Telekom set zavajsa spogoji za priklop

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
V hiši smo prec cca 12-15 leti odklopili telefonski priključek, ker ga nihče ni potreboval. Sedaj bi rad na tem sanlovi ADSL. Telefon zahteva, da sklenm nomo naročnino za telefon (95€), potem pa ko bom imel ADSL priklopljen lahko odjavim telefon. Dokler telefona nimam priklopljenega Telekom na vse poizvedbe s strani ponudnikov ALDS, so vse poizvedbe operaterjev zavrnjene, ker ni tehničnih možnosti.

Kako prit do ADSL brez enodnevne priključnine?

Kaj pa če bom želel potem menjat operaterja, pa spet ne bom imel kakšne številke za vpisat na obrazec?

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Telekom pogojuje priklop z nakupom PSTN prikljucka, ce ima v najblizji omarici manj kot 30% prostih kapacitet.
Ker vsi vemo kako je z nadgradnjami bakrenega omrezja je le to zasedeno skoraj do konca.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.327
6.141
113
Ne gre drugače. Dokler ni delujočega oziroma aktivnega priključka, ne moreš dobiti ADSL/VDSL. Ob naročilu obvezno povej, da priključek potrebuješ za ADSL.

Kasnejša menjava ponudnika ni problem, novemu ponudniku daš zadnji račun starega in ostalo sami uredijo.

danilo

Pripravnik
18. maj 2008
160
1
16
Pokliči na APEK in jim povej, da ti TELEKOM pogojuje priklop na internet z nakupom njihove telefonije kljub temu, da ti tega ne želiš, saj hočeš imeti samo priklop kabla in dostop do interneta. To je čisto izsiljevanje, kar pa se seveda lahko gre samo "naš" veliki TELEKOM, ki smo ga zgradili VSI, ki smo nekoč gradili omrežje (vsi ki smo hoteli imeti telefon), za zahvalo pa ima pač takšen odnos do uporabnikov. Upam, da jim bo kmalu odklenkalo, v mojem kraju jim je že, ker smo skoraj vsi že preklopili na konkurenco.... V glavnem, ne pusti se jim, pokliči tudi na kakšno organizacijo za varstvo potrošnikov....

lp

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Danilo, a Petrol, Mercator in podobne tiče, ki smo jih zgradili vsi (upam, da imaš vsaj 60 let da si lahko kaj prispeval) so v vašem kraju tudi že preteklost. Ne boš verjel, zahtevajo plačilo za vse.

To, da pogojujejo PSTN za xDSL je pa itak svinjarija in verjetno res zrelo za kakšno pravno preverbo (konkurenca, neupravičene zahteve...), samo dokler bomo jamrali tukajle, jih prav boli đoko.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.327
6.141
113
Telekom pogojuje, da imaš telefonski priključek, predno nanj priklopiš xDSL. Ko priključek enkrat imaš, lahko vzameš razvezani dostop in Telekomu ne plačuješ več ničesar (če seveda konkurenca to na tvoji telefonski centrali omogoča).

Kam naj ti sicer priklopijo xDSL, če kabel sploh ni aktiven?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Slaba logika, ker če potem odklopiš telefon, tudi ni več "aktivna" žnura. Kabel je in amen.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.327
6.141
113
Pa naj bo po tvoje.
grin1.gif

danilo

Pripravnik
18. maj 2008
160
1
16
MadMitch, saj tukaj ni problem vprašanje glede plačila za priklop "neaktivnega" kabla. Tukaj vidim problem v tem, da moraš skleniti naročniško razmerje kljub temu, da tega ne želiš! Tako je bilo tudi v začetkih ADSL, ko si moral obvezno naročiti ISDN, drugače so ti zavrnili možnost priklopa ADSL. Naj svoja pravila "igre" prilagodijo trgu in zahtevajo samo plačilo za vpostavitev oz. priključitev kabla brez kakršnekoli naročnine na storitve telekoma...
Mercatorju, Petrolu in podobnim smo res tudi gradili trgovine itd.. ampak posredno preko cen kupljenih izdelkov, telekomu pa smo MORALI zgraditi omrežje na podeželju, če smo sploh hoteli biti v čakalni vrsti za telefonsko številko, ki smo jo seveda še nato drago plačali, omrežje pa je postalo last telekoma.

lp

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Danilo, in kaj drugega sem jaz trdil. To, da moraš najprej PSTN naročit, je čista kozlarija in nategovanje vseh po spisku, amen. Kot si rekel, naj pri neaktivni parici lepo rečejo, da je treba plačati še tehnika, da gre kontakte prepihat in vse za xDSL pripravit, ne pa da moraš telefon naročit.
Po moje je tukaj štos v preverbi linije, ker če ni aktivna, jo morajo verjetno aktivirat, da sploh lahko preverijo, kolkšna pipa je.

