Urgenca in čas poškodbe

tony

Guru
23. jul 2007
9.751
1.537
113
Glede omejitev ur: se še kako strinjam. Ampak za kaj takega imamo zdravnikov vsaj pri nas veliko premalo (5x, 10x - ne vem)...

tomi7979

Zelenc'
31. maj 2013
20
0
1
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Skoraj bi se upal trditi - a se tebi ne zdi čudno, da je recimo za pilote (9-11ur), strojevodje (12 ur) voznike avtobusov delovni čas omejen za zdravnike pa ne. In samo zdravniki lahko delajo po 32 in več ur, piloti imajo naprimer omejeno na max 900 ur na leto nekateri naši zdravniki pa to opravijo v 3 (treh) mesecih
bonk.gif
. Strojevodje imajo max 182 ur/mesec, zdravniki pa to zlahka presežejo v 10 dneh.
Sedaj mi pa povej ali sem kot potnik na letalu ali vlaku več vreden kot pa pacient pri zdravniku na spidu ali kaj hujšemu? Če nekdo zdrži brez hrane, pijače in počitka efektivnih 16 ur na operaciji potem me zanima zakaj so omejitve v drugih poklicih - ali zdravniki nabijajo-pretiravajo ali pa so vsi ostali prej našteti poklici premalo obremenjeni. Problem je v percepciji ostalih ljudi s strani večine zdravstvenih delavcev (Hipokratovo prisego pozna večina zdravnikov samo kot nekaj kar obstaja kot ideal in je poskušajo prakticirat po prvih letih službovanja potem, pa jim je v breme), če umre pacient je to naravno in so bile posledice bolezni-poškodbe prehude, če pa se zaleti vlak ali letalo pa je kriv strojevodja-pilot.
Če lahko nekdo na urgenci liže sladoled in zraven pregleduje poškodbo na nogi narejen z motorko (mislim, da je bil 1,5 meseca na travmi) potem ti to pove vse o njemu kot o sistemu, ki ga je naredil takega.

Glej, delam v tujini na urgenci...in tudi tukaj primanjkuje zdravnikov, tako da tudi 48-urni delavniki (ja, delavniki in NE dežurstva) niso nič posebnega. In če imaš srečo, se lahko mogoče za kakšno uro, dve tudi vležeš vmes. Lahko pa se držimo zakonov (ne bi imel čisto nič proti) in delamo dovoljenih 10 ur na dan...samo potem bo urgenca nekaj časa na dan zaprta. Bi te rad videl, če bi imel ravno takrat kakšno nujno stanje....potem pa spet ne bi bilo prav, da zdravniki ne delajo ali? Pa da ne bo sedaj še debate o plači...nadure se ne izplačujejo, ampak kompenzirajo s prostim časom, kar pa spet zaradi pomanjkanja osebja večinoma ni možno, tako da velikokrat propadejo.

tomi7979

Zelenc'
31. maj 2013
20
0
1
Še nekaj....Ljudje so večinoma sami krivi za visoke stroške v zdravstvu. 95% pacientov na urgencah je nepotrebnih, sploh za vikende in ponoči...poglejte samo koliko ljudi hodi s prehladi, gripami in že več dni obstoječimi bolečinami ter podobnimi nenujnimi stanji na urgence...to je vse za osebne zdravnike. Kaj mislite kolk denarja in osebja je nepotrebno potrošenega zaradi tega? V Avstriji so izračunali, da nepotrebni obiski urgenc zdravstvo stanejo na leto ca. 2-3 miljardi evrov. In v drugih državah s socialnim zdravstvom (predvsem evropa) ni nič drugače.

Ljudje imajo občutek, da ker plačujejo zdravstveno zavarovanje, da imajo s tem plačan nekakšen abonma za zdravnika in bolnice in ne razumejo da gre za ZAVAROVANJE, če se kaj zgodi al pa zbolijo. Verjetno taisti ljudje ne zapeljejo svojega avtomobila vsak mesec v drevo, samo zato, ker imajo kasko?! In to je eden glavnih problemov v stroških zdravstva v celotni evropi...Slovenija ni nobena izjema.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.010
6.235
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:

no vidiš.na koncu hitro ugotoviš da v 100 letih vsi živeči v bajti ne napraskate niti za eno pošteno operacijo

