o tem, od kje to, argument, primer
No v praksi socializem (ali komunizem) ne funkcionira, saj je mali človek sčasoma v še večji bedi kot pa v kapitalizmu oz. je v večji bedi kar celotna družba namesto zgolj določenega dela kot pri kapitalizmu.
Kolikor je meni poznana scena se je do sedaj izrodil še vsak sistem, eden bolj, drugi manj, pa naj bo to kapitalizem ali pa socializem oz. komunizem. Kot primer so torej vse države, takšne in drugačne.
Oba sistema imata na papirju svoje (izjemne) pluse in pa tudi (kakšne kar konkretne) minuse. Problem pa vidim v tem, da se, kot sem že napisal, sčasoma izpridita oba sistema in v obeh primerih ima praktično vso moč & denar zelo majhen procent ljudi ampak pri komunizmu popušijo dejansko vsi razen vodilne kaste, pri kapitalizmu pa popuši v glavnem nesposoben in len folk ali pa (na žalost) tisti ta izigrani oz. tisti, ki so na tak ali drugačen sistem "izgubili proti sistemu" ali zaradi naivnosti, poštenosti in slepega zaupanja ali pa recimo zaradi ilegalnega poslovanja. Še vedno pa se za razliko od komunizma v kapitalističnemu sistemu najdejo med navadnimi ljudmi tudi taki, ki pa so kljub vsem oviram relativno kar uspešni.
In tako če dam na prva mesta med prioritetami socialno varnost (vsaj do neke mere), možnost da kot navaden človek dosežeš kaj več od povprečja in pa vsaj do neke higienične meje delujočo pravno državo (kar spet omogoča prvi dve navedbi) sem pač mnenja, da je praksa skozi zgodovino pokazala več skupno gledano pozitivnega v kapitalističnih državah kot pa v komunističnih, najbolj problematičen del, ki pa sf00ka vse sisteme je pa človek in njegova gnila nagnjenja po vedno več in več (oblasti, denarja, materialnih dobrin...), torej del, ki je zelo težko odstranljiv iz enačbe.