TRR pri delavski hranilnici ?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
jaz tudi ne...dokler nisem videl koliko druge banke skubijo ljudi...že pri majhni firmi gre lahko na letni ravni za povprečno plačo banki.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
Torej: Imajo e-banko, dvig z bankomatov drugih bank je brezplačen (pravtako dvigi z bankomatov po Evropi) , cena elektronskega naloga je nižja kot pri sedanji banki, stroški vodenja so tudi nižji. V bistvu me po tem izračunu pride "usluga" vodenja računa pol manj. Res da imajo poslovalnic veliko manj kot druge banke - ampak to sploh ne štejem kot slabost, saj poslovalnico vidim od znotraj 1x- 2x na leto.
Ima kdo račun tam? Je kje drobni tisk?
S prehodom iz NLB v Sparkasse so se mi stroški zmanjšali na nič. Nula.

(OK, ena stvar je: Enkratno plačilo 10 EUR za "otvoritev" dostopa do web banke)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Zdaj bodo podražili naročnino na transakcijski račun za 20 % (mislim, da s 1.4.), sicer pa še vedno ostajajo med najcenejšimi oz. si delijo to mesto s Sparkasse - odvisno od tvoje strukture potreb po storitvah in količini računov za plačati. Prvo leto imaš račun zastonj in plačuješ samo naročnino na ebančništvo, ki uporablja certifikat od PoštarCA (prvega - velja 5 let - tudi krijejo oni).
Prejmejo (oba, Sparkasse in Delavska Hranilnica) tudi državni certifikat (SIGEN-CA), ki je popolnoma zastonj.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Sprememba TRRja je lahko precej tečna stvar. Nekatere stranke imajo trajnike, drugi imajo že pripravljene vzorce, ki potem več ne delujejo in jeza je tu. To je tudi edini razlog, zakaj še vztrajam tu.

Najboljše bi bilo, da bi le menjal banko, TRR številka pa bi ti ostala, kot je podobno npr. pri telefoniji. Ampak to je verjetno že znanstvena fantastika.

Trajnik ima fizična oseba, ki menja račun?
To sem imel jaz. Nekaj emailov, malo portpljenja in že vse lepo dela na novem TRR.

Prenos številke TRR pa ni znanstvena fantastika ampak "nekaj čemu banke hudo nasprotujejo".
Isto kot prenos telefonskih.
Tam so tudi jamrali, kako bo to povzročilo zmedo pri uporabnikih, da je tehnično "nemogoče" itd...
Danes pa seveda lepo dela.

Projekt prenos TRR je že bil v teku, samo so banke (ali kdo drug) zlobirale, da se to ne naredi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Nekateri pač mislijo, da bodo zgubili stranke s tem, ko bodo šli na drug TRR, ker pač imajo stranke že narejene "trajnike" in avtomatsko plačujejo mesečne račune.

Ampak glej ga zlomka, delavska ima prvo leto zastonj, tako da firmo nič ne stane, če odpre še tam TRR in potem v tem letu dni lepo navadi vse stranke, da preidejo na nov TRR.

sad

Guru
24. avg 2007
21.193
9.831
113
Delavska dviguje cene: 0,12 na trajnik in pa vodenje je nekaj višje.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
En zadržek je pač tudi ta, da bodo z večanjem števila strank postali isti kot ostali... In naredil nisi nič.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Zdaj bodo podražili naročnino na transakcijski račun za 20 % (mislim, da s 1.4.), sicer pa še vedno ostajajo med najcenejšimi oz. si delijo to mesto s Sparkasse - odvisno od tvoje strukture potreb po storitvah in količini računov za plačati. Prvo leto imaš račun zastonj in plačuješ samo naročnino na ebančništvo, ki uporablja certifikat od PoštarCA (prvega - velja 5 let - tudi krijejo oni).
Prejmejo (oba, Sparkasse in Delavska Hranilnica) tudi državni certifikat (SIGEN-CA), ki je popolnoma zastonj.

enkrat si že pisal tle na forumu, kje dobim sigen-ca certifikat?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Sprintas obrazec, ki ga najdes na internetu (uporabi najdi.si !), potem ga neses na upravno enoto in oddas. Cez nekaj casa po posti link za downlaod certifikata in geslo zanj.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.942
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Prenos številke TRR pa ni znanstvena fantastika ampak "nekaj čemu banke hudo nasprotujejo".
Isto kot prenos telefonskih.
Tam so tudi jamrali, kako bo to povzročilo zmedo pri uporabnikih, da je tehnično "nemogoče" itd...
Danes pa seveda lepo dela.
Projekt prenos TRR je že bil v teku, samo so banke (ali kdo drug) zlobirale, da se to ne naredi.

