Težava z najemnikom

netko

Guru
25. jul 2007
7.269
2.620
113
Zakaj namesto, da cvilis in idiot.sko naslavljas tiste, ki so imeli vec soli ali pa srece in jim ti polnis zepe, ne gres na banko in vzames kredit za svojo nepremicnino???

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in Hanzi

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.081
114
63
Moj komentar je govoril o najemih za nedoločen čas.

Bog pomagaj. Pač je bil boljši lopov kot ti. To pač poslovno tveganje, tako v službi, kot v poslu in medčloveških odnosih. Tudi če se poročiš z barabo, boš ti potegnil krajši konec, država pa ti ne bo pomagala. Davke plačuješ vse življenje, pa to ne pomeni, da bi lahko v zameno pričakoval, da bo ravno barabo od tvoje bivše žene ta spravila v red... krščen duš jo bo.

Veliko ljudi ima nekoliko romantične predstave o najemu: oddajaš cegle, denar pade iz lufta vsak mesec in čao. krščen duš. Delo je z najemniki in cegli, pa tudi če so svetniki in plačujejo kolikor toliko redno. Pa izgubijo službo, pa naredijo še enega otroka, pa ostanejo brez denarja bog ve za kaj še vse. Nimajo in ti ne plačajo. Pa uničijo stanovanje, eni čisto malo, eni totalno. Pa fukne jih epilepsija in ti umrejo v najvišjem stanovanju, v bloku brez dvigala (gasilci ga pridejo iskat z avtolestvijo). Pa skregajo se ta problematičnim sosedom, pa mu sosed ubije surovo jajce v plastiko pod vetr. steklo, in sfuka avto, ti pa bodi mediator... FURS pa nerednega plačila tvojih davkov seveda ne tolerira.

Skratka, najem za trg je posel kot vsak drug, bo nekaj dobička, nekaj pa tudi minusa. Ne smeš se zato sekirati.
Zelo lepo si napisal.
Moj komentar je govoril o najemih za nedoločen čas.

Bog pomagaj. Pač je bil boljši lopov kot ti. To pač poslovno tveganje, tako v službi, kot v poslu in medčloveških odnosih. Tudi če se poročiš z barabo, boš ti potegnil krajši konec, država pa ti ne bo pomagala. Davke plačuješ vse življenje, pa to ne pomeni, da bi lahko v zameno pričakoval, da bo ravno barabo od tvoje bivše žene ta spravila v red... krščen duš jo bo.

Veliko ljudi ima nekoliko romantične predstave o najemu: oddajaš cegle, denar pade iz lufta vsak mesec in čao. krščen duš. Delo je z najemniki in cegli, pa tudi če so svetniki in plačujejo kolikor toliko redno. Pa izgubijo službo, pa naredijo še enega otroka, pa ostanejo brez denarja bog ve za kaj še vse. Nimajo in ti ne plačajo. Pa uničijo stanovanje, eni čisto malo, eni totalno. Pa fukne jih epilepsija in ti umrejo v najvišjem stanovanju, v bloku brez dvigala (gasilci ga pridejo iskat z avtolestvijo). Pa skregajo se ta problematičnim sosedom, pa mu sosed ubije surovo jajce v plastiko pod vetr. steklo, in sfuka avto, ti pa bodi mediator... FURS pa nerednega plačila tvojih davkov seveda ne tolerira.

Skratka, najem za trg je posel kot vsak drug, bo nekaj dobička, nekaj pa tudi minusa. Ne smeš se zato sekirati.
Zelo lepo si napisal.

Stanovanje je prav posebna dobrina in zanj ne veljajo prav vsi ekonomski principi.

Prakticno povsod po svetu so najemniki zaščiteni, dokler plačujejo in dokler ne uničujejo. Seveda si bolj odgovoren če si lastnik in zato nekateri - npr Nizozemska - podpirajo lastništvo s poceni krediti in brez davka ob prodaji.

Pozabljamo pa, da je po svetu tudi lastnik zaščiten. Diskusija je bila, kaj narediti če najemodajalec proda stanovanje: se v Nemčiji, kjer so najemniki bolj zaščiteni kot kočevski medved, lahko nov lastnik vrže najemnika ven in se sam vseli ( mora pa počakati par let,).

