Uporabljate firewall?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik smack pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik smack pravi:
Ker sem bolj pazljiv ko hodim na kakšne spletne strani. Na routerju imam tudi izklopljene vse zaščite.
Sploh ti ni potrebno nikamor hoditi. Dovolj je že, da si samo priklopljen na internet.

Koliko pa je kaj nevarnih virusov za linux?
Virusov v pravem pomenu besede ni. So pa ravno tako napake, preko katerih se dokaj enostavno pride v sistem. Ne misli, da si varen, če imaš linux. To je le mit
smirk-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Virusov v pravem pomenu besede ni. So pa ravno tako napake, preko katerih se dokaj enostavno pride v sistem. Ne misli, da si varen, če imaš linux. To je le mit
smirk-1.gif

Res je, da noben sistem privzeto ni 100% varen. Vendar ima linux tu prednost, ker privzeto nisi prijavljen kot administrator sistema, zato potencialni virusi ne morejo spreminjati sistemskih datotek, da bi okužili sistem.

V linux okolje je mogoče vdreti preko napake v kakšnem servisu (www, ftp, dns, ...), ki je izpostavljen v internet. Zato je pomembno, da v sistemu delujejo le servisi, ki so nujno potrebni. Pa še te je dobro, da se omeji s firewallom.

Če nekdo želi vdreti v sistem, mora priti do root accounta. Če tega pride le do navadnega računa, ni naredil nič.

Skratka, tudi na linux-u moraš vedeti kaj delaš in kako se zaščiti sistem. Za to moraš pa najprej z linuxom nekaj časa delati. Če ga še ne poznaš, je bolje, da uporabiš windows, na katerega redno nameščaš popravke (sistema in servisev), ter ga ustrezno zaščitiš z firewallom. Posebej moraš paziti, če boš uporabljal kake PHP skripte. Tudi te je potrebno redno posodabljat, ker pogosto vsebujejo napake, ki omogočajo vdor v sistem.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Jaz sem iz Noda32 in Windows firewala prešaltal na Kasperskya internet security, ki ima požarni zid že vgrajen, to pa zato, ker mi Nod32 enostavno ni zbrisal 4 viruse, ki jih je pa zaznal, medtem, ko jih je pa Kaspersky takoj. Nod 32 sem uporabljal ene min.3 leta in sem poznal vse nastavitve, tako, da ne vem, kaj mu je bilo.
Sem pa pogruntal 2 virusa, kaj sta mi počela. Prvi mi je preprečil hibernacijo, drugi mi je pa, ko sem napisal post in preden sem ga poslal, mi ga je izbrisal, tako, da sem moral vse še enkrat napisati.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Jst mam Sygate personal firewall, meni služi odlično. Res, da je precej tečen na začetku ampak, ko enkrat poštimaš vse nastavitve dela ko singerica
smile-1.gif

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Router s firewall-om, win firewall, savce, adaware, spybot.
Prva in do sedaj edina inštalacija XP-jev november 2004 - dva uporabnika na tej mašini, trije v omrežju!

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
to je za čiščenje nesnage na računalu, razne spyware zadeve, ki ti svinjajo računalo. ponavadi potem tudi malo hitreje laufa vse skup, ko ga očistiš
smile-1.gif

Sicer imam pa avasta+winXP firewall, in popolnoma zadostuje.

lp

Peter

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Zdravo, upam da ti angleščina ne bo delala težav!
Več imaš na tem linku: "http://en.wikipedia.org/wiki/Spyware"

Spybot - Search & Destroy (often Spybot-S&D) is a popular malware, spyware and adware removal program which works on Microsoft Windows 95 and later. Like most malware scanners, Spybot-S&D scans the computer hard disk and/or RAM for malicious software.