Tole sem že enkrat napisal, ampak nekateri ne berete.
IBAN je načeloma sestavljen iz
2 A - ISO države
2 N - check digit
do 30 AN - BBAN stevilka (in temu, med drugim, v Sloveniji recemo TRR)
prve 2 niso problematične (in seveda niso zamenljive).
Drugi 2 niso problematicne (ali pac), ker so popolnoma odvisne od vseh! ostalih.

Torej je vprašanje samo BBAN - Basic Bank Account Number
Glede na osnovno definicijo :
"The BBAN (Account Number) is the identifier used by financial institutions in individual countries as part of a National Account Numbering Scheme(s) which uniquely identifies an account of a customer at a financial institution."
bi menjava načeloma bila mogoča.
Vendar je v standardu na žalost napisano še nekaj:
"5.1.3 The BBAN includes an explicit identification code of the bank/branch servicing the account at fixed positions within the BBAN, specified per country."

Torej BBAN vključuje tudi šifro banke (in morda tudi poslovne enote).
http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/platebni_styk/iban/download/EBS204.pdf

Sedaj, ko to pišem, ima 53 držav registriran format IBAN-a pri instituciji, ki je zadolžena za IBAN številke (SWIFT)
http://www.swift.com/dsp/resources/documents/IBAN_Registry.pdf
Vse imajo skladno s standardom vključeno šifro banke (nekatere tudi poslovne enote) v BBAN številki. Seveda ne vse enako, nekatere 2 mestne (Sloveija je taka), nekateri 3 in nekateri 4. Poslovne enote nekateri nimajo, Slovenija ima 3 znake za to.

Tole so bile osnove, da bova vedela o čem govoriva. Sedaj pa razloži, kako boš menjaval banko, pri tem pa ne boš zamenjal IBAN-a?
Klirinska hisa namrec posilja denar na banko glede na zacetni del IBAN-a. Ni ji potrebno vedeti, ali racun v tej banki je ali ni, to je problem te banke, da razisce, kam denar pravzaprav gre.

In ja, primerjava z menjavo telefonske stevilke je zelo ustrezna. Poklices napacno, se zmenis in si si naredil nekaj EUR skode.
Posljes 30.000 EUR na napacen racun in si si naredil 30.004 EUR skode.
priden.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Ideja o enotni TRR cifri v formatu, kot je sedaj, je seveda bedarija. Pa tudi brezvezna, saj ljudje ne menjujejo bank, kot po tekočem traku. Pa tudi tako velik problem ni, če nekdo odpre trr drugje, se stari trr s tem zapre. Strah, da bi šel denar na napačen trr je odveč, se pač vrne nazaj na račun, oz banka niti ne spusti skozi, če se vidi da račun ni pravi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zakaj je pa to bedarija ? Tako kot so bile to nekdaj telefonske stevilke, je to dodaten mehanizem, ki preprecuje napake. Pri telefonskih je zdaj popolna zmeda, koristi pa imajo od tega le operaterji (a vsaj skode ni nobene pretirane).

Npr. ce mi ti das stevilko racuna in mi poves, da si na SKB, potem jaz takoj vidim da je nekaj cudnega, ce se stevilka ne zacne z 03 (= koda SKB).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Tudi telefonske številke so bedarije, dokler ni enotnih cen za vse operaterje, kako je šlo to skozi, mi ni jasno, saj zavaja ljudi.

zakaj bi bili TRRji bedarije, je pa napisano zgoraj, point: današnji sistem TRRjev sploh ne omogoča tega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ah dajte not.
V telefonski številki je tudi bil operator "vkodiran".

Imamo stroje, imenovane računalnike, ki lahko v spisku (reče se ji baza podatkov) pogleda, v kateri banki je dejansko nek račun. V delčku sekunde.

Isto jamranje in pametovanje kot takrat pri uvajanju prenosnih telefonskih.
Čez n let pa bo to realnost, potem pa boste vsi tiho ali kako?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Strojev nimamo vedno pri roki, medtem ko spomin imamo.

Prenosljivost telefonskih stevilk je ukrep, ki je koristen samo za tiste, ki so zaradi tega dobili novo sluzbo. Uporabniki imajo od tega samo pripombe znancev ("sparas na moj racun ?" in podobno). Enako bo (ce bo to res kdaj) pri bancnih racunih - spet bo nekaj dodatnih birokratov dobilo sluzbo, da bodo nadzirali dodeljevanje novih stevilk racunov itd.

