Tomaž Humar poškodovan obtičal v Himalaji

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Šerpe so plačani alpinisti, tako kot vojak in zavestno tvegajo... ne vem kaj ti tuki ni jasno..

druga stvar
Vsaka odprava na višje od od recimo laično 3000 metrov je extremna, ker se zgodijo zdrsi, okruški, napake, nepredvidljive vremenske razmere, če se gre za solo vzpone še tolko večji riziko...

enačenje z drogo je neprimerno, ko se navlečeš je ponavadi konec in tak človek ni nikoli rehabilitiran in je deloma za vedno nezmožen funkcioniranja v družbi...

Za alpinizem se morš rodit, če si rojen zato ni ovir, da bi to kdorkoli preprečil in ponavadi živijo samo zato... Vsi ti ljudje pa so občudovanja vredni in nekih pavšalnih ocen oseb, ki nikoli niti niso spali v spalki na prostem v zimskem času..

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
En sprehod zate.
Za staro mamo adrenalinski podvig. Pa se ga tud kakšna loti.

Zato ne ocenjevat s svojega stališča, ker je zgolj tvoje.

p.s.

Ne na vrhu, na Kredarci. Vseenkurc al je bil zelen al rdeč, ker je ista cena. Zanima me, ker že par let nisem bil tam. Po kolk neprofitno planinsko društvo PD LJ Matica prodaja pivo na Kredarici.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik reality pravi:
enačenje z drogo je neprimerno, ko se navlečeš je ponavadi konec in tak človek ni nikoli rehabilitiran in je deloma za vedno nezmožen funkcioniranja v družbi...

Em .. kolikor jst spremljam extremni alpinizem ne poznam nikogar, ki se je "upokojil". Še vse je pobralo, tako kot đankije droga. Vidiš primerjavo? Recimo poglej si seznam, in sedaj povej kateri so zate vrhunski alpinisti? Večina, ampak res velika večina, ki jih jst poznam imajo dve letnici (rodil-umrl).

Če boš prepovedal enemu takmu "ekstremistu" hodit hribe bo isto kot z đankijem, bo nervozen, neuravnovešen, imel bo izbruhe jeze .. in na koncu bo šel na štrik!
rolleyes-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
En sprehod zate.
Za staro mamo adrenalinski podvig. Pa se ga tud kakšna loti.

Zato ne ocenjevat s svojega stališča, ker je zgolj tvoje.

p.s.

Ne na vrhu, na Kredarci. Vseenkurc al je bil zelen al rdeč, ker je ista cena. Zanima me, ker že par let nisem bil tam. Po kolk neprofitno planinsko društvo PD LJ Matica prodaja pivo na Kredarici.

Za mravljo verjetno tudi podvig kot let na Luno...

p.s. na Kredarici sem pil vodo, 2EUR. Glede društva je zakon jasen kot za katolibane. Izključna dejavnost ne sme biti pridobitna. Pri katolibanih to je, pri planinskem društvu pa ziher ne
smile-1.gif

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Citat:
da to kar počne Humar je neodgovorno zanj in za reševalce, in da bo s tem nadaljeval če pride nazaj,

Jest se komot podpišem pod tole. Ni problem. Problem rata, ko bi ti tisto, kar pač ne štekaš rad prepovedal.
Ljudje smo pač različni in mamo različne prioritete. fašist rataš, ko bi stvari, ki so ti blizu financiral iz skupne vreče, tiste ki jih ne štekaš pa prepovedal.

Humar ma pač en svoj interes, ti pa drugega. Nč narobe. Narobe je pa to, da ti od Humarja pričakuješ, da bo financiral tvoje prioritete, ti pa njegovih ne bi. Tko simpl je to.

I

Izbrisan uporabnik #488

No saj jaz ene kar razumem, da podpirajo Humarja, ki se vzpenja v gore, da bi mogoče koga tam srečal (pa ne jetija) in bi lahko potem povedal kakšno zgodbico ali "zapovedi".
Mogoče ga Cerkev skrivaj financira.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
To ti misliš.

Če je voda po 2 ojra, bi človk mal podvomil. Kolk stane kubik vode?
Eh... ampak mene res zanima po kolk je pir na Kredarci... Anybody?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik mhmm pravi:
A ni tist stolp, ob katerem si tak ponosno poziral, tud katolibanski?
17758-icon_confused.gif

Kdo pa pravi da sem tisto jaz
smile-1.gif
eni kar delajo zaključke. V RS velja načelo, da stavba pripada zemljišču. Kolikor mi je znano pa vrh našega hriba spada pod državno last in ne pod katolibane. Le spodaj pri Kredarici je en kos zemlje, kjer stoji katolibansko svetišče poleg javnega wcja. Tisto pa je njihovo.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Jest jih par poznam. OK, sem jih.

