uporaba mobilnega telefona med vožnjo- kazen

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Pozdravljeni, zanima me zadeva glede plačila oz. kazni.

Stvar je sledeča. Včeraj so me ustavili policisti, zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Naj povem, da imam v avtomobilu instalirano napravo za prostoročno telefoniranje. Seveda, to policista ni brigalo, zato je začel z postopkom. Bolj kot sem mu razlagal, da imam bluetooth napravo bolj je postajal nesramen. Ob pisanju obrazca sem ga prosil, da mi prebere kar piše ter da želim navesti opombe. No njegov odgovor je bil, da kaj si mislim da sem, in da če sem nepismen mi ni on kriv. Ko sem želel podati opombe, je on sam napisal pod opombe da se ne strinjam s zapisnikom ter mi ga dal za podpisati. ker sem želel samo da dopiše v opombe da imam prostoročno napravo za telefoniranje mi je pričel groziti, da bo vsaka pritožba na sodišču padla. Prerekanje in agonija glede opomb v zapisniku so se nadeljevale še 10 min, kajti on ni želel v zapisnik zapisati slednjih opomb jaz pa sem mu skoz govoril da bom podpisal zapisnik takoj ko zapiše opombe.
Ko je končno napisal opombe , sem tudi takoj podpisal zapisnik. Potem sem bil deležen še 15 minutnega pregleda (luči, oprema, profil gum, test alkoholiziranosti), na njegovo žalost ni imel kaj za napisati.

Da ne bo pomot, ne jokam po forumu, ker sem dobil kazen, zanima me samo, kako se pravilno pritožiti, ker kazen bi še toleriral, ampak takšen pristop in obnašanje je pa višek vsega. Torej zanima me, če me lahko informirate, kako postopek poteka, ker v vseh letih še nisem dobil nobene kazni in ne poznam sistema.

Prosim, da ne moralizirate in smetite teme z neprimernimi komentarji, ker o tem bo sodnik odločal. Zanima me samo kam, kako ter do kdaj se pritožiti.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Na osnovi plačilnega naloga napiši pritožbo in zahtevaj sodno varstvo... mislim da je rok 15 oziroma 8 dni. Sodniku za prekrške boš nato na zaslišanju razložil svojo plat zgodbe. To je na kratko to ...

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Pod črto si boš pa samo dodatne stroške nakopal. Preizkušeno in sedaj naučeno da samo še kimam

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Hvala za odgovor. V primeru, da zadeva pade, se zavedam da plačam celo globo + stroški sodbe. Zanima me kakšni so stroški sodbe, ter kakšne so možnosti, da se postopek razsodi v mojo korist. Policist mi je direkotno zagrozil, da bo že on poskrbel da če pride kdaj do sodnika da bom mastno plačal oz. da sem že tako in tako zgubil. Omenil je tudi da sta onadva 2, jaz pa sam in nimam šans. Ali res lahko kako vpliva na kazen ali je bilo to grozenje samo zastraševalno?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če bi bil jaz v takem primeru oziroma da bi bil prepričan, da se mi godi krivica, v tistem trenutku pokličem na 113 (me itak prevežejo na najbližjo postajo, kjer ta policaj dela) in zahtevam šefa postaje in mu poizkušam razložiti mojo težavo.
Drugače pa vse podatke (čas, uro, tablico avta in policistovo ime in priimek) po končanem postopku sporočim na A kanal
smile-1.gif

Škoda sodnika, pa odvetnika, važno, da gre v javnost.
Ampak seveda če bi bil 100% prepričan, da me policaj ......

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Koliko imaš prič, ki bi bile pripravljene pričati v tvojo korist? Ena policistova beseda je vredna za tri tvoje.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Koliko imaš prič, ki bi bile pripravljene pričati v tvojo korist? Ena policistova beseda je vredna za tri tvoje.
Eh pol sem tako oplel. Sem bil sam v avtu, na "drugi strani" pa 2 policista. Torej 6vs1
bonk.gif

EDIT. Zdaj se mi je posvetilo zakaj mi je na vsak način napisal kazen. od 14.1 do 26.1 je potekala akcija proti mobilnim telefonom v avtomobilu. Očitno še ni imel norme izpolnjene.

Nazadnje urejeno:

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
Isto bi jst naredu...

Takoj bi zahtevu nekoga iz "PP Grič" in drugo mnenje, če pa nebi šlo pa takoj pokličem kolega na Kanal A kjer je režiseronja
grin1.gif

Sem korekten in rado priznam napako, ampak nepravice pa ne prenesem
ne-ne-1.gif

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
353
83
tam ko se terc po tori rola
Kar se mene tiče, je prostoročno telefoniranje malenkost manj nevarno, kot s telefonom na ušesu. Odvrača pozornost od vožnje. Po zakonu pa je dovoljena in ne prepovedana. Torej, če imaš to zadevo in je dopisana v opombi na zapisniku...se nimaš kaj bati na sodišču. Po drugi strani pa lahko policista rečeta, da si telefoniral s telefonom, ne preko prostoročne napeljave.... Kočljiva reč. Priče nimaš nobene, da potrdi tvojo navedbo o prostoročni uporabi telefona?

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Kar se mene tiče, je prostoročno telefoniranje malenkost manj nevarno, kot s telefonom na ušesu. Odvrača pozornost od vožnje. Po zakonu pa je dovoljena in ne prepovedana. Torej, če imaš to zadevo in je dopisana v opombi na zapisniku...se nimaš kaj bati na sodišču. ... Kočljiva reč. Priče nimaš nobene, da potrdi tvojo navedbo o prostoročni uporabi telefona?

