termoakumulacijska peč in račun za elektriko

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik fikus pravi:Akumulacijska peč se tudi meni zdi dobra rešitev, ker se ponoči fila potem imaš pa lepo čez cel dan toplo in te v bistvu pride še ceneje kot pa kurilno olje-dokler cene niso tako strmoglavile ampak žal ne bodo dolgo take.

Elektrika je za ogrevanje daleč najdržaja in pika.
smirk-1.gif

To ne drži vedno.

Elektriko plačuješ lepo vsak mesec sproti, kurilno olje moraš pa kupiti vnaprej.

In ko so bile cene kurilca izjemno visoke se je dalo z ogrevanjem na elektriko priti celo precej ceneje skozi.

Z elektriko smo prek dveh termoakumulacijskih peči v eni sezoni porabili 1500€(za ogrevanje celega nadstropja), kurilc nas je pa prišel čez dva jurja.

Še najboljše pa je ogrevanje preko toplotnih črpalk vendar je tam izjemno draga investicija čez 20.000€.

Smo si pa sedaj omislili še eno centralno peč na drva-vendar je tudi z drvmi kar nekaj stroškov predvsem pa ogromno dela.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik Negramodelo pravi:
Sem že naročila merilec porabe pa bom res najprej skrinjo napadla. Itak je tako kot pravite - vse v vsaki trgovini. Tisto malo kar je res fino, da imaš pri roki gre pa v hladilniku v tista 2 predala.
Me res firbec matra in komaj čakam da dobim - to bom merila, da bo veselje....

Solidna klima ja - tle me bo spet en žejno čez vodo peljal. Pred nakupom bi mogla še eno novo temo odpret. Ker se res ne razumem v te aparature.

Ja jaz imam na sumu steklokeramično, da tud ful požre? Ne vem no.
Če smo v 24 urah porabili 48 enot tadražjega toka in 8 enot tapoceni toka.
Fikus pa pravi da bi moralo biti nekje okoli 3 enote To 8 je nočno in je del pranja pa ena neonska luč pa 2 računalnika v "spanju".
Čez dan pa res no kuhanje, skrinja, hladilnik - pa je 48 enot. TUMAČ.

Joj res k otrok un merilnik čakam

Steklokeramična veliko žre (cca 2000W na uro=2kW na uro) ampak je vklopljena cca uro na dan(saj verjetno nimate gostilne, da bi kuhali cel dan) tako, da bi morala steklokeramična pokuriti cca 2kW na dan.

Skrinja je nekje 300W, če lavfa deset ur je to maksimalno 3kW dnevno, hladilnik 150W do 2kW na dan, vsi računalniki skupaj 1kW, vse luči in TV 1kW.
Pranje v pralnem stroju porabi cca 1,5kW vendar se pere nekje dvakrat na teden.

Torej vaša poraba bi vsekakor morala biti pod 10kW dnevno(recimo 6 višje in 4 nižje tarife)-torej mesečno nekje 300kW kar znese cca 50€ mesečno.

Si pa kar kupi merilec porabe ker je 15€(pride večkrat prav-dobiš ga pa v vseh večjih trgovinah in vseh trgovinah z elektro opremo), na elektru ti ga bodo samo posodili in boš toliko plačala v enem mesecu.
Pa pojdi k drugemu operaterju-torej zgoraj omenjeni Gen-i, kjer je elektrika slabih 10% cenejša-kvaliteta, zanesljivost in vse ostalo pa je popolnoma enaka, ker jo dobivate še vedno preko istih kablov kot doslej-menjava operaterja pa ne stane nič-samo izpolniš in podpišeš tisto pogodbo, ki ti jo pošljejo.

56kW dnevno je izjemno veliko-toliko normalna hiša, ki se ne ogreva na elektriko, praktično sploh ne more pokuriti-toliko kilovatov bi morali porabiti v celem tednu.