Zgledal je recimo tkole: Sm šel s psom na Jošta. Ker je vleku ko budala (precej folka pa sm ga mel rajš na štriku) sva bla relativno hitra. Na izhodišču sm srečal Andreja Štremflja, ki je vahtal enga mejhnga froca. Na poti gor Marijo, ki mi je prletela nasproti. Kmal zatem, me je prehitu Andrej in še preden sm prišel do vrha, je šel že nazaj...

No, na vrh sm si privoščil pivo, pa ene dve preste sva zmazala s psom. Kolkrat sm v tem času vidu Štremflja obrnit se ne spomnim, pa tud štel nisem. Nazaj grede sm oba še enkrat srečal... Tkole na oko, v tem času ko sem šel jest gor pa dol, sta onadva to nardila ene desetkrat. Pa sva tud midva s cuckom kakšen rekord podrla. No ja, pivo sm bl počas pil, ker sm bil zmatran...

V glavnem... ti ljudje so mal drugačni. Ne jih sodit po sebi. Upam, da bodo Tomaža spravili domov. Če ga ne bodo bo men manjkal, čeprav ga ne poznam.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.028
113
kod Džej-Zija
To so samo medijsko najbolj odmevni. Sicer je pa še cel kup ljudi, ki so ekstremni alpinisti, pa se ne promovirajo v javnosti. Si za Lukiča, Kara, Svetličiča, Čara, Oprešnika, Blagusa, Anderleta, Švaba, ..., že slišal. Švab je npr. eden najboljših plezalcev v mešanih smereh na svetu sploh, Anderle pa eden najboljših v ledu. Samo ne nastopata v reklamah za Mobitel in SKB.
tongue-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.028
113
kod Džej-Zija
Saj pravim. Ti ljudje so kondicijsko v taki formi, da "scat peljejo" marsikaterega kategoriziranega vrhunskega športnika. Da o njihovi psihični stabilnosti sploh ne govorim. Poleg tega nihče od teh ljudi ne gre plezat, da bi se ubil, ampak vsi plezajo stvari, za katere so 100% prepričani, da jih bodo uspeli preplezati. Žal pa se stvari včasih zalomijo.

Pa v tistem seznamu prej sem pozabil na oba Štremflja, pa še na marsikoga.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Štremflji so trije.
smile-1.gif

Eh, v bistvu se zadeve lotevamo na napačnem koncu. Pr teh rokodelcih na alterju velja, da ena slikca pove več kot tisoč besed...

evo:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
To so samo medijsko najbolj odmevni. Sicer je pa še cel kup ljudi, ki so ekstremni alpinisti, pa se ne promovirajo v javnosti. Si za Lukiča, Kara, Svetličiča, Čara, Oprešnika, Blagusa, Anderleta, Švaba, ..., že slišal. Švab je npr. eden najboljših plezalcev v mešanih smereh na svetu sploh, Anderle pa eden najboljših v ledu. Samo ne nastopata v reklamah za Mobitel in SKB.
tongue-1.gif

Ja ne morem vsega vedet, recimo za Čara sem slišal ko si ga že omenil. Sicer pa ta tema gre v neke čudne smeri, tako da se mi zdi da ni nikomur jasno kaj hoče povedat.

On topic: danes reševanaj verjetno ne bo, do nedelje je pa slabo vreme. Glede na situacijo (poškodbe), ki jih sicer nihče ne more potrdit in glede na to da ni komunikacije z njim je verjetno zelo možen črni scenarij.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Vrh je državen, ker ga je en katoliban kupil in ga šenkal narodu.

Po moje pa ni bil katoliban. Tako kot vsak SDSoevc ni janševik.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.028
113
kod Džej-Zija
Hotel sem povedati, da večina alpinistov pleza zase in se ne promovira. Obstajajo vrhunski alpinisti v svetovnem merilu, ki imajo poleg tega še službo in ki praktično sami financirajo svoje dosežke. Širša javnost o tem ni obveščena, ker niso medijem zanimivi. To pa ne pomeni, da so zaradi tega kaj slabši. Mrtvi so pa znani velikokrat zaradi svoje smrti in ne zaradi svojih dosežkov, velikokrat zelo krivično. Zato si slišal za precej pokojnih, ne pa tudi za ogromno še aktivnih in tudi že upokojenih še živečih alpinistov.

@Fonzl: tamala Štremfljeva ni alpinistka, ona je vrhunska športna plezalka.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.