Uporaba e-asistenta v OŠ

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Nobenega, ker nimam časa za njih in ne mislim posegat po tehničnih rešitvah za časovni problem.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
verjetno 0
tisti, ki nimajo šoloobveznih otrok naj bodo lepo tiho, ker itak ne vedo kako šola deluje
marsikaj se je sprmenilo od takrat ko smo hodili v šolo v SFRJ recimo

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Da se otroku niti 1% več ne zaupa in da se mu ne pusti vsaj malo odgovornosti je zame pomanjkanje svobode. Zakaj je treba ocene prej vedet, kot pride mulc domov? Ni čudno da je mladež čist nesposobna pri 20ih letih.
ti bom še 1x napisal, da boš bolje rezumel :

v plačljivem piše kdaj bodo ocenjevanja in preverjanja, kaj in do kdaj je za domačo nalogo in ali je bila narejena oz uspešnost, pa še razna obvestila
se ploh ne gre za zaupanje ampak otrok občasno tudi kaj pozabi, presliši posebno ta mlajši, ki morebiti še nimajo hudih delovnih navad in se ne zavedajo v kakšnem kretenskem sistemu živimo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Vem ker se družim z učitelji in ja problem naše trenutne šole so starši in vzgoja, čeprav bi morali zaradi tega določene zadev v šoli reševati zaradi novega pristopa drugače (recimo da bolj moderno) se ravno tu delajo največje napake. Namesto da bi šola (če že starši ne) učila o samostojnosti, odgovornosti ipd. dela ravno obratno, e-asistent je tak primer.

Recimo ena zanimiva zadeva je ukinitev PISANE PISAVE v šolah, v razviti severni evropi se to že uvaja. Pri nas ko so to predlagali na ministrstvu se je reklo da to ni šans ker če ne drugega gre za dobro motorično vajo. Cmon? Pisanje je edina motorična vaja, pri pouku športne vzgoje se pa itak debeluhi samo izležavajo po blazinah ker karkoli drugega pomeni da se lahko otrok resno poškoduje (ja to je resnica).

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
meni se pa zfi, da zaenkrat še pisanje marsikje potrebuješ ( razni zapiski na faksu, sestanki ipd ) gre hitreje od tiskanja.
meni je bolj nemno, da je nekaj drkajo na pamet, ko itak vse čez nekaj časa pozabijo, namesto, da bi jih spodbujali k kreativnemu razmišljanju, reševanju problemov ipd zadeve. ampak to je že druga tema

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Meni se ukinitev pisane pisave tudi zdi nesmiselno. Itak se zdaj že bistveno manj naučijo, kot so se pred recimo 10+ leti, ne vem zakaj bi ukinili še eno dokaj trivialno stvar.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Nobenega, ker nimam časa za njih in ne mislim posegat po tehničnih rešitvah za časovni problem.

Potem pa tvoje pametovanje izzveni kot kisel prdec v vetru. Predvidevam, da tudi peš raje hodiš, da ti avto slučajno ne bi pokvaril evolucijskega namena dveh nog.

Pri treh šoloobveznih otrocih je e-redovalnica zelo dobrodošla, ko bi rad na hitro preveril ali ti otrok kaj prikriva pri ocenah. S tem rešil majhen problem preden postane velik. Za več informacij in boljšo kvalitativno preverbo stanja pa govorilne.

In da, vsak otrok je drugačen ne glede na iste starše, eden se bo odkrito pogovoril s tabo, drugi bo skrival in se sprenevedal. Ga lahko iz kože daš v smislu starševske strogosti, vendar tako enostavno se odraščajoče osebe ne bo pregovorilo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
meni se pa zfi, da zaenkrat še pisanje marsikje potrebuješ ( razni zapiski na faksu, sestanki ipd ) gre hitreje od tiskanja.
meni je bolj nemno, da je nekaj drkajo na pamet, ko itak vse čez nekaj časa pozabijo, namesto, da bi jih spodbujali k kreativnemu razmišljanju, reševanju problemov ipd zadeve. ampak to je že druga tema

Ko bo tvoj mulc ki je sedaj v OŠ na faksu verjemi da bo pisal njegov telefon iz govora ki ga bo imel profesor. Osebno recimo pisano ne pišem od OŠ dalje, v SŠ samo pri slovenščini kjer je bilo zahtevano. Sem se pa po drugi strani se naučil male tiskane pisave samostojno in jo precej uporabljam za zadeve kjer pač moraš izponjevat zadeve ročno (da ne tolčeš ravno velikih črk ker to zgleda kot da si nepismen).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pozabi na speech-to-text v slovenskem jeziku, še text-to-speech podpora je zelo zelo slaba. Pri nas ni denarja za te zadeve, tujcem (Google, Microsoft ipd.) pa se tega ne splača razvijati za 2 mio ljudi.

