Toplotna črpalka - čas za menjavo?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.182
9.313
113
MrDaco
Pri meni tudi v praksi. Na zacetku sezone in na koncu dela cez noc v kosu, cez dan pociva. Pocasi potem vedno vec dela in vedno manj počiva, dokler seveda ne dela 24/7. In ista TČ ogreva tudi pri -20 na enako T. Ob pomoči 3kw grelca, ce vec dni pritiska, ampak za kontekst kaj to pomeni: zadnaj 4 leta se grelec za dogreva je ni prižgal, v vseh 12 zimah dosedaj pa je porabil za dogrevanje 409kWh.
Kaj imaš to urnike nastavljene? Samo kaj bi s tem naredil? Podnevi naj me zebe?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.718
9.821
113
Ne, nobenij urnikov. To je point. Tak dela... Najnizja moc je dovolj nizka, da se ne ugaša karneki

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.182
9.313
113
Verjetno imaš super izolirano hišo in ti taka shema gre skozi. Meni ne. Ker mi vseeno precej časa dela na polno. No vsaj iz hrupa in hitrosti ventilatorjev je tako. Sicer pa če je taktiranje tako slabo za TČ... kaj je defrost? Pravtako taktiranje. A ni?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.718
9.821
113
taktiranje je v biti najmanjši problem, je slabše, kot če ne, ampak bo šla prej zaradi česa drugega. bolj je problem pameten monter in pameten uporabnik.

p.s.
Pravilo 80%. Če ima TČ nekega inženirja za seboj, bo redkokdaj šla čez in nikoli za dlje časa. ampak to lahko velja, samo dokler uporabnik s svojo pametjo tega ne povozi. Pa to ni edina funkcija grelcev... in potem jih pameten uporabnik prav fizično onemogoči. Pa kaki pameten Delfin, ki jih je ven vzel, da je pocenil potem pa na jumbote to limal kot feature. Enih stvari se pač ne forsira...

definitivno pa so stvari precenjene. tudi moja. ni razloga po takih cenah. edini večji nateg v smislu tehnične zahtevnost napram pricetagu je rekuperator.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.408
9.010
113
pri taščici
Zdaj ce se bojite tiktakanja, jo v prehodnem obdobju nastimajte na timer pa naj dela nekaj ur popoldne ko so najvisje temperature z najvecjim cop.

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.518
14.957
113
Dej nehi... Za daikina 6kw so hoteli leta 2013 4,5k€. Samo masina. Seveda je nimam montirane, dala sem pa za celo kurilnico (bojler za SV, vse povezave, delo in racun) toliko.
očitno blo napihnjeno takrat, jaz sem dal 2017 enako za dajkina, torej 4 leta after, cela kurilnica v z 2 bojlerjema v rangu 5.5k.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.546
7.399
113
Strojelom se upošteva za obdobje amortizacije. Pa še to vsako leto manj. Za TČ je ta doba 8 (al je 10?) let, pišem na pamet. Moj zavarovalničar je rekel, da za naš primer se ne splača sploh vlagat zahtevka. Papir in znamka koštata več kot bi potencialno dobili.

Hanzi; naša toplotna ni imela ne vem kako hud izkoristek. Na papirju sicer 3- 5, ampak v praksi ne vem če se je približala trojki. Je pa res; je visokotemperaturna, hiša ima max 10 cm izolacije (nisem delal jaz, zato ne vem zares, debelejša ziher ni), bojler za toplo vodo je potopljen v hranilnik (menda nepotrebna potrata, ker hranilnika TČ praviloma ne potrebuje, za toplo vodo pa sploh ne) in za moje pojme je bila predimenzionirana. Poraba pa +/- 40 kW na dan. Pa da ne bom skrivnosten v nedogled; je ena prvih kronotermovih TČ voda/voda.
Drugače pa ja, prehodno obdobje imamo pokrito s kaminom. Deluje odlično tja do minusa par dni zapored.
Imaš boljšo izolacijo kot 90% starih hiš, ki nima nič, razen 2 cm zaključnega sloja.
Med 0 in 10 cm izolacije je ogromna razlika.
V/v ima čez celo leto cop3-, tako da imaš dobro zadevo.

Zdaj ce se bojite tiktakanja, jo v prehodnem obdobju nastimajte na timer pa naj dela nekaj ur popoldne ko so najvisje temperature z najvecjim cop.
Ali 500l zalogovnik vmes za buffer, če so v sistemu radiatorji.