Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
No, ob prebiranju te teme sem ugotovil, da je potovanje v prihodnost pravzaprav možno. V popolnosti lahko to potovanje doživi slepa oseba. Recimo da na kraju A ta oseba reče "kabum", potem pa z nadzvočno hitrostjo (ki je mimogrede ni problem doseči) prepotuje na oddaljeno mesto B in sliši ta "kabum". Kaj ni to potovanje v prihodnost? Če seveda potegnem analogijo z vašim prehitevanjem svetlobne hitrosti ...
NiCitat:
Uporabnik Pbutec pravi:
No, ob prebiranju te teme sem ugotovil, da je potovanje v prihodnost pravzaprav možno. V popolnosti lahko to potovanje doživi slepa oseba. Recimo da na kraju A ta oseba reče "kabum", potem pa z nadzvočno hitrostjo (ki je mimogrede ni problem doseči) prepotuje na oddaljeno mesto B in sliši ta "kabum". Kaj ni to potovanje v prihodnost? Če seveda potegnem analogijo z vašim prehitevanjem svetlobne hitrosti ...
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Točno tak. Svetlobna hitrost je absolutna in nič je ne more doseči. Bolj kot bi se približeval tej hitrosti bolj bi ti čas počasneje mineval. Dejansko bi potoval v prihodnost
A ne v preteklost ?
Mislim da ne. Če bi potoval pri skorajšnji svetlobni hitrosti eno leto, bi npr. opazovalcu na zemlji minilo 100 let (teoretično) kar pomeni da ti bi čas počasneje mineval in bi v enem letu prišel za 100 let v prihodnost
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Seveda! Vsak treki ve, da je Warp 10 najvišja možna hitrost v podprostoru.
Kako veš, da si na Alterju: Običajno fizikalno nepismeni ljudje (o tem so se VSI učili v srednji šoli) sprašujejo, kaj bi se zgodilo, če bi potovali s svetlobno hitrostjo. Ampak ne, tukaj mora biti 10x svetlobne hitrosti.
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
???Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Točno tak. Svetlobna hitrost je absolutna in nič je ne more doseči. Bolj kot bi se približeval tej hitrosti bolj bi ti čas počasneje mineval. Dejansko bi potoval v prihodnost
A ne v preteklost ?
Mislim da ne. Če bi potoval pri skorajšnji svetlobni hitrosti eno leto, bi npr. opazovalcu na zemlji minilo 100 let (teoretično) kar pomeni da ti bi čas počasneje mineval in bi v enem letu prišel za 100 let v prihodnost
Recimo da bi človek lahko potoval z 10x svetlobno hitrostjo. Za primer vzemimo 2 človeka. Enega pustimo kot opazovalca tukaj na zemlji. Enega posedemo v to prevozno sredstvo ki potuje z 10x svetlobno hitrostjo in ga pošljemo v vesolje. Recimo da bi "potovalec" potoval 6 mesecev proč od zemlje in nato bi se 6 mesecev vračal z 10x svetlobno hitrostjo. Skupaj bi potoval 1 leto.
Z stališča opazovalca bi ta "potnik" za pot ki jo je dejansko opravil v 1 letu potoval 10 let, kajti toliko časa bi svetloba potrebovala da pride do zemlje. V teoriji bi se potnik, potem ko bi se že vrnil na zemljo, lahko opazoval kako je potoval po vesolju.
Po isti teoriji lahko znanstveniki danes opazujejo nastanek vesolja in rojevanje prvih galaksiji, kljub temu da se je to zgodilo že milijarde in milijarde let nazaj.
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Zelo zanimiva mi je npr. teza, z kolikšnim zamikom bi videl sliko nekoga ki bi se oddaljeval oz. bližal z svetlobno hitrostjo.
Aja, pardon, gre za potovanje v preteklost, saj podiživiš dogodek, ki se je že zgodil.Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
NiCitat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
No kako potem opravičiš gledanje vesolja iz preteklosti, z zbiranjem svetlobe, ki je do nas potovala milijarde let. To je dandanašnja realnost in jo izkoriščajo teleskopi že desetletja. Zelo podoben princip bi deloval tudi v mojem primeru.
Problem pri moji teoriji je edino da ljudje ne oddajamo vidne svetlobe in bi nam bilo v vesolju pri 10 kratniku svetlobne hitrosti zelo težko slediti.
Zelo zanimiva mi je npr. teza, z kolikšnim zamikom bi videl sliko nekoga ki bi se oddaljeval oz. bližal z svetlobno hitrostjo.
P.S.: že ko pogledaš v sonce, vidiš situacijo, ki se je zgodila 8 minut v preteklosti (toliko potrebuje svetloba da prepotuje do nas), da ne bomo preveč fantazirali o ZF.
Nič od tega. Pri oddaljevanju ne bi videl nič. Pri približevanju pa bi se v trenutku spohal v blisku gama žarkovCitat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Dopplerjev pojav? Ko bi se slika približevala bi videlj detaljne premike-HD stayl (recimo človek da maha z rokami pri tem) ....ko bi se oddaljeval pa bi sličice na mrežnici preskakovale ko pri kakem filmu iz prve ruske 200let nazaj
Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Če se prav spomnim, je bila najvišja možna hitrost 9.9.
Enkrat se je zgodilo, da je dvema uspelo preiti na warp 10 in sta šla na začetek evolucije.
Kaj pa transwarp ???Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Seveda! Vsak treki ve, da je Warp 10 najvišja možna hitrost v podprostoru.