TČ zrak-voda

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Zgoraj je Clueless napisal : "Celo hišo ogrevaš na enako temperaturo (razen spalnice in kopalnic)." Kako potem nastaviš temperauro v spalnici in kopalnici? Ne preko termostata?

Logika najbolj simpl upravljanja talnega gretja s TČ in po izkušnjah mnogih najmanj problematičnega (tudi sama imam tako).

TČ brez termostatov, deluje samo po zunanji krivulji. Torej na začetku se boš malo hecal s tem, dokler ne bo nastavljena. Npr TČ potem ve, da pri 5 stopinjah zunaj v talno pošilja vodo 25 stopinj, pri -10 pa npr 33 stopinj. Sama rihta glede na T zunaj in je ne briga kako je v hiši. krivuljo nastaviš glede na "referenčni prostor". To je lahko kopalnica, ki jo hočeš imeti najtoplejšo, vendar ponavadi si tam pomagamo hote ali nehote tudi z lojtrami, kjer se brisače gor sušijo. Ponavadi pa je to bivalni prostor, kjer se največ zadržujemo in kamor ponavadi vtaknemo termostat. v glavnem zdaj imaš v dnevni toliko kot si želiš. Bi pa rad imel spalnico hladnješo. Kajn problem, greš v omarico in zapreš malo ventil od spalnice. Počakaš en dan, da vidiš kaj si naredil. Če je še vedno pretoplo še malo zapreš, če je pa prehladno pa malenkost bolj odpreš. Ene dvakrat max ponoviš vajo pa je naštelano. Enako velja za vse sobe. In konec zgodbe za zmeraj. Zdaj samo na začetku sezone vklopiš in na koncu ugasneš gretje.

Če imaš rekuperacijo, malomorgen, da boš reguliral T v vsaki sobi konstantno malo drugače. Že tako je težko, zdaj pa notri daj mašino, ki v svoji biti deluje tako da enači vse to, pa je vse skupaj še toliko težje. Tako si je zamislila svakinja, ki je v ožji družini prva gradila pasivno hišo. Škoda denarja. Potem je sledil svak (drug, ne njen mož), je rekel, da to ne dela, da bo dal samo termostat v dnevno, da malo pomaga, ker za kaj več je škoda denarja. No, tudi pravi, da je to 100€, ki jih ne bo dobil nazaj. Zdaj ga uporablja za to, da pač ve koliko je T zunaj in znotraj - vremenska postaja, v ogrevanje pa ni vključen. Midva sva bila zadnja. Imava pripravljeno, da se lahko vsak ventil vrti na štrom, imava pripravljeno za termostate (za vsak slučaj), ampak nimava niti enega. In ga ne bo, ker ne vidim smisla in ni treba da mi tisti ekrančki kazijo stene.

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Eno vprašanje, ker se ne spoznam toliko na to, me zanima ali ti lahko TČ, enako kot ogreva prostore preko talnega gretja tudi hladi prostore poleti? V lastnostih TČ je to napisano, pa si to tko jaz razlagam...nisem pa še v živo tega videl oz. s kom govoril o tem.

Grelna nazivna moč: 7,00kW
Priključna moč: 1,63kW
COP: 4,30
Hladilna nazivna moč: 7,00kW
Priključna moč: 2,00kW
EER: 3,50
Zunanja enota
Zvočni tlak: 52dB(A)
Mere: 1,239x907x390mm (ŠxVxG)
Teža: 99kg
Območje delovanja: Ogrevanje: -20 do 35°C; Grelna nazivna moč: 7,00kW

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
da. vendar v talno ne smeš spusščati prenizke T zaradi nastanka kondenza. Se mi pa zdi, da imajo itak TČ nekako omejeno in ne moreš nižje od recimo 17 ali 18 stopinj. Če to ni dovolj za shladiti prostor, potem je treba iskati alternativne rešitve. Nimajo pa vse TČ te opcije oziroma moraš kupiti pravo verzijo, da ima tudi opcijo hlajenja in je praviloma dražja. Pri daikinu recimo je razlika v ceni konkretna, vsaj bila je, ko sem jaz to spremljala.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
TČ, ki imajo funkcijo hlajenja so t.i. reverzibilne TČ. Z zrak-voda ne vem, koliko jih tudi hladi preko talnega ogrevanja, večinima hladijo tisti, ki imajo zemljo ali vodo, pa še ti imajo stensko/stropno hlajenje.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Če prav predvidevam pride zraven toplotne črpalke en sobni termostat? Kakšno vlogo ima potem ta termostat, če ona deluje glede na vreme oz. zunanjo temperaturo?

in kam ga potem postaviti? v dnevno ga najraje nebi, zaradi kamina. Lahko ga dam npr. v spalnico v nadstropju, ker že imam pripravljeno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Kaksno vlogo ima? ko ti sonce prbije v dnevno in ti jo ogreje za 2 3 stopinje, mora to vedet tudi črpalka. Takrat kao ugasne. Ista logika kot druge peči. Zato pa je problem, da imaš ta termostat na pravem mestu, da zaradi nihanja temp v dnevni sobi ne trpi ogrevanje cele bajte. Govorim v primeru ko je zunaj -10..kar recimo letos ne vem če je sploh bilo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
ja, tisti kontroler zraven lahko deluje kot termostat, če se ne motim. jaz ga imam v kevdru na TČ, ker ga ne rabim. TČ odkar imam krivuljo narihtano, tudi ne pipam več. če slučajno vidim da se bo zelo vreme spremenilo, enkrat vmes ko nesem žehto dol, še prenastavim setpoint. ni to narejeno tako, da bi nonstop neki klikal.

