Osebno mi je (teoretično) vseeno kdaj ljudje nakupujejo - saj je to njihova izbira.
Me pa (upravičeno) skrbi kam nas vse to vodi. Tu se strinjam s kozarčico (lol), da skupno družinsko zapravljanje časa v nakupovalnih središčih verjetno ni najboljše izkoriščen prosti čas. Pa ne me napast, da je to odločitev posameznika, ker temu ne oporekam. Upam si pa trditi, da spremembe navad in razvoj potrošniške družbe negativno vplivajo na vse. In potem še ljudje narobe predstavljajo svoje stanje.
Primer:
Par je v 70 letih imel dva odtroka. Politična in gospodarska situacija v Sloveniji je bila precej drugačna kot danes, živelo se je drugače kot danes. V 80-tih so morali za kruh in za pralni prašek in še za marsikaj drugega čakati v vrsti ob točno določenih urah. In to zaradi dveh razlogov - ker nečesa ni bilo za dobiti in ker so se tako prodajali tudi cenejši artikli. Doma je družina imela le najnujnejše, hrana se je kupovala dnevno po potrebi in po zmožnosti. Družina je čez vikende in včasih tudi ob popoldnevij čas preživljala z izleti v naravo, obiski znancev... Denarja je bilo dovolj le za preživetje in za enomesečen dopust čez poletje.
Danes so otroci odrasli, imajo svoje otroke, par je še vedno zaposlen in živita sama. Razmah potrošniške družbe je privedel do tega, da je hiša polna stvari, ki se ne potrebujejo, da sta hladilnik in skrinja vedno prepolna in jih je potrebno periodično "čistiti". Čez vikende sta večinoma doma, ker ni denarja. Namesto izleza se gre morda v trgovino. Denarja je dosti le za preživetje, o enomesečnem dopustu lahko le sanjata (kljub temu, da sta sedaj le dva).
(to je dano kot primer in se lahko preslika na marsikatero družino v Sloveniji)
Kaj se je spremenilo?
Večina bo odgovorila, da so cene prehitele plače, da je sedaj življenje dražje, da je bil tisti čas toliko boljši.
To seveda sploh ni res. Če bi družina še naprej živela na isti način bi imela veliko kvalitetnejše življenje kot prej. Pa čeprav ima sedaj moderno televizijo, čeprav ima v uporabi mobitele, se naokoli vozi z boljšim avtom. A potrošništvo ljudi nauči/navadi na brezsmiselno zapravljanje.
In prav zaradi tega sem za to, da se ob nedeljah trgovine zaprejo. In tudi ob sobotah bi bilo zadosti, da so odprte le do 13.00 - kot včasih. Kar naenkrat bi ljudje imeli več denarja. Kar naenkrat bi ljudje imeli več časa. Tudi zdravstveno stanje celotne populacije bi se verjetno izboljšalo... Potrošništvo ni nikomur prineslo nič dobrega.