Drugače pa z lastnim pisanjem na predavanjih veliko več odneseš, kot pa da predavanja snemaš. Za pisano pisavo se strinjam da se v takšni obliki, kot smo se jo naučili v 1. razredu, ne uporablja, ampak da je bolj nek hibrid med pisano in tiskano. To pa še ne pomeni, da se tega več ne rabijo učit. Potem najboljše da še poštevanko ukinemo, saj imaš itak kalkulator vedno v žepu (telefon)
rolleyes-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Da se otroku niti 1% več ne zaupa in da se mu ne pusti vsaj malo odgovornosti je zame pomanjkanje svobode. Zakaj je treba ocene prej vedet, kot pride mulc domov? Ni čudno da je mladež čist nesposobna pri 20ih letih.
ti bom še 1x napisal, da boš bolje rezumel :

v plačljivem piše kdaj bodo ocenjevanja in preverjanja, kaj in do kdaj je za domačo nalogo in ali je bila narejena oz uspešnost, pa še razna obvestila
se ploh ne gre za zaupanje ampak otrok občasno tudi kaj pozabi, presliši posebno ta mlajši, ki morebiti še nimajo hudih delovnih navad in se ne zavedajo v kakšnem kretenskem sistemu živimo.

467716-post_slo.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Jah glej, to je tako. Severnjaki ukinjajo pisano pisavo iz tehničnih razlogov, ugotovili so da je nihče oz. zelo mala polulacija uporablja v življenju. Po drugi strani so uvedli v šolo strojepisje in programiranje kot obvezna predmeta. Njihova družba je viskorazvita in oba nova predmeta bosta dajala ven populacije ki bodo tehnično sposobne za viskotehnološke službe.

Jasno ohranjajo pisano pisavo in tudi učenje za tiste ki si jo želijo znat. Ta mali % populacije bo skrbel da se to ne pozabi.

Torej če smo tehnični in če želimo da je populacija ki jo "delamo" profitabilna potem mora konzervativna logika past na vseh frontah. Sam sem s tega stališča takoj za to da se ukine par bedarij v OŠ (tudi pisano pisavo) če se namesto njih uvede ustrezne moderne vsebine (pa ne mislim sedaj verouka in pa samoupravljanja).

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:

Potem se pa raje "utišaj", ker očitno nimaš pojma kako je z otroki v praksi ...
wink-1.gif

p.s. glede na pametovanje sem bil prepričan da imaš najmanj tri ... not ....
grims-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:

Potem pa tvoje pametovanje izzveni kot kisel prdec v vetru. Predvidevam, da tudi peš raje hodiš, da ti avto slučajno ne bi pokvaril evolucijskega namena dveh nog.

Pri treh šoloobveznih otrocih je e-redovalnica zelo dobrodošla, ko bi rad na hitro preveril ali ti otrok kaj prikriva pri ocenah. S tem rešil majhen problem preden postane velik. Za več informacij in boljšo kvalitativno preverbo stanja pa govorilne.

In da, vsak otrok je drugačen ne glede na iste starše, eden se bo odkrito pogovoril s tabo, drugi bo skrival in se sprenevedal. Ga lahko iz kože daš v smislu starševske strogosti, vendar tako enostavno se odraščajoče osebe ne bo pregovorilo.

Točno tako.
467716-post_slo.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
otrok občasno tudi kaj pozabi, presliši posebno ta mlajši, ki morebiti še nimajo hudih delovnih navad in se ne zavedajo v kakšnem kretenskem sistemu živimo.[/I]

Seveda, domnevam pa da zagotovo ni preslišal v šoli kako se krekne playsejšn da lahko igra igrce ko fotra ni doma!
evil.gif

Lej 6 letnik je sposoben mnogo več kot pa se od njega pričakuje, problem je da sedaj njega ne briga šola in vzgoja ga pa 1000 in 1 druga stvar. Če ni doma postavljene avtoritete in meja jasno da bo pozabil tisto kar ga najmanj briga.

