TO v Sloveniji in ex repubLJikah...

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Pa to je strašno da bi bili okupatorski zvezdaški srbi lačni.

DUGI NIZ SLOVENAČKIH ZLOČINA
* Slovenačka teritorijalna odbrana 27. juna uveče oborila je prvi helikopter JNA. Žrtve su bili piloti čiji je zadatak bio da prevoze hleb pripadnicima JNA u blokiranoj kasarni. Helikopterom je upravljao Slovenac, kapetan Anton Merlak.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
JLA je nekaj zalog imela znotraj ali zelo blizu kasarn. SDO-jev verjetno kar za kak mesec in najbrž ne bi umrli brez svežega kruha, ni pa prav fino. Gorivo se je tudi tankalo v kasarni in je torej neka zaloga bila. Mehanizacija se je vzdrževala z lastnimi vzdrževalci. Na vodni vir najbrž niso razmišljali.
Študiram pa, kaj bi lahko storila slovenska vojska. Patrijo vidiš, da tanka na bencinski, vzdrževanje vozil imajo zunanje firme in če prav vem, še ponekod bolj ali manj vojaške objekte čuvajo varnostne službe.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Seveda TO ni bila zgolj slovenska pogruntavščina. Sem že prejšnje dni dal link z bosanske wikipedije (teritorialna odbrana), kjer je opisano stanje po republikah. TO je bila pač v Sloveniji najbolje opremljena, ker je vsaka republika morala sama to financirati.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz vem tako, vi veste pa drugače.

Seveda je bila zadeva ustanovljena na državni (torej jugoslovanski) ravni, toda zaživela je samo pri nas. Kakor jaz vem. To je bila tudi ena od precej vidnih debat v tistem času osamosvajanja.

Če druge republike TO niso izvajale, je bila zgodba pač samo na papirju. In to je za vas nekatere tule merodajno ? :nigladek:

Prav. Za vas je vsaka svinjarija ki jo spravijo skozi zakonsko proceduro merodajna. Čeprav je kasneje nihče ne izvaja - za vas je papir dovolj. Bravo, naši! Zato pa imamo tako zakonsko zmedo.

Predstavite mi , prosim, delovanje ostalih teritorialnih po republikah bivše Juge. Ker jaz tega ne vem, ne poznam. Vem pa, kakšna polena smo dobivali iz Beograda zaradi delovanja TO. Pa ne samo tisti tazadnji šus, ko so nas hoteli razorožiti. Kar od Titove smrti naprej raje.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.651
113
Kolega bosanc (musliman) prav da so jo mel...ampak je bla pod srbsko komando...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Predstavite mi , prosim, delovanje ostalih teritorialnih po republikah bivše Juge. Ker jaz tega ne vem, ne poznam.

Ampak kljub temu si pa sel trdit stvari (ki niso res)? Kljub temu da ne poznas. Bravo.

Mas cez celo temo predstavljeno. Tud to da tematike res ne poznas. S tem da si to ugotovil tudi sam pa verjetno lahko zakljucimo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne, jaz ne vem, ne poznam. Vi pa očitno nekaj poznate. Jaz poznam samo, da so bile TO po ostalih jugoslovanskih republikah slabo oz. nič organizirane, organizirana je bila samo v Sloveniji. In vem, da je bila slovenska TO trn v peti jugoslovanske politike, sploh pa vojske. Oprema je bila v glavnem odslužena in zastarela, sploh jim je pa šlo v nos, ker je slovenska TO uporabljala slovenščino. V južnih republikah kolikor so sploh imeli teritorialne, so imeli celo nastavljene srbske oficirje . To mi je tisti Kolšek povedal, ki sem ga omenil nekje zgoraj - pa je bil visok oficir v JLA in šef (nevemveč katerega) odseka v Črni Gori.

