Težave z vlago v sobi na steklih

casio

Fizikalc
19. nov 2014
538
29
28
Soba z tremi okni. Dva sta velika in imata rolete, drugi je manjši in ima matirano dvojno steklo in je brez rolet in samo prepušča svetlobo. Sobo zračim zjutraj in pozno popoldan po 20 minut, nato jo ogrevam na približno 20 stopinj. V sobi imam tudi tisto veliko posodo Ceresit na vlago izključno zaradi tega in v bistvu ne naredi neke razlike. Vlage v sobi ni!

Problem je v tistem majhnem okenčku, ki je meter stran od moje postelje in moje glave kjer spim. Ko se zjutraj zbudim je kondenza po steklu ogromno ter po tleh je slab deci vode, ki je že odtekla iz stekla. Ostala velika okna imata spodaj malenkost kondenza. Razumem, da je zunaj mrzlo in znotraj toplo in se to pojavi. Okna so nova plastična in so stara manj kot pol leta. Poleti logično tega pojava ni bilo.

Torej steklo je nemogoče potegniti ven in vgraditi samo plastiko, ker skupnost tega ne dovoli. Ne dovoli tudi pokrivanje tega stekla z zunanje strani, tako da mi ostane samo notranja. Notranja stran stekla se na soncu segreje in baje se ne priporoča pokrivanje, ker naj bi steklo počilo.

Kaj storiti?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.404
4.977
113
Citat:
Uporabnik casio pravi:
Soba z tremi okni. Dva sta velika in imata rolete, drugi je manjši in ima matirano dvojno steklo in je brez rolet in samo prepušča svetlobo. Sobo zračim zjutraj in pozno popoldan po 20 minut, nato jo ogrevam na približno 20 stopinj. V sobi imam tudi tisto veliko posodo Ceresit na vlago izključno zaradi tega in v bistvu ne naredi neke razlike. Vlage v sobi ni!

Problem je v tistem majhnem okenčku, ki je meter stran od moje postelje in moje glave kjer spim. Ko se zjutraj zbudim je kondenza po steklu ogromno ter po tleh je slab deci vode, ki je že odtekla iz stekla. Ostala velika okna imata spodaj malenkost kondenza. Razumem, da je zunaj mrzlo in znotraj toplo in se to pojavi. Okna so nova plastična in so stara manj kot pol leta. Poleti logično tega pojava ni bilo.

Torej steklo je nemogoče potegniti ven in vgraditi samo plastiko, ker skupnost tega ne dovoli. Ne dovoli tudi pokrivanje tega stekla z zunanje strani, tako da mi ostane samo notranja. Notranja stran stekla se na soncu segreje in baje se ne priporoča pokrivanje, ker naj bi steklo počilo.

Kaj storiti?

Temu se boš težko izognil zaradi fizikalnih zakonov, topel zrak lahko nosi več vlage in ob stiku z mrzlim zrakom/ površino le ta kondenzira v obliki vodnih kapljic....

Efekt se čez noč se poveča, saj naj bi posameznik pomoči izdihal cca 1l vode in zaradi padca zunanje temperature je še večja
razlika ter tako še več vode kondenzira...

Če imaš rulete, jih pred spanjem spusti do konca, tako da med oknom in roleto ustvariš še en prostor, kjer se kompenzira razlika med
zunanjo in notranjo temperaturo... Če nimaš te opcije, potem ti pa kaj dosti ne ostane....

Podloži pod okno kakšno krpo, da ti ne namaka parketa in jo zjutraj umakni, okno pa pobriši... kaj dosti drugega ne ne moreš naredi,
moraš imeti nekaj vlage v zraku, ker jo potrebuješ... december - februar, potem pa ne bo več panike
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Ogrevas z radiatorji? Pod vsemi tremi okni odprti radiatorji? Zapri radiatorja pri suhih oknih in ga odpri pri mokrem. Pa da vidimo če bo obratno.

