Vesoljske raziskave v Planici - Plačilo?

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ne razumer ravno..., govora je bilo o letu in pol, ti omenjaš 3x16 dni, koliko časa si ti potem ždel tam not in koliko si za to dobil?

Pripase

Zelenc'
27. nov 2011
1
0
1
Ker bodo v kratkem te raziskave spet aktualne, ali lahko tisti, ki ste že bili, malo poveste kakšne so kaj posledice bivanja tam v takoimenovanem hipoksičnem okolju.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.343
7.094
113
pri taščici
Mogoce bi mi pa ratalo se enkrat lezat. Se lahko usedes na postelji?
Obracas se najbrz lahko(prelazanine!). Jeba je to, da imam sedaj familijo in ce obiski niso dovoljeni potem....

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Rehabilitacija je bila, če si želel, si lohka 1 teden ostal v Planici. Tam si imel vse na razpolago, kolo, fitnes, telovadnica, savna. Bivanje je pa plačal IJS.

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Ne razumer ravno..., govora je bilo o letu in pol, ti omenjaš 3x16 dni, koliko časa si ti potem ždel tam not in koliko si za to dobil?

Ket točno je bilo govora o letu in pol? V Planici? Ne, mi smo bili tam 3x po 16 dni, od tega 3 dni testi, 10 dni ležanja, 3 dni testi...

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Citat:
Uporabnik Pripase pravi:
Ker bodo v kratkem te raziskave spet aktualne, ali lahko tisti, ki ste že bili, malo poveste kakšne so kaj posledice bivanja tam v takoimenovanem hipoksičnem okolju.

Ja v hipoksiji je tako, bivaš na simuliranih 4000m. Se pravi manj kisika. "dvigajo" te postopoma, najprej 3000, 3500, 4000m. Prve dni imaš rahli glavobol, pa težko spiš ker imaš rahlo višinsko bolezen. Ampak nič resnega. Potem pa se navadiš in sploh neveš, da je manj kisika. Drugih posledic (zdravstvenih) saj jaz nisem občutil. Kar se tiče šeenih posledic, zaradi tega tudi športniki hodijo v hipoksično okolje. Zaradi zmanjšanega kisika posledično tudi mišice dobijo manj kisika. Ko pa prideš spet nazaj na "normalno" se ti mišice napovnejo s kisikom in posledično te "razganja" od energije.

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mogoce bi mi pa ratalo se enkrat lezat. Se lahko usedes na postelji?
Obracas se najbrz lahko(prelazanine!). Jeba je to, da imam sedaj familijo in ce obiski niso dovoljeni potem....

Ket pa si že ležal? Ne nesmes se usedt. Obračaš se lahko po mili volji, nisi privezan na posteljo. Obiski so dovoljeni, jaz sem jih imel skoraj vsak dan, pa nobedn ni kompliciral...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.154
-8.771
113
Pa to je idealno delo za capla. Ležiš in gniješ, denar pa kar sam kapla.

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Po čem sklepaš, da gniješ? A ko v bolnici ležiš non-stop tudi gniješ ali se zdraviš? =)

jest5

Guru
18. avg 2007
26.154
-8.771
113
Citat:
Uporabnik mihec2008 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Po čem sklepaš, da gniješ? A ko v bolnici ležiš non-stop tudi gniješ ali se zdraviš? =)
Jaz govorim za forumsko lenčino ter nesposobneža, ki zna le pljuvati po tistih, ki dejansko kaj naredimo za izboljšanje svojega položaja. Tako da ja, idealno zanj. Nič ne rabi delat, lahko bo le ležal in jamral
hysterical-1.gif

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Jaz govorim za forumsko lenčino ter nesposobneža, ki zna le pljuvati po tistih, ki dejansko kaj naredimo za izboljšanje svojega položaja. Tako da ja, idealno zanj. Nič ne rabi delat, lahko bo le ležal in jamral
hysterical-1.gif

Hja lej, vsak po svoje =)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
sam sem bil na teh raziskavah, bili smo tudi na 24ur, Preverjeno... Plačan si za 3x po 16 dni, od tega 10 dni non-stop ležanja, 2300€
Veliko premalo zato, kar delajo steboj... =) Ravno pred nekaj minutami sem brskal po e-študentu, ponovno potrebujejo nekaj ljudi za drugo leto, vsakemu odvsetujem!!

Ja, vsi samo vidijo 2300 EUR za par tednov ležanja.

Redkokdo pa razume, kakšne posledice to prinaša za sabo... atrofija mišic, kit, kosti, nevarnost kronične višinske bolezni (če je res to glede hipoksije)...

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
sam sem bil na teh raziskavah, bili smo tudi na 24ur, Preverjeno... Plačan si za 3x po 16 dni, od tega 10 dni non-stop ležanja, 2300€
Veliko premalo zato, kar delajo steboj... =) Ravno pred nekaj minutami sem brskal po e-študentu, ponovno potrebujejo nekaj ljudi za drugo leto, vsakemu odvsetujem!!

Ja, vsi samo vidijo 2300 EUR za par tednov ležanja.

Redkokdo pa razume, kakšne posledice to prinaša za sabo... atrofija mišic, kit, kosti, nevarnost kronične višinske bolezni (če je res to glede hipoksije)...

Se popolnoma strinjam! Sam sem šel najprej zaradi €, kasneje bolj zaradi firbca...

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sicer pa kje Sloveniji denar za take raziskave, medtem ko nimamo za burek in izdajamo menice(obveznic) v mrd znesku?

NASA pa ESA to sponzorirata...tako da slovenija ni prispevala niti centa...

mihec2008

Zelenc'
23. nov 2011
12
0
1
Citat:
Uporabnik smidge pravi:
Kolikor vem, Slovenija prispeva plače za (vsaj nekatere) raziskovalce.

Mislim, da so dobili okoli 3.mil. € od nase pa ese, ne me držat za besedo, če znesek ni točen, tam nekje, je dobil institut J.Š. Plače je izplačeval IJS iz tega fonda. No saj bilo naj bi tako.
Za druge nevem, tudi med seboj se nismo pogovarjali iz katere firme je dobil plačo, jaz zase lohka rečem, da mi je nakazal IJS.