V dveh žličkah Nutele je 5 žličk sladkorja

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
lepo cvrt dunajski zrezek na masti fajn tekne. pa ga ni noben problem pojest. tudi nasti te ne tako zelo. pa ima precej maščobe. sploh kakšen svinjski.
brez problema se je z maščobo prenažirat. pa povsod jo lahko skriješ.

sem ti sedaj lepo povedal da se je brez problema z maščobo prenažirat sedaj dajmo še maščobo obdavčit.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne, z maščobo se ne moreš v nedogled prenažirat, ker ti presnova zašteka. Žolča je premalo in greš bruhat.
Naslednjič pa ne boš več kar tako pretiraval, ker pač ni luštno kozlati.
tongue-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
lepo cvrt dunajski zrezek na masti fajn tekne. pa ga ni noben problem pojest. tudi nasti te ne tako zelo. pa ima precej maščobe. sploh kakšen svinjski.
brez problema se je z maščobo prenažirat. pa povsod jo lahko skriješ.

sem ti sedaj lepo povedal da se je brez problema z maščobo prenažirat sedaj dajmo še maščobo obdavčit.

Daj ne bluzi. Ce si ti zavaljeno prase, ki lahko dobesedno zere smeti v neomejenih kolicinah, ne posplosuj to na ostale.
Jaz fino pohanega namocenega v olje ne spravim po gurglu dol 3 pajse, ker mi postane slabo. Enako velja za vse ostalo, kar je premastno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.083
11.187
113
Jah, vseeno..zadnje študije pravijo, da maščoba sama ni problematična, sladkor pa
wink-1.gif
torej.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
Odvisno katera mascoba. Obstaja vec vrst, ene so celo zdrave. Tiste v oresckih recimo, olivno...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.309
7.054
113
Problematično je rastlinsko olje, to res ne verjamem, da lahko normalen človek prebavi. Mene je dostikrat zvilo, ko sem jedel v mcdonaldsu ali pa kakšno manj kvalitetno pico (kot omenjeno v eni drugi temi, poceni zamenjava za sir, ki je v bistvu rastlinsko olje)

Je pa res, da če kdo ni navajen masti, bo imel težave s prvih nekaj obrokov, ker ima pač malce "zaspani" žolč...se pa zadeve normalizirajo v relativno kratkem času. Ampak folk se tega ustraši, potem pa govorice, kako jim mast škodi.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.083
11.187
113
Na splošno, ne govorimo o "zdravju" ampak da se ti ne obesi na život
wink-1.gif
če govorimo o predebelosti. Maščobe se drugače presnavljajo, vse kar se obesi pa izhaja iz sladkorja.. To so zdaj zadnje študije. Tako da, reducirat sladkor. maksimalno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.309
7.054
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Odvisno katera mascoba. Obstaja vec vrst, ene so celo zdrave. Tiste v oresckih recimo, olivno...

O tem smo govorili v eni drugi temi, finta je samo v razmerju PUFA maščob (ne vem slovenske besede, mogoče večkrat nasičene?) in sicer med omega 3 in omega 6. Če je razmerje kaj več kot 1:2 ali pa 1:3 so že negativne posledice za zdravje. Ravno zato rastlinsko olje ni dobro, ker je, sončnično recimo, narejeno samo iz omega 6 maščob. Poleg tega, da se ob segrevanju zelo rado spreminja v TRANS maščobe.

Drugače pa rejenje ni povezano s tem, kar zaužijemo ampak s energetsko vrednostjo hrane. Četudi bo nekdo jedel low carb bo vseeno pridobil na teži, ali pa če bo nekdo jedel samo cuker, lahko shujša.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Problematično je rastlinsko olje, to res ne verjamem, da lahko normalen človek prebavi. Mene je dostikrat zvilo, ko sem jedel v mcdonaldsu ali pa kakšno manj kvalitetno pico (kot omenjeno v eni drugi temi, poceni zamenjava za sir, ki je v bistvu rastlinsko olje)

Je pa res, da če kdo ni navajen masti, bo imel težave s prvih nekaj obrokov, ker ima pač malce "zaspani" žolč...se pa zadeve normalizirajo v relativno kratkem času. Ampak folk se tega ustraši, potem pa govorice, kako jim mast škodi.
očitno je tvoje telo slabo prilagojeno na vsakdanjo hrano. če bi bilo malo trše preživetje pri ti hitro končal pri darwinu.

mastna hrana... pejte enkrat v avgijo na fish&chips. če nimaš pol litra kisa pri sebi enostavno ne narediš več kot 3 grižljaje. ampak angleži to veselo žrejo. ja samo sladkor je problem
smirk-1.gif
če boš pojedel več kot porabil se boš redil. zelo enostavno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.309
7.054
113
Sladkor je problem, ker ne moreš kontrolirati koliko poješ, ker nihče normaln ne vodi dnevnika oz šteje kalorij. Ker pa uživa sladkor, pa ga telo vedno hoče in zato je konec dneva pri previsokem vnosu. Ob hranjenju z maščobami pa ni tega problema, edino če je kombinacija obojnega?

