Telekom naslednje leto ne bo vlagal nič v optiko

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
To odpiranje je meni tako, kot bi mi en butec iz ministrstva uletel in rekel naj v prostorih moje firme kar še kdo drug prodaja isto (mojo) robo in da naj še on kaj zasluži. Komunizem najslabše vrste.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ja, pa ni tako. Tvoja trgovina lahko prodaja le tvojo robo. Kupec bo pač zavil v sosednji lokal. Lahko izbira. Pri optiki pa izbire ni. Imaš optiko v fletu, potegnil jo je Gratel (T2) in ti si potem recimo izmisli, da bi na tej optiki imel SiOL. Ni šans. Niti obratno ne gre, kar je verjetno še bolj pogosta misel. Pri bakru so stvari jasne, omrežje ima T1, pod določenimi pogoji pa lahko na njem tržijo internetne servise tudi ostali providerji, zato imaš možnost izbire.

Drugače pa je tudi pri trgovski dejavnosti precej podobno. Aspiag ti postavi SPAR center, v njega pa spusti XY prodajalcev. Infrastruktura je ena, ponudnikov pa več, včasih so med sabo tudi konkurenčni na isti lokaciji/infrastrukturi. Vstop je v glavnem odprt, le pogoje uporabe infrastrukture moraš sprejeti, torej sprejeti ustrezne komercialne pogoje lastnika in upravitelja hipercentra.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kdo pa brani še komu potegniti kabel, tudi T2 jih je vlekel v bloke kjer so garant vsi že imeli telefone pa še kabelsko.

Tako kot je tole odpiranje lahko tudi sam jutri postanem provider interneta, drugi so vlekli kable, meni pa apek zagotovi dostop, pa še tako ceno zanj, da bom lahko lepo profitiral.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Zakaj pa bi lastniki stanovanj podpirali pet, deset ponudnikov, ki bodo vlačili vsak svoje kable? Tudi elektrodistributerjev je več, infrastruktura pa ena sama. Nisem še videl, da bi vsak elektro vlekel svoje kable do stanovanj.

Zakaj se to ne dela? Tudi zato, ker je ceneje vleči en sam kabel. In ja, tudi ti lahko postaneš provider, plačati boš moral določeno ceno za dostop do infrastrukture, lastnik slednje pa bo tako s tabo nekaj zasliužil na prostih kapacitetah, ki bi sicer ostale neprodane.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.337
6.144
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Tako kot je tole odpiranje lahko tudi sam jutri postanem provider interneta, drugi so vlekli kable, meni pa apek zagotovi dostop, pa še tako ceno zanj, da bom lahko lepo profitiral.
To je še vedno bolje kot trenutno stanje, ko ima Telekom na tisoče neosvetljenih vlaken. Tako bi vsaj nekaj zaslužili.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Anomalij na trgu FTTH optičnih povezav je več.

1. T1, T2 in še Telemach speljejo svojo optiko lahko v en blok v LJ, nekaj deset km izven Ljubljane pa nobenemu ni v komercialnemu interesu postavljati omrežja. Prvič je to estetsko grdo, ker gre večinoma za nadometne instalacije, drugič pa je to neracionalna poraba denarja. Ob dveh FTTH priključkih bo prihodek na FTTH priključek za oba operaterja manjši.

2. Baker se poslavlja. Tisti, katerih poslovni model temelji na razvezani parici ali coaxu morajo nekako narediti tranzicijo na optične povezave: ali kot najemniki obstoječe infrastrukture T1, T2, Telemacha ali pa z izgradnjo svojega omrežja.
Telekom mora menjati bakrene kable zaradi dotrajanosti, najbolje je, da se baker menja z optiko in ne z novim bakrom.

3. V veliko investicijo greš lahko samo, če je poslovni model jasen. Ne moreš začeti velike investicije, potem pa APEK poruši tvoj celoten model.

---
Okvirne rešitve:

Pravno je treba urediti situacijo. In APEK mora dati disclaimer, da naslednjih pet-sedem let ne bo spreminjal pravil, ki se tičejo FTTH.

Najbolj pametna rešitev bi bila, da se velike FTTH operaterje pripravi, da si bodo delili infrastrukturo. Če T1 in T2 napeljeta v isto stanovanje optični priključek, je pričakovan prihodek na tisto povezavo najbrž samo polovica tistega, kot če bi bil samo eden. V njihovem komercialnem interesu je, da si delijo infrastrukturo! Jaz dam tebi v najem en priključek, ti meni meni enega. Tako se lahko večino priključkov skompenzira med velikimi operaterji. Cene FTTH priključkov so lahko dve ali tri, odvisno od gostote poselitve (blok, urbana individualna hiša, ruralna individualna hiša).

