Trenja-Ðankiji

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
zgleda, da nekateri sploh ne razumete, da odvisnost od trdih drog ni samo "vse je v glavi" kot npr. v primeru cigaret

odvisnik trdo drogo potrebuje podobno kot zrak, vodo ali hrano in dalj casa trajajoca abstinenca je lahko usodna.....

recimo pr cigaretih je pac tista nikotinska kriza, se malo potis, si morda nezbran,...., in ce si dost karaktera lahko to prebrodis,
eni prej in kasnej eni pac nikol

Tako lepo si začel, potem pa butneš tako glupost ... Odvisnost od nikotina je primerljiva z odvisnostjo od heroina, gre za najvišjo možnost odvisnosti! V primeru cigaret je pa vse v glavi, ja, moj qrac!
hysterical-1.gif
Pa nič se malo ne potiš in si malo nezbran, nekateri cele noči ne spijo in ornk, ornk, švicajo, da ne govorim o tem, da nekateri postanejo povratniki tudi po več desetletjih!!! Zgornji citat bom verjel RAZEN, če si sam dal skozi to in če si tako lepo prebrodel. V tem primeru verjetno sploh odvisen nisi bil.

Tudi marihuana je odvisnost, čeprav se tega mnogi ne zavedajo. Tudi reden uporabnik marihuane se bo lahko nekaj tednov fino matral, da bo lahko zaspal, sploh pa ga bo vsaka stvar spominjala na travo. Pa čeprav pravijo, da konoplja ni zasvojljiva.

Heroin pa ... k sreči mi gre na bruhanje že ko vidim iglo, tako da s tega vidika sem rešen, njuhal tudi ne bi nikoli, zgodbe, ki smo jih videli včeraj, me pa pripravijo do tega, da tudi na folijo nikoli in nikdar ne bi poskusil.
wink-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
confused-1.gif

Citat:
Odtegnitveni znaki niso smrtno
nevarni, so pa za odvisnika sila neprijetni; kurja koža , znojenje, smrkavost,
nespečnost, nemir, bruhanje, driska, bolečine v mišicah in sklepih, itd.
Pojavijo se 8 do 12 ur po zadnjem odmerku katerega koli opioida, so najmočnejši
drugi ali tretji dan in trajajo do približno 10 dni.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Zblojena družina je mišljeno kot tisti ki so socialni problem in tisti kjer je denarja polna kapa, stari pa cele dneve samo delajo in se jim hebe za froce. Vse to so zanič družine. In v družinah kjer so odnosi normalni (da dejansko so normalni, ne da samo izgledajo normalni!!) do tega ne bo prišlo. Tudi jaz sem imel ogromno možnosti v moji družbi pa nisem šel po tej poti.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik maggio pravi:
Za moje pojme jih je treba vse po kratkem postopku!!!!

KER: ne mi rečt da niso vedli v kaj se spuščajo? saj ima vsak človek ziher enega soseda ali znanca, ki sa, da na njemu videt kaj mu dogaja in kako propada in zakaj bi si sam izbral tako pot?

skratka ni mi jasno in mi najbrž nikoli ne bo.

Vstavi namesto narkomana kadilca... z njimi je precej več stroškov, kot z narkomani, pa se jih država ne znebi po hitrem postopku takoj ko potrebujejo pomoč.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:

@ Dekca

A) Če nebi bilo povpraševanja nebi bilo dilerjev.
B) Še nikoli nisem videl, da bi kdo komu silil ali podikal drogo - se vsak sam odloči ali bo vzel ali ne, tako da diler ni krivec za to, ker je nekdo postal odvisnež.
C) Tudi trgovcev ne obtožujejo, da so krivi, ker prodajajo alkohol odvisnežem.

