Varilni apara

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Tudi jaz sem šlosar samo(f)uk
smile-1.gif
in običajno varim pohištvene profile z RUTILEN 13, pa sem ter tja malo rostfraja.

DSC00348.JPG

Z veseljem bi pa poskusil te "nove" načine varenja...so morda kje kaki tečaji, seminarji na to temo...sejem v Celju vem da je, a ga še nisem obiskal.

Nazadnje urejeno:

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Poročaj kako bo, sem slišal že na enem drugem forumu da plazme od Rehmana dobro delajo, itak je to kitajska roba ampak imajo vsaj nek team za tem in baje celo popravijo ali zamenjajo aparat. Sam sem mislil kupiti plazmo 50A od njih.

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
Ksz: Pri nas doma imamo stari varilni aparat gorenje varstroj.... pa ni vreden pol p... Kdorkoli se je z njim spravil kaj variti, nikoli ni mogel narediti lepega vara (poizkušali z različnimi elektrodami itd.-vedno je samo nekaj pikalo)
Ravno razmišljam da ga zapeljem v bližnji graben in grem po kakega drugega v kakšno štacuno.
Morda kdo ve v čem je trik tega aparata(gorenje varstroj)?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik Mathew pravi:
Poročaj kako bo, sem slišal že na enem drugem forumu da plazme od Rehmana dobro delajo, itak je to kitajska roba ampak imajo vsaj nek team za tem in baje celo popravijo ali zamenjajo aparat. Sam sem mislil kupiti plazmo 50A od njih.

To, da delajo kitajci, me ne skrbi, ker danes vse delajo kitajci, problem je samo v tem, kakšen standart kakovosti se zahteva od njih.
In glede na to, da je vzadaj nemška firma, ki trži produkte pod svojim imenom, dvomim, da je zadeva slabo narejena.

Nazadnje urejeno:

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.552
436
83
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
No tega em uspel kupit za 300€ s poštnino vred.
http://cgi.ebay.de/Rehmann-200...oQQcmdZViewItem

Upam, da mi bo dobro služil.

sporoči kaj kako bo, tudi sam imam potrebo zavariti kako aluminijasto cev pa ne vem kaj kupiti...
bi kupil točno takega če se le da zavariti kako alu cev in tenkostenski rostfrei...

Če pa je kdo iz okolice LJ da bi mi to pokazal (ALU) in me naučil bi bil izredno zadovoljen....

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
V kombinaciji s katerimi elektrodami in kakšnim premerom? Sam imam nek star doma narejen transformator, 2,5mm inox elektrode še lepo prebavlja, mogoče bi šlo tudi z 3mm. In s temi je prav užitek variti, jadranka je že bolj tako tako - se lepi, pa čudno tali itd. Inox pa zgleda dosti raven, pa še žlindra lepo sama dol poskače.
smile-1.gif
(če bi bile inox elektrode malo cenejše bi bile prav super)

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
varjenje je takorekoč cela mala znanost.
najbolj mi gre na smeh, ko vidim kako se nekateri mantrajo in švasajo z bazičnimi elektrodami na trafotih in jim ne gre, al pa ko z inverterjem pluvajo, pa so itak kabli narobe obrnjeni...
uglavnem, trafo in jadran (jadran je meddrugim rutilna elektroda) je za pocarje. po kvaliteti tega vara ne smeš vprašat.
vse jeklene konstrukcije se varijo izključno z enosmerno napetostjo in bazičnimi elektrodami (EVB)
elektrode jesenice so na vrhunskem nivoju, tako da mojstri ki pravijo da so elektrode zanič, ti ne vejo švasat!
za elektrodo 3,25 potrebuješ dobrih 120A
inverter je super dosežek tehnologije, ker je lahek in mobilen, ga primeš za pas, daš čez ramo in greš..