Zvišanje najemnine je pa povsem ekonomska kategorija. Razen če jo država regulira.

Zgoraj je nekdo pisal o 30% v 3 letih. Če je eno od teh let 2022/23 ko smo imeli skoraj 15% inflacijo, je moda tudi ta številka realna.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in novaa

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.147
8.983
113
Na enem protivojnem transparentu v medijih je bil napis: no war except class war. Če bi napisal številke, bi to kršilo načela razrednega boja.

Sol zemlje brez katerih ne gre na tem svetu se ne zavedate, da Š. v pekarnah niso tam 24 ur na dan zato, ker prodajajo burek, pač pa zato, ker perejo denar. Burek je samo za zraven, tudi, če bi ga dajali pod ceno (ga ne).

In, ker spet pol foruma ne bo razmelo fore... Danes je najemnina pri oddajanju ceglov precej manj pomembna kot nekoč. Ja, saj je fajn, da je, in da prinaša nekaj % donosa na kapital (koliko je kar težko reči že zaradi težavne metodologije: se naj upošteva nakupno ceno pred 15imi leti ali današnjo tržno?), in če ste cegle kupili v bolj kriznih časih ter kredit ziheraško raztegnili, lahko plačuje cel obrok kredita. Ampak glavna fora lastništva ceglov danes je, da njihova vrednost raste po 10% letno.

In če to upoštevamo, bi solni cvet naroda lahko prišel tudi do sklepa, da je bolj koristno kot višati najemnino vsakič, ko ga k temu napelje čvek pri kavici v službi ali partner, ki se itak vtika v vse vaše odločitve v življenju imeti v najemu najemnika, ki je v najemu zadovoljen. Tak najemnik ve, da je najem biznis (vsak biznis je po malem nateg), in on tisti, ki v tem biznisu vleče krajši konec, ampak je zadovoljen, ker ima občutek, da za svoj denar dobi veliko, dobi dober deal (kar je nujna komponenta vsakega uspešnega posla). In ki stanovanja namerno ne uničuje, kakšno stvar sam popravi (čeprav mu ne bi bilo treba), se sam jebe s serviserji in ne zajebava pogodbenega poslovnega partnerja v glavo samo zato, ker bi ga lahko. In ki, ko mu serviser plinske peči napiše 300 EUR računa, ki ga lastnik noče plačati, račun požre, čeprav oba vesta, kdo pri tem glumi gljivo. Ampak, lej, posel je soliden za obe strani, bo že.

Ko pa nekdo viša najemnino, ker je na skretu prebral, da je to zdaj v modi (opominjam, da pred koncem zadnje krize, recimo še 7 let nazaj VIŠANJA NAJEMNIN PRI NAS ABSOLUTNO NISMO POZNALI, dokler nisi prekinil pogodbe si plačeval isto ceno), je pa žal na vse to pozabil. Ni poštekal, da cene ceglov rastejo ko nore in da je največja korist od najemnika pravzaprav to, da stanovanju ohranja njegovo vrednost in ne ovira rasti premoženja lastnika.

Trdim, da noben posel ne more prenesti višanja cene za 31% (ali 50%) čez noč. Noben, to ni normalno. (Še posebej ne iz ljubega miru, ker: kolega od moje žene tud to tko dela.) To lahko prenese le posel s streho nad glavo, ki izkorišča stisko ljudi.

Po drugi strani pa sem realist: ko kapitalizem dobi nekaj več moči v roke, jo bo seveda izkoriščal brez izjem. In korektni landlordi to naredijo tako, da *vnaprej* povejo: letos je najemnina toliko in toliko, čez eno leto bo pa toliko in toliko. In ta razlika ne more biti 100 EUR, ker noben najemniški proračun tega ne prenese, je pa lahko 20 EUR (tako pogodbo sem že videl). Lahko bi bila tudi v skladu z letno inflacijo po SURSu, ampak zdaj vam pa spet dajem ideje... Spet opominjam, do pred nekaj leti argumenta "višam najemnino zaradi inflacije" nismo poznali. To je floskula, s katero se izsiljuje šibkejšo stranko (ali pa si teši kosmato vest?).