A) Če ne bi blo dilerjev, tudi robe ne bi bilo, kljub povpraševanju.
B) Če še nisi videl, da bi kdo komu silil drogo, pač ne poznaš, kako te stvari funkcionirajo.
C) To ni prava primerjava - alkohol ni prepovedana droga.

a) Kjer je povpraševanje je tudi droga... dilerje tako omejit, da droge nebi bilo več v obtoku je pa praktično nemogoče. Če zravn štejemo še nesposobnost policije je to v Sloveniji samo znanstvena fantastika. Ali misliš, da gre vsa zasežena droga na uničenje?
smirk-1.gif

b) Kje si pa ti videl, da komu silijo drogo? Zase lahko rečem, da kar dobro vem kako stvari funkcionirajo in kakšnega podtikanja še nikjer nisem videl. Ne na rave partyih, ne na koncertih in ne na privat žurkah. Zgodbice o tem, da ti bo zlobni natakar v pijačo vrgu drogo, ko boš stran gledal so navadne nablode.... veš kakšna gužva bi bila, če bi kdo zastonj drogo talal
wink-1.gif

c) Ali je alkohol prepovedana droga ali ne ima vezo samo pri tem, da trgovec lahko legalno prodaja alkohol, diler pa dela kaznivo dejanje s prodajo droge. Z moralnega stališča sta oba na istem - odvisnežem prodajata drogo. Koliko pa kateri odvisneži (narkomani, kadilci, alkoholiki...) odžirajo državnega denarja pa sam nahitro oceni....

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:
Alkohol ni prepovedana droga, je pa najbolj razširjena in družbeno ful dobro sprejeta.
Probleme đankijev bi morali reševati prej. Kje je tu družina?

A je kaj lažje dat denar "iz svojega žepa", če veš, da je nek alkoholik legalno postal alkoholik in da je za povrh še družbeno ful dobro sprejet? Meni osebno je čist vseeno ali gre nek določen znesek narkomanu (če je seveda pripravljen na zdravljenje) ali alkoholiku. V obeh primerih sta zabredla zaradi slabe samokontrole... razlika je samo v tem s čim se zadevata, za kar pa je meni vseeno.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Lahko je s polno ritjo srat, pravi star slovenski pregovor.

Vsi ki zdaj pametujete, imate verjetno kolkr tolk fajn familije oz. predvsem starše, ki so vam pomagali postat samozavestna, lastno razmišljajoča, stabilna oseba (verjetno je tut kak samorastnik, ki je uspel nadvladati slabo okolje, v katerem je živel kot otrok - pustimo izjeme). In ja, ste kej probal (smo), ampak smo rekl to je to - del mladosti, jst ne rabim rednega napijanja, fiksanja, da se bom počutil kot človek, da se bom lahko zabaval, da bom pozabil probleme. Več kot probati to me ne zanima.

No na drugi strani so pa narkomani. Verjetno niso prišli iz najbolj urejenih družin, verjetno niso imeli opore staršev pri odraščanju, kot mi (bodi samozavesten, postavi se zase, povej če te kaj moti, razvijaj svoje sposobnosti, itn.) in njihove skrbnosti (kako ti gre v šoli, kam greš, kdaj se vrneš - občutek, da nekomu nekaj pomeniš in ga skrbi zate). Mogoče je kdo od staršev pil ali se drogiral. Morda so imeli celo nasilje v družini. Lahko pa da so bili starši preveč obremenjeni sami s sabo, svojo kariero in te preprosto niso videli ("kle maš 200 EUR, kupi si kaj lepega, pejt ven...i've got job to do" tip staršev). Verjetno je med narkomani tut kak tak, ki je imel urejen dom, pa je vseeno zabluzil. Vendar, dejstvo je, da je familija tvoje primarno okolje. In večina vseh težav in problemov, ki jih imajo ljudje prihaja ravno iz tega primarnega okolja. In če potem se nakopčijo še družbenosocialni problemi in če nimaš privzgojenega tistega stabilnega back-upa iz familije, si bolj nagnjen k zlomu, kot če imaš oporo doma.

Kar se pa zdravljenja in denarja tiče. Eden včeraj je rekel - govorimo o ljudeh, ne o papirjih. Za kaj vse še dajemo denar, pa tut trenemo ne z očesom (primer so npr. cigarete - tisto "kadim prostovoljno" je zame bolj larifari...je odvisnost in čik rabiš...pustimo spet 1% izjem).