nisem staromoden, ampak če hočeš tapravi var, ki se dobesedno zlije v material, je še vedno tastari agregat (trifazni el. motor, ki poganja enosmerni dinamo) zakon, ima najbolj stabilen oblok pri velikih amperažah (nad 300A)

a jaaa.. kitajske variante so pa itakkk...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
mene pa zanima kaj nabavit za varjenje aluminija.Obcasno bi rabil za varit kak aluminijasti rezervoar za gorivo in kake malenkosti.
Doma imam varstrojev CO2 in sem si nabavil ze tudi kompletno cev s pistolo za alu vendar mi je mojster ki mi sadaj vari povedal da se s tem ne da delat.Koliko stanejo taki solidni aparati za varjenje Alu?

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
v tem primeru kupi samo alu kolut in plin argon pa jee..
kakršna koli druga stvar je že investicija...
tig za alu, mora imet izmenično napetost, ti pa so dragi... več kot 2000€

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48

glede na to koliko sem placal mojstre ki so mi varili "malenkosti" bi ga polocico ze imel placanega.
tongue-1.gif

Sem pa zadnjic bil pri mojstru in mi je varil rezervoar za gorivo s to CO2 aparato in argonom seveda in sem bil razocaran.Zvar zgleda zelo slabo, zraven se je kadilo, zvar se je penil.....tako da sem nad tem obupal.Tudi mojster mi je ze vnaprej povedal da bo tezko zavarit ce ni popolnoma cisto in da se stem na da kaj prevec delat.

Nazadnje urejeno:

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
potrebuje izmenicno napetost?
Kaj to pomeni da se ne da variti z vsakim TIGom
confused-1.gif

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.552
436
83
čak pol se z REHMANOM na zgornjem linku NE DA varit ALUja....???

sprašujem za neke tenkostenske alu cevi

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Ne! Za alu rabiš AC cene teh aparatov pa se gibljejo od 1200€ pa do višav. Naprimer finski keempi je netto 3700€ preverjeno v soboto pri zastopniku. Obljubil mi je tudi popust, ampak tak stroj itak ni za hobi se ti nikoli ne plača dol, pa še variti je potrebno znati. Varstroj pa ima ac tig od 2300 naprej. Lahko variš tudi z MIG-om ampak je potrebno v pištolo dati teflonsko cev, ker se drugače žica zatika, pa podajalni mehanizem je lepo če je kvaliteten (4x4 pogon ali več).

Za alu pa lahko uporabiš tudi lotanje, na sejmu v celju sem videl spajko za lotanje alu (sicer je to že stara zadeva) in so bili prikazani rezultati ok. Problem alu je oksid, ki ima višje tališče kot sam alu, zato ga je potrebno prebiti. Pri varjenju z AC napetostjo, pri spajkanju pa mehansko. Edino lot ima malo natezno trdnost, mislim da 85N/mm^2, ampak je za neobremenjene alu dele ok.

Aja iskra AC se dobi že za 1200€ ampak je kitajska roba.

Nazadnje urejeno:

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
iskra pravis se dobi za 1200 EUR.
Za hobi uporabo se da uporabljat, ali placat jurja vec ?
wink-1.gif

Jaz rabim 5x na leto kaj za zavarit, vendar je ponavadi tezko dobiti mojstra ki ti naredi takoj
tongue-1.gif

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Za hobi bo sigurno ok, bi bilo najbolje če bi koga dobil, ki ima omenjeni aparat in ga sprobal, garancija je se mi zdi 2 leti, dobavljivost rezervnih delov pa itak jamčijo 7 let. Sam bom verjetno če bo zneslo enkrat kupil varstroja ali kempija ker sem iz ms in sta mi oba zastopnika blizu, tako da ga lahko držiš za vrat, če nebi kaj delalo
evil.gif

Samo zdaj več nisem siguren če je bilo 1200 ali pa ni bilo 1600 v glavnem najbolje da pokličeš na iskro, so dali neke nove modele ven tak mi je vsaj on na štandu povedal samo baje bodo še stari nekaj časa v obtoku.

Nazadnje urejeno: