Telo se mi je navadilo na manj škodljivo hrano

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
In kater kruh se smatra pod najboljsi?

Iskreno k pridem u stacuno,pogledam ker mi je vsec pa rečem polovico tistga
smile-1.gif
Se nikoli nisem gledal cene pri hrani,marsikje drugje ja,pri hrani še nikoli..

Poskusi Jelenov polbeli (to je hlebec), ce ga prodajajo pri vas. Vse drugo, kar prodajajo na nasem koncu, je cudna gosta mocnata packarija, ki ni pravilno vzhajana, ze ko drzis v roki na poti na blagajno, opazis, da je pregost
frown-1.gif

Če je gost še ne pomeni, da ni pravilno vzhajan. Domačega kruga ne boš nikoli vzhajal tako kot recimo štacunske žemlje...
 

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
In kater kruh se smatra pod najboljsi?

Tisti, ki stane 1 evrov/kg sigurno ni vredu.
Ržen, polnozrnat, pirin, ajdov, to je top kruh.

Kolk jah do 100g/dan, jaz ga pojem tam 1/4kg, ker testenine in riža bore malo jem.
A to mislš kruh kupljen v štucuni? (upam da se hecaš)

Imam kolega (pa ne enga) ki je pek... sm vidu in slišu kako se pripravlja kruh
wink-1.gif


Aja, pa ciabatto nebi nkol dal v usta
cry12bpy.gif

LP.S
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Če je gost še ne pomeni, da ni pravilno vzhajan. Domačega kruga ne boš nikoli vzhajal tako kot recimo štacunske žemlje...

Kot sem napisal v drugi temi, zadnje case pecem kruh sam, tako da se tega dobro zavedam. Navkljub mesani moki (ena mesanica za kruh, med ostalim je notri tudi rzena in ajdova) in kupu semen, ki jih zmecem noter, ni tako gost, kot vecina trgovinskih polbelih (omenjeni Jelenov je izjema med vsemi, ki sem jih jedel, in je zagotovo bolj rahel od domacega). A tukaj ni govora o domacem kruhu, ampak o tem, kaj prodajajo v trgovinah - in med tistimi so razlike, ki jih vsak takoj opazi. Ce se nisi poskusil, tvegaj enkraten nakup in porocaj.

Sicer pa je menda ja jasno, da ce je hlebec enako visok in tehta enako, premer ima pa 5-10 cm manjsi, ne more imeti enake gostote. Tisti plastelinast poc, pobarvan s kofetom naj kar imajo.
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
Imam kolega (pa ne enga) ki je pek... sm vidu in slišu kako se pripravlja kruh
wink-1.gif


Aja, pa ciabatto nebi nkol dal v usta
cry12bpy.gif

LP.S

jaz sem delala kot študentka en teden v pekarni, na delu, kjer se reže štruce....tega kruha ne kupim. Tudi za piknike ga raje sama zrežem.

No pa tudi celi kruh ni tako "nedolžen"
 

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Sej, dokler ne vid človk kako se kj dela se ne sekira in tolaž "sej ni tok slabo"
cool-1.gif


Je, velik slabš - pa se gremo neke normative pa EU standarde... my ass!

Ta možakar je delu 7 let pr zasebniku pa niti 1X ni mel inšpekcije oz. karkoli
bonk.gif
 

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
aja, samo to..eh, po TV sem videl vsega boga, kaj se dogaja..od smrklnov, do pljunkov v testo, sperme, crknjen mrčes itd

potem zgleda, da pri nas ni tako hudo
wink-1.gif
 

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
očitno res


Malce uradnega leporečja.
Citat:
ALI PEKI KLRUH BARVAMO?



Že nekaj časa je aktualna problematika barvanja kruha.



Barvanje kruha po pravilniku o kakovosti izdelkov iz žit oziroma po pravilniku o aditivih ni dovoljeno. To pomeni, da ni dovoljeno dodajati nikakršnih snovi, ki so aditivi s funkcijo barvil in tako tudi nosijo E številko.

Lahko pa se barvo kruha spremeni z dodajanjem pražene sladne moke. To ni barvilo, temveč sestavina, podobna kavnim nadomestkom. Pravilnik zahteva natančno označevanje in navedbo te sestavini in še dodatno opozorilo, da izdelek vsebuje sestavino, ki spremeni barvo sredice kruha. Pražena sladna moka ne spremeni le barve kruha, temveč da tudi značilno noto k okusu izdelka.

