T-bone

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaj, a da postane "usnjeno" ali da dokler ni peceno, ostane tezko za pregrizniti (kot da bi zvecil "gumo") ?

Ce je zanic, kako potem kar naenkrat ni vec zanic (= se normalno je), ce se minutko dlje pece, ce je misljeno drugo ? Ce je misljeno prvo, si pa seveda lahko predstavljam, da to drzi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nisem cisto preprican, ce govoriva midva o isti stvari. Koscek surove govedine dimenzij ~5x2x2 cm (en grizljaj odrezan od snicla pac) lahko ti normalno jes brez da bi se ti zdelo, da ga je tezko pregrizniti, za razliko od tega ce bi bil taisti koscek pecen ?

Razumem, ce bi bili procesi razpadanja ze tako dalec, da se verige beljakovin zacnejo trgati, sicer si pa ne znam predstavljati kako bi lahko zival sploh zivela, ce njene misice ne bi nicesar mogle zdrzati.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaj mislis ?
stupid-1.gif
Ce trdi, da ni problem zveciti kosa surove govedine, ki niti ni debeline carpaccia, in da je to enako kot ce bi jedel peceno (kar se tice tega ali je tezko pregrizniti ali ne), bi rad bil 100% preprican, preden recem, da lahko pocasi neha nakladat.

Vse pod kontrolo ?
confused-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ko je govedina starana je surova mehkejša kot pečena, ker razpadejo vitre in vezivo

ko je govedina sveža s krave, postane mehkejša s termično obdelavo

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Za prvi stavek ne bom nič rekel, ker (še) ne poznam zadeve.
Za drugega pa ti lahko z gotovostjo povem, da si krepko brcnil v temo. Nestarano meso (pa je vseeno kateri del vzameš, magari pljučno) in neobdelano meso je pečeno definitivno trše od surovega. Če pa je ustrezno obdelano pa zna biti prav lepo nežno. AMpak to je precej stvar znanja in izkušenj ...
Pod obdelavo jaz štejem ustrezno mehansko obdelavo (potolčeno in porezane povezave med posameznimi mišicami in/ali sol za mehčanje plus obvezno mariniranje).

andmer99

Pripravnik
11. okt 2007
160
0
16
Vir dobrot za lastno pripravo za štajerski konec: mesnica v Merkurmarkt v SC Seiersberg pri Gradcu. Imajo meso avstrijskega porekla, bio pridelava, kosi veliki med 600 in 800g.

Cena:
- T-bone: 20 EUR/kg
- Porterhouse: 22 EUR/kg

Delal 2x, obakrat zelo dobro, čeprav se še malo lovim s pripravo na štedilniku, da zadenem medium...

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Sem končno probal starat meso po metodi, ki sem jo prilepil par strani nazaj.
Zdržal sem samo 10 dni, ramstek pa je bil odličen - velika razlika napram "klasičnemu" vakumskemu uleževanju.
Naslednjič naredim še kakšno pred in potem sliko.

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
Evo da dam en nasvet ter pohvalo po dolgem iskanju:

V petek kupil uležano pljučno (imajo tudi ramstek) v MS na Industrijski ulici v Mesnem centru (mislim, da je od Panvite). Je mesar, ki dela tam pravi majstore - mi je vedel svetovat... nima pa veliko uležanega na zalogi, tako da.... Je pa vakumsko pakirano pa uležano, ti po želji odpre ter odtehta željeno. Jaz sem vzel kar cel kos - ca 2,5 kg - z nekim popustom plačal 63€.

Danes smo polovico že uničli, meso res tako, kot se spodobi. Mehko že na otip, par minutk z vsake strani pa se kar topi v ustih (tudi okus je bil odličen).
Slikal bom drugič, tokrat je prevladala lakota.
wink-1.gif

Vglavnem, toplo priporočam.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sam 63€ za 2.5kg... to je že pljučna pri mesarju, te je pa že skor škoda pečt
grin1.gif

sem pa za vikend v Parizu jedel Entre Cote argentiski (19€ za obrok), naj bi bil 282g ampak na krožniku je blo za en večji kotlet mesa... ni bilo slabo, samo sem si pa v čertek kupil 2 steaka iz govejega hrbta za 15€ kg, pa je bilo boljše

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
Uh, sem se prebil čez vse poste. Kot vidim gre za komercialno robo za "široke radničke mase". HEh, žal se vse začne pri govedu. Kje je bilo v oskrbi, s čem je hranjeno, starost, itd,....
Zame najboljše meso je na razpolago samo enkrat na leto. Ja? Takrat, ko se s poletne paše na visokogorskih pašnikih (Velika planina) vračajo v dolino mladi bikci, ki so jedli in dihali vse naravno, gibali na prostem in niso ležali v usranem hlevu in jedli koncentratov.
Tako meso , ko ga spečeš ne spušča vode, se ne skrči na polovično velikost, ni kot čikgumi in je izjemnega okusa.
Je pa do take robe težko prit, ker je že vse večinoma oddano in bolj za lastno rabo. Se pa da zmenit ( spomladi) in si rezervirat primernega telička, ki ga lahko tudi obiščeš čez poletje. Vsak ima svojo številko in točno veš kateri je. Več pa ne povem, ker je že sedaj problem priti do tega mesa. Iznajdljivi bodo že vedeli kako.
Pa lep pozdrav in veliko gurmanskih užitkov.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Sem končno probal starat meso po metodi, ki sem jo prilepil par strani nazaj.
Zdržal sem samo 10 dni, ramstek pa je bil odličen - velika razlika napram "klasičnemu" vakumskemu uleževanju.
Naslednjič naredim še kakšno pred in potem sliko.
Evo še tri slile.
Prej:
https://lh3.googleusercontent....10314-00005.jpg

Potem:
https://lh5.googleusercontent....10314-00006.jpg

4,3,2,1 je bilo malenkost preveč
https://lh4.googleusercontent....10314-00010.jpg

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
V končni fazi je bilo meso kar OK - maščoba v kosu se je bp odstranila.
Zadeva je drugače čisto enostavna. Važni poudarki: hladilnik, ki ima vsaj približno nulto cono, namesto krp uporabiš papirnate brisače (pomembno je, da so kvalitetne - pri meni so se najbolj obnesle iz Hoferja), brisače je treba menjati vsak dan (prve dni sem delal kontrolo dvakrat dnevno), meso moraš dobiti sveže, da se zorenje prične pri tebi in ne v vakumu.