Vegani zopet v akciji

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
ti dam 10 pik za načelnost
pa -10 za naivnost...

si predstavljaš, kaj bi blo, če bi se vsi tako obnašali?
naša "zahodna" civilizacija gre v 14 dneh v maloro... ode 80% služb tisti moment... mal kasneje pa še ostalih 20, vključno s kmeti

zombi apokalipsa... kjer bojo fair trade banane še najmanjši problem, ker se bomo za črviv krompir obmetavali s plutonijem

sej po eni strani ste mi simpatični... po drugi strani se vas pa bojim....
Kam pa misliš da trenutno gre naša civilizacija ?

In resno misliš da je možna neskončna rast in množična proizvodnja ?

• Všeč mi je
Reactions: sandra

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Glede klavnice in veganov.
Bi moral.enkrat posneti video in ga predvajati veganom, kaj naredijo FFS na zivalih ko se tretirajo rastline.
Potem pa prešteti koliko zivali umre za 100kg vegi zelenjave v primerjavi z enim 100kg pujsom.
Imajo pa ocitno nekoga insajderja da jim zrihta te posnetke, oziroma nastavi kamere na "problematicna" mesta.. Dvomim da ima to sama klavnica s kamerami pokrito, da bi jim lahko samo posnetke ukradli..

I

Izbrisan uporabnik #9334

Mislim - pri nas takšno zgražanje, itak nihče mestni ne ve od kod pride mleko .. ali meso. Kot da kar "raste nekje na njivi" ali kako? :sprasujemse:

Greš pa po Nemčiji po tehnoloških sejmih, imajo pa celo halo rezervirano za gastronomijo in v njej kpl. ponudbe za predelavo. Zraven spada obvezno tudi kompleten video iz klavnice, s klanjem, barhanjem, predelavo v detajle, na koncu celo strojenje kože. Pri nas pa sončki mislijo, da zrezki kar na vejah rastejo ali kako?

• Všeč mi je
Reactions: sandra

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
In resno misliš da je možna neskončna rast in množična proizvodnja ?

jp

pred leti smo tule umiral od lakote, dokler ni prišla komanda, da je treba krompir sadit
jest ne vem, kako se bojo stvari odvijale v prihodnje, sem pa prepričan, da z eko slamicami, s katerimi bom srkal svoj gin tonic, efekta ne bo
pa tud če se gin tonicu odrečem, ne bo nič drugač

to cut a long story short - jest ne grem nazaj v jamo, ti pa tud ne

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
629
56
28
Sem samo povedal, da evropejci nismo nič boljši.

Kaj sem jaz naredil, popravil izboljšal ?
V bistvu nič revolucionarnega. Sem prepričan, da lahko vsak kot posameznik s svojimi dejanji naredi-prispeva ogromno.

Nekaj mojih drobtinic
- 80 % hrane ki jo kupim je od lokalnih kmetov.
- hrani, ki je pri nas ni mogoče pridelati (kava, banane, kakav, čokolada) dam prednost pri nakupu tisti, ki ima nalepko fairtrade.
- poskušam živeti po principih 'zero waste'. Še vedno pridelam za kakšno vrečko mešanih odpadkov na nekaj mesecev.
- zobna ščetka iz bambusa.
- brijem se s kovinsko britvico.
- za pomivanje posode se uporablja gobica lufa
- ne jem hrane iz mesa in živalskega izvora. Pri tofuju je soja iz Evrope!
- oblek nisem kupil že več kot sedem let z izjemo treh mikic, pa še tu sem gledal na sestavine in izvor.
- zadnje čevlje sem kupil pred tremi leti slovenskega proizvajalca.
- vozim 10+ let star avto.
- lani sem menjal mobitel. Pri tem mi je bil bistven parameter, da je aparat odprt lahko menjaš OS, ter da ima dolgo podporo za posodobitve osnovenega OS. Da lahko kupiš posamezno komponenot v primeru okvare.
- izogibam se kupovanja dobrin od korporacij. Vseeno lani kupil nove superge po 10+ letih
- na dopust se ne vozim z letali ali bog nedaj križarkami.
...
Ne vem, zakaj živiš...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.522
2.893
113
v lokalni ostariji
In koliko kg zelenjave mora biti pridelane za en kg mesa ?
Živinoreja ima tudi pozitiven vpliv na okolje...čiščenje zaraščenih površin itd (pašniki).

Enako težavna za okolje kot intezivna živinoreja je tudi intenzivna pridelava zelenjave.

Drugače drekec od kravice je gnojilo za korenček. Na koncu pa obe komponenti (kravico in korenček) skuhaš in dobiš odlično domačo župco :)

Težava je da se ne podpira majhne, ekstezivne, pridelave ampak se gre povsod samo na količine.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.320
6.135
113

Kot so danes za STA povedali v Sparu Slovenija, pri izbiri dobaviteljev mesa in mesnih izdelkov namenjajo posebno pozornost trajnostnemu razvoju. "Stremimo k temu, da so živali deležne humane vzreje, torej optimalne oskrbe, bivanjskega prostora, kakovostne krme. Na to vseskozi opozarjamo tudi svoje dobavitelje in jih pozivamo k rednemu podajanju poročil o zagotavljanju ustreznega poteka delovnih procesov," so zapisali.

