Urgenca in čas poškodbe

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
No pa dej napiši tukaj in zdaj kateri so taki.

Se mi zdi to tvoje pisanje zelo populistično.

Sam nekoliko poznam financiranje parih društev, pa vem, da se večinoma financirajo preko lastnih virov financiranja, mecenov, ki so pripadni v okolici in preko podpirnih članov v lokalnem okviru.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
no, v zdravstvu teh mecenov ni, oz. so v rokah visjih bozanstev. lahko pa razlozis cemu se zmeraj prodajajo koledarje po hisah teli gasilci.
bonk.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Prodajajo?

Nisem še srečal društva (lahko da je kje je), ki bi koledar prodajalo. Vsak da, pazi to, PROSTOVILJNI prispevek, ki je poljuben. Tudi če ne da 0 koledar dobi. Vsaj pri 'našem' in vseh okoliških je tako. In ta denar gre za delovanje društva kot takega. Vedno se lahko včlaniš in imaš pregled nad porabo denarja. Aktiviraj se v NO, UO, ali pa v poveljstvo, če si sploh sposoben za kaj takega. Ljudi, ki samo gobce vrtite je tako dovolj.

Kar se tiče pa zdravstva, pa naj se o financiranju najprej močno stepejo z zdravstvenimi zavarovalnicami, ki v veliki meri kroji usodo zdravstva.

Nekak to mešat še v druge prostovoljne oblike pač ne gre niti mešat niti vpletat, pa če ti gre gasilerija še tako na živce. In bodi vesel da je, saj je marsikje gibalo dužabnega življenja in prva pomoč, ki prihiti ko je nekdo v stiski.

Državnega denarja pa pade v društvo malo, premalo za neko normalno delovanje v povprečju do 15 % letno. Ostalo pokrijejo koledarji in lokalni meceni, ki hvalabogu so še.

Drugače si pa z tem vprašanjem popolnoma zašel iz tematike, tako da ......

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.187
6.989
113
pri taščici
Ko se bo v gasilstvu obrnilo toliko javnega denarja kot v zdravstvu potem pljuvajte po gasilcih. Lahko je pljuvat po nekom ki zastonj glavo nosi naprodaj na intervencijah, se v prostem času zastonj izobražuje, dela fasado na domu, ali pa kelnari da lahko spravijo skupaj za kak kombi.
Me zanima na kateri bolnici so zdravniki naredili po službi fasado, in kater rešilec so kupili.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
ksz...
lejte že 10 let vam plozajo da se bo v zdravstvu šparalo in da to pacienti ne bodo občutili,pač do sedaj ste temu verjeli,sedaj ko se končno kaže kje dejasnko se špara, plačuje pa več kot pred 10imi leti pa ste začeli cvilit.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.187
6.989
113
pri taščici
Shift komentar na tvoj pisanje

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Pač ne razumeš koncepta triaže, nič hudega.

no jaz še vedno ne razumem... in ja mogoče sem bil več okoli dohtarjev, da sem malo bolj občutil ta zdravstveni sistem kot pa povprečni alter uporabnik. In še vedno ne bi smel cviliti...
bonk.gif
čeprav jambram in cvilim že 5 let

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.010
6.237
113
blizu močvirne prestolnice
Krivi so dohtarji in politiki, krivo ni celotno zdravstvo, pri vseh projektih so sodelovali dohtarji tako ali drugače, ne pa sestre in čistilke. Če nebi imeli dohtarji toliko zraven pri naročanju ali pri gradnji, bi denarja bilo ogramno, ker pa ta ceh dela izključno za sebe pa smo kjer smo! Tukaj šparanje ni nič krivo, pogledati bi morali od leta 92 ko so se začela naročanja in gradnja.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
v zdravstvu je povsod hudo, urgence, nujna medicinska... po drugi strani pa gasilci s katerimi sodelujemo, dobesedno se cedita mleko in med. Pa naj so prostovoljni ali poklicni, prostora kolikor ces, denarja za usposabljanje kolikor ces, hrane, opreme, ni da ni, fasade gasilskih domov se obnavlja na 10 let, strehe na 10 let, avtomobili, tovornjaki se blescijo... Pri nas pa resilci s tri leta starimi M+S gumami, ki imajo za sabo 250.000km, resilci z 800.000km..., da o nujni opremi, ki je ni niti ne govorim. o konkretnih primerih bom raje tiho.

ampak gasilec je taglaven. v vsako slovensko vas.