V Ameriki, deželi mnogo bolj divjega kapitalizma, so nekoč že videli, da je nebrzdano višanje najemnin velik družbeni problem in uvedli ukrepe kot je rent control (pod Clintonom so jih - seveda - ogromno sfukali), in take ukrepe potrebujemo tudi pri nas. Ampak spet, za to ni politične volje, kje so une babe iz Levice, ko jih rabiš? Nimajo časa, skupaj s Kajo Kallas štejejo ruske rakete srednjega dosega...

Ker, zemljiški gospodje moji, kot je nekdo slikovito povedal nekdo na tem forumu: oni že brusijo kose (in vas bojo še skuhali in pojedli, če se boste preveč zagreto zajebavali z reveži)... A res ni dovolj samo dobro služiti s streho nad glavo, morate služiti ko prasci?
Hvala za tale flood. In glede na izlusceno vsebino - pricakuj reciprocno vedenje z moje strani ko bos morda nekoc nekaj vprasal.

FYI - v vseh pogodbah imam uskladitev najemnine z inflacijo, najemnino sem dvignil tocno enkrat po 3 letih najema iz 500 na 550 pa se ta dvig je predlagal najemnik. Tri sobno stanovanje v LJ.

Zdej pa bojuj svoj razredni boj dalje.

• Ljubezen
Reactions: Garfildd

darwin

Majstr
17. avg 2007
695
468
63
Na enem protivojnem transparentu v medijih je bil napis: no war except class war. Če bi napisal številke, bi to kršilo načela razrednega boja.

Sol zemlje brez katerih ne gre na tem svetu se ne zavedate, da Š. v pekarnah niso tam 24 ur na dan zato, ker prodajajo burek, pač pa zato, ker perejo denar. Burek je samo za zraven, tudi, če bi ga dajali pod ceno (ga ne).

In, ker spet pol foruma ne bo razmelo fore... Danes je najemnina pri oddajanju ceglov precej manj pomembna kot nekoč. Ja, saj je fajn, da je, in da prinaša nekaj % donosa na kapital (koliko je kar težko reči že zaradi težavne metodologije: se naj upošteva nakupno ceno pred 15imi leti ali današnjo tržno?), in če ste cegle kupili v bolj kriznih časih ter kredit ziheraško raztegnili, lahko plačuje cel obrok kredita. Ampak glavna fora lastništva ceglov danes je, da njihova vrednost raste po 10% letno.

In če to upoštevamo, bi solni cvet naroda lahko prišel tudi do sklepa, da je bolj koristno kot višati najemnino vsakič, ko ga k temu napelje čvek pri kavici v službi ali partner, ki se itak vtika v vse vaše odločitve v življenju imeti v najemu najemnika, ki je v najemu zadovoljen. Tak najemnik ve, da je najem biznis (vsak biznis je po malem nateg), in on tisti, ki v tem biznisu vleče krajši konec, ampak je zadovoljen, ker ima občutek, da za svoj denar dobi veliko, dobi dober deal (kar je nujna komponenta vsakega uspešnega posla). In ki stanovanja namerno ne uničuje, kakšno stvar sam popravi (čeprav mu ne bi bilo treba), se sam jebe s serviserji in ne zajebava pogodbenega poslovnega partnerja v glavo samo zato, ker bi ga lahko. In ki, ko mu serviser plinske peči napiše 300 EUR računa, ki ga lastnik noče plačati, račun požre, čeprav oba vesta, kdo pri tem glumi gljivo. Ampak, lej, posel je soliden za obe strani, bo že.

Ko pa nekdo viša najemnino, ker je na skretu prebral, da je to zdaj v modi (opominjam, da pred koncem zadnje krize, recimo še 7 let nazaj VIŠANJA NAJEMNIN PRI NAS ABSOLUTNO NISMO POZNALI, dokler nisi prekinil pogodbe si plačeval isto ceno), je pa žal na vse to pozabil. Ni poštekal, da cene ceglov rastejo ko nore in da je največja korist od najemnika pravzaprav to, da stanovanju ohranja njegovo vrednost in ne ovira rasti premoženja lastnika.

Trdim, da noben posel ne more prenesti višanja cene za 31% (ali 50%) čez noč. Noben, to ni normalno. (Še posebej ne iz ljubega miru, ker: kolega od moje žene tud to tko dela.) To lahko prenese le posel s streho nad glavo, ki izkorišča stisko ljudi.

