TMC v SLO?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik MarkB pravi:
Po mojih dokaj zanesljivih informacijah, naj bi TMC v Sloveniji začel delovati v petek. Do zamude naj bi prišlo zaradi selitve servejev. Bo pa za delovanje TMC-ja potrebna zadnja Monolitova karta (Slovenija.fbl, 24MB)

Hmmm zanimivo, a ne morejo to s koordinatami rešit, mora bit vezano na določene zemljevide. Mal za lase privlečeno se mi zdi tole (podmizno "sponzorstvo" press).

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ma...ne kritizirat, samo da bo!

Pa tut, če bo treba drugo navigacijo zarad tega kupit, da bo delalo?
ne-ne-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Od kdaj in kako pa je lahko vezan na točno določeno karto??

To tudi mene zanima, zato me čudi trditev, da bodo ravno Monolitove karte potrebne za delovanje TMC.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Na kateri postaji, frekvenci, pa bi naj deloval TMC pri nas? Nekdo je namreč omenil, da mu "sveti lučka"?

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Sem pisal že na drugem forumu o TMC, sam ponavljam:

Podjetje Traffic Nav bo testno dobivalo prometne informacije od DARS-a oz. Prometnega centra, ki deluje pri DARS-u. Radio Slovenija pa je posrednik preko njihovih RDS sistemov, ki so jih za TMC prilagodili pred dvema letoma.
Bistvo TMC sistema je, da so vse prometne informacije opremljene po točno določenem sistemu npr. nesreča na gorenjski avtocesti...0025 (Slovenija), 0003 (Gorenjska), 0045 (avtocesta Lj - Karavanke), 0033 (odsek Kranj - Naklo), 0002 (nesreča), 0003 (zaprt vozni pas) itd. Tako tak sistem deluje v vseh navigacijskih napravah enako, prenaša pa se po radijskem signalu.

Me pa malo skrbi kvaliteta teh informacij. Tako recimo DARS sedaj obvešča o zastojih na naslednji način: en dogodek je obvestilo o nesreči, potem mu sledi drug dogodek, ki pa govori samo o daljših kolonah, nikjer pa ni točnih podatkov o dolžini zastoja. Če želijo, da bo sistem TMC deloval uspešno, potem potrebuje sistem točen podatek o dolžini kolone in pričakovanem času čakanja. Samo na ta način lahko GPS naprava izračuna ali ponudi obvoz ali ne.

Samo kot informacija, zadeva glede TMC sistema se v Sloveniji vleče že vsaj 4 leta. Že leta 2009 je ministrstvo za promet imelo strokovno konferenco v Ljubljani, pa ni od tega bilo nič http://www.enarocanje.si/pregledobjave.asp?IzpObrazec=65599, ki je bil seveda napisan na roko dveh slovenskih podjetij, in v marcu seveda razveljavljen.

Bomo videli kaj bodo sedaj naredili tujci..

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik MarkB pravi:
Po mojih dokaj zanesljivih informacijah, naj bi TMC v Sloveniji začel delovati v petek. Do zamude naj bi prišlo zaradi selitve servejev. Bo pa za delovanje TMC-ja potrebna zadnja Monolitova karta (Slovenija.fbl, 24MB)

Kakšno vezo ima karta s TMCjem?!
sprasujem se.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Mogoče zato, ker ima vrisano celotno AC in če TMC javi, da je neka odsek neprevozen, na mapi pa sploh te ceste ni..kaj pa pol?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Saj ne da bi bil omejen, saj to ne morejo narediti, da tiTMC ne bo delal, če nimaš te mape. Verjetno je tisti, ki j to dejal, uporabil malce napačno besedo...

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
TMC podatki vsebujejo kodo kraja, na katerega se informacija nanaša, karte pa imajo tabelo, v kateri povežejo kodo z lokacijo, tako da lahko prikažejo opozorilo.
Če karta tabele kod in lokacij nima, ne more prikazovati TMC informacij, ker ne ve na katero lokacijo se nanaša.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Torej bomo v SLO izumili sistem kateri ne bo kompatibilen z nobeno navigacijsko napravo?
shocked-1.gif

Potem bomo morali kupiti poseben navigacijski sistem samo za Slovenijo, ki bo imel te omenjene karte?!
stupid-1.gif

22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
kdo ve kje se da dobiti pri nas najceneje te antene, za garminovo gtm 12 ceno poznam cca. 50€ ali obstaja še kakšna cenejša varijanta?LPWWY

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Pred pričetkom uradnega delovanja bo moral naše TMC tabele odobriti še TMC forum . Smo pa v Slovenijo prinesli to novost iz Nemčije leta 2002. Od takrat za te zadeve vedo na Ministrstvu za promet, ki je potem postal tudi član TMC foruma
Pa še nekaj razlag o delovanju TMC

dejan_mik

Pripravnik
16. apr 2008
110
0
16
Ha ha, me prou zanima če bodo javljali zastoje na avtocestah zaradi del. Če jih ne, je vse skupi brez veze, če pa jih, bodo pa lah skoz broadcastali
smile-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.