Toliko jaz vem, pa služil sem jo tudi, po vojaščini. Najprej v rezervi v redni vojski v Celju, potem pa TO. Tako da sem videl ali doživel obe strani. Zate pa mislim, da te še niti na svetu ni bilo. In ker se že napihuješ, pa še pokaži kaj so te naučili. Nujno pa ni.

Nazadnje uredil moderator:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
Čaki caki zdej pa so ze bile TO po ostalih republikah sam kokr slabo organizirane :))) prej je bila pa to cisto slovenska stvar.

Demz sej si fejst dedc sam marsikaj pa ni tko kokr.ti pravis...

I

Izbrisan uporabnik #9334

TO ni bila slovenska stvar, ampak državna, jugoslovanska. Naredili so jo kot koncept samozaščite. Doktrina je namreč bila, da pri nas pride zaradi razgibanega, zahtevnega terena, v upoštev samo partizansko bojevanje. Redna vojska bi že zadržala v začetku napadalca, toda kasneje v globini terena pa nastopi prebivalstvo samo, ki je organizirano skozi TO. To je koncept.

Vendar je zadeva zaživela (po moji vednosti) samo pri nas, drugje po ostalih republikah pa bolj ali manj le na papirju. Zato je to bolj slovenska stvar. Saj je jug tudi imel nekaj od tega, toda zelo malo in neorganizirano. Beograd je ta koncept sprejel, toda s stisnjenimi zobmi - vedno se je bal notranjega sovražnika in samozaščite. Še danes je pri nas tako, kar poglej kaj se gredo ob ustanovitvah teh "vard". Strah jih je kot mačke.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Rahel dodatek :

Nisem vedel, da naj bi bil povod za ustanovitev TO leto 68 in ruska okupacija Čehoslovaške. Jugoslavija se je takrat bala tako vzhoda, kot zahoda, še najbolj pa pobeglih kolaborantov, ki so se razselili po celem svetu (zunanjega sovražnika). V 60. in 70. letih so se množično gradila individualna protiatomska zaklonišča, vsaka bajta naj bi ga imela. V vseh učbenikih in celo po dnevnem časopisju so objavljali članke na to temo - kako s peskom pogasiti požar ki ga zaneti termit ali magnezij, kako izgraditi na vrtu lastno zaklonišče itd.

Pa če bi npr. nek norec res fuknil atomsko na ... npr. Krško, bi bilo kaj? Uničilo bi zgolj Krško polje, že dve dolini naprej preko hribov pa še čutili ne bi kaj preveč. Zakaj pa mislite, da je elektrarna Brestanica postavljena tam?

Torej, zaradi težavnega, razgibanega terena - ne samo v Slo, ampak praktično celotnega Balkana, pride v upoštev samo partizanski, torej gverilski način bojevanja. Preizkušeno v drugi svetovni. To pa omogoča ravno organiziranost odpora skozi Teritorialno obrambo, kjer v zelo hitrem času mobiliziraš zelo veliko ljudi. Če se še prav spomnim, bi naj tako bilo na razpolago v celotni Jugoslaviji z 20 - 22 M prebivalcev, torej 5 milijonov in to v dveh dneh (48 urah).

Kardelj se je temu konceptu menda zelo upiral, da so imele TO po republikah svoje lastne jezike (v slovenski TO torej Slovenščina), pa naj bi bil predvsem zaslužen Kavčič. Po mojem vedenju.

Nazadnje uredil moderator:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ne, jaz ne vem, ne poznam. Vi pa očitno nekaj poznate. Jaz poznam samo, da so bile TO po ostalih jugoslovanskih republikah slabo oz. nič organizirane, organizirana je bila samo v Sloveniji. In vem, da je bila slovenska TO trn v peti jugoslovanske politike, sploh pa vojske. Oprema je bila v glavnem odslužena in zastarela, sploh jim je pa šlo v nos, ker je slovenska TO uporabljala slovenščino. V južnih republikah kolikor so sploh imeli teritorialne, so imeli celo nastavljene srbske oficirje . To mi je tisti Kolšek povedal, ki sem ga omenil nekje zgoraj - pa je bil visok oficir v JLA in šef (nevemveč katerega) odseka v Črni Gori.