Za zdravstvo da naša bajta vsako leto preko 1.000€, za gasilce pa 40€, ko pridejo 2x letno povprašati za prispevke.

Očitno so eni precej boljši gospodarji kot drugi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Zdaj pa se še vprašaj koliko dela in "strank" imajo eni in drugi
rolleyes-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
v zdravstvu je povsod hudo, urgence, nujna medicinska... po drugi strani pa gasilci s katerimi sodelujemo, dobesedno se cedita mleko in med. Pa naj so prostovoljni ali poklicni, prostora kolikor ces, denarja za usposabljanje kolikor ces, hrane, opreme, ni da ni, fasade gasilskih domov se obnavlja na 10 let, strehe na 10 let, avtomobili, tovornjaki se blescijo... Pri nas pa resilci s tri leta starimi M+S gumami, ki imajo za sabo 250.000km, resilci z 800.000km..., da o nujni opremi, ki je ni niti ne govorim. o konkretnih primerih bom raje tiho.

ampak gasilec je taglaven. v vsako slovensko vas.

Za zdravstvo da naša bajta vsako leto preko 1.000€, za gasilce pa 40€, ko pridejo 2x letno povprašati za prispevke.

Očitno so eni precej boljši gospodarji kot drugi.

no vidiš.na koncu hitro ugotoviš da v 100 letih vsi živeči v bajti ne napraskate niti za eno pošteno operacijo

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Ker imam daljno sorodstvo na urgenci vem, da sploh ni tako slabo kot hočejo predstaviti. Zdravnik med 50 in 60 leti ima naprimer neto cca 3500€ + dežurstva + predavanja + sodne ekspertize +plačane počitnice za družino (lansko leto 2x na povabilo farmacevtov kot izobraževane brez da bi prispeval dan svojega dopusta, ki ga ima čez 40 delovnih dni). Njegova žena mi je nekoč rekla, ko sem jo vprašal kako si lahko privoščijo resničen nadstandarden stil življenja, rekla ni problem pač moj dragi par krat prenoči v bolnici in imamo pokrito teden dopusta.
Če se bi recimo jaz pojavil na urgenci in bi ga slučajno moral poklicati (ni nujno, da je službi) in bi bil takoj na vrsti - tako, da mi ne govorit, da se ne more - če je interes se da vse, spomnite se primera Zidarja in neke neznanke, ki je morala čakati.
Ko sem moral za par dni v bolnico in je bilo v sobi vroče, ko me je obiskal sem bil naslednjo uro prestavljen v klimatizirano sobo - saj ne da mi nebi pasalo ampak fer se mi pa ni zdelo in ko sem mu to omenil je rekel: Uživaj dokler ti lahko kaj uredim.
Da ne omenjamo kako se izrabljajo recepti, ki jih zdravniki napišejo za družinske člane.
Če bi si nekdo upal udarit po mizi in narediti red bi denar v zdravstvu ostajal pa tudi dodatnega zavarovanja nebi rabili. Kar se pa storilnosti tiče pa mislim, da tisti, ki je lahko zbran v službi 16 ur ali je na mamilih ali pa zlorablja sistem - če pošteno delam v pisarni 10 ur sem že toliko utrujen, da si ne upam naredit niti mesečne analize kaj šele, da bi jo šele oddal v centralo, zdravniki pa po 12 urah dežurstva, nadaljujejo 8 uri redni delavnik potem pa gre še v svojo samoplačniško ambulanto za najmanj 5-6 ur. In dokler bo tako bodo umetno ustvarjene vrste in jok ter stok kaki revčki da so.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Citat:
Uporabnik shift pravi:

no vidiš.na koncu hitro ugotoviš da v 100 letih vsi živeči v bajti ne napraskate niti za eno pošteno operacijo

