Taiwan(Kitajska)

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.778
6.170
113
blizu močvirne prestolnice
Očitno si nerazgledan. Formoza po Portugalski je bil del Portugalske, celo Nizozemske ampak Kitajc je domače prebivalstvo enako kot ZDA v ZDA zdesetkal. Se ti zdi da je to njihov otok, če vemo da so ga prodali Japoncem?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
To bo zanimiva vojna....

1681060395806.png

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.362
-2.861
113
Očitno si nerazgledan. Formoza po Portugalski je bil del Portugalske, celo Nizozemske ampak Kitajc je domače prebivalstvo enako kot ZDA v ZDA zdesetkal. Se ti zdi da je to njihov otok, če vemo da so ga prodali Japoncem?
In kaj potem, če je bil otok l. 1600+ potugalski, pa španski, pa nizozemski, takrat so tudi v Ameriki še vladali Indijanci.
Japonci so otok okupirali po neki kitajsko-japonski vojni, v kateri so kitajci popušili, in ga zapustili po drugi sv. vojni, v kateri so japonci popušili.

Danes je otok kitajski - kar priznava vs svet, vključno z zda, (razen 14 eksotov), Na otoku živijo Kitajci, ki so otok okupirali v drugi polovici 20.stoletja in so prišli iz celinske kitajske in njihovi potomci. Staroselce so ti priseljenci preplavili.

Tajvanci (priseljeni) so do 1979 sami zagovarjali da so del enotne Kitajske. Ko so še mislili, da bodo oni vladali tudi celinski kitajski in predstavljali celo kitajsko v svetu in ozn. . Pa jih je cel svet zahebal, in priznal Kitajsko z vlado v Pekingu in tajvan v mejah Kitajske. In do danes se mednarodna skupnost še ni premislila.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
Vprašaj kitajca na tajvanu oz tajvanca ali se čuti kitajca ali tajvanca. Sicer je tole brezvezno tvoje pametovanje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.910
113
Mirsi se postavi vedno na stran komuniatične partije. Zanimivo... ali pa tudi ne... Skratka iz mojega, ne toliko poznavalskega vidika, je Tajvan v podobnem položaju kot Doneck in Lugansk. Je del ene države, pa dejansko to ne želi biti. Ampak v enem primeru je to ok, v drugem primeru Tajvan nima pravo glasanja... Kako zdaj to Mirsi?
Sicer, pa zakaj bi Kitajska napadla Tajvan? Bi Ukrajina to storila enako, če bi se Lugansk hotel odcepit? Saj Kitajc bi napadel samo, če bi se Tajvan priznal kot samoatojna država, a ne? Ali bodo napadli kar tako, za ziher? Precej vprašanj se mi poraja, nisem ravno zgodovinski expert, razen to da se mi dozdeva da je rdeča zvezda vedno "bad gaj".

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.362
-2.861
113
Mirsi se postavi vedno na stran komuniatične partije. Zanimivo... ali pa tudi ne... Skratka iz mojega, ne toliko poznavalskega vidika, je Tajvan v podobnem položaju kot Doneck in Lugansk. Je del ene države, pa dejansko to ne želi biti. Ampak v enem primeru je to ok, v drugem primeru Tajvan nima pravo glasanja... Kako zdaj to Mirsi?
Sicer, pa zakaj bi Kitajska napadla Tajvan? Bi Ukrajina to storila enako, če bi se Lugansk hotel odcepit? Saj Kitajc bi napadel samo, če bi se Tajvan priznal kot samoatojna država, a ne? Ali bodo napadli kar tako, za ziher? Precej vprašanj se mi poraja, nisem ravno zgodovinski expert, razen to da se mi dozdeva da je rdeča zvezda vedno "bad gaj".
Ne vem od kod ti ideja, da sem se v primeru tajvana postavljal na komunistično stran. Navajal sem samo gola zgodovinska dejstva, ki so pač takšna, kot sem zapisal. Ampak očitno tistim, ki bi radi pretvarjali zgodovino in zamolčali določene stvari in dogodke to mi povšeči.
Še manj je pa jasno, kje si našel komuniste v Rusiji. Rusija je prav toliko komunistična kot ukrajina. Pravzaprav so bili na čelu komunistične partije SSSR še največkrat in najdlje ukrajinci.

Tudi jaz mislim, da Tajvan v podobnem položaju, kot je Donetsk in Lugansk, pa tudi v podobnem, kot je bila Slovenija, Kosovo, Katalonija... Povsod so ali so bili del države, v kateri ne želijo biti.