Po drugi strani pa sem realist: ko kapitalizem dobi nekaj več moči v roke, jo bo seveda izkoriščal brez izjem. In korektni landlordi to naredijo tako, da *vnaprej* povejo: letos je najemnina toliko in toliko, čez eno leto bo pa toliko in toliko. In ta razlika ne more biti 100 EUR, ker noben najemniški proračun tega ne prenese, je pa lahko 20 EUR (tako pogodbo sem že videl). Lahko bi bila tudi v skladu z letno inflacijo po SURSu, ampak zdaj vam pa spet dajem ideje... Spet opominjam, do pred nekaj leti argumenta "višam najemnino zaradi inflacije" nismo poznali. To je floskula, s katero se izsiljuje šibkejšo stranko (ali pa si teši kosmato vest?).

V Ameriki, deželi mnogo bolj divjega kapitalizma, so nekoč že videli, da je nebrzdano višanje najemnin velik družbeni problem in uvedli ukrepe kot je rent control (pod Clintonom so jih - seveda - ogromno sfukali), in take ukrepe potrebujemo tudi pri nas. Ampak spet, za to ni politične volje, kje so une babe iz Levice, ko jih rabiš? Nimajo časa, skupaj s Kajo Kallas štejejo ruske rakete srednjega dosega...

Ker, zemljiški gospodje moji, kot je nekdo slikovito povedal nekdo na tem forumu: oni že brusijo kose (in vas bojo še skuhali in pojedli, če se boste preveč zagreto zajebavali z reveži)... A res ni dovolj samo dobro služiti s streho nad glavo, morate služiti ko prasci?
Ko sestavim tele tvoje izjave, ocenjujem, da se ti je najemnina dvignila iz 330 na 430 €.
Če si v kakšni majhni stari luknji v Hrastniku, recimo da je ok, za karkoli drugega je pa to konkretno podcenjena najemnina.

tony

Guru
23. jul 2007
10.582
1.798
113
"Hvala za tale flood. In glede na izlusceno vsebino - pricakuj reciprocno vedenje z moje strani ko bos morda nekoc nekaj vprasal."

Držim pesti, da se boš znal tudi ti upreti mojemu vprašanju, ki bi koga spravilo v ekonomsko (in morda eksistenčno) stisko, čeprav bi meni prinesla finančne koristi.

Ni bilo niti povsem namenjeno tebi, bolj kolektivnemu umu forumskega najemodajalstva, če skrajšam: zdi se, da je pri ceglih bolj kot najemnina trenutno koristno to, da njihova vrednost nenormalno raste in vaša prva skrb naj bo bolj ohranjanje vrednosti tega premoženja kot pa neposredna renta. (Del lastnikov je to pogruntal in flete drži prazne, kar je pa za družbo po drugi strani naravnost destruktivno.)

"FYI - v vseh pogodbah imam uskladitev najemnine z inflacijo, najemnino sem dvignil tocno enkrat po 3 letih najema iz 500 na 550 pa se ta dvig je predlagal najemnik. Tri sobno stanovanje v LJ."

Po eni strani čestitam, je le vse lepo črno na belem. Jaz nimam niti tega.

Glasno pa povem, da je to višanje najemnin z inflacijo drobno prodajnih cen čisto nova kategorija kapitalizma v naši družbi, njegovega vzpona očitno ne znamo ustaviti (le še huje bo, na področjih, ki si jih ne znamo niti predstavljati, ker smo vsi zrasli gor v dediščini socializma) in ne želim si, da bi kdaj zaradi takšnih sprememb tudi ti pogruntal, da si zaradi njih bolj reven in da bi te takrat doletelo spoznanje, da si bil tudi sam le še cegel v zidu več.

"Zdej pa bojuj svoj razredni boj dalje."

Tukaj stojim, ne morem drugače. Tako mi bog pomagaj :cheer:

• Objave ne odobravam
Reactions: BuDi

tony

Guru
23. jul 2007
10.582
1.798
113
Ko sestavim tele tvoje izjave, ocenjujem, da se ti je najemnina dvignila iz 330 na 430 €.
Če si v kakšni majhni stari luknji v Hrastniku, recimo da je ok, za karkoli drugega je pa to konkretno podcenjena najemnina.
Hvalim, da si prebral roman. Sicer pa ja, lahko samo sanjam... 330 nisem plačeval niti 15 let nazaj...

tony

Guru
23. jul 2007
10.582
1.798
113
"Zvišanje najemnine je pa povsem ekonomska kategorija. Razen če jo država regulira.