-10? če kdaj to zimo. In sicer decembra je pri nas 5 dni pritiskalo pod -14. Pa februarja je bilo tudi toliko. vmes pa res ni bilo neke zime.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Kaj te tvoj ded dela, lika in vlaga kumarice?
evil.gif

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
+1 na zgornjih par postov.

Če povzamem lastno situacijo - ogrevanje imam krmiljeno izključno samo preko vremenske krivulje, ki sem jo doteral v tretji sezoni in se je ne dotikam več. Sobni termostat je nekje še originalno zapakiran (prišel je v kompletu zraven peči). Odsvetoval ga je že monter peči. Sončne pribitke uspešno regulirajo žaluzije in termostatske glave na radiatorjih v starem delu hiše. V projektu za talno so bili tudi termostati in elektroglave pa me je na srečo še pravi čas srečala pamet.

Kopalnice imajo max gosto položene cevi in popolnoma odprt pretok. Veji v spalnici sta popolnoma zaprti.

Napisano za rekuperator drži.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Rabiš razdelilno omarico in v njej bojo veje talnega ogrevanja...v povprečju ena veja za eno sobo ali dve veji (odvisno od velikost sobe in ali dolžine zank). Na vsaki veji nastaviš pretok - glede na želje in potrebe - preko inbus kluča.
To narediš enkrat (recimo da se igraš 14 dni in fino nastavljaš) in to je to...do upepelitve
grin1.gif

Vse ostalo je nepotrebna navlaka, ki precej stane in na dolgi rok rada šteka.

Talno deluje na poooočasi, tam nimaš kaj vklapljat in izklapljat vsakih nekaj minut...

Pri 200 kvadratih imaš 20+ ton estriha, Ki ga boš nagrel s toplotno. Teh dvajset ton ne moreš in ne rabiš hajkat gor in dol, ker ni potrebe (izklapljanja se počnejo zgolj takrat če imaš premočno TČ...zato ti pa svetujemo da je 8 kW polna kapa...še to je konkretna rezerva).

Če boš zakuril kamin bo itak vroče za znoret in je vseeno a takrat talno dela ali ne...ravno s tega razloga se kamin koristi v najhujšem mrazu, da bolj kot zebe bolj si ti kosti nagreješ. Za vse ostalo je tu TČ (ali MasterCard
wink-1.gif
).

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Hvala za vse nasvete. Če odštejem iz predračuna te temoregulatorje in brezžične termostate prišparam tisoč eurov.
Vseeno me še skrbi, če bo vgrajena daikin obtočna črpalka zmogla poganjat vodo v 1700 m cevi. Ali naj rajši dokupim eno močno grundfus?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
a kasneje je pa ne moreš dokupit? Pojma nimam kako ti bo delalo, imam pa jaz eno obtočno na večji kvadraturi in nimam problema. seveda, če temu ne bi bilo tako, bi takoj notri dali ali močnejšo ali še eno ali bilokaj bi bilo treba.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
S tem jurjem prihranka se boš štiri leta grel.

Nič ne kupuj v naprej.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Če potegnemo črto.

Torej, nima smisla delati dveh ogrevalnih krogov (pritličje in nadstropje posebej) in tudi ne vsake sobe posebej?
Naj mi monter zmontira črpalko na obe omarici pa je to to.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Tako je. V kopalnicah daj bolj gosto kačo, drugje pa po želji pripreš pretok in pozabiš na sistem, ker deluje samodejno.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Aja, še par vprašanj glede podstavka.. to naj bi naredil sam.
Zunanja enota 8kw ima naslje mere : v 735x š 832x g 307 mm

Ima kdo kakšen načrt za podstavek?
sam sem razmišljaj, da bi ga postavil na robnike recimo na 2 enega na drugega zaradi višine in notranjost zabetoniral z odvodno cevjo fi75 za odvod kondenza.
Kak ste se vi lotili tega?

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
kaj pa če bi naredil z betonskimi zidaki - kvadri? mi jih je še pol palete ostalo...

Kako velika mora biti luknja tega podstavka. oz, kje teče ven kondenz iz enote? na sredini enote, na strani?

Nazadnje urejeno:

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
To zunanjo enoto imam jaz obešeno na dveh konzolah na zidu - enako, kot so montirane zunaje enote klim, pa se čisto v redu obnese.