Preveri, če nimate v hiši tudi kakšnega zastarelega bojlerja za ogrevanje vode na elektriko-ta zna tudi pokuriti res ogromno, ker namesto vode greje le vodni kamen, ki se je nabral v bojlerju.

Lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Steklokeramična veliko žre (cca 2000W na uro=2kW na uro) ampak je vklopljena cca uro na dan(saj verjetno nimate gostilne, da bi kuhali cel dan) tako, da bi morala steklokeramična pokuriti cca 2kW na dan.

Skrinja je nekje 300W, če lavfa deset ur je to maksimalno 3kW dnevno, hladilnik 150W do 2kW na dan, vsi računalniki skupaj 1kW, vse luči in TV 1kW.

Tukaj nimaš čisto točnih podatkov.
Grelec v steklokeramični ima res 2000kW ampak taki grelci so štirje (no eni so švohnejši drugi pa močnejši), res pa je da maš ti grelec na max. samo na začetku da zavre potem pa zmanjšaš na min.
Skrinja 380l ( to niti ni tako majhna) ima nazivno moč 165W in ne 300W.
Pranje perila pri 40st. požre 0,5kWh (ta podatek je tudi mene presenetil)

Pa tudi če bi upošteval tvoje podatke niti približno ne bi prišel do take porabe kot jo ima odpiralka teme zato tudi mene zanima kje ima te skrite električne požeruhe.

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ah ne date se prepričati!
evil.gif

Za to da ti ta plin stisneš rabiš energijo .. ja? Plinska enačba je jasna in v tem delu ima tudi "temperatura" plina pomembno vlogo, porabljena energija da stisneš X litrov plina pri 20 stopinjah ali pa pri 0 stopinjah nikakor ni enaka. Ampak ponovno ko oddajaš toploto (ali mraz) boš pri kontra akciji od prejšnje dobil ven natanko toliko (oz. malo manj, ker so tu izgube) kot si vanj vložil če to delaš pri isti temperaturi.

najprej ti napiši, v kateri enoti se meri temperatura pri plinski enačbi
grims-1.gif

Citat:
Sedaj pa, v prostoru imaš 0 stopinj in zunaj imaš 0 stopinj .. prostor želiš ogreti na 20 stopinj s klima napravo. Povej mi po kateri enačbi zunaj ohladiš plin z manj energije kot ga v notranjosti ogreješ? Ker so tu prisotne še izgube (trenje v ceveh, izguba toplote iz sistema, delovanje kompresorja [ki dela toploto pozimi celo na napačni strani]) je tako za ogrevanje s klima napravo potrebne več energije kot za čisto el. gretje kjer imaš natanko 0% izgub (oz. mogoče 1%, ker se ti greje malenkostno še varovalka in žica, pa še to so izgube V sistem in ne iz sistema)!

Torej, sory za off .. ampak ker eni iz nič hočejo dobit nekaj, sem moral to povedat.

če hočeš nek plin segreti za npr. 10 K, ga moraš:
- segreti tako, da mu dodaš toplotno energijo
ali
- stisniti (zmanjšati postornino), saj se bo zaradi plinske enačbe segrel

za drugi postopek načeloma porabiš manj energije, kot za prvega. na tem principu deluje TČ

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:

Grelec v steklokeramični ima res 2000kW ampak taki grelci so štirje (no eni so švohnejši drugi pa močnejši), res pa je da maš ti grelec na max. samo na začetku da zavre potem pa zmanjšaš na min.

Pa tudi če bi upošteval tvoje podatke niti približno ne bi prišel do take porabe kot jo ima odpiralka teme zato tudi mene zanima kje ima te skrite električne požeruhe.
Berem berem samo nič ne odpišem dokler ne pomerim.

Sedaj samo z listkom števec popisujem. Torej v 48 urah se je števec tadragega toka obrnil iz 58893 na 58956 - torej 31,5 enot dnevno. Mater velik. Res velik.
Tapoceni je pa ok.

