Taiwan(Kitajska)

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.075
5.650
113
Ameri so hrvatom že skenslali kitajske investicije...

Pri nas pa mamo s5 kitajce na oblasti :)

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če se gredo prepovedi, naj bodo obojestranske. Že zdavnaj sem pisal, da lahko Kitajska z redkimi kovinami lahko drži zahod za jajca.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.362
-2.861
113
iz članka:
Kitajska ima Tajvan za del svojega ozemlja in ne izključuje uporabe sile, da bi dosegla svoje cilje ozemeljske celovitosti.
Ja ali nimamo tudi mi, OZN in ves ostali svet (razen par ekzotov) Tajvan za del Kitajske? Ali mi (in tudi zda) ne vodimo politiko ene Kitajske? Ali niso mednarodno priznane meje Kitajske takšne, ki vključujejo Tajvan v Kitajsko ???

Da ali ne?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.027
990
113
iz članka:

Ja ali nimamo tudi mi, OZN in ves ostali svet (razen par ekzotov) Tajvan za del Kitajske? Ali mi (in tudi zda) ne vodimo politiko ene Kitajske? Ali niso mednarodno priznane meje Kitajske takšne, ki vključujejo Tajvan v Kitajsko ???

Da ali ne?
Da.
Zadeve kot so precej dolgo špilajo BP (rako KIT kot TW se razvijata, noben ne zatira drugega, ....)in 99% to ustreza in jih ne moti kaj prida. Sedaj pa oblastniki kar naenkrat čutijo potrebo po delanju reda s silo(oz. zaenkrat z grožnjami).

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
iz članka:

Da ali ne?
Na kratko: NE. Če ti ni jasno zakaj, malo vprašaj strica googla, on ve vse...

Na kratko:

delter333

Guru
21. maj 2010
1.852
1.557
113
Notranjska

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
... Kitajska z redkimi kovinami lahko drži zahod za jajca.
Taiwan tudi...
Pa še kar nekaj BV držav, ki pač imajo te zaloge...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.540
3.894
113
Ljubljana
hmpg.net

Na kratko:
1680973002259.png

ker jih je na zemljevidu težko najti (njih 13!):
1680973102072.png

• Všeč mi je
Reactions: mirsi

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.362
-2.861
113

Na kratko:
Khmm, prebral tvoj link, in zaključil, da je na kratko DA.
Piše, da Tajwan priznava samo 14 držav - glej zemljevid zgoraj, da je Tajvan od l. 1945 Kitajski. Pravzaprav je kitajski že od 17-stoletja (takrat so v Ameriki vladali še indijanci) samo vmes so ga za 50 let, po japonsko kitajski vojni zavzeli japonci. K celinski Kitajski, so ga pa 1945 priključili prav tisti, ki danes vladajo na Tajvanu.
Samo ko je Čankajšek bil v Pekingu, je bil zanj Tajvan del Kitajske, sam ga je ponovno po kapitulaciji japonske priključil Kitajski. Ko se je preselil na Tajvan, se je tudi še predstavljal kot voditelj celotne Kitajske. Do 1971, ko so ga ZN odhebali in priznali vlado v Pekingu. Potem je pa pozabil, da je Tajvan del Kitajske.
In in vse države (razen 14-tih) vodijo politiko ene Kitajske. In priznavajo Tajvan v mejah Kitajske. Tudi mi, ZDA in OZN.

Lahko bi tudi kaj rekli o genocidu, kitajci iz celine so se po revoluciji namreč naselili na Tajvan in preplavili in izrinili staroselce ter prevzeli lokalno oblast.