Vse cene v zvezi z zdravstvom - tako usluge, kot zdravila, so napihnjene kot baloni nad Ljubljano. In dokler se ne bo našel nekdo, ki bo tem "balonom spustil dušo", se bo vse skupaj še naprej lomilo le na posameznikih, oz. pacientih. Se pravi, tako na uporabnikih zdrav. storitev, kot tudi tu in tam na kakšnem manj iznajdljivem dohtarju.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:

Vse cene v zvezi z zdravstvom - tako usluge, kot zdravila, so napihnjene kot baloni nad Ljubljano. In dokler se ne bo našel nekdo, ki bo tem "balonom spustil dušo", se bo vse skupaj še naprej lomilo le na posameznikih, oz. pacientih. Se pravi, tako na uporabnikih zdrav. storitev, kot tudi tu in tam na kakšnem manj iznajdljivem dohtarju.

pokaži mi junaka ne samo pri nas ampak po svetu ki se je zoperstavil farmacevtskim lobijem in znižal cene zdravil na ustrezno
confused-1.gif

se pa strinjam z napisanim

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pri gasilcih je enako kot pri resevalcih- nekateri imajo veliko drugi pa malo. Pac odvisno od vec stvari, ki prinasajo denar.
Treba se je zavedati da so to vec ali manj sluzbe ki so v pripravljenosti in so placane glede na mozne nesrece torej nemore imeti neka resevalna na podezelju isto sredstev kot druga ki ima nacez tovarne, bolnice, avtocesto, tunele... kako pa oni razporejajo denar je pa stvar vodstva.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Skoraj bi se upal trditi - a se tebi ne zdi čudno, da je recimo za pilote (9-11ur), strojevodje (12 ur) voznike avtobusov delovni čas omejen za zdravnike pa ne. In samo zdravniki lahko delajo po 32 in več ur, piloti imajo naprimer omejeno na max 900 ur na leto nekateri naši zdravniki pa to opravijo v 3 (treh) mesecih
bonk.gif
. Strojevodje imajo max 182 ur/mesec, zdravniki pa to zlahka presežejo v 10 dneh.
Sedaj mi pa povej ali sem kot potnik na letalu ali vlaku več vreden kot pa pacient pri zdravniku na spidu ali kaj hujšemu? Če nekdo zdrži brez hrane, pijače in počitka efektivnih 16 ur na operaciji potem me zanima zakaj so omejitve v drugih poklicih - ali zdravniki nabijajo-pretiravajo ali pa so vsi ostali prej našteti poklici premalo obremenjeni. Problem je v percepciji ostalih ljudi s strani večine zdravstvenih delavcev (Hipokratovo prisego pozna večina zdravnikov samo kot nekaj kar obstaja kot ideal in je poskušajo prakticirat po prvih letih službovanja potem, pa jim je v breme), če umre pacient je to naravno in so bile posledice bolezni-poškodbe prehude, če pa se zaleti vlak ali letalo pa je kriv strojevodja-pilot.
Če lahko nekdo na urgenci liže sladoled in zraven pregleduje poškodbo na nogi narejen z motorko (mislim, da je bil 1,5 meseca na travmi) potem ti to pove vse o njemu kot o sistemu, ki ga je naredil takega.

tony

Guru
23. jul 2007
9.751
1.537
113
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:Če lahko nekdo na urgenci liže sladoled in zraven pregleduje poškodbo na nogi narejen z motorko (mislim, da je bil 1,5 meseca na travmi) potem ti to pove vse o njemu kot o sistemu, ki ga je naredil takega.

Pišeš neumnosti. A je naredil svoje delo kot je treba ali ni? Samo to je važno.
tongue-1.gif