Toplotna zrak voda

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Inverter...ne rabi zalogovnika. Pika ende šlus.

Tudi enega razloga ni da bi ga imel. Slabost smo pa že navajali...dodaten strošek, dodaten prostor, slabši cop naprave.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Sicer jaz nimam TČ, ampak ob žlahtnikovi novogradnji sem bil istega mnenja kot ti. Sem ga to zimo spremenil.

Če imaš zalogovnik bo toplotna ob odmrzovanju zunanje enote uporabila toploto iz zalogovnika, v nasprotnem primeru uporabi grelce. In ko ti začne papcat 6 kW, isto energijo pa ti je prej pridelala z dvema kW (ena proti približno, ne me lovit na cifre)...

Zakaj bi COP bil nižji pa mi niti približno ni jasno

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Toploto za odtaljevanje TČ jemlje iz bojlerja. Vsaj moja.

Seveda, če imaš boljer priključen, drugače pa iz centralne. (potem sta skupaj spojena oba voda iz 3 potnega ventila. Tisti za centralno in tisti za STV)

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
ad1 : Če te prav razumem : če je toplotna v procesu odtaljevanja tuširanje odpade ? Not cool... pardon, very cool ;-)

ad2 : kaj misliš s "centralno" ? Dodatno peč na olje, plin, drva ... ?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Ne razumeš me prav.

Toplota se v boljer dovaja preko spodnje (ali pa edine) spirale v boljerju. Tako se tudi odvaja.

Topla voda gre itak sama gor k vrhu boljerja. Tam na vrhu (čist na vrhu) običajno spirale ni.
Ko se pa voda na senzorju ohladi pod histerezo (zaradi več zaporednih odtaljevanj ali če nekdo porabi toplo vodo in v boljer pride od spodaj vanj mrzla voda), pa tripotni ventil spet vklopi gretje sanitarne vode.

Centralno-to je mišljeno ogrevna voda za radiatorje ali talno.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
OK, jasno. Spodnji del boljerja ima v tem primeru vlogo zalogovnika.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik softi pravi:
2007 je bila best off plin kurilnica 5k
Toplotna zemlja/voda 25k. Vrtina blizje 35k.
Zrak voda ni bil na trgu.

Raje rečeš, da ni bila na trgu, kot da si sam zajebal. V letih 2006-2007 sem jaz zgradil novo bajto v kateri od takrat laufa zrak/voda. Bilo je nekaj ponudbe, zaradi prihodnjega vzdrževanja in relativno ugodne cene sem vzel slovensko Termotehniko, 10/12 kw.
Je pa res, da smo po navodilih arhitekta najprej projektirali plin

Parametri so 210m2, tri etaže od tega zgornji dve montažni, kocka - majhna površina glede na volumen, povsod samo talno, nič radiatorjev. Edino kar sem zares zajebal je premalo izolacije nad kletno ploščo, ampak tu me je zajebala tud dokaj neravna plata, da smo morali izolacijo brusit.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Imaš srečo, da imam na gmailu, drugače se mi ne bi dalo kopat po fasciklih.
Par EUR manj od 9000 (v tolarjih nekaj čez 2.15M), 8.5% DDV vključen
Cena vključuje:
- Tč 10/12
- 500L zalogovnika
- 300L bojler
- prevoz in montaža. Montaža uparjalnika do razdalje 7m, montaža notranje enote, testni zagon.

To je seveda samo TČ delež, za postavitev celotne kurilnice sem imel še enega izvajalca.
Subvencije seveda nisem dobil nikakršne, takrat je bila gradnja v SI na višku, letna kvota subvencij je šla v parih mesecih...