danilo

Pripravnik
18. maj 2008
160
1
16
Točno tako. Naj že enkrat uredijo stvari tako, da potrošniki ne bodo imeli težav in nepotrebnih stroškov v obliki nekih naročnin, ki jih v resnici sploh ne želijo. Sedaj pa s tem načinom samo nagajajo konkurenci, predvsem pa nam, uporabnikom. Zato je skrajni čas, da nekdo na tem področju naredi red - APEK in organizacije za varstvo potrošnikov.

lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik danilo pravi:
Zato je skrajni čas, da nekdo na tem področju naredi red - APEK in organizacije za varstvo potrošnikov.
Čestitamo ti, da si se prostovoljno javil.
wink-1.gif

Ker noben drug tega ne bo šel delat.

Malo se pozanimaj pri omenjenih, kaj in kako.

Lahko pa greš na svojo roko: naročiš vse "po pravilih" in potem na koncu zavrneš oni račun za PSTN.

Pozanimaj se pa v vsakem primeru. Iti nepripravljen v boj je ... neumno.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Lahko pa greš na svojo roko: naročiš vse "po pravilih" in potem na koncu zavrneš oni račun za PSTN.
Ne bo šlo. Preden karkoli začnejo delat, moraš podpisat naročilo...

Drugače pa so konec novembra prišli tehniki in preverili če so parice še ok in če bo mogoč priklop ADSL na mojo linijo (prej sem dobil nekajkrat zavrnjeno) in potrdili, ter mi obljubili priklop "v nekaj dneh". Od takrat samo čakam, pa xy-krat sem že poklical pa so mi obljubili "v naslednjih dneh".

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik danilo pravi:
Pokliči na APEK in jim povej, da ti TELEKOM pogojuje priklop na internet z nakupom njihove telefonije kljub temu, da ti tega ne želiš, saj hočeš imeti samo priklop kabla in dostop do interneta. To je čisto izsiljevanje, kar pa se seveda lahko gre samo "naš" veliki TELEKOM, ki smo ga zgradili VSI, ki smo nekoč gradili omrežje (vsi ki smo hoteli imeti telefon), za zahvalo pa ima pač takšen odnos do uporabnikov. Upam, da jim bo kmalu odklenkalo, v mojem kraju jim je že, ker smo skoraj vsi že preklopili na konkurenco.... V glavnem, ne pusti se jim, pokliči tudi na kakšno organizacijo za varstvo potrošnikov....

lp

Brez veze posiljati na APEK,... Vsak ti bo poslal enak dopis, da ti je TS dolzan zagotavljati samo PSTN prikljucek
wink-1.gif

Imam stranko, ki je zelela imeti nas prikljucek se naslovu na katerega se seli in sem mu ze pred vsemi podpisi pogodbe povedal, da TS nima dovolj kapacitet na temu naslovu in bo moral narociti najprej PSTN pri njih in nato takoj drugi dan podati poizvedbo pri katerem koli ponudniku xDSL storitev.
Seveda se je usajal, da to ne more biti tako,... in posiljal dopise na Apek,varstvo potrosnikov,... - po treh tednih in vseh izgubljenih zivcih je v cetrtek narocil PSTN.
Kot je nekdo omenil TS pocasi vraca vlozena sredstva v omrezje "katerega smo sami zgradili" in tudi zakoni so primerno napisani tako, da ne ostane nic drugega
tongue-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Plačat tudi moraš takoj?

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Plačat tudi moraš takoj?
Ne, ampak če naročiš PSTN priključek nimaš argumentov da ga ne plačaš - si ga pač naročil!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če tak misliš, pol pa ga plačaj.
Kje je problem?

Če pa misliš drugače, pa račun zavrneš. V bistvu ne rabiš narediti nič, le sediš na riti.
(Pomaga pa, če jih obvestiš, da si zavrnil račun).

Nazadnje urejeno:

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Če nekaj (pisno) naročiš si dolžan plačat, drugače se da denar brez težav izterjat, saj je zakonska podlaga.

Ne vidim pa nikjer podlage da ti ne priklopijo paric za priklop adsl če ne naročiš pstn...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Če nekaj (pisno) naročiš si dolžan plačat, drugače se da denar brez težav izterjat, saj je zakonska podlaga.
Kar ne velja v teh primerih:
1.) Odstop od pogodbe.

Drugih pet tisoč razlogov pa ti lahko kaki odvetnik našteje.