Ravno v tem je problem in to mi je jasno dal vedeti tudi policist, da me bosta zj**ala na ta način. Priče nimam nobene razen, tistega s katerim sem se pogovarjal, ampak spet kako lahko on ve. Potrdil bi jo lahko edino nekdo, ki bi poleg mene sedel v avtu. Bil sem sam.

Naj še povem, da je bil odnos drugega policista korekten in tudi po končanem postopku, mu je prvi policist, rekel naj preveri vso opremo ipd. Slednji ni kompliciral in je rekel da je vse vredu, kljub temu da bi me lahko zajebaval zaradi prve pomoči.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Si samo napisal, da te je ustavil zaradi uporabe mobilnega telefona.
Ne da sem kaj pameten, ampak mogoče te je ravno videl, da si tipkal oz iskal ime po telefonu(preden se vzpostavi povezava in je čisto "brezročno") in te je pač ustavil.
Po mojem mnenju te nebi ustavil, če bi že govoril.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Si samo napisal, da te je ustavil zaradi uporabe mobilnega telefona.
Ne da sem kaj pameten, ampak mogoče te je ravno videl, da si tipkal oz iskal ime po telefonu(preden se vzpostavi povezava in je čisto "brezročno") in te je pač ustavil.
Po mojem mnenju te nebi ustavil, če bi že govoril.

To drži. V tistem trenutku se klic še ni vzpostavil in sem imel telefon v rokah. Žal razlagati policistu, da varneje nekoga pokličem če pritisnem 3 tipke na mobitelu, kot pa da iščem po bluettoth napravi ki ima en gumbek ki ga vrtiš po celem imeniku ni bilo možno.

Tehnično gledano (sedaj ko so čustva se malo pomirila), me je videl s telefonom v roki. Ampak klic je bil narejen preko bluttotha oz. se je avtomatsko povezal. Ampak iz 2 razlogov bi rad zadevo razčistil sebi v prid:
- nesramnost in neprofisionalen odnos policista
- ker dejansko imam prostoročno napravo in sem jo takrat drago plačal, ter jo dejansko uporabljam za klicanje.

Vaše mnenje? Iti do konca, ali ne?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Ne. Telfon si uporabljal (tipkal po njem), uporaba med vožnjo je prepovedana.
če že želiš j... policista nazaj zaradi odnosa, se pritoži nad postopkom, kazen pa plačaj. Bo ceneje, pa morda celo več dosežeš.

I

Izbrisan uporabnik #488

Verjetno je kje log v telefonu da je bil takrat povezan na bt...

Sicer pa naj plača in ne dela cirkusa

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Sicer pa naj plača in ne dela cirkusa
Ja, trpi svoje in plačaj cesarju njegovega.

Vmes pa bo Snecer še dalje čakal na revolucijo.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pritožba komandirju na PP in želja po razgovoru.

Če si močno besen, pa poskusi z objavo zgodbe na kakšem mediju.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
To drži. V tistem trenutku se klic še ni vzpostavil in sem imel telefon v rokah. Žal razlagati policistu, da varneje nekoga pokličem če pritisnem 3 tipke na mobitelu, kot pa da iščem po bluettoth napravi ki ima en gumbek ki ga vrtiš po celem imeniku ni bilo možno.

Tehnično gledano (sedaj ko so čustva se malo pomirila), me je videl s telefonom v roki. Ampak klic je bil narejen preko bluttotha oz. se je avtomatsko povezal. Ampak iz 2 razlogov bi rad zadevo razčistil sebi v prid:
- nesramnost in neprofisionalen odnos policista
- ker dejansko imam prostoročno napravo in sem jo takrat drago plačal, ter jo dejansko uporabljam za klicanje.

Vaše mnenje? Iti do konca, ali ne?

Torej dobil te je ko si tapkal po telefonu med vožnjo? Kaj ti ni jasno?

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Hvala za informacije. Če sem prav razumel, je možnost da se primer razreši v mojo korist majhna, glede na to, da nimam prič, policista pa sta bila 2.

Nummy, vse mi je jasno. Neumno se mi samo zdi, da kljub temu da imam prostoročno napravo, policist ni upošteval tega, ter me tretiral kot, da bi bil najhujši prekrškar v prometu, in ja počutim se neupravično oglobljenega.

Tema se lahko zaradi mene zapre, razen če ima kdo še kakšen dober predlog, kako bi zadevo obrnil v svoj prid.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Naupravičeno? Pa saj si kršil zakon, med voænjo si uporabljal mobilni telefon. So tudi mene že na isti način dobili, na srečo sem prišel skozi brez kazni.

Lej, če se ti da bost z njimi pač zahtevaj izpiske od operaterja, da se vidi da nisi telefoniral/SMSjal, izgovarjaj se pa, da si telefon iz žepa prestavljal v drug žep ali v predal ali ... Ker to pač ne šteje pod uporabo, za klic ga pa ne rabiš met v rokah ker imaš handsfree (verjetno z voice dialingom). In se pritoži.

Samo ne imet občutka, da je bilo "po krivem", ker ni bilo. Pa še 1x razmisli, potem pa ukrepaj.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Ustavljen nisi bil po "krivem", ker si sam potrdil, da si telefon uporabljal (ne klical, ampak uporabljal). Odnos policista se je poslabšal, ker si bil "pameten" kako nisi uporabljal telefona in se izgovarjal. Sam si napisal, da si mu (neupravičeno) težil 15 minut.

Jst v bistvu sploh ne vidim problema. V bistvu bi ti lahko pribil še kakšno dodatno kazen
smile-1.gif