Kaj bo naslednje, ideja da so tudi hisne stevilke prenosljive ?
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ena čudovita lastnost prenosa je tudi, da ni obvezen.

Bi rad imel naslednje leto isto številko, tudi če menjaš operaterja/banko? Ni problema, lahko.
Bi rad imel drugačno, novo? Ni problema, lahko.

To je tako kot iPad.
Eni, ki ga hočejo, ga kupijo.
Drugi, ki ga nočejo, ga ne kupijo.
Obstaja pa glasna tretja skupina, ki jamra čez iPad. Čeprav ga večina njih nima.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
In dokler obstaja ta moznost izbire, ki nikakor ne posega na podrocje tistih, ki niso zainteresirani, je to fino. Problem nastane, ko so zaradi takih kapric posameznikov primorani to placevati tudi vsi ostali - in pri taklem ukrepu je jasno, da to ni stvar, ki bi jo Janez in Franc iz IT naklepala eno popoldne, ampak gre za fundamentalno spremembo sistem, ki vpliva tudi na davkarijo, podjetja in posameznike (podjetja nimajo odprtih po vec TRRjev samo zaradi izbire ugodnejsih pogojev za kaksno storitev pri posamezni banki, ampak potem tudi omogocajo subjektom, s katerimi poslujejo, lazje poslovanje z njimi).

Ce nadaljujem ttvoj primer z iPadom, meni ne skoduje nic, ce ga ti kupis, niti me to nic ne stane. To, da se mi tablice (vsaj v taki obliki, kot obstajajo zadnjih 15 let) zdijo fad oz. bedarija, je iz povsem drugega razloga, ker pac ne vidim v njih nobene uporabne vrednosti, za katero bi bil pripravljen placati zahtevano ceno. Se pravi: zdi se mi bedarija, ampak to se mi zdi za kup stvari, pa me res ne gane, ce katerokoli od njih ti kupujes
smile-1.gif
Ce bi pa zarad tvojega nakupa iPada morali ustanoviti novo agencijo ali pa vsaj kaksen nov oddelek nekje v JU, ki bo pridno mesal zrak, jaz pa moram za to placevati, bi bil pa jasno nezadovoljen s tem, saj mi nisi predstavil nobene koristi, ki bi mi odtehtala ta vsiljeni strosek.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.942
113
Ljubljana
hmpg.net
Še enkrat. Pišem počasi, da boš razumel.

TRR - to o čemer govoriš ti, je del IBAN-a, ki je standard, ki so si ga zamislili nekje drugje, ne pri nas. Njegova uporaba je predpogoj za uvedbo enotnega plačilnega prometa po deželah članicah. Evo še en link, kjer bo mogoče bolj razumljivo (v barvah) razložena struktura IBAN-a. http://www.europebanks.info/ibanguide.htm

V strukturi je določeno, da je del številke šifra banke. Gre pa enostavno za to, da banka na Finskem, nima vpogleda v register odprtih računov v Italiji, tako da ne more preveriti, kam naj pošlje denar. Preveri lahko, če taka šifra lahko obstaja (check digit OK) in šifra banke obstaja. In ga pošlje na banko, ki jo dobi iz številke ven. (V bistvu jo pošlje na clearing house, ki jo pošlje na clearing house te banke in ta jo pošlje na banko, ampak to je samo majhen vmesni korakec. Pravzaprav ne pošlje denarja, ampak samo nalog, pa se potem ob koncu dneva netirajo med sabo. UPS - ne bo šlo, račun je pri drugi banki). Tista banka potem denar razporedi na račun, ali pa čaka, da jo kdo pozove, naj ga vrne, če je račun neobstoječ.

Glede na to, da nisem pripravljen čakati 14 dni za vsak priliv, da bodo banke med sabo uskladile, ali je ta račun še vedno na isti banki, ali je preseljen 1x, 2x, 6x in mi bodo to kontrolo vsakič računale, se mi zdi enostavneje zapreti in odpreti račun.

Ker cela ta debata ni namenjena TRR-ju in prenosu le tega, ampak ali se splača odpreti račun pri neki x banki, ali iam res nižje stroške poslovanja ipd. S takimi "enostavnimi" posegi, kot jih ti predlagaš, bi se plačilni promet podražil in upočasnil, neupoštevaje dejstva, da ti stalno razmislaš o menjavi TRR-ja v SLO, že moj prvi odgovor pa je bil, da to ni TRR ampak IBAN, ki so ga izbrali neki malo bolj široko razgledani ljudje, ki imajo pred sabo tudi druge probleme, ne samo problem menjave TRR-ja.

PS. V telefonski je vkodirana noter samo država. Vse ostalo je domena vsake države posebej