Ne , bučman stari. 13. in 14 plača sta izplačili, ki sta vkalkulirani v tvojo letno plačo. To pomeni, da se letni zaslužek (edini merodajni) namesto na 12 delov (kot pri nas) lepo razdeli na 14 delov. Vse kar je to, da sta drugače obremenjena z dohodnino. Kdaj pa ti je kapitalist še kaj podaril?
In ne, nima leto v Avstriji 14 mesecev in ne, delavec ne dela 20% več. Enostavno so to zakonsko obvezna izplačila. In delodajalec jih lepo vkalkulira v tvojo plačo...
Evo, takole pravi... Johaness. tvoja letna plača bo 20000EUR. In ker si balkanec, boš bil prepričan da bo to razdeljeno na 12 delov, 13 in 14 izplačilo pa ti časti delodajalec. E, neæe moæi ove noæi... V Avstriji to pomeni, dda se ta znesek razdeli na 14 delov in ti mesečno lepo dobiš tak znesek, na koncu leta pa še 2x tak znesek. Ampak to, prijatelj, ni kvota mesečne plače.
Ne trdim, da tam ne dobiš, 1500, 17000 EUR izplačila.. dobiš tudi 2000 in 3000 EUR. Samo metodologija izračuna končnega zneska je malce drugačna kot jo ti trmasto prikazuješ.
Verjemi, da delavec v proizvodnji nima 30000 bruto EUR letne plače, Nima in konec. Pa na tankštele tudi ne, Jo ima pa inženir, pa predelavec...
Pa saj je brez veze... Ne vem, jaz sem imel ponudbo za delo v Avstriji in sem se pogovarjal o letni plači, bruto plači. In ta je zajemala to kar vseskozi tu govorim. Ti pa verjetno sanjaš penzič blodnje...
NAj lepo nekdo nalepi izsek iz pogode o zaposlitvi, kjer je znesek za plačo in potem letni obračun... Bomo hitro videli kako in kaj. Da rečemo bobu bob. Ker rekla-čula je brez veze.