Vezava menjalnega/križnega stikala

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Glede vezave je meni vse jasno.
grin1.gif

Samo še vedno ne vem ali naj vežem dva stikala ali dve stikali.
grims-1.gif

Nazadnje uredil moderator:

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.304
18
38
MB
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Evo na hitro narejena skica. S1 in S4 sta menjalna. Vmes lahko sicer odmisliš S2 in S3, ki sta križna, namenoma risana eden v eni poziciji, drug v drugi. Zdaj lahko študiraš na koliko načinov oziroma kako je tokokrog sklenjen, da luč sveti. Če povzamem samo tvoj primer, le da so pri meni barve druge - če bi namesto S4 spojil ob rdeči žici z leve, ne bo luč nikakor svetila. Če pa spojiš rjavo z desne s katerokoli rdečo z leve, bo luč svetila oz ne glede na položaj stikala S1.
Najlepša hvala za razlago.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.666
9.462
113
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Pozdravljeni
V sobi imam eno luč, katero prižigata/ugašata dva stikala. Mislim da se temu reče menjalna stikala. Sedaj sem eno stikalo odstranil (žice ostanejo) in sem želel, da bi imel samo eno stikalo, vendar mi sedaj luč NE deluje.
Očitno ni tako enostavno, da bi samo odstranil stikalo. Zato vas prosim, če mi lahko poveste kaj moram narediti? A je treba pri odstranjenem stikalo žice kako zvezati?
lp

Razdri obe stikali, daj varovalko nazaj, eno od obeh stikal je prvo in ima fazo, če je narejeno prav na rjavi ali črni, drugo stikalo faze nima. Če misliš obdržat prvo stikalo, to s fazo potem daj navadno stikalo med fazo in eno izmed preostalih dveh žic, na drugem pa skleni črno žico in izbrano barvo. Če misliš obdržat drugo stikalo narediš samo obratno. Seveda pred šlatanjem žic izklopi varovalko.

Menjalno stikalo je sila preprosta stvar, fazo pripeljano na sredino samo preklaplja iz ene strani na drugo, če dve taki stikali povežemo z dvema žicama dobimo menjalno vezavo, enkrat je tok sklenjen po eni strani, drugič po drugi. Križna stikala (so štiripolna) se dodaja vmes med ti dve žici, ki povezujeta menjali stikali, sila preprosto.