Sicer pa vem kako moje besede zvenijo, ampak po izkušnjah tisti ki nimajo otrok vedno mislijo da so starši nesposobni in otroci obupni zaradi tega (zanič vzgoja), starši pa vedno mislijo da so naj-naj in da je njihov način vzgoje edini pravi. Resnica je kot ponavadi nekje vmes!
grims-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:

Točno tako.
467716-post_slo.gif

Evo se bom odstranil iz starševskega kotička in se opravičujem če sem koga prizadel, moj namen je bil dobronameren!
grin1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
ksz ocena se ne izve predno pride otrok dam, ravno zato je vnaprej programiran zamik in tudi prfoks ne vpiše ocen takoj.

Problem otrok zdaj je pa itak bolj v starših, pa tudi na alterju so taki, ki grejo v šolo in zagovarjajo mulca preko vsake okusne meje. Ne moj otrok pa že ne....takega ne poznam, to pa ne, ni nikoli! Ko bi videli, koliko je težav s prebavo, želodcem, stresu, slabim počutjem, potem se bi res zamislili nad zdravjem slovenskih otrok.
smirk-1.gif

Starši so bolj za skloftat kot otroc.

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Iz raznih pogovorov z kolegi/kolegicami sem razbral, da obstajajo baje tudi takšni otroci, ki lahko dandanes že grozijo učiteljem. Gre nekako takole. "Če ne bom smela izboljševati ocene, bosta starša prišla v šolo", učenka je že 3-jič neuspešno izbolšala oceno. Ostali, ki imajo kakšno 1, pa nemorejo popavljati (gre proti koncu konference), ker se učitelji bojijo otrok/staršev.

Ko sem tole slišal, sem se kar malo zamislil. Starši pač pričakujejo, da otroci iz šole prinašajo najboljše ocene in če jih ni, so za to krivi učitelji (pretežle naloge, preslaba razlaga, slabo vzdušje....).

Poznam osebno še en primer, ne bom govoril o šoli ali starših. Gre za to, da so doma prave svinje in samo poležavajo (starši in otroci). Otroci so pred dvema letoma odšli prvič v srednjo šolo, ker mu pač ni bilo všeč (enemu od otrok), je samo nehal hoditi in raje doma na črno cepil škrilavec (kamenje hehe ), ki ga je nato prodal in nekaj zaslužil zase. No klicali iz šole, da ga ni, so starši nadrli ravnateljico in razredničarko, kaj se pa gre. Ona je mama in najbolje ve, kaj je dobro za njenega otroka, je še povedala.
Sklicali so sestanek in ravnatelj je povedal, da naj se samo POJAVI v šoli, bo že dobil tisto 2, mora se samo pojaviti in biti prisoten. Če ga ni, nemore narediti nič. Otrok je pritrdil, starše ni zanimalo nič, na koncu je po 14 dneh, otrok ostal doma.

Po dveh letih je videl, da tako ne gre, se zaposlil za minimalca kjer dela vse svetke. Njegova mama je že celo življenje doma in samo leži, oče je na "porodniški" in krog se lepo zaključi. No sedaj otroka pri 20 letih "vzdržujeta" starše.

Skušal sem opisati pač dva primera: eden z preveč resnimi starši in drugi z povsem neresnimi starši. Jaz kot zunanji opazovalec, vidim več stvari:
- Staršem, ki je bilo "vseeno" za otroke, znajo otroci sedaj marsikaj narediti in se znajti,
- Staršem, ki ni bilo vseeno in so otroce cartali in jim prinašali vse k riti, se sedaj ko se je treba zaposlit, ne znajdejo brez staršev in pomoči.

Oba moja primera sta brez končane srednje šole. Prvi osebi so starši "plačali" za zaposlitev v neki pisarni z vezami, v drugem primeru sta se otroka sama znašla v okolju in baje da sta kar pridna.