Kuhamo jah velik no.
Ne vem v minutah.
Zjutraj kava pa zajtrk za malega pa kosilo ki je vedno kar tko no konkretno - nas je 5 od tega en mladič in je juha pa glavna jed pa potem še kava pa še kaka kava pa večerja za kakih 10 min ena plata pa se nabere.

Bomo mi to naumili do konca. Se veselim.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:

To je res, da ima steklokeramična pečica več grelcev(mislim da dva po 2000W in dva po 800W) ampak je pa tudi res, da se zelo zelo redko uporablja kar vse štiri grelce pa še to za dokaj kratek čas saj nas večina vedno manj kuha.

Za skrinje bi moral šel pogledat ampak 30 let stare so zagotovo imele večjo porabo kot 165W.

Perilo pa v glavnem peremo od 60-90 stopinj tako, da je poraba vsaj kilovat.
Grelec je 2000W in vodo na 90 stopinj ne segreje prej kot v pol ure+ seveda še gretje vode v predpranju.

Vsekakor za normalno uporabo elektrike nikakor ne bi smeli imeti porabe nad 10kW dnevno.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:

Berem berem samo nič ne odpišem dokler ne pomerim.

Sedaj samo z listkom števec popisujem. Torej v 48 urah se je števec tadragega toka obrnil iz 58893 na 58956 - torej 31,5 enot dnevno. Mater velik. Res velik.
Tapoceni je pa ok.

Kuhamo jah velik no.
Ne vem v minutah.
Zjutraj kava pa zajtrk za malega pa kosilo ki je vedno kar tko no konkretno - nas je 5 od tega en mladič in je juha pa glavna jed pa potem še kava pa še kaka kava pa večerja za kakih 10 min ena plata pa se nabere.

35kW dnevno je nenormalno-zagotovo nimate vseh grelcev pri steklokeramični vklopljenih deset ur na dan.
Mi sicer kuhamo na plin ampak steklokeramična pogreje plato skoraj takoj in zelo hitro segreje vodo tako, da dvomim, da jo uporabljate več kot uro na dan pa še to ne na polno z vsemi štirimi grelci.

Prej je krivec kakšen star električni bojler plus stara skrinja.

V glavnem sporoči kaj ti žre 30enot torej 30 kW na dan kolikor imate po mojem preveč dnevne porabe.

Lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
najprej ti napiši, v kateri enoti se meri temperatura pri plinski enačbi
grims-1.gif

Meri se v kelvinih, ampak na zalost je kelvinova lestvica po resoluciji enaka cezijevi, tako da 20 stopinj razlike v kelvinu je tudi v ceziju. In razlika med 0 in 20 stopinjami cezija je natanko 20 kelvinov.

Citat:
Uporabnik sass pravi:

če hočeš nek plin segreti za npr. 10 K, ga moraš:
- segreti tako, da mu dodaš toplotno energijo
ali
- stisniti (zmanjšati postornino), saj se bo zaradi plinske enačbe segrel

za drugi postopek načeloma porabiš manj energije, kot za prvega. na tem principu deluje TČ

Torej če plin enostavno segreješ za 20 stopinj boš porabil več energije kot če ga stisneš za toliko da se sam segreje na 20 stopinj?
rolleyes-1.gif

Skratka pred plinsko enečbo je potrebno preštudirat še I. zakon termodinamike.
Še enkrat: toplotna črpalka deluje zaradi RAZLIKE temerature v dveh sistemih in če hočeš da deluje vedno in povsod rabiš vsaj en sistem s stabilno temperaturo (ponavadi je to voda ali zemlja, zrak ni preveč uporaben ker so premajhne razlike).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Tapoceni je pa ok.

Kuhamo jah velik no.
Ne vem v minutah.

Koliko se pa poceni tok spremeni v 48h?

