T-2 vprašanje

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.324
301
83
39
Ljubljana
Včeraj popoldne smo dopolnili servisne strani z možnostjo spreminjanja naročniškega razmerja.

Naročniki lahko (v okviru zmogljivosti linije) spreminjajo hitrost interneta, spreminjajo želeno število telefonskih in televizijskih vmesnikov. Spreminjanje smo omejili na 3x mesečno.

zmaga.gif

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
aplauz.gif

Tisti, ki ne znajo dveh IPjev pripeljat do stranke, pa v jok in na drevo.

KOmu v EU je treba poslati protestno pismo, če bi monopolist s 1.1.2011, res dosegel izklop uporabnikov?

Nazadnje urejeno:

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Načeloma se lahko naročniko združite in tožite vodstvo, ki je z dumpingom T-2 pripeljalo v tak položaj .....
priden.gif

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Kak dumping? S tem da so pru T2 na bakru pipce mal bolj odprli kot jih je bil pripravljen odpreti Telekom in postavili mal nižje cene paketom z višjim internetnim pretokom?
Siol je imel dolgo časa konkretno najcenejši osnovni trio. Plačevačo se je je 1MB internet, solide TV vklučno s 3-4 "testnimi HD" in telefon 34,40 mesečno na bakru. Na Telekomovi optiki pa je bilo muzke še nekaj več za zelo konkurenčno ceno.
PArkrat sem preračunaval in vedno je Telekom zmagal kar se cene tiče s tem, da mi je bil 1MB neta nekako zadosti.

Sam vidim ključni problem T2 v segmentaciji trga zaradi razdalje na bakru. Prvič sem bil gladko zavrnjen. Nato bi mi priklopili 1 TV. Sedaj se izkazuje, da v okolici špila okoli 16-25 MB sinhronizacija na VDSL2. A TV je še vedno "debel" v primerjavi s telekomovim, ki je sedaj tudi v varianti mpeg4 prek PC kar gledljiv. .
HD mi pri T2 odpadejo. Me pa zelo mika T2 časovni zamik. In nenazdanje veliko denarja gre trenutno v blagajno Telekoma za enako storitev kot pred par leti s tem, da se potreba po internetnem prenosu nekoliko povečala.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Za uporabnike so vredu nižje cene, samo kaj pa za podjetje. Oni so ponujali VDSL in so bili v minusu zaradi tega.Če pri T-2ju ni bil dumping, potem res ne vem kaj je za nekatere dumping. Samo spomnite, se kam je prišel T-2 zaradi dumpinga, sploh ko se spomnim tistega heroja ( prejšnega direktorja), ko je začelo T-2ju škripati in oni so še začeli zniževati cene. In če bi tisti heroj še sedaj bil na položaju, bi se še cerkev spufala ali pa bi že T-2 pred enim letom šel v stečaj. Konec koncev je pa tak T-2 nastal od tistih, ki so delali na Telekomu največje svinjarije ( posiljevali folk z ISDNjem, če si hotel imeti ADSL in še bi se našlo).
In pravično bi bilo, da bi tudi v primeru, da gre T-2 v stečaj zato odgovarjali tisti, ki so pripeljali podjetje tako daleč. Mene samo zanima, koliko svojega denarja so vložili ustanovitelji podjetja T-2 ?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.411
3.803
113
davorinm.wordpress.com
A lahko tudi TV shemo spremenim prek servisnih strani? KEr nimam tiste PIN kode, pa bi klical najemodajalca da mi spremeni na višjo hitrost interneta in nižjo TV shemo, ker ne gledam tok TV-ja.

nokia456

Pripravnik
17. feb 2010
42
0
6
LJUDJE BOŽJI, LE ZAKAJ IMAJO NEKATERI TOLIKO ZA POVEDATI ČEZ T-2!!!

T-2 je imel očitno narejeno kalkulacijo na določeno število uporabnikov, T-1 pa je očitno onemogočal doseganje predvidenega števila T-2 uporabnikov.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik nokia456 pravi:

T-2 je imel očitno narejeno kalkulacijo na določeno število uporabnikov, T-1 pa je očitno onemogočal doseganje predvidenega števila T-2 uporabnikov.
Nihče nima nič proti nikomur. Problem je, da so v to kalkulacijo všteli tudi neprekinjen dotok denarja, kadar bi ga potrebovali. Ker pa je Sveti sedež ta dotok ukinil, so sedaj na kahli.