Nazadnje urejeno:

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Nalepi plastično prozorno folijo na steklo. (kar z obeh streni). Pa ne okol govorit.
wink-1.gif

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Si kdaj meril koliko imaš relativne vlage? Glede na to da imaš 20° in da se ti pojavlja ogromno tekočine, predvidevam da imaš vlago čez 80%? Predlagam da malo spremljaš koliko imaš sploh vlage v stanovanju.

Razumem da čez dan ogrevaš na 20°, kaj pa ponoči? Tako na grobo, če pri isti relativni vlagi, zmanjšaš temp. prostora za 1°, se posledično zamakne tudi rosišče (recimo za 1°). Tako da se ti namesto na 11°C, dela voda že pri 10°.

Tako da bo najlažja rešitev, ustrezno zračenje in več ogrevanja zraka čez noč.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.641
4.373
113

Reklamiraj okno .
Steklo je fuč.
Lahko pa vgradiš 3 slojno steklo z pvc distančnikom

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.932
6.006
113
Soba je preveč "zadihtana".Zračnika nima ?
Okna so plastična ?

Enak efekt se zgodi, če telovadiš pod zapeto plastično pelerino.

Citat:

Torej steklo je nemogoče potegniti ven in vgraditi samo plastiko, ker skupnost tega ne dovoli.
Kakšna skupnost ? Borg collective
hysterical-1.gif
?
Okno je zanič.

Steklo na oknu se ponavadi menja na razmontiranem oknu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Predvidevam da so vsa tri okna podobnih(istih) lastnosti.
Ali je kaj narobe z doticnim oknom, ali pa so pogoji okoli okna drugačni od ostalih dveh ( manj ogrevanja pod oknom, slabša vgradnja okna oziroma izolacije okoli okna).

casio

Fizikalc
19. nov 2014
538
29
28
Bo to z lepljenje folije rešilo problem?

Čez noč se tudi ogreva in v sobi nimam nobenega zračnika. Lahko ugasnem radiator in imam nagnjen okno celo noč in zmrznem. Radiator tudi ni postavljen zraven okna. Vlage sodeč po Aero 360 Ceresit posodi nimam veliko in bom danes to posodo postavil k oknu, če bo kaj bolje. Par dni že tudi v drugem prostoru "laufam" klimo na funkciji razvlaževanje pa je manj vode, ampak še vedno preveč.
Ena od rešitev se mi zdi, da bi bila ogrevanje stekla s tistimi nitkami kot pri avtu zadaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Si že odgovoril. Če radiator ni zraven okna, je temperatura okna lahko toliko nižja od sosednjih dveh, da se na njej najprej izloči vlaga.
Nasloni termometer on okno ali celo steklo pa izmeri temperature pri posameznih oknih. Boš videl če je kaj razlike.
Kipanje okna in zapiranje radiatorja bo zadevo samo poslabšalo.

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.174
113
Da nebomo doktorata postavli. Vsi vemo da je okno najhladnejši element v prostoru.

Tesa ima rešitev za to. Okno prelepiš s folijo, ter zagreješ s fenom, da se poravna. Upam samo da nimaš žaluzij na oknah, ker potem znajo motit montažo. Jaz bi zdavnaj to prelepil na okna, a me jebejo notranje žaluzije. Od začetka najinega bivanja ni bilo problema z kondenzom, sedaj pa se je družina povečala, več tusširanja, več izdiganega zraka, ter z časom verjetno oni plin iz termopan oken izgine in je problem tukaj. Na vseh okanah teče, da je veselje, sploh ko se maladva kopata in norita po kopalnici po uro ali več.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Za začetek si nabavi en majhen ventilatorček ,tako da pospeši gibanje zraka okoli okna .Kaj pa okenska polica ali mogoče ovira pretok zraka?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Daj najprej izmeri temperature (in vlago) pri različnih oknih.
Me pa tudi vpliv folije zanima.
Če imaš ir termometer, smeri temperaturo na okvirju in krilu.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Tesa ima rešitev za to. Okno prelepiš s folijo, ter zagreješ s fenom, da se poravna. Upam samo da nimaš žaluzij na oknah, ker potem znajo motit montažo.
OMG kera rešitev, pa ne moreš resno dati obojestranski lepilni trak na okno kot en cigo, pol pa folijo čez.