Zgoraj je nekdo pisal o 30% v 3 letih. Če je eno od teh let 2022/23 ko smo imeli skoraj 15% inflacijo, je morda tudi ta številka realna."

Absolutno je tržna najemnina ekonomska kategorija, težava pa je, da država, kljub leporečenju v ustavi, kakršno koli regulacijo nepremičninskega trga naravnost ignorira. V tujini ni tako, in, ne ni tako zaradi povampirjenih komunističnih prašičev (ker jih nimajo kje vzeti), pač pa zato, ker so pogruntali, da so taki ukrepi koristni za ogromno večino družbe.

To zvišanje je bilo včeraj, minus 2 leti in pol pa smo v letih 2022-23, ocena koledarskih let drži. Ampak ponavljam od zgoraj: od kje je v našo družbo prišla ideja, da imajo cene najemnine kaj zveze z inflacijo drobnoprodajnih cen? Z besedami Radovana iz romana Čefurji raus, ko gleda TV dnevnik, kjer razlagajo, kaj je to korona: "sve to izmišljeno!"

Dajmo reči bobu bob: ceno najemnine višam, ker lahko. Ker je to tržna kategorija, kjer imam jaz v rokah škarje in platno, cene na trgu pa rastejo, sam sebi bi se zdel neumen, če prilike za več zaslužka ne bi zagrabil. Torej: ceno najemnine višam, ker to počne trg.

Ampak povem pa še tole: tudi če jutri začnejo po Titovi gor in dol loviti vojaške obveznike za na rusko fronto in se znajdemo v vojni, cene najemnin ne bodo padle za 31%. Na primeru mojega stanovanja v Lj: leta 2012, v časih najbolj solidne krize so mi znižali najemnino za 10%. Seveda šele potem, ko je znanec šel ven iz stanovanja, to je bilo slabo leto prazno, in sem prišel tja jaz. Če bi bil tam že dlje časa, tega znižanja ne bi nikoli videl... :)

tony

Guru
23. jul 2007
10.582
1.798
113
Zakaj za vraga ne bi smel najemnine dvigniti za inflacijo?
Recimo da imas 5 letno pogodbo za jurja?
To je 200€/mesec približno?
Tržna cena najemnine nima neposredne povezave z inflacijo, razen tega, da ima LASTNIK nepremičnine višje lastne življenjske stroške in troši več denarja za svoj lajf, do denarja pa mora nekje priti...

V bistvu gre za neke sorte psihozo v družbi (kot je bila leta 2009: "kriza bo!"), češ, vrednost ceglov raste, tržna vrednost najema raste, torej moram višati ceno tudi jaz. Prav bi bilo reči: ceno višam, ker sem v rubriki Po čem je denar (Kmečki glas :cool:) prebral, da je cena najemov poskočila.

Seveda pa se lahko 2 pogodbeni stranki dogovorita karkoli (dokler ena druge s pogodbo ne spravlja v očitno slabši položaj), težava je le, da večina pogodb, starih 5 let in več, višanja najemnin ne omenja, ker tega pojma skoraj nismo poznali. In zato ne določa niti, kdaj se bodo te višale in za koliko, v procesu pa običajno ni niti za mišjo dlako placa za pogajanja, češ, vzemi ali pusti. Idealno bi bilo, da dviganje višine definira, po možnosti za več let vnaprej.

To je koristno tudi za najemodajalca, ker se tako oža polje za konflikt med obema strankama.

tony

Guru
23. jul 2007
10.582
1.798
113
Prej sem pozabil napisati: dvig je bil precej višji. Vem, da je težko brata nakladanje s katerim se človek ne strinja, ampak, poskuste razumeti nekaj mojega žolča :zardelalter::zmaga:

tony

Guru
23. jul 2007
10.582
1.798
113
Zakaj namesto, da cvilis in idiot.sko naslavljas tiste, ki so imeli vec soli ali pa srece in jim ti polnis zepe, ne gres na banko in vzames kredit za svojo nepremicnino???
a) Ker je tako (po min. za finance, ki je bil zraven, ko so sfukali Adrio: "Ljudje radi plačujejo višje davke, ker se tako počutijo varne") bolj udobno. Pa še zafrkavam se lahko po forumu, lej.

