Veliki hadronski trkalnik

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.180
11.087
113
kod Džej-Zija
Odvisno, kdo raziskave financira. Pri tem je potrebno ločiti med bazičnimi raziskavami in uporabno znanostjo. Večina stvari, ki so cenzurirane, so običajno na strani uporabne znanosti, predvsem zaradi potencialnih aplikacij v praksi in posledično zmanjševanja konkurenčnih prednosti določenih armad.

Bazične raziskave so pa danes velikokrat tako daleč od praktičnih aplikativnosti, da ni nobene bojazni za kakršnokoli nadvlado.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Odvisno, kdo raziskave financira. Pri tem je potrebno ločiti med bazičnimi raziskavami in uporabno znanostjo. Večina stvari, ki so cenzurirane, so običajno na strani uporabne znanosti, predvsem zaradi potencialnih aplikacij v praksi in posledično zmanjševanja konkurenčnih prednosti določenih armad.

Bazične raziskave so pa danes velikokrat tako daleč od praktičnih aplikativnosti, da ni nobene bojazni za kakršnokoli nadvlado.

Ja se povsem strinjam. Amapk čeprav je CERN mednarodno financiran je malce čudno da se ne govori veliko o teh poizkusih.
Kaj so tole potem vse samo predvidenja kako naj bi vse skupaj izgledalo (samo testirnaje?)
https://www.youtube.com/watch?v=CV8Lw-jcNT4
https://www.youtube.com/watch?v=DUkzyDbMQ3E&feature=related

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.786
113
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Ti resno verjameš, da vse kar se danes odkrije / razišče, pride v trenutku na plan, v javnost? Močno močno dvomim.
Dejansko večina takih stvari zelo hitro pride v javnost. Jasno pa ne na straneh, kot so 24ur
evil.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
V uvodnem postu sprašujem kje bi našel najboljše podatke o tem poizkusu, ker jaz nažalost dlje od 24kur ne pridem...?
sprasujem se.gif

Bi mi torej lahko pomagal? Ravno tebe sem tudi imel v mislih, kot alternativnega Vseveda.
priden.gif

Na official site-u ne najdem nobenega pametnega podatka.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Če te zanima kako zgolj zadeva deluje in podobno si poglej tiste filmčke na youtubu (linke sem podal na prejšnji strani).

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
zmaga.gif
5*

Sem pogledal začetek prvega filma. Lepo prikazano.

Vendar mene tudi zanimajo same priprave... kako smo sploh sposobni ohladit tako ogromno zadevo na 2 kelvina in to temp. nato obdržat več mesecev...

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Mal poišči po tubi - LHC ali Atlas pa imaš polno teh oddaj gor, kjer je vse lepo prikazano. Sicer za samo ohlajanje nisem nikoli gledal ali po LHC-ju, sem gledal bolj po Atlasu ampak pomojem da zna bit kaj gor.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Od tega pospeševalnika se med drugim pričakuje odgovor na inflacijsko teorijo nastanka vesolja. Higgsov bozon je še vedno teorija, če ga s tem pospeševalnikom ne najdejo, potem se porušijo temelji teorije. Treba bo najti novo razlago, od kod vztrajnostna masa itd...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.786
113
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
če ga s tem pospeševalnikom ne najdejo, potem se porušijo temelji teorije. Treba bo najti novo razlago, od kod vztrajnostna masa itd...
To ni glih res. Če ga s tem trkalnikom ne najdejo, še ne pomeni, da ta delec ne obstaja. Le malo se zmanjšajo njegove možnosti za obstoj, saj so potem verjetno potrebne večje energije za njegov nastanek.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
No, velike upe polagajo v odkritje. Teorija res ne propade (pa še škoda bi je bilo, ker je precej lepa), vendar se tudi ne potrdi.

Tudi mene zanima, če jim uspe. Potrebne energije so ooogromne, tako da je lahko tudi ta pospeševalnik premalo...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Ker vem da je tukaj polno fantov in deklet, ki spremljajo napredke v znanosti, me zanima če kdo ve kaj več o tem, ali so ga že pognali in opravili poskuse. Ker nikjer ne najdem nobenih pametnih ažurnih člankov in podatkov o tem.

Baje naj bi največji eksperiment opravili enkrat v maju.

Za vse, ki ne veste kaj to je.
KLIK
Gre se pa za simulacijo prvih nekaj milijonink sekunde po nastanku vesolja. (op.a. Adam in Eva tukaj nimata veze
evil.gif
)

Je torej kje kaka pametna povezava?

Na slepo, ker tega ne spremljam, naj bi bila zadnja novica tole:
http://cdsweb.cern.ch/journal/...06550&ln=en

Link je tole:
http://lhc.web.cern.ch/lhc/News.htm

Upam, da bo kaj uporabnega.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
ksz....

Koliko delcev pa se hkrati pospešuje ? Ker stvar je ogromna, na vseh animacijah pa kažejo po dva ali tri delce, kako trčijo med sabo
grin1.gif

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
V detektorjih naj bi se zgodila milijarda trkov na sekundo.

To piše na RTVjevi strani... Se pravi da bo vseh trkov "malo morje"...
smile-1.gif

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Prvi trki atomov se bodo zgodili 21. oktobra

CERN, evropska organizacija za nuklearno raziskovanje je prejšnji teden sporočil, da bo prvi žarek atomov prepotoval krog velikega hadronskega trkalnika 10. septembra. Prvi trki atomov se bodo zgodili 21. oktobra.

Celoten članek na Finance.si