99), potem pa civilno služenje do katerega ni nikdar prišlo (izredni študij, nesreča)
Sicer pa sem mnenja da kak mesec služenja ne bi škodilo nikomur. Seveda pa bi "prav" da bi dobli nekoliko bolj bogato plačilo kot še v časih obveznega služenja.
Tisto ko pa je bilo včasih po 2leti je pa res
bonk.gif

Če bi danes to uvedli pol vojakov naredi samomor

Nazadnje urejeno:

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Shando pravi:
Jaz sem bil v JLA 15 mesecev. Tega sicer ne priporočam, ampak današnji mladini manjka vsaj 1 mesec takega življenja. Bi se malce naučili kakšnih koristnih življenjskih izkušenj in malo drugače razmišljali kot večina sedaj ............
stupid-1.gif

To je zame ena največjih bedarij. Obvezno služenje leto in pol življenja. Pa daj no.
bonk.gif
Sem kje napisal, da je treba služit vojsko leto in pol?
stupid-1.gif

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Čas služenja vojske bi se moral šteti v delovno dobo.
Ker se ne, ga pojmujem kot čisti arest in prisilno delo.

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Georgie pravi: Ko ste se že vsi tako lepo nostalgično razpričali
cool-1.gif
- mene pa zanima, kje, na katerih koncih in v katerih vojašnicah ste vse bili, na služenju in na kakšnih morebitnih kasnejših vajah, v JLA ali/in v TO?
Služenje v JLA v Bileæi
evil.gif
.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ja, jaz sem konec devetdesetih pričakoval, da bo vsaj približno tako, čeprav, da ne bo pomote, se nisem zaradi tega odločil iti v vojsko.
smile-1.gif

Glede delovne dobe se strinjam s Kara_Demz. To je bil eden izmed pomislekov, zaradi katerega so služenje mnogi "odklonili". Čeprav je potem naborniška plača sicer bila, vendar je bila zanemarljiva. Seveda pa je razlika med naborništvom in profesionalizmom. Vsaj v (teh dveh) nazivih. Iz zgodovine tudi vemo, da slabo plačane vojske nikoli niso ravno blestele (morda s kakšno izjemo in morda enako velja tudi za predobro plačane vojske, ki "blestijo" na malce drugačen način ...).

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Nikakršnih. So le nakladanja. Ko je bilo treba pa dokazat (ker so bile v ZDA in VB tožbe na ta račun), se je pa izkazalo, da so vse skupaj buče ...

Ne mi s takimi. ZDA ne bodo nikoli škodovali interesom svoje vojaške industrije, še manj pa se same izpostavile odškodninskim tožbam vseh držav, kjer so ta orožja uporabljale.

Malo si preberi, potem pa mi še naprej trdi, da je osiromašen uran povsem nedolžna stvar:

http://delo2.tuditi.delo.si/2007/03/10/uran-sovraznik-slovenskih-vojakov/
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+OQ+O-2008-0029+0+DOC+XML+V0//SL
http://www.aimpress.ch/dyn/slov/archive/data/200102/10201-102-slov-sar.htm
http://24ur.com/novice/svet/osiromasen-uran-povzrocil-tumorje.html

Uporaba takšnih izstrelkov je zelo primerljiva z uporabo taktičnega jedrskega orožja pri dolgotrajnih vplivih na zdravje ljudi, v prvi vrsti pa vojaškega osebja.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Mislim, da je šlo za nadomestilo za udeležbo na vojaških vajah. Se tudi jaz ne spomnim ravno ...

Služili smo nekoč vojaščino z veseljem in ponosom. Noter si šel fantič, ven si prišel pa dedc! Odrasel. In to zato, ker so ti pokazali, da se ne vrti svet okoli tebe, ampak da je življenje rahlo drugačno. Včasih ni bilo luštno, preveč slabo pa tudi ne. Kakor si človek. Nekdo, ki je neprilagodljiv, je bil lahko prav bogi.

Država, ki sem ji prisegel zvestobo z življenjem, je šla v franže, kar pomeni, da se lahko tudi tej naši državici kaj takega zgodi in ne bi bilo nič novega.

Moje mnenje je, da današnji scrkljani mladini ne bi prav nič škodilo malo "branja Bostana".
Za plačo
confused-1.gif
? Ne!
Plača je rezultat tvojega opravljenega in koristnega dela, kar je kvečjemu profesionalna vojska. To je pa v bistvu usposabljanje, torej uk. Uk o disciplini! Ker je precej zahteven, družbeno koristen in dolgotrajen, bi morala država priznati ta čas kot delovno dobo, ki gre v našo pokojninsko osnovo.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.083
582
113
Smo dobivali plačo (vsaj v JLA). Bila pa je mogoče za ene politanke v kantini
smile-1.gif
Desetarji so dobili nekaj več, ampak še vedno je bila zgolj simbolika.

