Teslo v Tesli Y

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.817
1.785
113
Aj posnemi, kako ti razcep.na AC zvozi AP. Da potem odprem servisni nalog.
Osnovni avtopilot ni narejen, da bi vozil razcepe. Ti moraš prevzet kontrolo in se odločit katerega boš ubral.
Vožnja na razcepih je domena izboljšanega avtopilota in FSD.

S tem, da zaradi evropske regulative tudi EAP ni avtonomen (sistemsko inicirani manevri so prepovedani, dovoljuje se samo zaviranje, oz. prekinitev manevra).
V praksi torej moraš ti kot šofer inicirati menjavo pasu. Če je potrebna menjava, moraš dati ustrezni smerokaz, pogledati v ustrezno ogledalo, da je vse OK, cukniti volan v pravo smer in šele nato avto naredi manever menjave pasu. Ja robot gleda če si pogledal na ogledala.
Če menjava pasu ni potrebna za izbiro pravega odcepa, bo pa pri EAP avto ostal na "pravem" pasu glede na destinacijo v navigaciji.
Tako je trenutno stanje.
Sprememba regulative za avtocestni del, da bo robotom omogočen samodejni manever, je pa v delu.

• Všeč mi je
Reactions: tomi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.866
7.979
113
Ok, vem, da se v tej temi nebi smel oglašat, si ne lastim Tesle in srčno upam da si je nikoli nebom. Pridružjem se pa iz enega dejstva, ki se me tiče, kot soudeleženca v prometu. Vprašanje pa sledi. Zakaj debatirate o teslinem autopilotu, če le ta niti uradno ni dovoljen. Zakaj ga testirate in uporabljate? A ne znate uporabljat volana, stopalke za plin, bremze in svoje kognitivne sposobnosti zaznavanja prometa, branja prometnih znakov in na splošno upoštevanje CPP, kot so vas naučili v avtošolah in vam na podlagi tega izdali dovoljenje za opravljanje z vozili kategorije B?

• Objave ne odobravam
Reactions: Samo Svoj

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.817
1.785
113
Teslin osnovni Autopilot in Enhanced Autopilot sta homologirana in dovoljena. Delata v okvirih, kot so si jih zamislili euro birokrati.
Tesla Full Self Driving je pa druga kategorija. To lahko kupiš v EU, pa razen ustavljanja na rdeči luči, ne dobiš nič dodatnega. Zaenkrat.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.817
1.785
113
Tukaj imaš test za Evropo:
S tem, da kar človek navaja kot napake, dejansko to niso. Je evropski feature, kot so si ga zamislili evropski birokrati.
Npr. vključevanje na avtocesto in podobni avtomatski manevri v Evropi niso dovoljeni. AI se lahko uporablja samo za prepoznavanje objektov, okolice, ipd, ne sme pa slednja voziti. Za manevre se uporablja algoritem in ne AI.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.817
1.785
113
Za kontrast pa ZDA, star avto s starim hardverjem in starim FSD12:

Hardversko razlik med EU in ZDA avti ni.
Vse je stvar regulacije kaj je softverju dovoljeno v Evropi napram ZDA.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.866
7.979
113
Ok. Zakaj potem opravljamo vozniške izpite? Ne vem no, zanašat se na neke sisteme meni ravno ne pije vode, niti z Ai niti drugače. Razumem senzorje zaviranja v sili, ki ti prihranijo milisekunde in reakcijski čas. Ampak vklučevanje v promet, in poznavanje CPP ipd, meni to liči da postajate funkcionalni idioti na področju prometa. Sorry če kdo to vzame kot žalitev, ampak zelo me skrbi za vas, ko se boste morali enkrat v življenju presesti v avto brez teh hi tech norij.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.817
1.785
113
Avtomatizacija in robotizacija gre naprej. Kolo napredka se vrti.
Na koncu bo izpit za avto odvečen. Zadeve počasi gredo v tej smeri. Ne bo jutri, bo pa.

• Všeč mi je
Reactions: urby20

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.866
7.979
113
Žal ne. Spreljam pa te eko - bio klobasarije, med katere spada tudi Tesla. Zgolj da vidim kam se svet vrti.