No..po eni strani imaš prav, ni problem samo sladkor, ampak ogljikovi hidrati. Ampak sladkor je zelo izolirana oblika le-teh, zato je pač pametno se lotiti problema tu with small steps.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Kzs

Vceri je bla fajn oddaja o prehrani v usa. Dejstvo je da revni jedo manj zdravo, ker je zdravo predrago. Otroci jejo razne piskote, cipse, pijejo mehurcke, da nekako pregurajo skozi dan.

Mislim da ni resitev v dvigu davka na nezdravo, jer bojo proizvajalci vedno nasli bypass in bojo se naprej fural nezdravo hrano. Treba je spustit davek na zdravo hrano, oz. dolocit max marzo prodajalca. Ker kolikor vem, kmeti tud ne dobijo kaksnih velikih dnarjev...

Ah ja... Luknjo bo treba nafilat, tud s sladkorjem ocitno.

Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Kzs

Vceri je bla fajn oddaja o prehrani v usa. Dejstvo je da revni jedo manj zdravo, ker je zdravo predrago. Otroci jejo razne piskote, cipse, pijejo mehurcke, da nekako pregurajo skozi dan.

Mislim da ni resitev v dvigu davka na nezdravo, jer bojo proizvajalci vedno nasli bypass in bojo se naprej fural nezdravo hrano. Treba je spustit davek na zdravo hrano, oz. dolocit max marzo prodajalca. Ker kolikor vem, kmeti tud ne dobijo kaksnih velikih dnarjev...

Ah ja... Luknjo bo treba nafilat, tud s sladkorjem ocitno.

Amerika je jeba glede hrane... vse je GSO, sploh ni pomembno al kupiš korn flakse, al šnicl...vse je grajeno na GSO ju. EPA je desna roka vlade, Monsanto pa ima not zaveznike oz če jih nima se lahko malo poigra s cenami, količino semena...pa je lakota, primankljaj hrane.... Bog v človeški obliki.

mam kolege v Kanadi, kamor je sedaj Monsanto tudi posegel (veliki kmetje so vidli fajn zaslužek, ker njihovi produkti preživijo vse, tud bombardiranje, država pa jim je dala proste roke)...ogromno raka, alergij in podobnih zadev je pa druga, bolj temačna plat njihovih GSOjev.

Niso vsi GSO ji slabi, tudi niso vsi apriori okej...sam njihovi so po moje igranje zdravjem. Res preživijo vse in zrastejo v ogromnih količinah (koruzo maš komot višine 2 metrov)... sam kakovost, vplivi na zdravje to je pa temna plat

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Raka in alergij je v podobnem procentu več tudi v Evropi, kjer je GSO hrane praktično nič, tako da boš moral najti kake druge razloge za pljuvanje po taki hrani.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.309
7.054
113
Večji problem so hormonsko in s steroidi pitana živila, oz živali, kot pa GSO.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Urgh...sorry pojma nimaš o tem. Pojdi mal youtube bult ali pa študirat človeško telo.

Preberi oz. poglej kaj od Tim-a Noakes-a ipd. Glej tudi paleo (trendy) ali pa keto dieto. Kalorija ni enaka kaloriji in s športom se ne da skoraj nič dosežt razen jojo efekta.

Glede presnove cukra boš moral pa pač naštudirat, jaz ti ne bom pisal, ker me tudi boli k***. Butasto je samo gledat, kako brezbižno se piše poste in poneumlja ljudi.

Tudi dognanja o holesterolu so nova oz. novejša, tako da naše klasično merjenje pade v vodo in tudi znanje zdravnikov na tem področju. Zanima te velikost delcev in ne samo skupen holesterol, ki še nič ne pove o zdravju osebka.

Podobno tudi teža ne pokaže zdravja osebe... nek "zavaljen" športnik ima BMI totalno v rizični skupini...bajsi, pa ima zelo malo masti na organih, relativno suh geek ima pa lahko normalen BMI in zamaščene organe, visok krvni tlak, holesterol iz malih delcev -> fast track v bolezen.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Saj sem gor prav neumno razložil...
tongue-1.gif
Zdaj bo treba nekak zaspinat, da nekje piše, da to ni res...

... ker to je dejansko možno najt na netu. Možn je najt 90% materiala, ki ga sponzorira prehrambena industrija.
uf-1.gif

Da je pica v šolah v Amerikih deklarirana kot zelenjavna jed je verjetno čisto normalno, so se tako odločili sami prehrambeni "strokovnjaki".

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ah ja jutub pa strokovnjaki za prehrano... vidva z darjanom sta še trša od mene pa sm jest skala...