Kje jaz vidim problem? Nadzor in ukvarjanje s tem problemom. Priznam, ni se mi niti sanjalo, da so narkomanska gnezda "za vogalom". Ampak očitno vodilnih to ne zanima, nihče tega ne čisti, raje ne drezajo v ta problem.. Metadon se preprodaja. Za moje pojme, bi se moral metadon jemat pod nadzorom. Ne dajat za domov, "bom popil zunaj", ne dajat kot dodatna razvada. Naj bo zdravilo namenjeno zdravljenju - v okviru psihiatričnih zavodov, ipd. Ne pa potuha za "dodaten fiks".

Naj še povem, da je narkoman nekdo, ki mi je precej blizu. Zdaj se zdravi v komuni. In verjemite - dokler nisem sama doživela narkomana, se mi tudi od daleč ni sanjalo, kako stvari v tem svetu potekajo. In ko spoznaš njegovo življensko okolje, družino, ozadje, ipd. Šele takrat se ti vsaj malo sanja zakaj se (je) drogira(l). In koliko truda in volje je potrebno vložit v to, da se odločiš za zdravljenje oz. ozdravitev (zdavljeni narkoman). Zato še enkrat - lahko je s polno ritjo srat.

In preden narkomane postavite v vrsto in jih začnete streljat - jst mislim, da definitivno niso prvi na vrsti za odstrel oz. se najdejo primernejši kandidati kot so narkomani.

467716-post_slo.gif

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:
Alkohol ni prepovedana droga, je pa najbolj razširjena in družbeno ful dobro sprejeta.
Probleme đankijev bi morali reševati prej. Kje je tu družina?

A je kaj lažje dat denar "iz svojega žepa", če veš, da je nek alkoholik legalno postal alkoholik in da je za povrh še družbeno ful dobro sprejet? Meni osebno je čist vseeno ali gre nek določen znesek narkomanu (če je seveda pripravljen na zdravljenje) ali alkoholiku. V obeh primerih sta zabredla zaradi slabe samokontrole... razlika je samo v tem s čim se zadevata, za kar pa je meni vseeno.

Ne , ni lažje, ampak neke posledice so, nekdo ki je zabredel v to, nardil to svoji familiji, naj požre to.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ah.... govoriš tako, kot da so alkoholiki pa vzorni člani družine
smirk-1.gif

Pomagat je treba vsem! Pa naj bo alkoholik, narkoman, kadilec ali pa nekaj četrtega. Samo nažalost je precej folka v Sloveniji preveč zaplankanga, da bi bli sposobni pogledat dvajset centimetrov dlje od svojega nosa. Me zanima, kako bi oni odreagiral, ko bi jim nekdo povedal, da za njihovo zdravljenje pa pač ne bodo plačevali, ker je sam kriv, da je prišlo do bolezni.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Citat:
......

V osnovni sem imel sosolca, ki je prihajal iz urejene druzine. Vcasih ko sem bil pri njemu na obisku sem mu bil fovz, ker v njegovi hisi ni bilo kreganja, pretepanja pa verbalnega nasilja, kot je to bilo pri nas doma. In se vedno je. Vcasih sem se jaz dobival batine, no zdaj jih ne. Pa nisem narkic. Ta sosolc pa je. Nihce mu ni sili iglo v roko, pa si jo je sam.
Gremo k drugim vrstam narkicev.
Bomo rekli, da so to tisti, ki so pac po nesreci zabredli v to. Probali danes na tem zuru, jutri na tistem in tako je to preraslo v odvisnost. Kdo mu je kriv? Sam si je, ker nedojame, da si unicuje lajf, in da si je ze podpisal smrt.
In zakaj bi takega cloveka smatrali kot neko bogo bitje?
Saj nam povzroca probleme, pa nebomo zdaj gledali vse skozi denar, pac to koliko kostajo.
Dejansko ti ljudje povzrocajo probleme, kot so vlomi, tatvine.... prenosi spolnih bolezni ipd. Skratka unicujejo to naso ze tako uniceno druzbo. In potem naj se nam smili. Na tukaj imas moj avto, daj razbi sipo in si vzemi radio ti boscek en. Rabis se kak evrcek za fix.
Te ljudi je treba postaviti pred zid, in vsakemu metek v glavo, a ne, metki so predragi. Cak kaj imajo ze americani, aja seveda elektro sus v mozgane. To ja strom je poceni danes.
Vlada je pa najvecji krivec za to. Ker je pustila da se razpasejo tisti "varuhi" clovekovih pravic, in tako je ta golazen vec vredna kot pa nek posten delavec ali drzavljan. Moja mat dela v klinicnem, in ni noci ko nebi prisli teziti za igle, a jim jih seveda morajo dati, no ta narkic vidi da iglo ima, ampak nima fixa. Ampak glej ga zlomka stoji na parkingu, poglej poglej koliko dinarcev je v tistih avtomobilih, pa bo mal v tega precikeral pa mal v tistega....

