Vklucevanje na avtocesto

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Bi reko da je najvecja tezava v tem, kdaj se umaknit komu na kateri pas to, da jih vec kot 70% cestnih udelezencev, tako mladih kot onih pred zemljo, nima blage veze oz. nimajo predstave o OCENITVI HITROSTI. Ali ce stojijo al premikajo v vozilu, enostavno ne znajo ocenit v nekaj sekundah o hitrosti vozil okoli sebe. Saj potem ni cudno, da se nekam zaletavajo, al pa nevedo kaj storiti.

Resno, kaj ni mogoce v avtosoli vkljucit nek program oz. nek test, da kandidata ocenijo ce je sposoben ocenjevat hitrosti vozil ? (in s tem ne mislim samo avtomobilov, tudi enosledna vozila bi bila lahko poleg, ne da se sred belega dneva skoraj nalimam ateju na zadnjo sipo, ker je on videl kolo in mislil da se pelljem na trznico po solato).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik tado pravi:
jast ne vem kako naj se pa vključim če so zraven mene vozila naj ga butnem da gre mal desno al kaj?

Nevem, jest se vozim 3 leta po obvoznici vsak dan in v najvecji prometni konici pa nikoli nisem rabil peljati po odstavnem pasu ali pa nevem kaksne manevre zganjat, torej kje je problem?
So me pa v rizicne situacije spravljali taki k vozijo 40km/h dokler ne pride do avtoceste ali bovoznice in nato pospesi na 50km/h in hoce na vozni pas.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Folk je bebast, ker ne pohodjo prokletga gasa! js nwem , a se ljudem avto smili, al ne obvladajo, al pazjo na porabo, al kaj za vraga delajo....edina stvar k je, izsiljujejo, ker z premajhno hitrostjo zapeljejo na vozni pas. To je za kaznovat!

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Poraba bo glavni vzrok, ker ko ga pohodiš je trenutna poraba recimo takoj 15
shocked-1.gif

In potem prilagodijo vožnjo tako, da je trenutna poraba ob pospeševanju vedno 6 litrčkov.
Jaz ne najdem drugačne razlage, zakaj bi se nekdo na avtocesto vključil s 60-70km/h pred romunsko/bolgarske tovarnjakarje kateri se komaj vozijo (vprašljiva teh.brezhibnost vozila). To se zjutraj redno dogaja, ko se na uvozu Šentjakob vključujemo na AC proti LJ
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Po moje je predvsem strah in nerazmišljanje. Sem se zadnje dni nekajkrat peljal s 50-letno voznico, ki je vedno zapeljala na vozni pas s 50-60 km/h in to že takoj na začetku pospeševalnega pasu. Da je to naredila v 4. prestavi (75 dizel powah konjev) raje niti ne omenjam.
bonk.gif

Ko sem jo vprašal, zakaj se vključuje na takšen način in ali se ne zaveda, da je nevarno, je odgovorila takole: Da se vključi že takoj na začetku, ker je takrat pač prosto in če bi peljala do konca pospeševalnega pasu, ne bi bilo več.
bonk.gif

Več kot na 60 pa ne pospeši zato, ker se ji zdi višja hitrost nevarna za vključevanje na AC. "Bom morala potem fajn bremzat, če me noben ne bo spustil in se mi lahko kdo zaleti v rit".
bonk.gif

Drugače pa glede umikanja na prehitevalni pas: Če se prav spomnem, je v Belgiji to celo obvezno oz. je voznik, ki vozi po voznem pasu dolžan omogočiti nemoteno vključitev tistemu, ki se vključuje na AC. Naj me kdo popravi, če imam slučajno napačno informacijo.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ampak za izvoz iz avtoceste imajo ponavadi tudi probleme.....že na voznem pasu bremzajo na tistih 60 ,da lahko potem na izvoznem pasu peljejo 40....se pravi...najprej bremzat pol pa desno ven........sicer mene so učili da grem prej ven in potem ,da bremzam,ker je tisti pas ravno temu namenjen in isto je s pospeševalnim pasom.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
........sicer mene so učili da grem prej ven in potem ,da bremzam,ker je tisti pas ravno temu namenjen in isto je s pospeševalnim pasom.

kako - a potem ti na pospeševalnem bremzaš??
evil.gif
(sorry moral sem)

ON:
seveda je edino pravilno, da se izključiš s "polno brzino" in šele na izvoznem pasu na bremzo - je pa tudi res, da bi moral kar ornk na bremzo, da bi iz 130 km/h (ali celo kaki km več
redface-1.gif
) prišel "pravočasno" - tj. do samega znaka 40 km/h - na predpisano/dovoljeno hitrost

je pa prav grozno kaj vse doživiš ob vključevanju ali pa ob izhodih iz AC - se mi včasih zdi, da ne bi bilo nič narobe, da bi se uvedli "osveževalni izpiti" (je kar nekaj folka na cesti, ki o prometnih predpisih, kulturi in o načinu pravilne in varne vožnje* nimajo blage veze - imajo pa izpit in so tako legalno na cesti - pa ne da hočem koga žaliti ali sebe izpostavljati kot super-duper voznika)