Iz logike bi sklepal da če je poceni tok zelo nižji, potem porabnik deluje samo v "dragem toku", kar je kratkomalo čudno. Sicer pa ne rabiš števca da ugotoviš takega mega-porabnika, ensotavno glej tisto vrtečo se uro (če obstaja na števcu?) in hitrost vrtenja je dejanska trenutna poraba toka. Najlažje je gledati to uro in metati ven varovalke .. ko prideš do varovalke ko se števec zelo upočasni, preveri kaj vse je pod tisto varovalko (sicer domnevam da bo ta varovalka tudi po občutku vroča).

Skratka 30kwh na dan, samo za drag tok je skoraj nemogoče da je normalno!
ne-ne-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
hm, priporočam branje tegale članka http://en.wikipedia.org/wiki/Air_source_heat_pumps, še posebej poglavja Efficiency of air source heat pumps in How air source heat pumps work.
Toplotna črpalka ne deluje zaradi temperaturne razlike v dveh sistemih, toplotna črpalka sama ustvarja temperaturno razliko med dvema sistemoma, saj kot že samo ime pove, "črpa" toploto iz enega sistema v drugega. še več, večja je temperaturna razlika dveh sistemov, slabši je učinek toplotne črpalke

Negramodelo

Pripravnik
26. dec 2007
126
0
16
Kranj
Citat:
Citat:
Tapoceni je pa ok.

Kuhamo jah velik no.
Ne vem v minutah.

Koliko se pa poceni tok spremeni v 48h?

Iz logike bi sklepal da če je poceni tok zelo nižji, potem porabnik deluje samo v "dragem toku", kar je kratkomalo čudno. Sicer pa ne rabiš števca da ugotoviš takega mega-porabnika, ensotavno glej tisto vrtečo se uro (če obstaja na števcu?) in hitrost vrtenja je dejanska trenutna poraba toka. Najlažje je gledati to uro in metati ven varovalke .. ko prideš do varovalke ko se števec zelo upočasni, preveri kaj vse je pod tisto varovalko (sicer domnevam da bo ta varovalka tudi po občutku vroča).

Skratka 30kwh na dan, samo za drag tok je skoraj nemogoče da je normalno!
ne-ne-1.gif
Evo čakam, da poštar prinese merilec. Jaz mislim, da v ponedeljek bo. Jutri itak nimamo poštarja, ker smo na vasi...
Plačano je torej zapakirajo in dobim.

Komaj čakam.

Sem razmišljala po branju posta Utisevalca...
Če nam ponoči ko se pere in so računalniki v počivanju a prižgani in tista ena naša luč požre okoli 10 enot in čez dan 30 enot je nekaj kar je vklopljeno SAMO podnevi.
Torej skrinja in bojler nista krivca ker sta vklopljena 24 ur. Torej pridemo spet samo do štedilnika.

In če recimo je štedilnik ??!! Kaj sledi? Star je eno leto in to pomeni, da je nekaj narobe z štedilnikom ? Ali napeljavo?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Lahko je kriv tudi bojler ker je vklopljen24ur. Bojler ima moč 1500W in če ti čez dan iz njega točiš vodo se bo dogreval na drago elektriko, ko boste šli pa spat se pa ne bo vklopil, ker se je že zvečer segrel. Zjutraj, ko boste pa začeli rabit vodo se bo pa spet segreval na drago elektriko. Jaz imam preko urce naštimano da se mi vklopi ob treh ponoči ter izklopi ob šestih zjutraj. Tri ure je dovolj da se hladna voda segreje na ECO. Govorimo seveda o bojlerju za kopalnico in ne tistemu v kuhinji, ki mora biti prižgan 24 ur. Lahko imate pa tudi veliko kamna na grelcu in grelec ne more efektivno oddajati toplote v vodo, ker je izoliran z vodnim kamnom.