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.906
106
63
mb+ -20km
@all:
BITOLA(MK) 12 mescev jebo jeza zaradi nenormalne klime,poleti 38-45 stopinj,pozimi ce je blo minus 20 je blo TOPLO.
Bil na strazi ponoci na MINUS 36(strazo smo menjavali vsako uro).kar se tice klime v Bitoli,malo pogooglajte!

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
http://en.wikipedia.org/wiki/Depleted_uranium

Kle lepo pise njegov namen, klasifikacija med orozji in ostalo. Ne uporablja se zato ker bi bil toksicen ampak zaradi visje specificne mase, posledicno probojnosti. Nezdravo je pa pomoje tolk kokr zivet v trbovljah. Itak se je danes ze rodit nezdravo, kaj sele zivet...

Se zanimiv quote:
Trim weights in aircraft

Aircraft that contain depleted uranium trim weights (Boeing 747-100 for example) may contain between 400 to 1,500 kg of DU.

lp,
Sasa

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Kara_Demz pravi:
Za plačo
confused-1.gif
? Ne!
Plača je rezultat tvojega opravljenega in koristnega dela, kar je kvečjemu profesionalna vojska. To je pa v bistvu usposabljanje, torej uk. Uk o disciplini! Ker je precej zahteven, družbeno koristen in dolgotrajen, bi morala država priznati ta čas kot delovno dobo, ki gre v našo pokojninsko osnovo.

Bwahahaha. Sure. Prid zame zastonj delat, te bom gnal ko prasca in naucu prave discipline slovenskega delavca, when i say jump you say how high! Seveda ne bos placan ker bo to uk o disciplini, bo precej zahteven druzbeno koristen in dolgotrajen. Ti bom pa placal delovno dobo za pokojnino s katero si bos lahko nekaj obrisal nekoc.

fak ej

Film idiocracy se mi zdi zmerom bolj genialen.

lp,
Sasa

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:

Ne mi s takimi. ZDA ne bodo nikoli škodovali interesom svoje vojaške industrije, še manj pa se same izpostavile odškodninskim tožbam vseh držav, kjer so ta orožja uporabljale.

Malo si preberi, potem pa mi še naprej trdi, da je osiromašen uran povsem nedolžna stvar:

http://delo2.tuditi.delo.si/2007/03/10/uran-sovraznik-slovenskih-vojakov/
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+OQ+O-2008-0029+0+DOC+XML+V0//SL
http://www.aimpress.ch/dyn/slov/archive/data/200102/10201-102-slov-sar.htm
http://24ur.com/novice/svet/osiromasen-uran-povzrocil-tumorje.html

Uporaba takšnih izstrelkov je zelo primerljiva z uporabo taktičnega jedrskega orožja pri dolgotrajnih vplivih na zdravje ljudi, v prvi vrsti pa vojaškega osebja.
Bodi prijazen pa daj kak resen vir, tole so samo natolcevanja in bedarije (24kur je zate resnih ali kaj?) ... Meidcinska raziskava, rezultati kake tožbe ...
Mimogrede, osiromašeni uran je povsod okoli tebe. Ogromno ga je. Snuffy je napisal le enega od primerov uporabe. Ne boš verjel, uporabljajo ga za ZAŠČITO pred sevanjem. In recimo v oklepih tankov ...

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Kara_Demz pravi:
Mislim, da je šlo za nadomestilo za udeležbo na vojaških vajah. Se tudi jaz ne spomnim ravno ...

Služili smo nekoč vojaščino z veseljem in ponosom. Noter si šel fantič, ven si prišel pa dedc! Odrasel. In to zato, ker so ti pokazali, da se ne vrti svet okoli tebe, ampak da je življenje rahlo drugačno. Včasih ni bilo luštno, preveč slabo pa tudi ne. Kakor si človek. Nekdo, ki je neprilagodljiv, je bil lahko prav bogi.

Država, ki sem ji prisegel zvestobo z življenjem, je šla v franže, kar pomeni, da se lahko tudi tej naši državici kaj takega zgodi in ne bi bilo nič novega.

Moje mnenje je, da današnji scrkljani mladini ne bi prav nič škodilo malo "branja Bostana".
Za plačo
confused-1.gif
? Ne!
Blablabla ...
Ko so mene poklicali v vojsko, sem imel za sabo že par let dela, familijo, krdite ... In oni bi, da sem tam zastonj? Ne se hecat. Naj mi dajo toliko, kot sem služil "v civilu" + garantirajo, da bim ob povratku v "civila" imel enako delo, pa je OK. Drugače pa naj se j....
Življenje je biznis in tudi država mora usluge, ki jih ji nudijo državljani (tudi vojska) plačat. Ker biti "v službi domovin" ni nikakršen privilegij ali kaj podobnega - in od tega nimaš nič. Si moreš mislit, jaz se tudi brez vojske dobil delovne navade, spoštovanje no nadrejenih ipd ...