Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Sedaj pišem iz glave... Lansko poletje sem delal izračune, če se meni splača vgraditi plin in sem ugotovil, da prišparam napram dizlu 500€ na leto, glede na bencin pa 1200€. Mislim, da sem preračunal da imam glede na ceno plina porabo primerljivo z dizlom okoli 4l/100km. Tako da je cenejša varianta samo še star dizel in cviček.
Glede na to, da sem kupil novega bencinarja namesto dizla, mi je že razlika v ceni pokrila stroške instalacije plina.
Ker delam letno 45k km se meni splača
Cenovno se najbolj splača vozit na rastlinsko olje, predelava sodobnega dizel motorja pa je primerljiva s predelavo bencinarja na plin - starejše motorje pa dejansko sploh ni potrebno predelovat oz. so predelave malenkostne (par grelcev). Vse kar rabiš je potem ustrezna količina primerno pripravljenega energenta - v sloveniji se tudi da dobit v kolikor kupuješ na količine, v tujini pa imaš celo črpalke. Če poznaš pa nekoga, ki ima restavracijo pa dnevni odpad tankaš v avto, cena je pa smešna (beri: dajo ti denar da jih odpelješ svinjarijo)!
Kar se tiče plina je problem predvsem da je "monopolni" energent, torej je proizvodnja in distribucija v lasti velikih koroporacij ... to pa tudi pomeni da so in da bodo cene zelo nekonkurenčne. Edina res prava alternativa so biogoriva, ker je trg dejansko "tržnica" in se cene prilagajajo dejanskim vrednostim.