TMC v SLO?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
I

Izbrisan uporabnik #488

To pa ne vem. Lej, garmin po novem 4 letno daje update in že nekaj časa sodeluje z monolitom, tako da ima solidne karte.
Verjetno je pravi odgovor za to Monolit, ki za njih dela karto in tudi za AR.
Glede na to, da je TMC že v Sloveniji, mora takšna karta že obstajati, vsaj za testiranje.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Mogoče v CN 2010.1
sprasujem se.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Torej danes sem spet poskušal TMC pa ne najde nobene postaje. Morda oddajajo le ob določenem času - ko testirajo.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
men so višje gor razložil, da mi je v Italiji TMC kazalo in sporočalo, ker sem imel izpolnjene vse pogoje za to: karta-sprejemnik-oddajnik
kokr jest razumem tole debato, pa imamo v SLO izpolnjena dva pogoja: sprejemnik in oddajnik....

po tej logiki, niti ne moreš "ujet" signala.....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Ni res.

TMC oddaja preko RDS in če imaš programsko opremo, ti izpisuje le "signal". Uporabljam program, ki so ga spisali uporanbiki tujega foruma in v bistvu preko vgrajene funkcije dlančnika lovi signal in ga potem "predela". Lovi mi navaden RDS signal, o TMC pa ni ne duha ne sluha.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
No...v programski opremi za TMC se zasledi TMC signal, iGo pa ga še ne, mogoče zato, ker ne deluje v celoti.

Tjaz

Pripravnik
19. avg 2007
305
0
16
(Ne)uvedba sistema TMC se odmika

TMC (Traffic Message Channel) je tehnologija, ki omogoča obveščanje voznikov o prometnih in potovalnih razmerah. Vir teh informacij so policija, prometne kamere, induktivne zanke v cestišču in ostali viri, prenašajo pa se prek radijskega RDS protokola – v tujini gre za servis, ki je plačljiv ali javen. Ko TMC informacije pridejo do navigacijske naprave, ta lahko predlaga alternativne poti, da se lahko izognemo gneči oziroma zastoju. Tudi pri nas se že nekaj časa pripravljamo na uvedbo TMC, a se nam je ta pred kratkim spet odmaknila v prihodnost. Zaradi razveljavitve (sumljivega) razpisa o pilotski vzpostavitvi sistema TMC v Sloveniji, ki ga je ministrstvo za promet objavilo v začetku februarja, razveljavilo pa v začetku marca, smo namreč ostali brez 45.000 evrov evropskih sredstev, saj so na ministrstvu za promet prepozno objavili razpis. Kdaj bo objavljen nov razpis, še ni znano.

http://www.motorevija.si/l2.asp?L1_ID=38

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Tjaz pravi:
(Ne)uvedba sistema TMC se odmika

TMC (Traffic Message Channel) je tehnologija, ki omogoča obveščanje voznikov o prometnih in potovalnih razmerah. Vir teh informacij so policija, prometne kamere, induktivne zanke v cestišču in ostali viri, prenašajo pa se prek radijskega RDS protokola – v tujini gre za servis, ki je plačljiv ali javen. Ko TMC informacije pridejo do navigacijske naprave, ta lahko predlaga alternativne poti, da se lahko izognemo gneči oziroma zastoju. Tudi pri nas se že nekaj časa pripravljamo na uvedbo TMC, a se nam je ta pred kratkim spet odmaknila v prihodnost. Zaradi razveljavitve (sumljivega) razpisa o pilotski vzpostavitvi sistema TMC v Sloveniji, ki ga je ministrstvo za promet objavilo v začetku februarja, razveljavilo pa v začetku marca, smo namreč ostali brez 45.000 evrov evropskih sredstev, saj so na ministrstvu za promet prepozno objavili razpis. Kdaj bo objavljen nov razpis, še ni znano.

http://www.motorevija.si/l2.asp?L1_ID=38
Cel čas sem raje tiho, pa se smejim, ko berem.
Motorevija je samo napol napisala članek. V bistvu je res, da so prepozno objavili razpis... ampak ne prepozno za EU, ampak se je RTVSLO prijavila na razpis še preden je le-ta sploh bil objavljen, posledično je bil razveljavljen, EU pa je umaknila sredstva.

TMC ŠE NE BO te dni.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Ko bi bila to vsaj izjema na razpisih. Večina razpisov je zelo mutnih in so samo pesek v oči raji, češ saj je vse po reglcih.

daltonix

Pripravnik
6. okt 2007
115
0
16
Po meni dostopnih informacijah, naj bi eno podjetje dobilo dovoljenje za TMC. Kar zadeva karte, trenutno naj bi delalo na GARMIN NC EU kartografiji. Po naslednji nadgradnji pa naj bi delovalo tudi na ADRIAROUTE.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
sepravi bi moralo tudi na navigonu delat? ker navigon ima isto navteq karte

I

Izbrisan uporabnik #488

Zakaj je taka "panika" glede TMCja pri nas?
smile-1.gif

Bolj važno je, da ga imamo zunaj a ne.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Zakaj je taka "panika" glede TMCja pri nas?
smile-1.gif

Bolj važno je, da ga imamo zunaj a ne.
Aneda, pri nas itak veš, da boš povsod na avtocestah ponorel od vseh tovornjakov, potem še zapore zaradi "del"....

kritik

Pripravnik
3. nov 2008
60
0
6
Avtoceste so prvotno delane za promet tovornjakov, nikakor niso namenjene za postavljanje hitrostnih rekordov.
bonk.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik kritik pravi:
Avtoceste so prvotno delane za promet tovornjakov, nikakor niso namenjene za postavljanje hitrostnih rekordov.
bonk.gif
Hja, zgleda res tako. A pod rekorde šteješ neprekinjeno vožnjo nad 100km/h vsaj 10 kilometrov? Meni še ni ratalo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Jaz imam povprečno hitrost v mojem avtomobilu nad 100kmh, pa se vozim vsak dan MB - LJ

No..danes bi TMC že prišel prav, namreč prometna v predoru pletovarje...res je, da se temu vsak slovenec več ali manj zna izogniti, a vseeno bi navigacija poskrbela za malo manj stresno pot, ker bi človeka točno vodila kje naj zapusti avtocesto in kje se naj vrne.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.