Za Ukrajino vemo, da je 2014 napadla Donbas, ker so odcepili. JNA je tudi napadla Slovenijo. Kitajska se to zaenkrat enako še ni odločila, čeprav je Tajvan de facto že 50 let samostojen brez mednarodnega priznanja. Ampak ker PRC smatra Tajvan za svoje ozemlje, recimo temu ozemlje z najširšo avtonomijo, je pa vprašanje kako bo reagirala, če na to njihovo ozemlje pridejo kaki tuji, kitajski sovražni vojaki. Dokler je pa stanje takšno, kakršno je zadnjih 50 let, torej Tajvan defacto samostojen in brez tujih (ameriških) vojakov, in mednarodno priznan del Kitajske, pomoje Kitajska ne bo napadla. In kaj Tajvancem sedaj manjka? Če ga bodo pa tajvanci (na prišepetovanje zda?) srali in sklepali kakšna vojaška zavezništva, (tako kot je to počela Ukrajina), bo pa zelo verjetno počilo.

Amerika bi zagotovo rada kakšno bazo in še kaj tudi na tajvanu, (tako kot tudi v ukrajini), pa ji je cilj prepričat tajvance da niso varni, vodstvo pa podkupit, da naj stopijo z njimi v vojaško zavezništvo, da jih povabijo na otok in vse ostalo, kar smo že videli v ukrajini. Američane pa baš briga, če bo počilo, saj bodo umirali kitajci z obeh strani in ne američani. Američani bodo samo služili z orožjem, kot služijo z vojno v ukrajini.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.362
-2.861
113
Vprašaj kitajca na tajvanu oz tajvanca ali se čuti kitajca ali tajvanca. Sicer je tole brezvezno tvoje pametovanje.
To je tako, kot bi vprašal Štajerca, ali se počuti Štajerc ali Slovenec. Ali pa če bi pred 40-timi leti vprašal Slovenca, ali je Slovenec ali Jugoslovan.

Na Tajvanu živijo Kitajci, tako kot na Štajerskem Slovenci. itak pa je velika večina prebivalcev Tajvana priseljenjena v drugi polovici 20. stoletja iz celinske kitajske, ali pa so njihovi potomci. Staroselcev je malo ostalo, so jih priseljenci s celine pregazili.
In ne nazadnje, tudi njihova samooklicana država se imenuje Kitajska (Republic of China) tako da odgovor na tvoje vprašanje, bi tajvanec zagotovo odgovoril, da se počuti Kitajec.

razlika je samo v političnem prepričanju, nekje so na oblasti takoimenovani komunistični kitajci, drugje pa takoimenovani demokratični kitajci. gre pa za isti narod.

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
Ne vem od kod ti ideja, da sem se v primeru tajvana postavljal na komunistično stran. Navajal sem samo gola zgodovinska dejstva, ki so pač takšna, kot sem zapisal. Ampak očitno tistim, ki bi radi pretvarjali zgodovino in zamolčali določene stvari in dogodke to mi povšeči.
Še manj je pa jasno, kje si našel komuniste v Rusiji. Rusija je prav toliko komunistična kot ukrajina. Pravzaprav so bili na čelu komunistične partije SSSR še največkrat in najdlje ukrajinci.

Tudi jaz mislim, da Tajvan v podobnem položaju, kot je Donetsk in Lugansk, pa tudi v podobnem, kot je bila Slovenija, Kosovo, Katalonija... Povsod so ali so bili del države, v kateri ne želijo biti.

Za Ukrajino vemo, da je 2014 napadla Donbas, ker so odcepili. JNA je tudi napadla Slovenijo. Kitajska se to zaenkrat enako še ni odločila, čeprav je Tajvan de facto že 50 let samostojen brez mednarodnega priznanja. Ampak ker PRC smatra Tajvan za svoje ozemlje, recimo temu ozemlje z najširšo avtonomijo, je pa vprašanje kako bo reagirala, če na to njihovo ozemlje pridejo kaki tuji, kitajski sovražni vojaki. Dokler je pa stanje takšno, kakršno je zadnjih 50 let, torej Tajvan defacto samostojen in brez tujih (ameriških) vojakov, in mednarodno priznan del Kitajske, pomoje Kitajska ne bo napadla. In kaj Tajvancem sedaj manjka? Če ga bodo pa tajvanci (na prišepetovanje zda?) srali in sklepali kakšna vojaška zavezništva, (tako kot je to počela Ukrajina), bo pa zelo verjetno počilo.

