Vinjete 2010 ... ???

Himera

Pripravnik
7. nov 2009
52
0
6
Tale tema bi sodila v avtomobilizem, ampak za tja nisem dovolj pameten, pa sem dal kar v čvek. Gre pa za zadevo VINJETA.
Torej, kmalu bodo na voljo letne vinjete za leto 2010 po ceni 95 EUR. Zdaj, za del populacije se to še vedno splača, saj bodo s tem privarčevali nekaj denarja, vsaj v primerjavi s prejšnjim načinom cestninjenja (OK, boste rekli, pa kaj to piše, sej vinjete niso nove, ...pa dajmo pisat naprej, da se približam dejstvu). Torej, lahko vzamem tedensko vinjeto ali celo mesečno, a tudi te niso poceni, pa še izbirat moraš, kdaj se boš vozil po avtocesti. Edino pravilno bi bilo čimprej uvesti satelitski sistem cestninjenja (potem pa plačaj toliko, kolikor se voziš). In, eto, smo že pri bistvu: odgovorni se važijo, da bodo tak projekt izpeljali do (menda) leta 2012. Super. Zato imam predlog, kako to doseči in prepričan sem, da bi bilo tako. Predlog je sledeč: na trg naj lansirajo dveletne (2 letne) vinjete, ki bi veljale (vsaj) do leta 2012 (zakaj tudi dlje, beri naprej). Cena je lahko enaka, se pravi 190 EUR / za dve leti/. Zdaj pa, če so res tako sposobni in bi sistem uvedli pred dejanskim rokom, bi bil to plus v blagajni, če pa ne, pa ... jah, bi se vozilo s trenutnimi vinjetami toliko časa, da ne uvedejo satelitskega cestninjenja. Prepričan sem, da bi zelo pohiteli ...

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Meni osebno vinjete popolnoma ustrezajo in naj nič ne hitijo z satelitskim. Bo takrat vožnja za VSE veliko dražja.

Himera

Pripravnik
7. nov 2009
52
0
6
No, saj ravno o tem sem pisal. Zato tudi nisem dodajal "Žlajf" ankete, ker vem, da vas je veliko takšnih, ki vam sistem odgovarja.,
Gre predvsem za to, kako pohitriti zastavljene cilje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Satelitska bo dražja za vse.
Ne vem, zakaj si kdo to želi.

To je isto, kot če bi hotel merilnik vode na (vsak) gobec, da ti bolj pravično vodo zaračunajo.
Neumnost do amena.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Aja, zakaj je po moje 95€ preveč:

Avstrija 1 leto: 73.80 EUR
Švica 1 leto: 27€

Ampak očitno je cena vinjete premosorazmerna s BDP na prebivalca, kajti na Madžarskem je letna 138.8€
bonk.gif

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Si boš ob satelitskem cestninjenju še zelo želel da bi nazaj uvedli vinjete. Bo vožnja takrat veliko veliko dražja kot sedaj ob dokaj poceni vinjetah.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Zakaj neumnost?

Vinjeta ni poštena. S tem se strinjamo vsi. Ker pa redni uporabniki AC z njo vozijo bistveno ceneje kot prej, se je oklepajo kot hudič križa. Kljub temu, da se strinjajo s prej napisanim. To veliko pove o osebni integriteti posameznika.

Ima seveda tudi dobre lastnosti. Ampak zaradi poštenosti volje sem proti njej in bi rajši videl satelite, ABCje, kakšne druge mikrovalove, hrčke, ki štejejo kilometre... v glavnem plačevnje po prevoženem km. Pa čeprav sem pred uvedbo vinjet na ABCju mesečno kuril skoraj toliko, kot je po novem letna vinjeta.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj res... kaj je s tem premosorazmernim
smile-1.gif
. Tudi jaz sem opazil, da je to drugič v parih dneh...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.508
10.735
113
premosorazmeren A x faktor

obratnosorazmeren A x 1/faktor

vsi so mislili obratno, a napisali premo
smile-1.gif
tako jaz to razumem.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik blazko pravi:

Vinjeta ni poštena. S tem se strinjamo vsi.
Ni res. Vinjeta ni poštena, avtocesto so zgradili, če si se peljal enkrat ali 100x. Avtocesto so splužili, če si se peljal 1x ALI 100X.

Ati je žena kaj več plačala v bajti za vhodna vrata, ker ima deljen delovni čas in gre 2x večkrat skozi vrata ven in not kot ti?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Nehajte no jokat, prodajte avte in se vozite z avtobusi če vam je predrago. Prej ko so bile cestninske postaje sem letno dal za cestnine ravno 10-20€. Zdaj dam 95€ in me nič ne moti. Samo da ne gledam nobenga da mi noben ne gnjavi in imam mir. Ne moreš pa ti primerjat Slovenije z razvito Avstrijo in Švico. Kdo pa mislite da bo plačeval pufe za ceste oz. iz česa se bodo plačevali. 95€ je pač preračunana cena ki gre skos basta. Je pa res da je življenje pač takšno da ni vse fer. Po drugi strani pa sploh ni potrebno avtoceste uporabljat saj se na vsak konec pride po navadnih cestah. Tam si pač počasnejši, lahko te tudi speče kak radar.... Vse ima svoje pluse in minuse. Želeli smo si kompleten avtocestni križ in sedaj ga (recimo da) imamo. Plačajte!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik blazko pravi:

Vinjeta ni poštena. S tem se strinjamo vsi.
Ni res. Vinjeta ni poštena

Kaj sedaj, je poštena ali ni poštena?

Pavšali za omejene dobrine so v splošnem nepošteni. Primer: plačilo ogrevanja v stanovanjskih blokih in luftanje nonstop, ker ljudi b.k. za porabo - plačajo itak vsi enako. Uporabljajo se v primerih, kjer bi bilo zaračunavanje po dejanskih stroških nemogoče, neracionalno, predrago... torej tam, kjer enostavnost izvedbe prevlada nad poštenostjo. Ali pa v primerih, ko želiš neki skupini ljudi (velikim potrošnikom) zagotoviti dodaten privilegij. Mogoče potem celo upaš, da te ponovno izvolijo na oblast
evil.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ok, pa obratno sorazmerno.

Sicer pa se pravičnost vinjete konča že pri njeni ceni - če je letna 95€, zakaj potem mesečna ni 7,9€? Ali tedenska 1,75€? Pa tudi če par centov prištejemo zaradi cene same vinjete, smo še vedno daleč od postavljenih cen.