PS: ne deri se na nikogar!!!

nokia456

Pripravnik
17. feb 2010
42
0
6
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:

Nihče nima nič proti nikomur. Problem je, da so v to kalkulacijo všteli tudi neprekinjen dotok denarja, kadar bi ga potrebovali. Ker pa je Sveti sedež ta dotok ukinil, so sedaj na kahli.

PS: ne deri se na nikogar!!!

Težko se strinjam s tvojo trditvijo.
Po mojem mnenju je T-2 v težavah, ker ni dosegel točke preloma (to je števila uporabnikov pri katerih začne poslovati pozitivno).
Delno je težava verjetno tudi v neplanirano visokih stroških postavljanja infrastrukture (cene nepremičnin, najemnin in zemljišč so v času poslovanja precej naraščale).

Vsaka investicija potrebuje začetni kapital.
Vsaka investicija ima stalne, variabilne (in polvariabilne) stroške.

Stalni stroški načeloma padajo na enoto s povečevanjem uporabnikov.

Če ti nekdo otežuje predvideno poslovanje, potem ti lahko uniči tudi projekt. Ne trdim, da ni bila v poslovanju narejena nobena napaka T-2 ja, vsekakor pa je dejstvo, da je bil zagon projekta strahovito počasen ravno zaradi nezmožnosti priklapljanja na omrežje T-1.

Torej so teorije o (večnem) dotoku denarja iz Svetega sedeža ali kje drugje (in zelo prenizkih) cenah na trhlih nogah.
Prave težave so zagotovo drugje.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Jaz si ne želim, da bi šel t2 v stečaj, ker bi bilo to za uporabnike. Ampak poglejte zadevo iz drugega vidika. Niso plačevali Smartcomu (in s tem skoraj uničili to firmo), niso plačevali Gratelu (ki jim je zgradil super optično omrežje) , niso plačevali telekomu (ki jim nudi infrastrukturo za tiste, ki nimajo doma Gratelove optike). Za uporabnike je to vse sicer odlično (nizke cene)... ampak za kakšno ceno? Meni to zgleda kot navadna kraja v stilu Robin Hooda (kradejo bogatim in "dajejo" revnim). Nekaj se mora zgoditi... spremeniti se mora lastništvo (in to na tak način, da bo trenutni lastnik, ki je dovoljeval tako poslovanje, izvisel na svoji investiciji), novi lastnik pa mora brez dolgov z novim poslovnim modelom (realnimi cenami) začeti pozitivno poslovati. Stečaja si pa res ne smemo želeti (vsaj ne takega v slovenskem stilu).

nokia456

Pripravnik
17. feb 2010
42
0
6
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Jaz si ne želim, da bi šel t2 v stečaj, ker bi bilo to za uporabnike. Ampak poglejte zadevo iz drugega vidika. Niso plačevali Smartcomu (in s tem skoraj uničili to firmo), niso plačevali Gratelu (ki jim je zgradil super optično omrežje) , niso plačevali telekomu (ki jim nudi infrastrukturo za tiste, ki nimajo doma Gratelove optike). Za uporabnike je to vse sicer odlično (nizke cene)... ampak za kakšno ceno? Meni to zgleda kot navadna kraja v stilu Robin Hooda (kradejo bogatim in "dajejo" revnim). Nekaj se mora zgoditi... spremeniti se mora lastništvo (in to na tak način, da bo trenutni lastnik, ki je dovoljeval tako poslovanje, izvisel na svoji investiciji), novi lastnik pa mora brez dolgov z novim poslovnim modelom (realnimi cenami) začeti pozitivno poslovati. Stečaja si pa res ne smemo želeti (vsaj ne takega v slovenskem stilu).

Tudi sam si želim, da T-2 obstane. Zakaj? Ker je konkurenca dobra in koristi tudi ostalim uporabnikom.
Kaj so realne cene? Če imaš T-2, potem si menda ne želiš podražitve. Vsaj jaz si je ne(bi).
Mislim, da bi bile cene dostopa brez T-2 ja višje.