Trenutno ima moj 2.0 tdi zgolj 18kkm in upam, res upam, da bo še trajaaaal.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.250
870
113
Kras
www.mtl.si
Ne. Samo lane assist. In da mi zapiska ko prekoračim hitrost. Zakaj bi uprabljal tole?
No vidiš, zato ti ni jasno, zakaj bi nekdo uporabljal AP. In da je jasno: AP ni samodejna vožnja.
S Travel Assistom si recimo bistveno olajšaš vsakodnevno, dolgočasno vožnjo, kjer ti je važno le, da prideš do cilja. Zadeva je daleč od popolne, ampak precej dobro opravi to nalogo. Dokler jo smatraš kot pripomoček in ne, da boš tapkal SMSe med vožnjo in spal zraven.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.866
7.979
113
Po defaultu je bil Travel Assist seveda prižgan. In kaj misliš kaj sem po prvih 200 km naredil? Ugasnil sem ga. Zakaj? Ker mašina ne bo bolj pametna kot jaz. Ker ni in ne bo. Vsaj dokler nisem še senilen starček. Ker mi ne olajša nič. Kaj mi olajša je radarski tempomat, to je pa tudi vse. Pa še to ne vozim če je pregost promet, ker drži predolgo, sicer predpisano, varnostno razdaljo in se vsak tepec vriva v njo, avto pa bremza. Na koncu pa namesto da bi peljal normalnih 130 imem pred seboj 100 avtov, jaz pa se vozim z 80.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.250
870
113
Kras
www.mtl.si
No vidiš, zato ti ni jasno, zakaj bi nekdo uporabljal te sisteme. In s tem ni nič narobe.
PS: Če uporabljaš ta sistem, to ne pomeni, da je sistem bolj pameten kot ti. Sem napisal, da je daleč od popolnega.

Kako pa imaš takšne težave z ACC? Jaz ga uporabljam že 6 let in nimam nobenih težav. In imam vedno nastavljenega na najdaljšo varnostno razdaljo, razen če se gužvamo na avtocesti s hitrostjo 70km/h ali manj, potem jo skrajšam. Za tisti 1 avto na vožnjo, ki se mi vrine noter, mi pa dol visi. ACC itak lepo elegantno zniža hitrost. Razen v Mazdi, tam je pa to zelo živce parajoče, ker takoj histerično zavira na varnostno razdaljo. :obesise: :oops1:

Edit: sedaj mi je kanilo. Si verjetno vedno na prehitevalnem pasu. No, jaz sem večinoma na voznem ali počasnem, zato nimam teh težav. :valjamse: :valjamse: :valjamse:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.866
7.979
113
Edit: sedaj mi je kanilo. Si verjetno vedno na prehitevalnem pasu. No, jaz sem večinoma na voznem ali počasnem, zato nimam teh težav. :valjamse: :valjamse: :valjamse:
Ok ne parkiram na prehitevalnem, se umaknem na voznega, če je prostor. Ampak bodima odkrita. Vožnja na voznem pasu je v Sloveniji rezervirana samo za tovorni promet in poteka s temu primerno hitrostjo. Na AT nimam problemov, gre lepo zmerno po voznem, na HR pa res skoraj vedno po prehitevalnem, normalno se pa umikam ZG padobrancem z njihovo potovalko +200kmh.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.817
1.785
113
Jaz razne vozne asistence uporabljam že 20 let.
V starih cajtih tempomat, nato radarski/dinamični tempomat, nato radarski/dinamični tempomat z držanjem voznega pasu, sedaj pa pač Teslin izboljšan avtopilot, ki na mojo iniciativo tudi zamenja vozne pasove.
Ko bo enkrat FSD in podobna reč na EU trgu, bomo pa to ponucali. Tehnika gre naprej.
Kaj bo čez 20 let, pa nihče ne ve. A bodo res robo-Taxiji prevladali in osebnega lastništva avtomobilov ne bo, pa rahlo dvomim.
Leta 1955 so tudi za leto 1975 predvidevali leteče avtomobile ...
Stvari gredo svojo pot.
Sigurno pa robotska avtonomna vožnja odpira zadeve, ki prej niso mogoče. Lahko se pijanec ob treh zjutraj odpelje iz gostilne. Nekdo ki nima avtomobilskega izpita, lahko kupi avto, ki ga vozi. Ipd ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.311
8.371
113
pri taščici
LarryClay
Nisem mislil da bi AP sam sel po navigaciji na razcepu. Zanima me zakaj ne zmanjsa hitrosti.
Recimo pred tunelom golovec.
Ali zakaj je nw zna jsa iz barja proti tunelu. Grem recimo skoz po levem pasu tako da mu bi treba menjat pasu niti se mu ni treba odlocat naravnost ali levo. .
zakaj na regionalki random uposteva omejitev ce je ob nakupu pred 3 leti lepo uposteval znake ob cesti?

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
7.303