Vse cene v zvezi z zdravstvom - tako usluge, kot zdravila, so napihnjene kot baloni nad Ljubljano. In dokler se ne bo našel nekdo, ki bo tem "balonom spustil dušo", se bo vse skupaj še naprej lomilo le na posameznikih, oz. pacientih. Se pravi, tako na uporabnikih zdrav. storitev, kot tudi tu in tam na kakšnem manj iznajdljivem dohtarju.

pokaži mi junaka ne samo pri nas ampak po svetu ki se je zoperstavil farmacevtskim lobijem in znižal cene zdravil na ustrezno
confused-1.gif

se pa strinjam z napisanim

Klinika v Opatiji, tam se je direktor uprl lobijem, tako da ne nakladaj.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Skoraj bi se upal trditi - a se tebi ne zdi čudno, da je recimo za pilote (9-11ur), strojevodje (12 ur) voznike avtobusov delovni čas omejen za zdravnike pa ne. In samo zdravniki lahko delajo po 32 in več ur, piloti imajo naprimer omejeno na max 900 ur na leto nekateri naši zdravniki pa to opravijo v 3 (treh) mesecih
bonk.gif
. Strojevodje imajo max 182 ur/mesec, zdravniki pa to zlahka presežejo v 10 dneh.
Sedaj mi pa povej ali sem kot potnik na letalu ali vlaku več vreden kot pa pacient pri zdravniku na spidu ali kaj hujšemu? Če nekdo zdrži brez hrane, pijače in počitka efektivnih 16 ur na operaciji potem me zanima zakaj so omejitve v drugih poklicih - ali zdravniki nabijajo-pretiravajo ali pa so vsi ostali prej našteti poklici premalo obremenjeni. Problem je v percepciji ostalih ljudi s strani večine zdravstvenih delavcev (Hipokratovo prisego pozna večina zdravnikov samo kot nekaj kar obstaja kot ideal in je poskušajo prakticirat po prvih letih službovanja potem, pa jim je v breme), če umre pacient je to naravno in so bile posledice bolezni-poškodbe prehude, če pa se zaleti vlak ali letalo pa je kriv strojevodja-pilot.
Če lahko nekdo na urgenci liže sladoled in zraven pregleduje poškodbo na nogi narejen z motorko (mislim, da je bil 1,5 meseca na travmi) potem ti to pove vse o njemu kot o sistemu, ki ga je naredil takega.

Z veseljem delam samo 900 ur na leto, ostali čas pa se po jajcih čoham. Jaz osebno, kot stažist, sem sodeloval pri 7 urni neprekinjeni operaciji. Pavze vmes je bilo samo 2x po 5 minut, da smo zamenjali rokavice, ko smo šli iz enega območja na drugo. Druge, težje, rekonstrukcijske operacije so takoj 12 ur. Tam se sicer vmes operaterja menjata, ampak to ne zgleda tako, da en pride drugi pa gre, ampak tako, da najprej en dela in drugi asistira, nato menjata vloge.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.092
113
v lokalni ostariji
praksa itd... mehaniki tudi nimajo omejitve ur... ker pač moraš se gibat in šraufat... drugač ni nič. isto strojniki...

strojevodja komot zaspi in je posel dolgočasen... eno in isto non stop...

isto pilot...

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik tomi7979 pravi:
Še nekaj....Ljudje so večinoma sami krivi za visoke stroške v zdravstvu. 95% pacientov na urgencah je nepotrebnih, sploh za vikende in ponoči...poglejte samo koliko ljudi hodi s prehladi, gripami in že več dni obstoječimi bolečinami ter podobnimi nenujnimi stanji na urgence..
Spet ste vi zdravniki tisti, ki bi morali zavrniti bolnika, če ni urgentno - aja saj res, ko je zdravnik težil, da ne bo pregledal vsakega je potopil sestro, ki se mu ni upala upreti in jr naenkrat ona postala kriva smrti pacienta v Celju.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

Z veseljem delam samo 900 ur na leto, ostali čas pa se po jajcih čoham. Zakaj bi se čohal - pojdi domov in se posveti počitku in družini, ne pa da nabijate ure Jaz osebno, kot stažist, sem sodeloval pri 7 urni neprekinjeni operaciji. Pavze vmes je bilo samo 2x po 5 minut, da smo zamenjali rokavice, ko smo šli iz enega območja na drugo. Druge, težje, rekonstrukcijske operacije so takoj 12 ur. Daj pojasni kako ste sposobni, obdržati koncentracijo 12 ali več ur? Tam se sicer vmes operaterja menjata, ampak to ne zgleda tako, da en pride drugi pa gre, ampak tako, da najprej en dela in drugi asistira, nato menjata vloge. Še 1x vprašam A ste supermeni ali pa niste pri stvari 100% - sicer vam tudi ni potrebno biti saj bo kolega podpisal, da je prišlo do nepričakovanih zapletov in da je zato nastopila smrt.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Glej, kirurgi pač zdržijo, gre za neserijske osebe v več pomenih te besede...ti ljudje sicer nanavdno ne dočakajo visoke starosti. In, ja, v družini sem imel oz en je še živ, dva vrhunska kirurga in lahko reče, da gre za zelo zdržljiva in trdoživa človeka. Ni vsak za ta posel.