b) Ker so moji kriteriji za nakup nepremičnine dovolj zajebani, da z njimi (Arial, font 14) zapolnim eno A4 stran. Iščem že nekaj let.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.388
7.791
113
Ko gledam cene stanovanj in cene najemnin... Mi na misel ne bi pride, da bi kupila stanovanje za investicijo. Razmerje je krajno neugodno. Vrednost stanovanj ne gre tok gor kot kaj drugega. Poleg tega je zadeva skrajno neugodna z vidika "trgovsnja". Stanovanje moras prodati/kupiti namreč celo, po delih ne gre. In če imaš smolo v skrajnem neugodnem momentu. Odvisno seveda, kolikšen del portfolia takele neugodne zadeve nepremične predstavljajo. Če je tam do, kaj te vem 15%, zaradi raznolikosti ok, ker se itak od drugod vzame, če je treba, ostalo je tu mac (za mene).

To je matematika, dodaj se človeski faktor, ko se je treba z ljudmi in njihovimi foramu ukvarjati, pa je zadeva se toliko bolj nezanimiva.

Da eden že nekaj let kupuje, kljub temu da bi lahko (tako sem razumela), potem to temu zgolj pritrjuje. Če bi bilo razmerje med kupnino in najemnino drugačno bi bil spisek krajši oziroma ga ne bi bilo. Ali bi kupil nekaj in sam oddajal...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.869
2.409
113
Torej se stanovanja kupujejo zato ker je denar?
Zagovarjanje investicije je zgolj na podatkih iz zgodovine!
Zako ne kupujete konje (BIT coin :)) namesto stanovanj?

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.388
7.791
113
te ne ignoriram, samo ne razumem... daj vprašaj tako, da bo razumljivo.

1) stanovanjja za investicijo (torej tista, ki jih daš potem v najem) se seveda kupuje zato, ker je denar. In ker je treba nekako poskrbeti, da se njegova vrednost obrdži ali še raje raste nad inflacijo, pri čemer je treba upoštevati določene zadeve (rizik, volatilnost, koliko je zadeva pasivna/aktivna - t.j. hočeš še eno službo ali ne, ali želiš, da lahko hitro prodaš in po delih, če je treba ali lahko sedi par deset let brez problema ipd itn)

2) tu je klicaj, torej domnevam, da ni vprašanje in se ne bom niti trudila komentirati, ker sploh ne vem, kaj si hotel povedati/vprašati

3) ali jih ali jih ne? kupujemo bitcojne... zako = zakaj ali zato?

• Haha
Reactions: Rekreacija

tony

Guru
23. jul 2007
10.582
1.798
113
O novogradnji si razmišljal? Ali pa kompromis pri kriterijih. Vsi se ne bodo nikoli poklopili.

Enako pri enih velja za iskanje partnerja, na koncu pa ostanejo sami.
Sem, seveda. V bistvu bolj gledam bajte (pa še tisto bi podrl) in parcele. Pa jih ogromno odpade iz enostavnega kriterija: v vidnem polju nočem gledati azbestnih "odpadkov" (tj. 50 let starih salonitk).

Da ne bomo zajadrali preveč ven iz teme (o partnerjih pa sploh :D)... Tudi za parcele bi v bistvu morali odpreti novo temo, ampak jih preprosto ni. Ko kakšna občina 100 km stran od Ljubljane na dražbi (preferira domačine) prodaja 6 komunalno opremljenih parcel, pridejo ta čudež gledat novinarji iz pol države. Na koncu občinarji povejo še, da bodo s prodajo zemljišč in kom. prispevkom na koncu celo nekaj malega zaslužili, kar bi normalnemu človeku (saj se gremo kapitalizem, ne?) dalo misliti, da bo naslednje leto (OK, OK, ob naslednji spremembi OPPNja?) tak projekt zagnala polovica občin - pa ga seveda ne.

Zdi se, da trenutno stanje odločevalcem zelo ustreza. Rast cen ceglov po 10% na leto je neke sorte čudež, nikomur od unih gor ni v interesu (ali pa naravnost ne smejo) drezati vanj.