Ampak ok, gremo jim pomagat. Prvo ga dobijo policaji pri nekem kaznivem dejanju, ga dajo v zapor da prenoci lepo na toplem, nato ga naslednji dan dajo v center za rehab. Tam mu je lepo ima vse, od hrane pijace tople namestitve... ampak ne, za njega se ni cas za streznitev, in tako pobegne. In zacaran krog se ponovi. In to pocne vse do takrat ko je ze tako unicen, da se komaj zivi in nato gre pa fehatarit, pomagaj mi slabo mi je, pomagaj mi umiram.....
In kje spet konca? Na nasih hrbtih, zivi na nase stroske.

Zdravila so draga, ampak za njih jih je preprosto skoda!

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
ksz

pikapoka je napisal prov en fleten post. Strpat nekoga nekam in ga prisilno zdravit je daleč od rešitve in tak bo takoj nazaj na drogi, ko bo prišel ven. Nekoga zdravit odvisnoti od droge je zelo zapleten proces, kjer more bit vključeno veliko njegovih bližnjih in še posebaj se more za to odločit SAM! SAM more dojet da tako ne gre več in zarevn rabi podporo ljudi, ki so mu blizu. Ampak na take ljudi ponavadi bližnji kar pozabijo. Nobenmu ne privoščim da bi imel kaj takega v svoji družini, ampak včasih bi bilo treba vsem nestrpnežom dat nekoga takega na grbo za kakšen mesec in bi se mogoče zavedal, da se lahko to zgodi tudi njim in še najhuje njegovim otrokom. Nobenemu ne privoščim narkomana v družini, predra ali lezbiko, prizadetega otroka... ampak dejte se zavedat da se to lahko zgodi tudi vam. Od normalnega človeka do narkomana je zelo kratka pot, v obratno smer pa je potrebno veliko volje in truda. Danes drogo ni dobit problem in tudi ni več nevem kakšen tabu. Je pa res, da se za to vsak odloči sam in to pri zdravi pameti. Nekatere osebe so zelo labilne. Depresije bo vedno več in ljudje bodo slabe volje. Ko enkrat taka labilna oseba poskusi drogo in mu je lepo, gre samo še navzdol, če se ne ustavi pravočasno. In vsi tisti, ki morajo vsak dan spit kakšno pivo ali deci vina so alkoholiki, tko da če je kakšen tak tukaj gor bi se malo zamislil na njegovem mestu. Alkoholizma je veliko več in prov čudim se, da se ne zgodi več nesreč zaradi tega. Pa ne mislim na cesti, ampak tudi na delovnem mestu. Samo ljudje si zatiskajo oči in zraven še tišijo še glavo v pesek.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Nisem govoril o prisilnem zdravljenju. Jaz sem rekel za prisilno ozdravitev in sicer odstrel.
To so ljudje, ki cakajo darwina oz. ga sami izivajo. Ce so pa nam v breme, zakaj bi jih podpirali, preprosto jih odstrelimo, saj je vseeno danes ali jutri, ampak ta jutri lahko se koga zraven potegne.
Tudi mene se vcasih loti depresija, vsakega se. Ampak tisti, ki se odloci za drogo pa ni vec "normalen" vsaj ne po mojih standardih.

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.216
191
63
Ja vem, najlazje je rect to, da imamo ostali polno rit... Ljudem umirajo otroci, partnerji, pa si vseeno ne zacnejo to svinjarijo basat v zile...
Je pa lazje rect, itak sem bogi, mami mi ni kupila sadnega jogurta - ohh kaki safr in zacet s tem kot pa tezave resevat...
smirk-1.gif

To so navadne seronje, SAMI so se odlocili za to - on ma pa jajca, frajer, na heroinu je,
grims-1.gif
...
In ker so seronje, se jih tako malo resi odvisnosti - za to mors bit mocna oseba...
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik PiLLLe pravi:
Citat:
......