V Hoferju, ki ima iz klavnice Košakov v prodaji meso v zelo omejenem obsegu, so dobavo njenih izdelkov prekinili, dokler jim dobavitelj ne dokaže, da izpolnjuje vse njihove pogoje politike dobrobiti živali, so danes za STA povedali v trgovski družbi in dodali, da aktivno spremljajo razvoj dogodkov.

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.172
512
113
kranj
žal mi je, da je tale naša potrošnja šla v tri krasne...posnetka nisem gledal do konca (ne morem...ko pa zraven mene drnjoha kosmati štirinožec..). vsekakor mi je jasno, da je meso del našega menija (vegani vneto odkimavajo). problem je, da ga je danes absolutno preveč. včasih smo imeli enkrat tedensko meso na jedilniku (tko, 30 let nazaj...recimo). sedaj pa meso že povsod in vedno. tudi to verjetno ni najbolj zdravo (vegani vneto prikimavajo...). ampak. tele živali bi pa lahko šle na oni svet na malo boljši način. ja, tudi mesarji so le ljudje (vegani vneto odkimavajo) in to morajo početi. tudi vem, da so na vasi včasih (ali pa še vedno no) prav nič humano klali živali. hec je le v tem (domnevam), da mora biti žival živa, da odteče kri. in to je največja ironija...naj mi kak majstr pove, kaj se zgodi z mesom, če je kri še v njem? recimo kitajcem to ni problem, ko premlatijo psa k norca, preden ga ubijejo, da je meso bolj okusno (naj bi to sedaj prepovedali-jesti pse).
skratka, nisem naiven, da bi zacepetal z nožicami in šel letet pred tovarno s plakatom, ker vem, da nič ne morem. zadnjič sem slišal, da je v braziliji 500 miljonov glav govedi. si sploh ne predstavljam, kako to tam gre...res ne.
mah...nisem softič, ampak žival, ki pač živi samo za potrebe človeka, si ne "zasluži" takega konca kot te na posnetku. jup, naivnež sem. ni mi pa vseeno.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Srce mora pumpat kri medtem ko ima zila luknjo.
Vcasih vidis pikasto piscancje meso v akciji. Tiste pike naj bi bila kri.
Kako zgleda pri svinjini/govedi ne vem.
Se pa bojim, da se v vsaki klavnici lahko posname video material ki bo na nivoju kosakov, ali pa se bistveno huje.
Izhajam iz kmeckega okolja, govedi se ne kolje vec doma ze cetrt stoletja (bolezen norih krav je to ustavila), pujsi pa se. Nekoc so se klali res precej glasno (vedela cela vas), danes se to dela (vsaj tam kjer imajo nekaj "pameti") tako potiho, da najveckrat niti na dvoriscu ne ves da bodo koline.
Al se slisi pok pištole, ali pa se to ne vec.
Sem pa nekoc hodil in vozil se dnevno mimo farme, kjer so dnevno nalagali nekaj 100 prasicev na kamion. Tam so pa bile "baterije" stalno v rokah.
Zdaj pa ze desetletje nobenega.
In ja, tudi meni ni vseeno kako se ravna z zivaljo. Pa ne samo zadnje minute zivljenja. Ampak zival je ob prvi in zadnji spremembi okolja zmedena, živčna...in takrat jo kaj hitro lahko fase tudi clovek. Sploh pri govedu.
V tistem trenutku ne vzge pri njej ....pridi pridi mukica. Takrat se hitro lahko lomijo kosti. In cloveske so obicajno sibkejse.

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.477
5.012
113
Tako kot je napisal Hanzi, srce še mora delati, da kri odteče.
Podobno kot mora biti človek praktično še živ, da mu vzamejo organ in ga presadijo. S povsem mrtvim bitjem se ne da nič več narediti. Kupljeno piščančje se ne da več jesti, kar so spremenili način omamljanja. Pri kosti je pečeno temne barve => kri je slabo odtekla in dobimo piščančje krvavice.
Sicer pa me čudi, da trgovci sedaj umikajo izdelke s polic, če pa vem, da sami izvajajo neposredni nadzor v obratih (denimo Hofer in Lidl vem da pošiljata kontrole okrog). A prej pa niso nič posebnega opazili? Podležejo medijskemu linču in prilijejo še svoj del goriva nanj. Pi...ke.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Sorry sam tole je hinavsko. Tole je pač i dustrija, norme in želje.
Čim ceneje da se čim dražje proda.
Z.moje strani bojkot zgoraj dveh omenjenih ,bo pač fasunga.samo iz tuša.:cheer::cheer:

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
V Tušu, kjer imajo v ponudbi v zelo majhnem deležu le nekaj izdelkov družbe Košaki, bodo začasno umaknili dobavo svežega mesa tega dobavitelja ter ga pozvali k izboljšanju prakse ravnanja z živalmi, kar bodo tudi redno preverjali.

Kje bos pa zdej kupovala?