Uporaba pražene moke lahko pomeni zavajanje potrošnika, če izdelek ni ustrezno označen in tako na tako sestavo izdelka potrošnik ni opozorjen. Ker se pri nas velika večina kruhov proda kot nepakiranih, se res lahko zgodi, da taka informacija do potrošnika ne pride kljub vsem oznakam na poličnih etiketah in dodatkih k cenikom, ki so pri trgovcih.

Pražena sladna moka sama po sebi je povsem neškodljiv dodatek, problem pa lahko nastopi, kadar potrošnik zaradi temnejše barve sredice kruhe iz bele moke zamenja za polnozrnate.
http://www.zito.si/index.php?id=527
 

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
zadnje čase si zjutraj delam smutije...vsa zelenjave pomalo-list a dva, največ zelenja...zelenje od korenčka,....
dodam pol banane in vodo ter mix
Odlična zadeva !
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Tud bel kruh je vredu, če je domač, jaz pečem iz ržene in polbele moke ali polbele in polnozrnate moke.
Najboljši mi je ržen s polbelo moko.
Bela moka ima tip 500
polnozrnata pa 1250, ta moka ima več dobrih zadev v sebi, kar so za zadravje
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, evo. Fake kofe = prazen (jecmenov) slad. Samo da "ni barvilo", cigani pekovski, najboljse bi jih bilo pribiti za uhlje in namakati v Ljubljanici ali kako ze to gre pri goljufivih pekih
10.gif


Zdajle sele vidim, da sem dal polomljen link zgoraj
redface-1.gif
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Al pa tista fora od mesarja k je dajal poleg mesa kr neki notri, kar sploh ni meso....neke dodatke....salama pa se je prodajala naprej 100%
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Al pa tista fora od mesarja k je dajal poleg mesa kr neki notri, kar sploh ni meso....neke dodatke....salama pa se je prodajala naprej 100%

Salamin ?
grims-1.gif


Resno, ce te kaj skrbi, poglej recimo pakirane sire v trgovini. Nariban sir za pico MU (Ljubljanske mlekarne) ima med sestavnami koruzni skrob ?!
confused-1.gif
Nisem ravno nutricionist, ampak zdi se mi, da koruzni skrob ni del nobenega sira, ki nastane iz mleka od krave (je indirektno, ampak ga ni ne v mleku, se manj pa v siru).

Se bolj absurden je Meckatorjev substitut tega istega naribanega sira za pico, kjer ne samo da je zraven koruzni skrob (ze to je ?!), ampak je v celi zadevi samo 65% sira
confused-1.gif
Kako lahko v naribanem siru ni 100% sira ? Naribanega ? Ugibam, da samo pri nas ... Ce jaz vzamem kos sira in ga naribam, je notri 100% nariban sir, ne pa ene nategancije.
 

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Al pa tista fora od mesarja k je dajal poleg mesa kr neki notri, kar sploh ni meso....neke dodatke....salama pa se je prodajala naprej 100%

Salamin ?
grims-1.gif


Resno, ce te kaj skrbi, poglej recimo pakirane sire v trgovini. Nariban sir za pico MU (Ljubljanske mlekarne) ima med sestavnami koruzni skrob ?!
confused-1.gif
Nisem ravno nutricionist, ampak zdi se mi, da koruzni skrob ni del nobenega sira, ki nastane iz mleka od krave (je indirektno, ampak ga ni ne v mleku, se manj pa v siru).

Se bolj absurden je Meckatorjev substitut tega istega naribanega sira za pico, kjer ne samo da je zraven koruzni skrob (ze to je ?!), ampak je v celi zadevi samo 65% sira
confused-1.gif
Kako lahko v naribanem siru ni 100% sira ? Naribanega ? Ugibam, da samo pri nas ... Ce jaz vzamem kos sira in ga naribam, je notri 100% nariban sir, ne pa ene nategancije.

Ne se bat. Tega ponarejenega sira je že vsepovsod polno. Tudi ponarejena salama obstaja, itd... Pri nas še tega ni toliko. Drugje po EU je tega precej več... Se pa hitro širi tudi pri nas...


Če si vsaj malo nemca:

https://www.youtube.com/watch?v=a4ykadZprPs

https://www.youtube.com/watch?v=eXIEfCKFjhA

Tega je polno...