T1 daje v najem urbani FTTH priključek T2 po isti ceni kot T2 daje v najem isti priključek T1. APEK mora regulirati samo toliko, da se mora taisti priključek dati v najem manjšemu operaterju brez FTTH po isti ceni kot si ga veliki operaterji dajejo v najem med sabo.

Vzpodbuda za gradnjo FTTH v redkeje poseljenih območjih:
najbolje je dati davčne olajšave na prihodke v prvih x letih, ki pridejo iz naslova uporabe teh priključkov. Subvencije so slabše kot davčne olajšave, ker imajo več togih pravil in administracije - to pa ni zastonj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Popolnoma se zavedam da zivim v drzavi ki za kacami zaostaja 200 let.
Zivim le 10 kilometrov iz mesta kjer v vasi z 40 hisami lahko uzivamo adsl le v 6 hisah,vsi drugi cakajo na menjavo kablov oziroma na optiko in zivijo v upanju ze 10 let,vseskupaj pa je na tocki nic.....
Banda mafijska !!!

POpolnoma enako pri mojih starših- da nismo "sosedje"

No pri nas so že dve leti cevi za optiko potegnjene, ampak kablov v njih pa še kar ni. So takrat hiteli samo zaradi T2- da jih ne bi prehitel?

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Citat:
Uporabnik NavadniNimda pravi:
T1 je tisti, ki je precej bolj zapufan. Zadnjič sem celo videl (na Financah, op.p.), da razmišljajo o izdaji obveznic. Po mojem je to zato, ker ne morejo več dobiti kreditov, ne doma, ne v tujini.
Ne bi ravno vsega komentiral. Sem pa izbral tale bonbonček.
Glede na javno dostopne podatke Telekom polni državno blagajno in ne obratno. na drugi strani T-2 prazni vatikansko vrečo v Sloveniji, ki pa je (na našo srečo) brez dna.

Nimda - to je tako, kot da bi čefur rekle Slovencu, da je čefur
tongue-1.gif

EDIT:
@Stein: leti tudi nate. Nekaj čudne poste pišeš zadnje čase...precej pod nivojem.

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Citat:
Uporabnik NavadniNimda pravi:
T1 je tisti, ki je precej bolj zapufan. Zadnjič sem celo videl (na Financah, op.p.), da razmišljajo o izdaji obveznic. Po mojem je to zato, ker ne morejo več dobiti kreditov, ne doma, ne v tujini.
Ne bi ravno vsega komentiral. Sem pa izbral tale bonbonček.
Glede na javno dostopne podatke Telekom polni državno blagajno in ne obratno. na drugi strani T-2 prazni vatikansko vrečo v Sloveniji, ki pa je (na našo srečo) brez dna.

Nimda - to je tako, kot da bi čefur rekle Slovencu, da je čefur
tongue-1.gif

EDIT:
@Stein: leti tudi nate. Nekaj čudne poste pišeš zadnje čase...precej pod nivojem.

Ne pozabi, da je to prebral v Financah. Zanimivo, da so Finance enkrat podkupljene do konca, ta podatek je pa sto procentno verodostojen.

Kud koji mili moji.

PS: Noben regulator ne bo dovolil izdaje obveznic za pokrivanje pufov.

NavadniNimda

Fizikalc
8. sep 2007
1.070
0
36
Hyde-Park.si
Ta podatek sem videl tudi v Dnevniku, kjer so citirali Berginca. On ni nek brezveznik, ki bi lupetal v trikrasne, in mu tule povsem verjamem.

PS. Regulator bo delal kar mu politika naroči - tako je bilo do sedaj in tako bo tudi v bodoče.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Popolnoma se zavedam da zivim v drzavi ki za kacami zaostaja 200 let.
Zivim le 10 kilometrov iz mesta kjer v vasi z 40 hisami lahko uzivamo adsl le v 6 hisah,vsi drugi cakajo na menjavo kablov oziroma na optiko in zivijo v upanju ze 10 let,vseskupaj pa je na tocki nic.....
Banda mafijska !!!

POpolnoma enako pri mojih starših- da nismo "sosedje"

No pri nas so že dve leti cevi za optiko potegnjene, ampak kablov v njih pa še kar ni. So takrat hiteli samo zaradi T2- da jih ne bi prehitel?