V osnovni sem imel sosolca, ki je prihajal iz urejene druzine. Vcasih ko sem bil pri njemu na obisku sem mu bil fovz, ker v njegovi hisi ni bilo kreganja, pretepanja pa verbalnega nasilja, kot je to bilo pri nas doma. In se vedno je. Vcasih sem se jaz dobival batine, no zdaj jih ne. Pa nisem narkic. Ta sosolc pa je. Nihce mu ni sili iglo v roko, pa si jo je sam.
Gremo k drugim vrstam narkicev.
Bomo rekli, da so to tisti, ki so pac po nesreci zabredli v to. Probali danes na tem zuru, jutri na tistem in tako je to preraslo v odvisnost. Kdo mu je kriv? Sam si je, ker nedojame, da si unicuje lajf, in da si je ze podpisal smrt.
In zakaj bi takega cloveka smatrali kot neko bogo bitje?
Saj nam povzroca probleme, pa nebomo zdaj gledali vse skozi denar, pac to koliko kostajo.
Dejansko ti ljudje povzrocajo probleme, kot so vlomi, tatvine.... prenosi spolnih bolezni ipd. Skratka unicujejo to naso ze tako uniceno druzbo. In potem naj se nam smili. Na tukaj imas moj avto, daj razbi sipo in si vzemi radio ti boscek en. Rabis se kak evrcek za fix.
Te ljudi je treba postaviti pred zid, in vsakemu metek v glavo, a ne, metki so predragi. Cak kaj imajo ze americani, aja seveda elektro sus v mozgane. To ja strom je poceni danes.
Vlada je pa najvecji krivec za to. Ker je pustila da se razpasejo tisti "varuhi" clovekovih pravic, in tako je ta golazen vec vredna kot pa nek posten delavec ali drzavljan. Moja mat dela v klinicnem, in ni noci ko nebi prisli teziti za igle, a jim jih seveda morajo dati, no ta narkic vidi da iglo ima, ampak nima fixa. Ampak glej ga zlomka stoji na parkingu, poglej poglej koliko dinarcev je v tistih avtomobilih, pa bo mal v tega precikeral pa mal v tistega....

Ampak ok, gremo jim pomagat. Prvo ga dobijo policaji pri nekem kaznivem dejanju, ga dajo v zapor da prenoci lepo na toplem, nato ga naslednji dan dajo v center za rehab. Tam mu je lepo ima vse, od hrane pijace tople namestitve... ampak ne, za njega se ni cas za streznitev, in tako pobegne. In zacaran krog se ponovi. In to pocne vse do takrat ko je ze tako unicen, da se komaj zivi in nato gre pa fehatarit, pomagaj mi slabo mi je, pomagaj mi umiram.....
In kje spet konca? Na nasih hrbtih, zivi na nase stroske.

Zdravila so draga, ampak za njih jih je preprosto skoda!

Pravilno! Pobiti golazen. Na to lahko gledamo kot na obliko evtanazije, itak se sami ubijajo počasi, zakaja jim ne bi pomagali?

Potem pa pride do situacije, da starejša oseba, ki je plačevala zdravstvo celo življenje nujno rabi rešilca, ampak glej ga zlomka, rešilec je zaseden, ker pomagajo đanksu zaradi overdosa - hm, že drugega ta teden....

Nobenih simpatij nimam do teh ljudi. Stalin je za ene še prekmal umrl.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Matr mi je cudno da bi dzankije pobili in iztrebili ker se fiksajo in kradejo ker zabredejo pod vplivom mocne droge, med tem ko so cefurji ko kradejo, pretepajo cist pri prisebnem stanju(so pa pac pod naravno primitivno dozo) in bi jih ujckali.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
ma kdo pravi da bi jih ujčaki..... izseliti tja za koga se pretvarjajo pa mir!

hehehe

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Pa dajmo potem pospravt še kadilce... veš kolk bolniških postelj je zasedenih zaradi kadilcev, kateri niso bili dovolj močne osebnosti? Predlagam, da se tistemu, kateremu se odkrije rak na pljučih nahitro inekcijo da, pa bo rešena zadeva....