Meni osebno je vseeno kdo je lastnik - pomembno je le, da mi nudi dobre pogoje.
Želim si, da nikogar ne bi motilo, če je lastnik podjetja cerkev, župan, policaj ali delavec.

Želim si le, da bi bila v Sloveniji transparentna in poštena zakonodaja, da se nihče ne bi drznil kršiti dobrih poslovnih običajev.

Menim, da so ravno zaradi nepoštene "igre" v težavah T-2 ter njegovi podizvajalci.

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Citat:

Zakaj se že od vsega začetka pojava T-2ja za vsa težave greznico zliva na Telekom? Vega je tudi obtoževala Mobitel.

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Dejstvo je, uporabniki bi imeli vse storitve brezplačno, če bi jih le lahko, ponudniki bi radi kovali kar največje dobičke, če bi jih le lahko. Tržne sile vzpostavljajo ravnotežno ceno, ki se ustali pri določeni vrednosti, ki je sprejemljiva za tako uporabnika kot ponudbika. Tle ni kaj dodati. Osnove mikroekonomije. Skozi komentarje tukaj na forumu je tudi očitno kdo pripada kateri opciji. Ni kaj skrivat.

Pa tudi, ne glede kdo bo, če bo, morebitno novi lastnik T-2ja, bistvo je pa poravnava svoje obveznosti, ne samo da imajo uporabniki ugodne cene. Ponavljam, kdo ne zmore poslovati, naj odide.

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Zakaj se že od vsega začetka pojava T-2ja za vsa težave greznico zliva na Telekom? Vega je tudi obtoževala Mobitel.

To kar si napisal ni vredno komentiranja. Lahko ti pa povem samo eno, da zaradi protekcionizma iz preteklosti, sedaj palčujeta Telekom in Mobitel zelo velik davek. Sta operaterja s prevladujočim položajem in sta zelo, zelo omejena zaradi tega pri svojih manevrih in to bo ostalo toliko časa, dokler konkurenca ne bo imela istega tržnega deleža.

Pa saj vem, da je to za tebe brez veze, isto kot ti premišljuje država, menda ste si na istem, vendar sreča naša, da se EU najprej vpraša potem pa šele ostale.
Lp.

T-2 lahko trenutno reši samo še ponudnik iz Kitajske in to bi za nadaljno konkurenco bila zmaga.

Lp.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Samo cakam, da se pojavi kaksen "Kadri Limani s.p. prodaja zelenjave in drugih dobrin", ki bo hotel v biznis "trgovinstva". Takrat bo zahteval "kolokacijo" (to pomeni prostore in kapacitete) od obstojecih ponudnikov na trgu, med ostalim Tusa, ker je normalno, da ce se hoces iti kaksen biznis, ti mora tvoja konkurenca odstopiti svoje kapacitete za svoje poslovanje, in to ne po trzni ceni, ampak po ceni, ki jo doloci nek trop parazitov na tvoji placilni listi, hotel bo "nacionalni roaming" (ko Tusu nekdo pripelje bugarse paprike, bo Limani dobil svojih 15% posiljke po znizani ceni, ker je konkurenca v nacionalnem interesu nekega paradrzavnega priveska) in ce bi slucajno komu padlo na pamet, da bi prodajal kaj ceneje kakor Limani, bo ukrepal taisti APEK (agencija paradajz e Kosovë) in oglobil Tus, ker v isti stacuni ne dovoli nekemu drugemu (t.j. Limaniju) prodajaiti paradajza 2 centa na kilo ceneje. Tako bo kaksen Sinister skakal na rit po nekem maintain.si forumu in vekal o tem kako je zivljenje nefer. Bohpumagi !

nokia456

Pripravnik
17. feb 2010
42
0
6
Človek se užalosti, ko ugotovi, da bi mnogi raje imeli tujega (kitajskega) spletnega dostopa ponudnika, kot pa domačo cerkev.
Res žalostno, da je mnogim trn v peti T-2 zaradi lastništva.

P.S.
Pred časom sem bil navzoč dogodku, ko so se prebivalci enega bloka med seboj zelo sprli zaradi optike T-2. Nekaj posameznikov je želelo s vsemi sredstvi preprečiti napeljavo optike. Tudi potem, ko so v bloku imeli napeljano instalacijo so zagotavljali, da je za njih boljši SIOL ADSL (po bistveno višji ceni).