tomi7979

Zelenc'
31. maj 2013
20
0
1
Citat:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

Z veseljem delam samo 900 ur na leto, ostali čas pa se po jajcih čoham. Zakaj bi se čohal - pojdi domov in se posveti počitku in družini, ne pa da nabijate ure Jaz osebno, kot stažist, sem sodeloval pri 7 urni neprekinjeni operaciji. Pavze vmes je bilo samo 2x po 5 minut, da smo zamenjali rokavice, ko smo šli iz enega območja na drugo. Druge, težje, rekonstrukcijske operacije so takoj 12 ur. Daj pojasni kako ste sposobni, obdržati koncentracijo 12 ali več ur? Tam se sicer vmes operaterja menjata, ampak to ne zgleda tako, da en pride drugi pa gre, ampak tako, da najprej en dela in drugi asistira, nato menjata vloge. Še 1x vprašam A ste supermeni ali pa niste pri stvari 100% - sicer vam tudi ni potrebno biti saj bo kolega podpisal, da je prišlo do nepričakovanih zapletov in da je zato nastopila smrt.

Rajko0028...kdo pa pravi, da hočemo operirat 12 in več ur? Enostavno moramo, ker ni več personala. Lahk pa po 8-ih urah odložim skalpel, se odštemplam in grem na pivo. Potem bodo pa spet vsi vriskali, da je zdravnik pacijenta pustil umreti in ga je potrebno dat na grmado. Al bo kdo rekel "prav je naredil, kaj pa država ne plača več osebja"? Glej...če prideš ob 18:00 ti mehanik reče danes pa ne delamo več, pridite jutri. Kaj če ti jaz rečem ob 18:00 na vratih urgence: "Danes ni več nikogar, ker država več zdravnikov ne plača...pridite jutri ob sedmih spet!" Se boš strinjal in prišel naslednji dan? Ali boš pričakoval, da te še jaz izven rednega delovnega časa pregledam?

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.178
6.989
113
pri taščici
Še gasilci ti bodo ob 18 zvečer rekli da pokliči jutri zjutraj in jih obvesti da ti gori hiša. Aha gasilci niso plačani za posredovanja vsaj v večini (razen profijev)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.178
6.989
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Glede omejitev ur: se še kako strinjam. Ampak za kaj takega imamo zdravnikov vsaj pri nas veliko premalo (5x, 10x - ne vem)...
Pravijo da jih je štiristo na zavodu za zaposlovanje, po medijih jamrajo kako ne dobijo zaposlitev kljub dodatnemu izobraževanju v priznanih ustanovah v tujini kamor jih je ”napotil delodajalec”.
Kaj je zdaj res?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.254
3.702
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
pokaži mi junaka ne samo pri nas ampak po svetu ki se je zoperstavil farmacevtskim lobijem in znižal cene zdravil na ustrezno
confused-1.gif

se pa strinjam z napisanim

Evo ga junaka:
Bolnišnica Lovran

Zavedati se je treba, da preprosto ni mogoče za zdravstvo dati toliko denarja, kot ga lahko pokradejo!!!

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/bo-ministrica-za-zdravje-v-ponedeljek-odstopila

Citat:

LJUBLJANA – Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza naj bi v ponedeljek predsednici vlade Alenki Bratušek ponudila odstopno izjavo, poroča nacionalka. Razlog za odstop naj bi bili med drugim tudi posli njenega moža. Na vladi so se zavili v molk.

»Problem je, da je situacija zelo zapletena. Biti minister za zdravstvo je v Sloveniji nevarnejše kot biti minister za notranje zadeve,« je na nacionalki povedal kirurg Erik Brecelj. Če bi odstopila, bi po mnenju Breclja to pomenilo, da je stanje izjemno resno. », Zdravstvo obvladuje mafija, to je jasno, če si mislimo, da to ni res v Sloveniji, si lažemo in seveda mafija ne želi, da je na tem mestu nekdo, ki bi ukrepal proti njej, zato imamo odstope, imamo v preteklosti grožnje ministrom,« je pojasnil.

