termoakumulacijska peč in račun za elektriko

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
No jaz čakam, da bo "v roku 5 delovnih vam dostavimo kupljeni artikel". Potem pa prvo zmerim bojler. Naš zgoraj je vštekan v štekar. Ampak ni star več kot 2 leti.
Potem imamo pa spodaj še enega, ki pa je starejšega letnika je res. Ampak ta ni vštekan v štekar... Pa še izklapljamo ga od kar ni več dedija. Da je vklopljen kako noč na teden pa vikend. Potem točka dve bo pa skrinja.
Točka 3 pa štedilnik - ali pa bo ta kar prvi ker me toook na njega vsi sumi vlečejo. Sem ko CSI
wink-1.gif

Ma bomo že odkrili porabnika ni vrag da ne.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
Točka 3 pa štedilnik - ali pa bo ta kar prvi ker me toook na njega vsi sumi vlečejo. Sem ko CSI
Kakšen priključek imaš za štedilnik?
Khm. Upam, da ne bo tole butast odgovor. Iz štedilnika in pečice je ven kabel, ki gre v razdelilec ta pa potem v steno v vtičnico.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Hm, ni butast je pa malo nenavaden. Torej imaš pečico in steklokeramično ploščo priključeno skupaj na eno enofazno vtičnico
confused-1.gif
.
No, vsaj porabo boš lahko izmerila
smile-1.gif

Bodi pa previdna, da ne boš zaradi prevelike moči štedilnika uničila merilni inštrument. Na mojemu piše (max.3000W oz 13A)!!!!!!!!!!

Nazadnje urejeno:

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Hm, ni butast je pa malo nenavaden. Torej imaš pečico in steklokeramično ploščo priključeno skupaj na eno enofazno vtičnico
confused-1.gif
.
No, vsaj porabo boš lahko izmerila
smile-1.gif

Bodi pa previdna, da ne boš zaradi prevelike moči štedilnika uničila merilni inštrument. Na mojemu piše (max.3000W oz 13A)!!!!!!!!!!
Ma ja nenavadno ja.
Takrat smo klicali električarja pa je pametoval. Pa gledal pa tako naredil. Najbrž po liniji najmanjšega odpora. Torej ko dobim pogledam kaj piše. Potem pa vas dalje sprašujem.

Mah... čudno je. Vse.
Komaj čakam, da se uredi zapuščinska in se zgodi revolucija. Pa da odprem še 10 novih tem ali rušiti ali popravljati ali kako tretjo opcijo.

Danes ni bilo paketka od Conrada
frown-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
No, saj bo. Za štedilnik ti pa priporočam, da najprej vklopiš vsako ploščo posebej na max. in si zapišeš njeno moč, da malo vidiš kakšno moč ima posamezna plošča, ker 2 plošči na max. in še pečica zraven bo lahko usodno za merilnik.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kam ciljaš?
grims-1.gif

Povedal sem svoje mnenje o klimi in dejstvo da klima kot toplotna črpalka (za ogrevanje) deluje za en k...! Izkoristek je daleč od 1:4, prej bi rekel da pozimi nekje 1:1 .. torej za en kW dela dobiš en kW energije (ali še manj).

Sem tudi povedal in omenil par fizikalnih zakonov, ki so povezani z energijo. Omenil sem tudi kako naj bi delovala toplotna črpalka, kjer dobiš energijo na podlagi razlike dveh temperatur in to razliko potem izkoriščaš.

V tej temi sem tudi avtorju/avtorici svetoval kako naj dobi "skrit" porabnik in da poraba kot taka ni normalna.

Skratka glede "off topica" se ne vmešavam več. Lahko se pa odpre nova tema in se prepucava tam že znana dejstva s katerimi itak ne bomo nikamor prišli!
grin1.gif

Kaj naj rečem.... ti že veš!
Mi smo pa največji bedaki. Še največji sam, ker se ogrevam na klimo. Zmontiral sem n klim in zanimivo vse stranke so zeloooo zadovoljne! verjetno zato, ker klime porabije FULLLLL štroma
wink-1.gif

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
No jz sm tok daleč da vem da ure delajo ok. Ob 23:00 stojim in zijam al bo klik al ne in je. V nedeljo je bil zgornji števec kot pribit. Sedaj čez dan spodnji (no ta ikda da je hehe če majo že zdresirane ure itak ne bodo poceni toka kurile ane ampak tadragega).
Pa je bilo danes tekom dneva spet okoli 30 porabe torej bo na koncu res bojler pa skrinja.