Na žalost takrat še ni bilo e-asistentov, tudi če bi bili, starši v drugem primeru nebi uporabljali saj ne znajo PC-ja niti prižgati. Prav tako ga nebi uporabljali moji starši, saj se na novo tehniko ne spoznajo (pa niso stari). Ko sem dobil dobro oceno sem takoj povedal, ko je bila 1, sem zamolčal, skušal sam popraviti napako in nato priznal. Imel sem strah in tudi prav je bil tako. Takrat sicer nisem razumel in bil izjemno jezen, da se moram učiti, ampak starši so že vedeli zakaj.
Imel kar nekaj slabih trenutko v šoli ( srednji in osnovni ) in za vsako sem vesel. Na napakah sem se učil. Trenutno končal VII stopnjo se, nimam za genija, noben razen družine ne ve, da sem sploh tako "šolan", glede na to, da sem iz srednje šole prinašal dosti enic in cela poletja bil v šoli =) vemo vsi zakaj. Žal mi je samo tega, da sem prepozno ugotoil kaj pomeni :"učiš se zase, ne zame", ki sta mi ga pravila starša.
Takrat so mi bile prioritete drugačne (PC igre) in če nebi imel strogih staršev, ki so mi prepovedali PC samo zato, da sem popravil grajo, ne vem kje bi bil danes.

Zame je e-asistent izgovor za tiste, ki nimajo časa za svoje otroke. Verjamem, da je današnji mladini težko (starša ponavadi cele dneve delata in prideta zvvečer, ko že spi...), vendar useeno. Če ne moreš osebno na govorilne, da ti učiteljica razloži njen pogled, zakaj ima tvoj otrok težave in kako jih misli rešiti, potem brez veze, da smo sploh starši. Ko smo bili mi mladi v začetku šole, so našim staršem v zvezek napisale opombe in koliko denarja potrebuje šola za malico, izlet itd... Vsak test, so morali podpisati in ga vrniti. Kaj ti pomaga e-asistent, če je za vse kriva šola in ne otrok sam.

KO/ČE bom imel otroke, hočem biti na vsakem sestanku in osebno od otroka izvedeti ocene. Problem nastane, kot ponavadi, ko ni časa...

Drugače pa sem sam osebno šel skozi več šolskih reform in moram priznati staršem, zmerom huje je. Otroci nimajo popolnoma NIČ zasebnosti, v osredju je "piflarija" in ne "logika" in še je takšnih cvetk. Šolstvo se je izjemno poslabšalo, otroci znajo zmerom manj, zmerom grše pišejo, kmalu verjetno pisati na list sploh nebo treba, včasih se je pač delalo počasi in na podrobnostih. Zdaj se dela hitro in površno.

Kaj nam je pomembneje; kvantiteta ali kvaliteta?

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Nisem šeč brat vseh pisarij ampak kot nekdo, ki je iz gimnazije prišel dobri dve leti nazaj se mi zdi to popolnoma nesmiselno. No, jaz sem imel control freak matko, ki je bila verjetno več v šoli kot jst in mogoče se mi zato e-asistent zdi še posebej bedast, ampak resno no. Nevem, pusti me, da kaj zajebem, pri 17-18 bom pač moral nositi posledice svojih dejanj. Ok, po eni strani razumem nek nadzor v osnovni šoli, ampak v srednji šoli pa je čas da okolica in prijatelji oblikujejo osebo. Meni so starši stali nad glavo glede ocen, glede neopravičenih, pa sem vedno našel način, da sem prešprical pol pouka in izbjegaval ocenjevanem ipd. Pa na koncu še vedno izdelal in dobil tisti papir s katerim si sedaj lahko rit obrišem... Pač, če je otrok dovolj prefrigan, ga ne zjebe ne e-asistent in ne control freak starši, končni papir pa je le papir...

Moraš najt način, da dijaku pojasniš zakaj se hodi tja in da bo enostavno sam odnesel to kar bo želel. Tako kot so že nekateri prej omenili, dela se debile iz otrok. Mene bi bolj zanimalo to kaj so jemali v šoli in kaj mojega otroka zanima od snovi, kot pa to ali je pisal cvek ali pa petko oz. koliko ur je preživel drugje kot v šoli..

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
ksz

Še eno mnenje uporabnika: Men je e-asistent super. Lepo pregledno mam na netu otrokove ocene, urnik, preverjanja znanja, tud učiteljica kdaj pa kdaj napiše kakšno sporočilo za starše itd. Skratka, zadovoljen.