vklopi razum.na besedo, ker tako rečeš? imaš dokaze? Link?
vklopi razum.na besedo, ker tako rečeš? imaš dokaze? Link?
Hočem dokaze in link, ne pa kr neki na pamet govortvklopi razum.
V oceane direkt ne (ker nimamo dostopa do njega) , posredno pa smo najbrž v zgornji četrtini po kg/prebivalca. Osebno že dolgo nisem vbtegovini vzel/kupil vrečke, niti vrečk za smeti ne kupujem. V trgovini vzamem kartonsko škatlo če sem slučajno brez vrečke(blaga, za večkratno uporabo...) , doma imam koš za smeti katerega praznim direkt v kanto.ja res, sploh Slovenci smo ogromno zmetali ene plastike v ocean
Plastiko je treba ,,zajeziti,, na izvoru, ne pri njenem ,,koncu,,
Pa sej je že skoraj vsak šraufek in vsaka rezina salame posebej zapakirana v plastikoDokler se ne spremeni način pakiranja se lahko na glavo stavimo in ločujemo odpadke, vsa ta plastična embalaža mora kljub vsemu nekje končat.
Recikliranje je pa vsaj delno, bolj en tak pesek v oči. Bohve kolk energije in denarja požre, da lahko rečemo "mi smo pa ekološki, mi pa recikliramo".
Zmagali bomo šele takrat, ko skoraj ne bo več kaj reciklirati
Ekološko je da kupiš sproti v delikatesi in nič stran vržeš (razen rakotvornega povoščenega papirja polnega dioksinov)Narezano salamo pakirano v plastiki maš lahko tud 14 dni in več v hladilniku, tisto narezano v delikatesi pa po 3 dneh lahko preč vržeš.
Kaj je zdaj bolj ekološko???
zaradi tvoje, meni nerazumljive želje po pol meseca starih salamah, naj bodo enkrat tvoji potomci lačni zaradi uničenega planeta?Narezano salamo pakirano v plastiki maš lahko tud 14 dni in več v hladilniku, tisto narezano v delikatesi pa po 3 dneh lahko preč vržeš.
Kaj je zdaj bolj ekološko???
Vir?Zato, ker se uporabi star papir, za katerega si že prvič porabil energijo in onesnažil okolje, potem ga je pa pred ponovno uporabo potrebno razgraditi in razbarvati. Se pravi tak papir bolj obremeni okolje kot tisti iz celuloze in v proizvodnji, ki je okolju prijazna.
Osnovna surovina za papir je celuloza. Se pravi, če jaz porabim 2 kg starega papirja za izdelavo 1 kg recikliranega, bil stari - osnovni najprej narejen iz celoloze, potem izdelan, potiskan, predelan, recikliran, predelan v kašo, trdi delci se očistijo z vodo, beljen, in potem ponovno uporabljen za surovino za papir.Kako naj da vir za tole: "star papir, za katerega si že prvič porabil energijo in onesnažil okolje" "bolj obremeni okolje kot tisti iz celuloze in v proizvodnji, ki je okolju prijazna"
Ker to pač ne gre skupaj na noben način, njemu pa je uspelo v en stavek stlačit.
Recimo, da kg "iz celuloze in v proizvodnji, ki je okolju prijazna" stane A (€, ekopik, karkoli). In da proizvodnja kg recikliranega papirja stane C. Osnovna trditev je bila, da je potrebno prišteti še 2A, ki smo jih nekoč porabili za izdelavo vhodne surovine, in je torej kg svežega papirja A, kg recikliranega pa 2A+C in očitno dražje. Ampak če kg papirja opravi X dela, ga kg recikliranega opravi 3X (če že zaračunaš izdelavo vhodne surovine, moraš priznati tudi opravljeno delo). Torej pridemo do osnovnega vprašanja, ali je C < A ali morda C > A.Osnovna surovina za papir je celuloza. Se pravi, če jaz porabim 2 kg starega papirja za izdelavo 1 kg recikliranega, bil stari - osnovni najprej narejen iz celoloze, potem izdelan, potiskan, predelan, recikliran, predelan v kašo, trdi delci se očistijo z vodo, beljen, in potem ponovno uporabljen za surovino za papir.
Tako nekako, pišem čisto na pamet.
Ne, bistvo je v tem, da je vhodno surovino potrebno še predelati in obdelati, da je primerna za nadaljno uporabo. Torej izpiranje in razbarvanje starega papirja.Recimo, da kg "iz celuloze in v proizvodnji, ki je okolju prijazna" stane A (€, ekopik, karkoli). In da proizvodnja kg recikliranega papirja stane C. Osnovna trditev je bila, da je potrebno prišteti še 2A, ki smo jih nekoč porabili za izdelavo vhodne surovine, in je torej kg svežega papirja A, kg recikliranega pa 2A+C in očitno dražje. Ampak če kg papirja opravi X dela, ga kg recikliranega opravi 3X (če že zaračunaš izdelavo vhodne surovine, moraš priznati tudi opravljeno delo). Torej pridemo do osnovnega vprašanja, ali je C < A ali morda C > A.
Kaj od tega je, ne vem (ampak za ekopike je treba gledat vse od sečnje dreves in zbiranja odpadnega papirja do predelave - tako da tehnolog Papirnice Vevče verjetno tudi ne ve). Opletanje z ekopikami vhodne surovine pa je čista demagogija in zavajanje.