Pa kako me to firbec daje to ni za povedat.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Odlično, napredujemo!
zmaga.gif

Torej je poceni tarifa samo ob 23 h do 6 h in celo nedeljo? Šit, sem mislil, da je že od 22.00 naprej...
tongue-1.gif

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Odlično, napredujemo!
zmaga.gif

Torej je poceni tarifa samo ob 23 h do 6 h in celo nedeljo? Šit, sem mislil, da je že od 22.00 naprej...
tongue-1.gif
Poceni tarifa je od 22.00 do 6.00, tako da zgoraj omenjeni števec očitno ne deluje pravilno.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
V poletnem času pri urah, ki nimajo možnosti prestavljanja od 23:00 do 7:00
wink-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Pr nas je bilo isto tako ja, da elektro ni mogel zaradi stare tehnologije daljinsko stimat ur za poleti in pozimi, posledica tega je tudi, da imas praznike se vedno na 1 in ne na 2, ker so pac imeli dane noter samo sobote in nedelje. Preveri se to.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Dosti ljudi ne ve da "opeke" v termo-peči čez 5-10 let dobesedno zoglenijo in je z "vezavo" toplote konec. Z novo termo-pecjo se da lepo gospodarit, zraven se kak avtomatski termostat ki polnjenje krmili pa si na konju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ah ne date se prepričati!
evil.gif

Sedaj pa, v prostoru imaš 0 stopinj in zunaj imaš 0 stopinj .. prostor želiš ogreti na 20 stopinj s klima napravo.

Torej, sory za off .. ampak ker eni iz nič hočejo dobit nekaj, sem moral to povedat.

hahaha...zdaj si pa že res smešen. Svetujem ti, da kupiš klimo, pustiš da se soba ohladi na 0°C in ko zunaj tudi 0°C prižgeš to čudo. Nastaviš na daljincu na 20° C in opazuješ.

Po tvoji logiki je nemogoče da bos segrela na 20 stopinj? (in hkrati pri tem porabila nekje 4 X manj kot če bi se ogreval z el. grelcem?).

Pa se zmeniva...če tvoje teorija drži...ti jaz plačam to klimo (skupja z montažo)...če drži, to kar bi ti mi radi dopovedali...pa ti daš meni za pivo. Velja? (samo pogoj je..da si kupiš dobro klimo...ker boš moral požreti vse skupaj, potem pa ti bo ostal zgolj dober občutek nad delovanjem tega čuda).

Si za?
evil.gif

(lej tvoja teorija načelom drži (famozna: (p x V)/T = const..kdor je hodil na srednjo strojno na Aškerčevi, k Japljevi na Toploto jo sigurno ve za vse večne čase
evil.gif
)...plin stisneš (se segreje in se mu dvigne pritisk)...in ko ga nazaj ekspandiraš v teoriji dobiš spet isto kot pred kompresijo (stiskanjem..če smo slovnični...samo v praksi je tu vmes en 'hladilnik' (zunanji oz. notranji) ki skrbi za to, da se na poti do ekspanzije plin ohladi...in posledica tega je, da ob ekspanziji dobiš nižjo temp. kot je bila v štartu....

dajva primer.....štart: 20 stopinj, 1 bar... stiskanje na 3 bare, dobiš 60 stopinj....greš čez hladilnine reže ohladiš na 30 stopinj (ustvariš nove začetne pogoje pred ekspanzijo....30 stopinj in 3 bare..... ekspanzija ....na 1 bar ter posledično temp. 0 stopinj. Torej si ustvaril temp. razliko 20 stopinj.

In v tem je ves čar (in preprostost)...kompresija - izmenjevalec toplote - ekspanzija - izmenjevalec toplote (pa spet od začetka).

Toplotna črpalka ne ustvarja toplote!! (torej to ni pepretum mobile)..ampak jo zgolj prečrpava iz nižjega na višji nivo (iz 0 stopinj na 20)...seveda pa pri tem porablja določeno energijo (podobno kot vodna pumpa črpa vodo iz spodnjega na višji nivo, ter pri tem porablja el. energijo).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
dajva primer.....štart: 20 stopinj, 1 bar... stiskanje na 3 bare, dobiš 60 stopinj....greš čez hladilnine reže ohladiš na 30 stopinj (ustvariš nove začetne pogoje pred ekspanzijo....30 stopinj in 3 bare..... ekspanzija ....na 1 bar ter posledično temp. 0 stopinj. Torej si ustvaril temp. razliko 20 stopinj.

To kako deluje klima za namene ohlajanja mi je jasno, ker v tem primeru (ohlajanje) ni mogoče direktno pretvoriti fenomena v čisto električno zasnovo (ok, sicer obstaja peltierjev efekt, ampak tudi ta deluje kot električna toplotna črpalka) ne morem in niti ne trdim da je čisto električno delo tukaj kaj bolj efektivno. Vse klime/hladilniki so mehanski kompresorji, ker so se izkazali za najboljše in glede tega nič ne oporekam.