*varna vožnja ne pomeni nujno počasne vožnje

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Ali lahko samo povem zgodbo prijateljice, ki si ji je zgodilo 2 meseca nazaj, da se je želela vključiti na avtocesto, pred njo pa je voznica, ki je nekaj dni prej naredila vozniški izpit, enostavno ustavila, ker je po njenih besedah zmanjkalo pospeševalnega pasu..baje naj bi jo tako naučili v avtošoli, kjer so ji povedali, da ne sme voziti po odstavnem pasu. Poklicali sta policijo in ona je dobila kazen, ker se ji je zaletela v rit...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pa na TV so bile reklame pol leta nazaj, kjer so lepo narisali in povedali, da ce zmanjka, se pac peljes naprej po odstavnem, dokler se ne vkljucis ... najbrz je takrat mladenka gledala Santa Barbaro.

Glede zaletavanja je pa vseeno jasno, da se nimas kaj zaletavat v druge, tudi ce delajo bedarije, ce se temu lahko izognes (varnostna razdalja, prevelika hitrost ?).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik voznikvozniku pravi:
Ali lahko samo povem zgodbo prijateljice, ki si ji je zgodilo 2 meseca nazaj, da se je želela vključiti na avtocesto, pred njo pa je voznica, ki je nekaj dni prej naredila vozniški izpit, enostavno ustavila, ker je po njenih besedah zmanjkalo pospeševalnega pasu..baje naj bi jo tako naučili v avtošoli, kjer so ji povedali, da ne sme voziti po odstavnem pasu. Poklicali sta policijo in ona je dobila kazen, ker se ji je zaletela v rit...
Odvetnika vzet, pa ne bo kazni.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik krko pravi:
Če se ne motim je šlo za te reklame

NASVETI ZA VARNO VOŽNJO

Tocno to, hvala ! Ne bi skodilo, ce bi te zadeve nonstop vrteli na TV, saj konec koncev drzavna televizija, pa naj naredijo kaj koristnega za drzavo, ne pa da samo tiste bebce iz parlamenta prenasajo na vsaj enem programu, ce ne kar na dveh (+ porocila z dodatnimi posnetki se na prvem).

Najbrz je babo zmedlel tisti del, kjer "prosimo" za prostor za vkljucitev (malenkost pred koncem videa) ... to pac ni vec v navadi, da bi kdo za kaj prosil, zdaj rulja samo se zahteva
bonk.gif

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Zakaj ne bi blo kazni? Če je vozila s premajhno varnostno razdaljo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik flip pravi:

ZVCP-1 UPB 5

Izvleček

Citat:

Ustavitev in parkiranje

52. člen
.
.
.
(4) Ustavitev in parkiranje je prepovedano:
.
.
.
9. na pospeševalnem, zaviralnem in odstavnem pasu. Na odstavnem pasu je za nujno potreben čas dovoljena ustavitev vozila v sili. Ob tem mora voznik storiti vse potrebno, da ustavljeno vozilo, osebe ali tovor ne ogrožajo udeležencev v cestnem prometu;

V opisanem primeru bi bila "deljena" krivda najbolj pravična - ona spredaj NE SME ustaviti - ona zadaj pa se NE SME zaleteti.

Bi bilo pa zanimivo izvedeti kako bi sodišče razsodilo - jaz sam bi se na kazen (če bi bil "tisti od zadaj") vsekako pritožil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik flip pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Preberi si definicijo varnostne (hint: "oviro, ki jo lahko pričakuje") ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik maddog pravi:
Bi reko da je najvecja tezava v tem, kdaj se umaknit komu na kateri pas to, da jih vec kot 70% cestnih udelezencev, tako mladih kot onih pred zemljo, nima blage veze oz. nimajo predstave o OCENITVI HITROSTI.

Jaz vidim problem v tem ker ljudje ne spremljajo prometa - predvsem onega zadaj. In jih potem vključevanje drugih do te mere preseneti, da v času tistih nekaj sekund niso sposobni oceniti kaj se dogaja za njimi (poleg njih) ter je tako tudi umikanje praktično nemogoče oz. prihaja do nevarnih situacij.

Ne vem no...na AC osebno promet od zadaj praktično bolj spremljam kot pred sabo..razen če se vdaš v usodo in voziš XY kilometrov za prvim, ki ga dohitiš.

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Se strinjam s tem. Stožit babo trapasto. Ne moreš pričakovat, da ti nekdo brez razloga na polno bremza v faco.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik flip pravi:

Preberi si definicijo varnostne (hint: "oviro, ki jo lahko pričakuje") ...

a pa si ti prebral definicijo varnostne
grims-1.gif

Citat:
Razdalja med vozili

29. člen

(2) Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati:

– da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi;

skratka, po mojem mnenju bi morala bitii krivda deljena: avto spredaj se ne bi smel ustaviti, avto zadaj pa se ne bi smel zaleteti vanj. sicer pa, kak mesec nazaj sem videl italijana, ki je vozil vzvratno nazaj na počivališče lukovica ..