TČ zrak-voda

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
tudi jaz. ampak na sosednjem, neogrevanem, objektu. Na hišah, oziroma ogrevanih stavbah, pa je to nezaželjeno, ker te kovinske konzole predstavljajo toplotni most.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
eh, na hišo ne bom tega gor montiral, če mam zunaj dovolj prostora.

koliko kaj pride komplet montaža? Jaz mam predračun za delo 1100 EUR brez ddv. je to drago?

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
tudi jaz. ampak na sosednjem, neogrevanem, objektu. Na hišah, oziroma ogrevanih stavbah, pa je to nezaželjeno, ker te kovinske konzole predstavljajo toplotni most.

mogoče numno vprašanje ker se ne spoznam toliko na to, ampak kako misliš s tem toplotnim mostom? Sprašujem ker vidim na veliko hišah zmontirano TČ na hiši, na nosilcih kot recimo zunanjo klima enoto

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
ja profil se stika stene, karpomeni da toplota prehaja po konzoli ven oziroma obratno. Konzola potem predtastavlja hladilni rebro. Seveda odvisno zdaj kakšne so te konzole itd. JE pa res to dlakocepljenje in jabe malo teoretizira. Verjetno zardi tega na 10 let zgubil 10 € energije, verjretno še to ne.

cigli in podstavek? hm, še vedno moraš cigle nekam postavit na trdo ravnino, torej ti betoniranje ne uide.

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
ja profil se stika stene, karpomeni da toplota prehaja po konzoli ven oziroma obratno. Konzola potem predtastavlja hladilni rebro. Seveda odvisno zdaj kakšne so te konzole itd. JE pa res to dlakocepljenje in jabe malo teoretizira. Verjetno zardi tega na 10 let zgubil 10 € energije, verjretno še to ne.

cigli in podstavek? hm, še vedno moraš cigle nekam postavit na trdo ravnino, torej ti betoniranje ne uide.

no ja, sej ravno zato se mi zdi smiselno namontirati TČ tako kot zunanjo klima enoto, da ti ni treba betonirati in z raznimi podstavki se zajebavati

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

ta toplotni most je nikakršnega pomena, kar se tiče stroškov ogrevanja. Če je pa to edini toplotni most na bajti, pa lahko pričakuje pozimi kondenz in plesen če ne bo previden. Jaz imam na bajti samo en toplotni most, do njega je prišlo iz statičnih zahtev, gre za kovino izolirano z nekimi 7cm zunaj s tisto astronavtsko folijo in znotraj s 5 cm stirodura. pozimi ko je mraz pritisnil, so se lepo naredili mokri madeži. ker je pa prezračevanje ravno tam najboljše (spodaj je dovod zraka iz rekuperatorja) in ker je rekuperator celo ogrevalno sezono šibal na min 450m3/h, do plesni ni prišlo. da je konzola ravno tam, kjer je znotraj omara postavljena - no saj se ne bo videlo potem...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz imam načrt za podstavek...na zs daj mail.

Nekdo omenja hlajenje...za hlajenje je potrebno imeti konverktorje ...s spuščanjem hladu v talno se ni preveč za igrati da ne pokasiraš kondenza.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Že dve zimi mi zunanja enota visi na konzolah na zidu, konzole niso nič izolirane, na notranji strani ni sledu o kakšnih mokrih madežih niti o plesni. Res pa je, da hiša nima rekuperacije.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Glede cene: meni so računali "jurja" za odklop peči na olje, priklop TČ in povezavo na obstoječe radiatorje. Kaj je poštena cena je verjetno odvisno od zahtevnosti montaže.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Ta scena je kar hecna, on ti bo delal dva dni, ti pa cel mesec, za isti znesek
wink-1.gif
pustmo davke in ostalo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Pustimo raje, pa dajmo primerjati neto plačo na eni strani pa bruto bruto z malico, prevozom (še vseeno več kot dvakrat) in ostalo. Tako je najbolj fer. dejmo si predstavljat, da se mu da jurja, ki gre direktno v njegov žep. Ker, če ne, scena ni več tako hecna.

najbrž nima samo ene ponudbe in kar njega zanima je samo cena pod črto, če so vsi mojstri enako kredibilni z dobrimi referencami (ne primerjati nekoga, ki to dela že leta in je mnogo zadovoljnih strank na eni strani pa nekoga, ki je mogu neki najdt, zdaj ko je kriza, pa je službo v xy branži zgubil, je pa kolegu pomagal eno zmontirat). Kako mojstri oblikujejo ponudbe, je pač njihova stvar. A je kaj bolj pošteno, če napiše cene materiala iz TopDoma za male kupce (je pa ceneje, ker je 9,5% davek) pa 100 evrov za montažo?

Nazadnje urejeno:

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Imate tudi vi zraven kompleta daikin še kakšne dodatne kontrolerje? namreč eni mi vztrajno dajejo v predračun tudi seltronovo avtomatiko za 600 EUR . http://www.seltron.si/seltron-...ml#.VS-CfazVc6A

je to potrebno?

Za vremensko vodenje, kot ga priporočaje je potrebno kaj zraven naročiti ali ima daikin vse to v kompletu?

Kateri bojler je boljši - emajliran ali nerjaveče jeklo ?

Nazadnje urejeno:

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Jaz nimam nič dodatnih kontrolerjev, res pa je, da me ne zanima regulacija glede na zunanjo temperaturo. Me ne briga ali je zunaj +10 ali -20, mene zanima temperatura znotraj hiše in imam regulacijo urejeno SAMO na notranjo temperaturo - ta senzor je pa že zraven TČ.
Bojler (ločen) je pri meni iz nerjavečega jekla, verjetno pa ni dost razlike med nerjavečim in dobro emajliranim.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Vse kar rabiš ima tč. Druge navlakake čim manj ker samo meša sistem.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
A to že imaš ali razmišljaš v tej smeri?

Če imaš bom raje tiho
evil.gif
če nimaš...8 kw daikin ja, vso ostalo šaro tudi pod razno ne. Pretoke boš enkrat nastavil (da boš nastavil želene temperature po sobah) v razdelilni omarici za vse večne čase. Hišo moraš tako ali tako imeti celo konstasntno nagreto. Ne rabiš nobene navlake.

Takole bo prav in nikakor drugače. Talno ogrevanje ima prevelik odzivni čas, da bi reguliral s termostati in elektro glavami. Lahko vgradiš samo je stran vržen denar.
Pretok po sobah nastaviš v prvi sezoni in potem ne tikaš več.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
Ta scena je kar hecna, on ti bo delal dva dni, ti pa cel mesec, za isti znesek
wink-1.gif
pustmo davke in ostalo.

On rabi znanje, certifikat iz hladilne tehnike, kombi, orodje... - ti vse to dobiš v službi itd...

Pa drugač tudi ne poznam nobenega bogataša med monterji, pa jih poznam veliko

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ne govorim da je ali bo bogataš, ampak kako te sistem, država olupi. Na koncu tudi monter, če je SP, če ni ravno delavec pri nekomu. Vsaj kolikor gledam, lokalce monterje in serviserje, imajo lepe hiše, avte, vikende.. nadpovprečno.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
ne govorim da je ali bo bogataš, ampak kako te sistem, država olupi. Na koncu tudi monter, če je SP, če ni ravno delavec pri nekomu. Vsaj kolikor gledam, lokalce monterje in serviserje, imajo lepe hiše, avte, vikende.. nadpovprečno.

Imajo mogoče iz preteklega dela. Da bi pa sedajle kdo veliko ustvarjal z dobički iz te branže pa bolj težko.
Ampak na splošno v tej branži ni bogatije trenutno.