Lahko je s polno ritjo srat, pravi star slovenski pregovor.
Vsi ki zdaj pametujete, imate verjetno kolkr tolk fajn familije oz. predvsem starše, ki so vam pomagali postat samozavestna, lastno razmišljajoča, stabilna oseba (verjetno je tut kak samorastnik, ki je uspel nadvladati slabo okolje, v katerem je živel kot otrok - pustimo izjeme). In ja, ste kej probal (smo), ampak smo rekl to je to - del mladosti, jst ne rabim rednega napijanja, fiksanja, da se bom počutil kot človek, da se bom lahko zabaval, da bom pozabil probleme. Več kot probati to me ne zanima.
No na drugi strani so pa narkomani. Verjetno niso prišli iz najbolj urejenih družin, verjetno niso imeli opore staršev pri odraščanju, kot mi (bodi samozavesten, postavi se zase, povej če te kaj moti, razvijaj svoje sposobnosti, itn.) in njihove skrbnosti (kako ti gre v šoli, kam greš, kdaj se vrneš - občutek, da nekomu nekaj pomeniš in ga skrbi zate). Mogoče je kdo od staršev pil ali se drogiral. Morda so imeli celo nasilje v družini. Lahko pa da so bili starši preveč obremenjeni sami s sabo, svojo kariero in te preprosto niso videli ("kle maš 200 EUR, kupi si kaj lepega, pejt ven...i've got job to do" tip staršev). Verjetno je med narkomani tut kak tak, ki je imel urejen dom, pa je vseeno zabluzil. Vendar, dejstvo je, da je familija tvoje primarno okolje. In večina vseh težav in problemov, ki jih imajo ljudje prihaja ravno iz tega primarnega okolja. In če potem se nakopčijo še družbenosocialni problemi in če nimaš privzgojenega tistega stabilnega back-upa iz familije, si bolj nagnjen k zlomu, kot če imaš oporo doma.
Kar se pa zdravljenja in denarja tiče. Eden včeraj je rekel - govorimo o ljudeh, ne o papirjih. Za kaj vse še dajemo denar, pa tut trenemo ne z očesom (primer so npr. cigarete - tisto "kadim prostovoljno" je zame bolj larifari...je odvisnost in čik rabiš...pustimo spet 1% izjem).
Kje jaz vidim problem? Nadzor in ukvarjanje s tem problemom. Priznam, ni se mi niti sanjalo, da so narkomanska gnezda "za vogalom". Ampak očitno vodilnih to ne zanima, nihče tega ne čisti, raje ne drezajo v ta problem.. Metadon se preprodaja. Za moje pojme, bi se moral metadon jemat pod nadzorom. Ne dajat za domov, "bom popil zunaj", ne dajat kot dodatna razvada. Naj bo zdravilo namenjeno zdravljenju - v okviru psihiatričnih zavodov, ipd. Ne pa potuha za "dodaten fiks".
Naj še povem, da je narkoman nekdo, ki mi je precej blizu. Zdaj se zdravi v komuni. In verjemite - dokler nisem sama doživela narkomana, se mi tudi od daleč ni sanjalo, kako stvari v tem svetu potekajo. In ko spoznaš njegovo življensko okolje, družino, ozadje, ipd. Šele takrat se ti vsaj malo sanja zakaj se (je) drogira(l). In koliko truda in volje je potrebno vložit v to, da se odločiš za zdravljenje oz. ozdravitev (zdavljeni narkoman). Zato še enkrat - lahko je s polno ritjo srat.
In preden narkomane postavite v vrsto in jih začnete streljat - jst mislim, da definitivno niso prvi na vrsti za odstrel oz. se najdejo primernejši kandidati kot so narkomani.