Jaz sem slabih 10 kilometrov iz mesta, ampak ima telekom očitno v vasi centralo. Sem pa izvedel čisto po naključju, najprej sem imel praktično najosnovnejši priključek (512k), potem pa mi je enkrat skurilo modem, tako da se je oglasil serviser. Po krajšem pogovoru sem izvedel, da se brez težav lahko fura 2 televiziji, internet in telefonijo! No, trenutno je 1 tv, 2 mbit internet, telefonijo bom verjetno tudi preselil, ker mi je brezveze plačevat naročnino za pstn.

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Telekom zmagal proti Soršaku

Upravno sodišče je umaknilo odločbo UVK o Telekomovi zlorabi prevladujočega položaja na trgu

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Telekoma Slovenije [TLSG 149,99 -0,02%]in odpravilo odločbo Urada za varstvo konkurence o zlorabljanju prevladujočega položaja na trgu. Urad, ki ga vodi Jani Soršak je pred dvema letoma namreč odločilo, da je Telekom med aprilom 1998 in februarjem 2000 zlorabljal monopol na trgu govorne telefonije (ISDN) za zagoravljanje dostopa do interneta, s tem ko je družbi ABM neutemeljeno zavračal vključitev številke 32-370 iz posebne skupine 0880.

Upravno sodišče je ugotovilo, da je UVK dejansko stanje ugotovil nepopolno, v nekaterih primerih pa tudi napačno. Telekom je s sodbo zadovoljen, ne glede na to, da postopek še ni pravnomočno zaključen, so sporočili iz Telekoma.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Je pa res zabavno spremljati nekoga, ki ima vodilni tržni delež na optiki, kako se boji odpreti svoje omrežje konkurentom, hkrati pa pričakuje, da bo to moral narediti drugi na trgu.
Kaj je zdaj njihovo omrežje ali od Gratela?
A če začnem ponujati internet preko poštnih golobov in bom imel tri stranke, me boš obtožil vodilnega tržnega deleža in zahteval, da odprem svoje omrežje konkurentom?

Citat:
Samo da lahko vsak vleče svoje optične kable in OMEJUJE uporabnike pri njihovi izbiri.

Ker tu je srž vsega. Pustimo ob strani prestižne igrice T1 in T2. Na koncu to preseravanje financirajo uporabniki, ki pogosto nimajo nobene možnosti izbire. Če skenslajo T1 optiko nimajo alternative v T2 optiki saj ni speljana do njihovega stanovanja. In obratno. To pomeni, da jih lahko ponudnik po mili volji obravnava kot zadnje ovce pa bodo še vedno pri njemu saj nimajo druge možnosti.
Huh? HUH?
20 Mbps za 15 EUR je omejevanje? Obravnava kot zadnje ovce?
Naj mene tudi tak "omejijo". Trenutno "neomejeno" plačujem za manjšo hitrost preko 30 EUR (več kot dvojno).
_Prosim_, obravnavajte me kot zadnjo ovco !
Dajte no !
Na kolenih prosim !!!

Citat:
Uporabnik Numy pravi:
To odpiranje je meni tako, kot bi mi en butec iz ministrstva uletel in rekel naj v prostorih moje firme kar še kdo drug prodaja isto (mojo) robo in da naj še on kaj zasluži. Komunizem najslabše vrste.
Ne, kapitalizem.
Lastnik namreč lahko zaposlenim reče, kaj če.
In če nisi vedel, lastnik Telekoma je država. Katere predstavnik je "butec" iz ministrstva, ki si ga omenil.

Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Povej konkretno, kaj te moti.

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Lastni žep?
Človek je menedžer. Vsaj v teoriji to pomeni, da mu gre za žepe lastnikov, ne za lastne žepe in interese.

Da nadaljujem - če oceni, da neka investicija ne bo povrnjena, je pravilna odločitev, da se v investicijo ne gre.

In potem smo spet pri lastniku. Če se ne motim je država še vedno večinski lastnik. In smo spet pri državi. Torej - država je tista, ki se mora odločiti.

Sam še vedno zagovarjam rešitev, kjer optično omrežje gradi direktno država ali pa občine, ostali pa najemajo vlakna od države in uporabnikom na tej optiki ponujajo svoje storitve.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
In potem smo spet pri lastniku. Če se ne motim je država še vedno večinski lastnik. In smo spet pri državi. Torej - država je tista, ki se mora odločiti.

Država je večinski lastnik Telekoma, večinski lastnik države pa davkoplačevalci. Ergo mora užaljena nevesta Dremel vlagati v infrastrukturo pri nas, ne pa na divjem vzhodu...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pardon, proračun polnimo preko postavke "davek".
Od postavke "račun za Telepijavko" pa pričakujem tele-storitve.