Toliko jaz vem, pa služil sem jo tudi, po vojaščini. Najprej v rezervi v redni vojski v Celju, potem pa TO. Tako da sem videl ali doživel obe strani. Zate pa mislim, da te še niti na svetu ni bilo. In ker se že napihuješ, pa še pokaži kaj so te naučili. Nujno pa ni.
Saj je bila tudi oprema JLA zastarela. TO nisi mogel sluziti, ker ni imela nabornikov, razen ce si vojascino sluzil po letu 90. Lahko si bil vkljucen v rezervni sestav TO.

Ampak glede na to kako sprevracas besede, manipuliras z lastnimi izjavami in besedicenje vleces iz pete ven...ti jaz ne verjamem niti da je dan zunaj, ne pa to kje in kaj si ti videl.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Kardelj se je temu konceptu menda zelo upiral, da so imele TO po republikah svoje lastne jezike (v slovenski TO torej Slovenščina), pa naj bi bil predvsem zaslužen Kavčič. Po mojem vedenju.
Po tvojem vedenju dva dni nazaj je bila TO slovenska pogruntavscina, ki je ni bilo v ostalih republikah.

srbohrvascina je bila jezik sfrj in ce je oficir JLA prikorakal na stab TO, so se kar lepo po srbohrvasko pogovarjali, ce oficir ni znal slovensko.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Oboje kar si napisal, ni res.

- Služil sem TO, ker sem bil v njenem sestavu. Ko so me poklicali, sem se moral naslikat tam. Kaj ti ni jasno in kdo sedaj sprevrača besede? :gorjaca:
- Glede srbohrvaščine je pa še danes tako pri nas, da začne slovenec kar klopotati po hrvaško, čim sreča hrvata :bonk:. . Temu bi se lahko reklo nacionalni šport. Je pa sramoten.

Da si ne bi domišljal, v naši TO se je uporabljal slovenski jezik. Slovenske komande itd, edino čini so pa bili konvencionalni.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Zarad mene ti sebe lahko prepricujes da si bil astronavt NASE ker si enkrat kot turist obiskal cape canaveral. Pac si bil rezervist TO. No big deal, eden mnogih.

• Haha
Reactions: Kamele0N
I

Izbrisan uporabnik #9334

Seveda. Saj nisem nikoli trdil, da sem bil oficir ali kaj po stolčkih. Se niti nisem hotel aktivirat, ko so mi ponujali (bil sem graničar, torej bi se mirno lahko šel policaja ali varnost).

Od nekdaj sem prepričan, da - če se že moraš iti vojaka, da je še najbolj ugodna navadna pešadija. Ker vojaka se ne želim iti. Sistem hoče, da se moram iti. Ok, torej se grem. Toda bom sam rekel, kako bom služil. Tako je tudi bilo in nadrejeni so to spoštovali. Nikoli ne bi hotel biti oficir (od poročnika naprej). Že tako je vojska morjenje. Zakonito morjenje.

Sem pa služil v teh službah, s ponosom in še danes ti zagotovim, da - le stopi na moj travnik brez mojega povabila, če si upaš. Ti nobena policajska značka ne bo pomagala.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ja sej to smo ze ugotovili, da si ti oficirjem razlozil kako bos sluzil in so to tudi upostevali. Pa generali so te hodili obiskovat.

Si pa sluzil v teh sluzbah. Katerih? Ker v mnozini govoris.

Ne skrbi, ce bom jaz na tvojem travniku, ti tega ne bos vedel. Da sem bil tam (oz nekdo iz moje enote) ti bo pa jasno ko bos v priporu mel cajt za premisljevanje o tem kako za vraga so te dobili.

Tko da si marsikaj upam, nc skrbet, dokler je zadaj odredba sodisca ti bom tud v spalnico prisel, ne sam na travnik.

• Wow
Reactions: Kamele0N