Štedilnik je gotovo OK le posode imej vedno pokrite in ko se hrana kuha naj minimalno vre, ker če močno vre ne bo čisto nič prej kuhano le energije bo šlo veliko v nič

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če nimate pomivalnega stroja si preberi tale članek.
Enako velja za namakanje v banji proti tuširanju, razmerje je najmanj 3:1.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.823
6.784
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik fikus pravi:

Lp

Si pa brcnil v temo z računalniki.
POraba računalnikov pri avtorju teme je po mojem mnenju okoli 10 kw/dan. (2xpc 24/7 in laptop)

Sicer pa te prosim da preveriš tudi če se ti tarifa pravilno preklaplja in za dovolj dolgo. Mal spremljaj kdaj zvečer in zjutraj se ti preklopi na cenejši/dražji tok. Prav tako preveri če imaš cel vikend poceni tok.

O klimi pa je "utiševalec" res nek mojster. Lahko bi mu rekli Vseved
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Kam ciljaš?
grims-1.gif

Povedal sem svoje mnenje o klimi in dejstvo da klima kot toplotna črpalka (za ogrevanje) deluje za en k...! Izkoristek je daleč od 1:4, prej bi rekel da pozimi nekje 1:1 .. torej za en kW dela dobiš en kW energije (ali še manj).

Sem tudi povedal in omenil par fizikalnih zakonov, ki so povezani z energijo. Omenil sem tudi kako naj bi delovala toplotna črpalka, kjer dobiš energijo na podlagi razlike dveh temperatur in to razliko potem izkoriščaš.

V tej temi sem tudi avtorju/avtorici svetoval kako naj dobi "skrit" porabnik in da poraba kot taka ni normalna.

Skratka glede "off topica" se ne vmešavam več. Lahko se pa odpre nova tema in se prepucava tam že znana dejstva s katerimi itak ne bomo nikamor prišli!
grin1.gif

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Si pa brcnil v temo z računalniki.
POraba računalnikov pri avtorju teme je po mojem mnenju okoli 10 kw/dan. (2xpc 24/7 in laptop)

Pravi, da ima dva računalnika v spanju-ne moreta dva računalnika v spanju porabiti kar 10kW na dan.

Imam merilec porabe pa bom enkrat za foro res izmeril porabo računalnika, ki lavfa 24 ur dnevno.

Pri njej je po mojem krivec bojlar poln vodnega kamna(ampak tudi to bi bilo največ 20kW dnevno) in pa morda zraven še kakšna zastarela skrinja.

Za začetek naj za en dan izklopi bojlar, potem pa naj nabavi tisto uro, ki bojlar vklaplja samo takrat ko je poceni tok(od 22h-7h) in da očistiti vodni kamen ali pa, če je bojlar res star raje kupi novega.
Enako naj tudi zastarelo skrinjo zamenja s kakšno novo in manjšo, ker 380 litrske res ne rabi praktično nihče več.

S steklokeramično ploščo pa naj kuhajo čimbolj ekonomično-torej ne vseskozi do fula kot so običajno navajeni starejši ljudje.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Bojler je taka reč, da mora biti spektakularno nujno obvezno montiran s pravilno vezano ozemlitvijo, in običajno to naredijo tako, da se žice prišraufa v poseben štekar, tudi če bi po kakšnem čudežu dobil novega z vtikačem na kablu.

Zato običajno časovnega stikala ne moreš vštekati vmes oziroma papca bojler preveč štroma zanj. Nekdo je pred časom (samojed?) problem rešil z relejem v sami električni omari...

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Hmm jst sm zrihtal bojler na elektriko bolj po domače. Grelec v bojlerju ima 3kW, kabel sem mu odrezal, pa gor zmontiral mal bolj masiven vtikač, ki gre v malo bolj boljšo vtičnico (ampak oboje nič posebnega .. samo na pogled zgleda malo bolj masivno )... vmes pa sem dal stikalno uro (deklarirano deluje do 3,5 kW) in naštmal da mi greje samo 3 ure ponoči... Dela tako že kake 2 meseca in upam , da ne bom v prihodnosti mel kakih problemov... ampak zaenkrat deluje super!

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Vsekakor upam, da ti ozemljitev tudi skozi stikalno uro dela kot je treba. Če ne, in bo šlo kdaj kaj narobe, je tisti pod tušom mrtev 1000%.
smirk-1.gif