Še pred imenovanjem je Alenka Trop Skaza povedala: »Če zadeve ne bodo šle v pravo smer, nimam nobenih težav in zadreg, da tudi odstopim.« Poraja pa se tudi vprašanje, kolikšno vlogo bi pri njeni odločitvi imeli tudi posli njenega moža. Njegovo podjetje, ki je veliko poslovalo z državo, je bilo namreč v tem tednu izločeno iz postopka dobave in vgradnje opreme na novomeški urgenci.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.178
6.989
113
pri taščici
POznam človeka ki je bil postavljen precej visoko v UKCLJ. Že ob nastopu je napovedal odstop če bo dobival polena pod noge. Odstopil je manj kot po enem letu. Pa je prej bil uspešen vodja zdravstvene ustanove precej dolgo.
Mogoče je sedaj nekaj podobnega sedaj z ministrico. Vendar ji tu polena pod noge meče kar mož, ki najbrž bolje služi kot pa ona kot ministrica.

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik tomi7979 pravi:
Citat:
bonk.gif

Glej, delam v tujini na urgenci...in tudi tukaj primanjkuje zdravnikov, tako da tudi 48-urni delavniki (ja, delavniki in NE dežurstva) niso nič posebnega. In če imaš srečo, se lahko mogoče za kakšno uro, dve tudi vležeš vmes. Lahko pa se držimo zakonov (ne bi imel čisto nič proti) in delamo dovoljenih 10 ur na dan...samo potem bo urgenca nekaj časa na dan zaprta. Bi te rad videl, če bi imel ravno takrat kakšno nujno stanje....potem pa spet ne bi bilo prav, da zdravniki ne delajo ali? Pa da ne bo sedaj še debate o plači...nadure se ne izplačujejo, ampak kompenzirajo s prostim časom, kar pa spet zaradi pomanjkanja osebja večinoma ni možno, tako da velikokrat propadejo.

On ima veze na urgenci in ne bo cakal v vrsti. Torej situacija na urgenci ni v slabem stanju.

hysterical-1.gif

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.254
3.702
113
Zelo verjetno.
Jaz že od začetka nisem razumel zakaj bi se nekdo pri zdravi pameti odpovedal donosnemu poslu za "slavo" in ministrsko plačo??
OK, razen, če je res samaritan (kar je sploh glede na ministričino očitno ljubezen do dragih stvari, malo verjetno) ali pa so zadaj pač še "bonusi", proti katerim je ministrska plača drobiž. Mogoče se je kaj zakompliciralo glede teh "bonusov"?

Kar se plač naših ministrov tiče, so itak res klošarske in bi jih takoj morali dvigniti min. za 100%. Drobiž na državnem nivoju.
Tako bi še dobili koga, ki nebi že vnaprej gledal za "bonusi". Minister je le izpostavljena, operativna funkcija.
Po pravici povedano se jaz osebno (pa je moje gmotno stanje dokaj slovensko-povprečno) za dobre 3 jurje niti slučajno nebi šel ministra, da bi bil v službi 24 ur, pa drk.nje po medijih, pa ne moreš iti nikamor, da folk ne bulji vate itd... ...to za dobre 3 jurje?? Hvala lepa.
Kar se plač parlamentarcev tiče imajo pa za svoje "delo" in nikakršno odgovornost povsem dovolj.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.178
6.989
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Citat:
Vendar ji tu polena pod noge meče kar mož, ki najbrž bolje služi kot pa ona kot ministrica.
Zakaj bi jo potem oviral ?
A zakaj?
Zato ker se ona bori proti korupciji, moža so pa skenslali pri opremljanju urgence v novem mestu. Predvidevam da bi s tem opremljanjem več zaslužil kot pa žena kot ministrica. Pa je bolje da odstopi ona, in pokasirata denar v nm....

tony

Guru
23. jul 2007
9.751
1.537
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Pravijo da jih je štiristo na zavodu za zaposlovanje, po medijih jamrajo kako ne dobijo zaposlitev kljub dodatnemu izobraževanju v priznanih ustanovah v tujini kamor jih je ”napotil delodajalec”.
Kaj je zdaj res?

Država za njihovo zaposlitev nima denarja.