Amerika bi zagotovo rada kakšno bazo in še kaj tudi na tajvanu, (tako kot tudi v ukrajini), pa ji je cilj prepričat tajvance da niso varni, vodstvo pa podkupit, da naj stopijo z njimi v vojaško zavezništvo, da jih povabijo na otok in vse ostalo, kar smo že videli v ukrajini. Američane pa baš briga, če bo počilo, saj bodo umirali kitajci z obeh strani in ne američani. Američani bodo samo služili z orožjem, kot služijo z vojno v ukrajini.
Samo da razcistimo tvojo ocitno nevednost okoli situacije o sloveniji, ki je po ustavi takratne drzave imela pravico do izhoda s samoodlocbo… razumes sedaj situacijo?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
Kitajska kot jo vidimo mi je PRC (peoples republic of china), medtem ko obstaja pa še ROC (republic of china) in ta si lasti Taiwan kot svoj teritorij, PRC ni enako ROC, celo nasprotujoči sta si. Katera je samooklicana? Taiwanci se vidijo pod ROC. Ker imajo obojni koristi drug od drugega si neke samostojnosti očitno ne želijo. Imajo pa tajvanci (kitajci na tajvanu) malo drugačen ugled v svetu, kot kitajci iz kitajske.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.109
3.164
113
Dejstvo je da Američani zelo radi promovirajo povsod kjer je to mogoče

Kakšen mednarodni incident bi prikazali če bi kitajski rušilec priplul pred njihovo obalo v času vojaških vaj, pa tudi če bi bil v mednarodnih vodah. Ameriški problem je v tem da si vse dovolijo posledice pa plačujejo drugi.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Vsi smo (no ja) bili za odcepitev Slovenije. In smo jo dosegli! Zakaj potem NE za Kosovo, Katalonijo, Baskijo, S.Irsko, Kurdistan, Tajvan?... itd, je kar nekaj teh teženj po svetu...

Tu se strinjam...
Bi pa (teoretično, mogoče) baza pomagala Tajvanu, da jih Kitajska ne podredi in defacto priključi, za kar trenutno gre...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
Vsi smo (no ja) bili za odcepitev Slovenije. In smo jo dosegli! Zakaj potem NE za Kosovo, Katalonijo, Baskijo, S.Irsko, Kurdistan, Tajvan?... itd, je kar nekaj teh teženj po svetu...
Ker marsikije za to ni ustavne podlage, zato se odcepitev lahko izvede le na silo. Tako kot je to bilo na primer v Ukrajini Krim, Donetsk in Donbas, kjer je odcepitev sforsirala Rusija in ne Ukrajina, Rusija je pa, kot veš, neka svoja drzava izven meja Ukrajine.

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113

Tu se strinjam...
Bi pa (teoretično, mogoče) baza pomagala Tajvanu, da jih Kitajska ne podredi in defacto priključi, za kar trenutno gre...
Se enkrat v ustavi bivse drzave je bilo zapisano, da republika lahko s samoodlocbo izstopi iz federacije, nisem pa ziher za avtonomne pokrajine kar kosovo je bilo in zdi se mi ne da se mi pa iskat da ravno zaradi tega kosovo nima tako enostavne resitve... no in zdaj te nove informacije uporabi da si bos samo odgovoril zakaj ne npr katalonija in baskija...
In ce se vrnemo k sloveniji, ki jo tako z lahkoto postavljamo v relativizacije se lahko vprasas zakaj se nismo odcepili ze prej? Pravis smo jo dosegli... zakaj nas politicno vodstvo ni ze prej odcepilo? Mogoce zato, ker to ni bila njihova intimna opcija?

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Se enkrat v ustavi bivse drzave je bilo zapisano, da republika lahko s samoodlocbo izstopi iz federacije, nisem pa ziher za avtonomne pokrajine kar kosovo je bilo in zdi se mi ne da se mi pa iskat da ravno zaradi tega kosovo nima tako enostavne resitve...
Kolikor poznam (lahko se seveda motim) je bilo rčeno, da se lahko vsaka "tvorba" v YU odcepi...
no in zdaj te nove informacije uporabi da si bos samo odgovoril zakaj ne npr katalonija in baskija...
Zato ker Španija ve, kaj bi izgubila...
In ce se vrnemo k sloveniji, ki jo tako z lahkoto postavljamo v relativizacije se lahko vprasas zakaj se nismo odcepili ze prej? Pravis smo jo dosegli... zakaj nas politicno vodstvo ni ze prej odcepilo? Mogoce zato, ker to ni bila njihova intimna opcija?
IMHO, zato ker prej ni bilo možnosti, da se to uredi na "relativno" miren način... In ja, sem se boril za nas...