Spybot was written by the German software engineer Patrick Michael Kolla, and is distributed by Kolla's Irish company Safer Networking Limited. Development began in 2000 when Kolla, still a student, wrote a small program to deal with the Aureate/Radiate and Conducent

[edit] Anti-spyware programs

Report on scan of an infected system from Lavasoft's Ad-AwareMany programmers and some commercial firms have released products designed to remove or block spyware. Steve Gibson's OptOut, mentioned above, pioneered a growing category. Programs such as Lavasoft's Ad-Aware SE and Patrick Kolla's Spybot - Search & Destroy rapidly gained popularity as effective tools to remove, and in some cases intercept, spyware programs. More recently Microsoft acquired the GIANT AntiSpyware software, rebranding it as Windows AntiSpyware beta and releasing it as a free download for Genuine Windows XP and Windows 2003 users. In early spring, 2006, Microsoft renamed the beta software to Windows Defender, and it was released as a free download in October 2006. Microsoft currently ships the product for free with Windows Vista. Other well-known anti-spyware products include:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Jaz imam NOD32 + Sygate personal firewall, drugače pa je še na routerju firewall.

Četudi imaš firewall na routerju, ali pa si celo za več routerji, ti to nič ne pomaga, če imaš na računalniku inštaliran kak program, ki se povezuje na internet. Sicer ga nekateri bolj pametni routerji znajo blokirati, ampak še en dodaten firewall na samem računalniku ni nikoli odveč.

eden ni nobeden.press
grims-1.gif

Camper

Zelenc'
15. sep 2007
7
0
1
Comodo pro, Avast, občasni pregledi z AdAware, Spybot S&D, Spyware terminator in Kaspersky online.

Čisto kot solza

l.p.

Andrej
nahrung002.gif

p.s.

Aja pa vse skupaj je za ruterjem in njegovim firewallom.

Nazadnje urejeno:

alex33

Pripravnik
6. sep 2007
237
0
16
jaz pa glih obratno razmišljam : če maš fw na routerju pol je še en fw na OS nepotreben, tud tisti v visti in xp-jih se lahk izklopi.

pa tega ne razumem :

Citat:
če imaš na računalniku inštaliran kak program, ki se povezuje na internet

kateri programi so to ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik civil pravi:
Jaz ga. Antivirusni programi so pa preteklost ...
(na domačem PC-ju) Jaz ne. Niti firewall. Razen če si mnenja da je NAT firewall.

Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Ne vem od kje vam ideja, da je firewall lahko nadomestek antivirusu. Za zdrav računalnik je potrebno imeti:
- antivirus
- firewall
- antispyware
- ščepec zdrave pameti, da ne klikneš na vsako neumnost

Pa še to ni 100%.
Pozabil si "sreča" in "še več sreče"
wink-1.gif

Ravno danes se je laptopu, ki ima Nod32 in neki firewall (ne vem točno kaki, IT department to rihta) začelo kolcati.
Pa vse kar sem danes delal, je da sem probal en ISO image na CD zapečt. Z prednaloženim programom (beri, nisem nič "čudnega" gor instaliral).
Od takrat prepozna CD enoto le po vsakem drugem boot-u in non-stop se mu kolca (vsake tri sekunde popolnoma zmrzne za nekje pol sekunde).

Citat:
Uporabnik boc pravi:
Citat:
Uporabnik civil pravi:
Nobeden ne uporablja online scannerjev ?

Daj primer, da pogledamo kako ta stvar deluje ?
HouseCall, panda online, DrWeb CureIT (ni sicer bloated z craptiveX in ostalo kramo kot prejšnja dva, ampak to je po moje plus, ne minus)

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
A ve kdo zakaj se mi je windows firewall kar sam izklopil in ga tudi ne morem vključit nazaj?
frown-1.gif

alex33

Pripravnik
6. sep 2007
237
0
16
start-run-services.msc pa poglej če deluje windows firewall/internet connection sharing.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
ksz

Prej imel NOD32 in Windows Firewall (+ firewall v routerju).

Zdaj pa že par mesecev Eset Smart Security Beta, nisem dobil not še nobenega virusa, trojanca, spywara... (vsake toliko poskeniram kišto s Pando, Spybotom, Kasperskyim itd. pa razen par sumljivih cookijev ni bilo še nič).

Sistemskih sredstev rabi zlo malo (15 MB RAM), pri hitrosti se opazi najmanj izmed vseh suitov kar sem jih sprobal (BitDefender, Norton, Kaspersky, Panda, Norton).