Glede pridobivanja toplote pa mi stvar ni povsem jasna oz. bom povzel opis tvojega procesa v reverzni (invertni) smeri.

Torej imaš v notranjosti nič (0) stopinj in zunaj nič (0) stopinj .. kot začetno stanje ima (logično) tudi plin 0 stopinj. Prostor želiš ogreti na 20 stopinj ...

Pa začnimo na zunanjem delu klime, ki pri gretju deluje kot "ekspanzijska posoda s hladilnimi/grelnimi rebri". Če ima plin pri 1bar (raztegnjen oz. ekspandiran) 0 stopinj, ga nato kompresor stisne na 3 bare zaradi česar se ogreje na 60 stopinj, ko pride v notranjost odda toploto stiskanja (in obdrži 3 bare, ter shladi na recimo 5 stopinj), nato gre ponovno v zunanji del kjer se razširi (1 bar) in "ohladi" na -55 stopinj. Zaradi zunanje temperature, ki je večja kot jo ima plin se le ta segreva/segreje (ampak največ do "ničle"). Krog se ponovi, s tem da je notranja temperatura vedno višja kar pomeni da je potrebno za isti efekt vedno manjsa "temperaturna razlika" (manj energije) ...

Na videz zgleda da je plin zaradi "ogrevanja" zunaj, dobil "dodatno" energijo .. seveda folk pozabi da je kompresor v tem času porabil za stiskanje plina VEČ energije kot pa jo je dejansko segret plin uspel oddati in "regenerirati". Še več, če pogledaš učinkovitost kompresorjev (elektromotor) ugotoviš, da je precej energije izgubljene oz. da se namesto v mehansko delo spreminja dirketno v toploto (in na žalost, tukaj se mogoče motim, se večina te toplotne energije niti ne porabi v sistemu ampak "izpuhti").

Nekaj izgube je še v prenosu toplote .. neizolirane cevi itd.

Seveda, če imaš notri 20 stopinj zunaj pa 0 stopinj potem dejansko sistem porabi za dogrevanje manj energije kot bi jo rabil električni grelec (spet sicer odvisi od izgub sistema, ki so načeloma kar visoke). Ampak vi klimaši predpostavljate, da je ta razlika prišla kar "od nekje", dejansko pa je prišla iz prej opravljenega dela ki pa je bilo toliko večje.

Skratka zadeva deluje efektivno če uporabljaš tole kot sekundarni grelec, primarni pa je še vedno centralna kurjava ali karkoli drugega oz. v primeru da izkoriščaš razlike noč/dan (predvsem v prehodnih obdobjih) in še en predpogoj je, če ima hiša/objekt skoraj nič toplotne izgube. Kot imaš slabo izolacijo je tako gretje zelo slabo učinkovito. V realnosti so prej omenjeni pogoji izpolnjeni zelo malokrat in če vzameš ceno takega sistema potem ugotoviš da je ZELO drag in prav nič ekonomičen.

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Khm jz nč ne štekam. Pa nism blond. Mater je men ta elektrika nerazumljiva da ni za verjet.

Ko bomo novo hišo delal se bomo ogreval pa z bog ve čim... spet nova tema za odpret.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Glej pri zunanji temperaturi 7 stopinj in notranji 21 stopinj imajo dobre klime izkoristek 5 in več.... nižja kot je zunanja temperatura manjši je izkoristek to drži. Dobre klime imajo pri -20 še vedno nazivno moč (govorimo o ogrevanju). Izkoristek pa je seveda dosti manjši. Ampak pod črto, če se ogrevaš celo zimo (jaz se) je zelo redko pod -10, čez dan, ko najbolj potrebuješ toploto, se ponavadi zunanja temperatura giba okrog nule. In nekako po mojem izračunu bi bilo povprečje izkoristka faktor tam nekje 3. Kar pa je še vedno ODLIČNO! A ja pa nimam zadnjega modela, ki je še boljši.

Lep dan

Igor

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Se strinjam. Mesec januar in februar sta pri nas najhladnejša, pa je povprečna temp. v Lj takrat še vedno ene 4 st. C...

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Joj nam se toliko reči dogaja. Če bo šlo tako naprej... ne vem če se bomo še eno zimo tu greli.
Moramo se odločiti ali podreti ali prodati ali. Take težke odločitve.

Moram res še kako temo odpreti na tem "dom in gradnja" oddelku

Conradovega paketka pa še kar ni.

Od včeraj do danes v 24 urah smo porabili 31 drage energije in 7 cenejše